SeDetIk LebIh

Friday, February 25, 2011

MeMbEsAR BaGaI JoHaN..

salam Hari Jumaat...

hari Nih Kita cerita pasal anak-anak.. le.. sbb itu yg akan menceriakan gue dan penulisan gue... :D.. Tambah2 ini hari Jumaat kan.. esok nye coti.. hari bersama anak-anak...  dan Bapak anak..

 Hari ni kena keluar cari baju budak2 nih.. semua dah kecik2.. kesian tgk si Fiqah.. selalu kena tahan napas masa nak kancing seluar.. huhuhu.

Anak itu.. sudah besar.. selain fizikal... pemikiran, percakapan, tingkahlaku.. juga menjadik petunjuk yang dia sudah besar..

Alif..slps ambil dia dari tadika nyer.. mulut tak berenti report itu ini.. selalunya dia akan mula dgn ayat ini..

"Conok (seronok) le sekolah tu ibu.."..

sebagai ibu yg selalu nak tunjukkan sokongan pada anak-anak.. ibu dia akan respon semula..

" iyer?...".. 

 tapik jawapan ini selalu undang rasa tak puas hati dia.. sbb dia tau jawapan tuh utk cover.. mind ibu yg tgh pikir2.. erm.. nak makan apa haa?... nak beli ke nak masak.. Gaban masak tak agaknyer kat umah.. kalau ada nasik goreng atas meja nih.. sedap nih.. so dia akan balas balik..

"ibu nih.. takmo la .. iyer--iyer.."

 so kebelakangan nih.. ibu sudah tukar.. ibu akan kata..

" Alif suka sekolah tuh..? '..
 "Suker..."

 Lps tuh dia tunjuk la skil2 baru atau ilmu2 baru yg dia belajar kan.. macam berger n smaller tu kan.. hhuu.. tp dia dah betulkan.. dia kata..

"Ibu bukan Beger ibu.. tapi Bigger..  '


Then.. ibu akan respon...

"uiks.. pandai nyer anak ibu.. @ pun.. pandai le alif ni.. @ uiks.. terrernyer anak ibu.. "

 dan dia akan tanya...

"pesai pe.. alif pandai ibu.. pesai apa ha ibu..?"..

selain dari sengih sbb  soalan dia tu  kalau rakan sebaya tanya.. mesti i kata dia perasan bagus.. tp sebab.. anak yg baru belajar tanya.. pastuh anak sendirik plak tuh..so den jawab la..

" Sebab  Alif  pegi sekolah le.. "..

 Lepas nih.. ingat nak tukar jawapan...

"Alif pandai sebab.. alif anak ibu...".. huhhuuuh.. 

Lps tuh.. dia stat le order itu ini.. nak susu le.. nak kalsiyum le.. nak yoGART (yogurt) le..  cemacam..
tetiba.. arituh dia ada order tambahan..

"Alif nak baby.. nak Fiqah.. nak kakak satu n abang satu.."

uiks..pandai dia atur.. dia nak semua elemen dalam keluarga asas.. . huhuhu.. ibunyer yg malas.. pun.. jawab le..

"nanti kita tanya abah ok.. "

Selamat.. tak yah pening pikir.. biar abah dia plak yang pening.. huhhuu.. kita kena bahagi2 tugas.. Inikan perkongsian hidup .. kan yang kan.. huhuhu

Rasanya dia ada mintak ngn abah dia.. tp tak hengat plak respon gaban.. tapi wa rasa.. dia gelak2 je...

Esoknyer... ambil dia dari sekolah lagi.. dia tanya..

"Ibu Bili apa ibu.."

ibu diam je.. sbb rasanya tak beli apa pun lagik.. tak sempat masa tuh.. kalut2 lps abis kerja.. nak jemput dorang on time.. tak mo lajak2.. kesian .. pengasuh dia pun nak jaga anak sendiri jugek kan..
lps tuh dia buat muka tak best...

"Ibu tak bili pun.. Alif nak abang catu.. akak catu.. n baby catu.."

uisk.. ingat lagi ropernyer.. 

 dgn penuh hikmah.. ibu pun bersuara.. nasib baik.. hari tu waras..

