SeDetIk LebIh

Wednesday, October 20, 2010

cePaT & TePaT..

erk.. kekenyangan.. td pekena Ayam penyet kat Jusca.. 2nd time mkn.. first time .. cik sera banjer.. 2nd time.. banjer diri sendiri.. pegi dgn cik yati.. semasa perut tgh lapar gileerrr..  almaklum.. pagi nih bekfast dgn 2 ketui kuih ja..  jadual padat sampai le ke pukui satu.. itu pun smpi bg hint kat student suh balik.. wa nak makan.. huhuuhuhu... jd masa ngoder.. idak luper daratn.. huhu.. lps makan.. kekenyangan.. huhuh..  trs rasa bersalah sbb makan ikut nafsu nafsi.. bukan ikut keperluan..

sedar2 dah bulan oktober... dah nak masuk ujung taun.. tiap2 mggu mcm dah ada je benda nak dibuat..  masa berlalu mcm air mengalir.. laju.. tak berhenti..  sapa lambat.. tinggai.. huhuuhuh..tak lame lagik.. smpi le ujung tawwun..  masa bg i skrg sgt le berharga.. sbb tu i jalan mcm katun.. pegi mana2 nak cepat ajer.. kalau naik tgkt 9 tuh.. aduhai.. rasa mcm lama betul nak smpi .. dan kalau blh elak dr ke sanun.. mmg la nak ngelak.... sbb  dari mendaki tgkt 9.. baik le duk opis buat apa yg patut.. nak tggu lift sikit punya lama.. tggu punya tggu penuh pulak... aduhai...   sbb tuh wa hangin kalau ada org lenggang2 kangkung.. blocking jalan wa loh..!!.. itu blm siap tekan lift... lps tuh blh sembang dgn org luar atau dalam lift..  (kalau dia dlm lift.. dia sembang dgn org kat luar.. dan sebaliknya.. so dia tekan la butang utk buka pintu.. so lift tu statik tdak bergerak.. yg kita kat atas or kat bawah.. duk lah pikiaq..awat le lift ni tak naik2. rosak ker.. hapa ke..)..biasa nya adik2 pelajar kesayangan le.. yg masa dia berlambak2.. tu yg blh bazir sana sinih... huhuu... ye lah.. mereka blm ada tggungjawab  yg byk.. kurg2 tggjawab utk jaga diri sendiri.. so boleh la enjoy... menikmati pemandangan.. ye lah.. org muda.. sila kanlah menikmati semua itu... take yur time okey.. esok2 dah ada tggjawab.. br tau betapa berharga je masa.. betapa emasnyer masa.. betapa.. "Demi Masa.. sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.."  itu adalah benar...!!  hikhik.. org yg semakin dewasa.. mmg ginih gamaknya.. lately gua terperasan gue dah setat.. bebel2.. komplen2.. huhu.. klu dulu tak suka klu kena bebel.. tapi now dah jd penyumbang kepada pencemaran bunyi bebel.. huhuhu.. mmg gtuh la kitaran alam yer... sbb tuh mak kita dulu2 kuar statement.. " dah beranak besok baru la tau perasaan emak.."

 so mgkin statement utk adik2 pelajar wa.. "dah kerja esok.. dah ada anak.. dah jd isteri/suami org .. bru tau betapa besarnya tggjawab.. betapa menyesal nyer tak blajar rajin.. tak ambil peluang masa muda2.. masa otak tgh pandai.."   wah .. lagik panjang maa.. erk.. gue dah mcm mak nenek dah gue raser...

erm.. oklah.. ingat nak balik awal arinih.. ada benda nak kena beli.. ada benda nak kena buat.. KERJA..? kerja smpi bila pun tak habis... so.. Lps asar nih.. Chiow aje lah..

esok plak kita berkhidmat kepada negara... daaa...

 Assalammualaikum warahmatullah..










SeAdaNya

Monday, October 18, 2010

TiGa TaNgkai puCuk Ubi..