" Alif.. utk baby tu.. boleh le ibu usahakan... (yolah tu).. tapi yang abang dengan kakak tu tak boleh le.. sbb Alif anak ibu yang no 1.. jadik Alif la abang.. alif tak boleh ada abang da.. tau.. kita tumpang Abang afiq n abang muaz je ek.. Kakak .. kita tumpang kak Gha je la ek.."

dia diam kejap.. lps tuh dia kata..

"oo cebab Alif No Catu... ooo... sebab.. alif abang ye ibu.. "

ibu pun jawab la... Benar .. benar sekali anakku... hahha.. itu ayat drama..  i jawab apa i pun tak hengat.. tp i iakan ajerlah lbh kurang maksudnya..

 Lps tu dia tak order dah yang tuh..

 Dia pun penah tanya kenapa dia tak penah tengok abah kawen... huhhuhuhuhu
 Berderau darah den nak oi.. Dia tanya soklan tuh bila kita org bawak dia pi tgk org kawen... huhuhu..
Tapi lepas dia jumpa album kawen kita org.. trs tak tanya dah.. huhuhuhu.. tapik dia kompius.. bila abh dia tanya...

"Alif kat mana Masa tuh..?....."

oklah..  nak lunch.. kepala dah pening,.. sebelum.. merapu meraban.. baik wa usahakan sesuap nasi... daa.. nanti kita cerita lagik...

SeAdaNya

Friday, February 18, 2011

MaafKan lah..

Lepas di kira-kira.. tiap2 malam saya di tempat kerja.. huhuhu..   Malam ini juga .. Insya Allah..  letih songgoh.. esok juga seharian lagi.. .. 

Patutle saya boleh mengamuk sakan dalam kelas semalam..  Selain dari  bdak2 tu perlu belajar .. selepas.. dia Tipu-tipu lagik(baca mcm intonasi N@zmi raj@ Law@k..).. Saya terpikir jugak.. apa yg buat sy begitu emosi.. begitu tersentuh dan terasa.. so antara nya.. sy kurang rehat.. kedua.. video ucapan B0s bes@r la kut..  no komen le pasal tuh.. i bukan rasa pedas.. coma geram sbb asik dimanjakan.. yg letih nak melayan nya kami ni ha.. bila nak ajar sikit... repot sana sinih.. suka ati korang le.. esok2 kalau dah masuk kerja.. kalau  pecah amanah...  rasuah segala...  dia lah tu.. susah sikit tak boleh.. abis nak suh ku timang2 sampai pokok kayu ara..? dah baik aku je buat double triple degree diploma segala..  takpayah di ajor.. udeh pandai sangat..!

Berbalik kepada cerita asal... kalau tak de hangin ngada2.. dapat le saya rehat  ari ahad..  walau pon.. ada pogram best hari ahad.. tapi sy kena beri laluan utk my Mr Bellack  so swweeet..  Biar dia pulak.. mendapat bahagian dia..   utk saya .. cokoplah.. beberapa hari sontok.. bawak kereta.. tdur... jaga.. semenya adalah kerisauan.. utk pogram ini..  biar plak gaban berpogram... fokus.. walaupun nanti bila balik i tanya..

" .. apa cerita.. "..
dia akan jawab.. "Ntah.. lupo ".. huhu tak pun.." nanti budak2 dah tdo.. kita sembang ek.. ".. dan bila budak tdo.. Omak ee pon tdo.. huhhuhu

begitulah ruang dan kekangan yg tercipta.. dek sbb sy yg  tak bapa nak waras dlm bab2 kerja nih..

dia kata..

"Bertuah dapat suami yg support isteri macchamm dia... ".. huhuhuhuhu..

 "YOOOOlah.... "

 sy tak nafikan.. itu benar mmg dia..

dia selalu ucapkan pada otomen2 kenit..

" Tak pe alif.. Next week Kita dapat Balik ibu kita... "

 Kesian kan..


I ni kan sebenarnya.. bukan le hantu kerja sangat.. i soka duk umah.. jahit2 jugak.. tp tak penahnya semenggah.. i soka duk umah.. masak2.. walaupun sedap nye gtuh2 ajer... i soka jugak berlagak terrer buat cheese cake... tru resepi akak yg tgh jalan-jalan tgk dunia tuh... ;)  ada gak le dua tiga kali i buat ikan bakaq... macam w*rung pak su mee ket@m kat juru yg sedap tuh...  i soka pegi jalan-jalan.. atau trekking lps tu jumpa pantai chanteq.. lps tu blh timbulkan2 diri dlm air.. perghhh!!.. Nikmat.. !! (bila le kawan i tu nak ajak lagik.. huhu) i soka kemas2.. deko2 umah.. pasan macam eric le0ng tuh kan..   soka jugak kebun.. tanam pokok bunga..  soka la.. soka benda simple2.. yg tak payah risau berbulan2 bertahun2.. yang kalau silap pun tader org nak marah.. tader orang nak repot.. dan tader orang nak tipu-tipu lagik...   tp itulah.. yg kita nak mgkin bukan yg baik utk kita.. maka inilah suratannya..

 tp tulah ... bila dapat kerja.. wa terus jadik hantu kerja.!!.. mudah-mudahan.. mggu depan.. wa kembali jadik manusia...    dan.. Gaban.. n otoMen2.. akan ada member utk main perAAaNg-Perang... yiiii Haaa !!..




SeAdaNya

Wednesday, February 16, 2011

"SaLaM BuaT KekAsiH"

Mggu yang sangat padat..  risau pun iya jugak.. Tak terjangkau dek akal utk meramal masa akan datang.. maka keputusan perlu dibuat.. dengan KeBijaksanaan.. kerana Amanah yang perlu dipikul dan di sempurnakan..  Benar dalam semua tindakan.. Sampaikan pada mereka.. walau berulang pun.. Sifat Baginda Diteladani.. Kepahlawanan dan Keberaniannya.. ingin diwarisi...  Selawat dan Salam atas Junjungan.. Ayuh kita meriahkan.. dan beri sokongan...

Ucapkan

"Salam buat Kekasih.."




SeAdaNya

Tuesday, February 08, 2011

BeLaiaN JiWa

Kalau org lain semalam dah masuk kerja.. tapi gue.. harinih first day utk mggu nih.. Cemalam.. Amik EL.. bawa cik fiqah ke klinik.. huhuh.. mata nya merah lg.. tp tdak le bengkak atau berair... hati emak mana le yg tak riso..  ropenyer.. ada pendarahan kat dlm mata.. Dr kata tak menjangkit da..  mcm lebam kat tangan.. lama-lama ilang sendiri.. tp ambil masa.. DR suspek.. Itu budak sudah garu sekuat hatinya mata dia..  emm.. apa pun.. budak tu seronok sbb seharian blh duk ngn ibu.. n ibu pun seronot je.. dapat menjalankan togas sebagai sorihani sori rumah.. huhuhhu..   nyaman sekali percutian semalam..

Emm.. tak sabar mahu berhujung minggu.. sbb Gaban kata .. minggu nih.. kita akan mood  berkebun dan bercocok tanam.. huhhuuh.. saya ? Teruja!!.. walaupun pokok ros dua pasu yang i bli dah botak2...  tu blm cerita pokok daun kesum saya.. huhuuhu.. rasa macam tak berbakat plak dalam seni kejuruteraan tanaman nih...

Gaban kata.. Tanaman perlu di belai.. baru subur hidupnya.. huhuu..  kesahnya!!.. banyak sangat yg i nak belai.. tu yg tak teringat nak belai pokok.. mana nak belai anak2 nya.. mana nak belai bapak anaknya.. huhuu...  bila i belai telebisen pun dah jeles kan.. ni kan plak kalu i belai pokok kann..  gtule . bila umur dah banyak.. komitmen pun blh tahan.. tapi tak pe.. Saya HEPPii... dan bersyukur..





  Cili ni.. i tak belai pun.. tapi gigih juga dia membuahkan hasilnya..

Betik nih..  Gaban la yang belai agaknya.. tp dlm banyak2 putik dia.. sebijik aja yang lekat.. :D yg lain seme .. keguguran..


Cemalam.. budak ni bercerita pasal sekolah..

Ibu  : Alif Belajar apa arinih..

Alif  : nih ibu.. IBu ngn Alif.. Ibu BErGER.. Alif.. MAller..?
Ibu  : ?... ha.. burger?..

Alif  : .. a'a.. kalau alif ngan adik piTah.. Alif Berger.. Adik Maller.. Ibu NiNok (nengok) OmWerk Alif nih.. (homework).. cikgu suh bulatkan yg Tecit..

Ibu  :.. Wahahaha.. Ibu Bigger.. Alif smaller... ropanyer..

dan mlm tadik.. gelak gue pecah lagik...

Alif    : Tadik.. kawan alif Adiyana tuh.. Ibu ingat tak.. ibu tenai tak adiyana tuh.... dia AhCen..dia balik Tampung..
Abah  : ???
Ibu     :  Kawan Alif napa?
Alif     : adiyana tuh.. Ticer tater dia Ahcen.. dia Balik tampung..
Ibu     :  oo.. eksiden ke..
Alif     : BuuuTan.. Kalau ekciden.. Iyer Patoh ke .. Jatuh ke.. baru le Ekciden.. Ini dia AhCen sbb dia tak mai..
ibu      : Wahahahahha.. hohohohohoo.. absent Ropenyer..Absent le Alif..
Alif:.. ha yang tulah.. siapa yang tak mai.. dia ahcen...
abah   :.. siapa lagi yang absent..


Alif    : adiyana corang ajer.. yang lain tak ahcen..

Bila letih atau di bawah tekanan.. then kita dapat gelak2 macam ni.. ia sangat2 melegakan... Terima kasih anak-anak.. wpun kita selalu main perang-perang....  tetap.. u all musuh konon-konon paling kiut n paling ibu sayang.. muahahaha..

huhuhuu..  kembali bertogass!! Daaa... 

SeAdaNya

Wednesday, February 02, 2011

HusNul KhatimAh..

Huhuhu.. masih di sini ye.. belum cuti-cutian lagik..
 Mata fiqah dah ok banyak..  Alang2 anto Alif sekolah.. masuk je la kerja.. Rogi plak bayor tol RM 3.20.. tp tak punch in. Terrer tul abah jaga adik Fiqah..  ubat titik on time.. so  mmg lega banyak le..

Cerita pasai penyakit nih .. terpikio plak..bila usia dah meningkat nih.. penyakit senang benor nak hinggap.. bila kita di kejutkan dengan berita "pulangnya" beberapa org mereka yang dikenali.. tak kira yag tua mahu pun muda.. yg sakit lama.. sakit sekejap.. dan ada jugak yg tiba-tiba kan.. kerja Tuhan dan bukan kerja kita utk menjangka sukat segala..inilah yang memberi kan kita peringatan.. betapa usia ini pinjaman.. selagi ada.. perlu dijaga seperti yang di amanahkan..

 Lazimnya bila ada peristiwa2 sebegini.. hati berdebar2.. kalau malam.. mata  susah nak lelap.. terbayang2.. terpikir2..    itu maknanya.. bekal belum cukup.. Kita belum betul2 bersedia.. mengucap di hujung lidah..
 " Kullu Nafsin.. Zaiiqatul Mauut"..  Mudah!! Tambah2 kalu ko penah join kelas tahfiz kat sek dulu.. . menjalar di hati juga mungkin kesinambungannya.. tp kesan pada perbuatan.. jangka pendek mungkin Ya!... solat jadik panjang.. bacaan jadik sebutir2... tp kesan jangka panjang.. kita lupa.. solat nyer kembali macam ayam.. bacaannya.. mengalahkan si THOMAS.. senandung malam ke hapa namanyer ye..

erm.. sebenarnya tadik nak cerita pasal.. aktiviti menyihatkan badan di Pantai Kerachut.. bersama gadis2 ayu.... tetiba terseries plak.. oklah.. mgkin  kena tggu gambar dr Cik sera la kut .. baru feeling mari mao menulis pasai itu.. utk post nih .. ending nya mungkin lebih sesuai beginih...

Adat kata.. diri ini manusia biasa..  maka .. doa pada Pencipta.. agar bila tiba saat tika nya.. maka mohon dikurniakan Kesudahan Yang Baik.. Mudah-mudahan... Wallahu A'lam.


SeAdaNya

Tuesday, February 01, 2011

MoSim PeRaYaaN

Cemalam (macam alif sebut).. adalah hari Monday yg sgt Bluess..    wpun best sbb.. kampus ni tak sesak dan menyesakkan.. tak padat.. parking pun cantik punya port.. instead of seratus langkah .. jadik 70 langkah je dr bangunan ke keta i.. huhuhu.. tatapi..   mood kerja yillek.. ku paksa kan diri.. boleh bertahan smpi pukul 2.30 je.. selebihnya .. jeles ngn org2 yg coti.. Boleh je nak coti pun.. dah kuliah pun takde kan.. Tp anak gue sekolah.. kasian pulak mau ponteng.. sayang.. sbb wpun sekolah tu sekolah "makan".. tp tetiap hari ada je benda baru yg dia belajar.. seme yg cikgu dia ajar.. meleket  .. terlekat dlm kepala dia.. cuba kalau ibu ajar.. banyak bangkang n soalnya.. huruf.. dah kenai da... Monday.. smpi sunday dah blh sebut dah.. kaler2.. dah blh kenal dah...


Ibu : ni kaler apa (tunjuk kat kaler biru..)
Alif : itu BELLUE..

Ibu : Yang ini..(coklat)
Alif : BLLoWn...
Ibu : kalau bahasa Melayu org panggey apa..
Alif : Itu kaler KOKO.. 
Ibu : KOKO...  huhuhu... utara sungguh anak akuh nih...

Seingat i le kan.. kami dulu panggey kaler CEKelet.. tak sebut koko.. bla masuk matrik kat Bukit Mertajam.. baru le..diperkenalkan koko ni refer pada kaler.. klu idak koko nih dalam fikiran i.. iyelah buah koko tu je le..
  ha itu belum.. yang ni lagik..

 alif: A.. APPEL..(apple).. A : CEmut... (ant) B; Ball.. B: Biby..  C: .. CuCIng... (Cat)..

hua hua hua.. nak kata salah betul... huhuhu.. C .. Cucing.. 

Buat masa sekarag ni... drama swasta pagi2 kat sekolah dia dah berakhir dah.. dia dah ok n serasi ngn skulah dia.. coma.. slot samarinda baru berubah lokasi.. now.. adik fiqah plak.. hari2 ngamuk2 takmo duk kat taska .. nangis2 nak ikut abang or ibu.. yg abang dia plak.. bila balik je.. sokmo cerita psl ilmu baru.. lagu baru...  so teruja la kawan nih nak ngikut...    sudahnya.. pengasuh dia suh i branak lagi.. supaya si Fiqah ada geng kat TASKA.. macam le blh beli kat mesin gedegang ye.. masuk duit trs dapat air tin.. masuk duit trs dapat anak.. huhuuhu


 Erm.. esok sehari je lagik kerja utk minggu nih.. i bajet2 nak siapkan notes hari nih.. so esok macam nak amik coti..  Jaga Fiqah kat rumah.. Dia sakit mata pulok..  arinih  abah dia coti.. bajet esok kalau mata dia okey nak balik kampung..  sakit mata ni berjangkit.. kt kampung ada baby baru.. kesian pulak kalau virus tu merebak kt kampung..  tgh timbang-timbang.. n sukat-sukat.. nak balik ke idak..

erm.. okeylah.. kita buat kerja sikit... !! walaupun ada rasa malas.. huhuhu

Utk kaum Cina...Happy Chinese New year.. ... untuk orang malayisa..Happy HolIdAy!! wah.. satu Malaysia sungguh i...

 Yelah tuh.. Minyak Ron97 naik lagik weeii!!..  mari kita meraikan kenaikan tersebut.. dengan bercuti2 ke Bangladesh... eh.. bukan cuti2 la.. lawatan kerja daaa...huhuhuu...



SeAdaNya