Memori HarI Semalam..

smLm.. adalah Hari tdak memasak sy..(wpun selalu je hari tdak memasak.. hahah.. bz bz.. coursework mark bebudak tak kuar lagik.. ) seIngat sy.. sy dah pomise ngn En gaban..dan En gaban dah pomise dgn saya yg ujung mggu nih.. kita kena buat operasi.. kemas umah.. gantung kanvas kat dinding.. sapu sawang kat siling ..  lap kipas2..erk.. yg ni paling tak tahan .. sakit je mata i tengok..  tp tulah.. kita merancang.. tapi mgkin kita bukan sebaik2 perancang.. mcm 2 dogaan tiba.. mak telan ajelah.. tp tetap.. smlm adalah hari tdak memasak sy.. nasib baik adik ipaq ader.. so anak2 i dapat jugak makan mknn yg disediakan dirumah.. awal2 i dah declare dah..

"adik tak masak hari nih ye bang.... kita beli je ye.. byk benda nak buat.. nak jahit langsir.. jahit tilam n Cadar Alif.. "


 Dlm tak masak2 tu pun.. sekeping ajer langsir yg siap...  cadar ngn tilam sukses.. wpun beberapa minit selepas itu si RafiQah mandi  MILO dia kat tilam tuh.. huhuhuuhu.. mcm mana la vokal den tak meninggi ke langit.. huhuhhuhuh.. dah tambah satu lagik list.. basuh cadar!! ..

erm.. Pagi tuh..I stat dgn berkebun.. oo yeh.. Pucuk Ubi den dah tinggi mengalahkan tuan ee... seronok betul bila yg dtanam tuh berhasil.. coma itu rompot juga tak mau idup subur.. walhal dah beratus jugak Bapak dia beli baja.. beli sprinkler bagai.. itu belum masuk bajet    plastik yg teduhkan dia tuh... huhuu..  kdg2 jeeles jgak sama itu rompot.. kalau la itu rompot blh buat sup.. huhuhu... mmg berbaloi la ... ops.. !! tak blh tulis lebey2.. nnti ader org terasa... ikikikik..





tgh2 jahit.. carik plak benang kelabu tiado.. terpaksa la minta tlg Mr gaban belikan  benang kaler hitam @ kelabu... kang kalau tak kasik pilihan kang.. ado jugak yg balik lenggang kangkung bila tader benang kelabu... dan mmg betul .. yg di bawa balik ialah benang HITAM... huhuh.. dan langsir kelabu ku.. berbenang hitam.. sangat jelas ok .. tp tak pelah.. Kesian kat laki punyer pasal...takkan nak suh byk2 kali kan..  ye lah.. tadik i yg bagi  ATAU kan.. sekali lagi.. terima ajelah sedanya..  nnti bila terpandang laangsir berikut.. maka kesan kontra pada langsir itu akan mengingatkan saya pada kasih sy pada Suami.. dan kasih suami pada isteri.. (sbb masa suruh tu.. dia macam tak rela je nak buat.. tp dia buat jugak le.. tq tq.. )

Masa Mr GaBan nak kekedai tuh.. Dia pergi sorang le.. masa dia kuar Alif n Fiqah nampak.. so.. dgr le si Alif nangis depan pintu kan.. tdak lain lah tuh.. nak ngikut le.. dan abah nyer.. tak bawa pun sbb nak pi sat je kan..  i pun nak pi lah pojok kan.. nampak kat tangan dia ada tiga tangkai pucuk ubi..  bila i dtg kat dia.. smbil nangis2 dia cakap..

"Ibu.. ini utk ibu.. "

"Alif kasik ibu.."

"A'a.. Alif kasik ibu Mun Nger.. (bunga), .." smbil kesat air mata dia

"....  .."

wa ambik la tiga tangkai pucuk ubi tuh.. n selit kat bakul yang tergantung kat dapur.. dlm hati  rasa bercampur2.. Anak wa dah besar beb.. dah pandai hargai wa as ibu dia.. wpun kdg2.. wa selalu lupa utk bersyukur .. sbb ada anak2 seperti mereka.. yg wa tau.. wa selalu komplen.. sbb anak wa tak mo dengar cakap.. anak wa selalu lompat sana ..lompat sini tatau nak duk diam..  tu blm time wa lepuk2 dia.. blm time wa cobit2 dia..  


 Alif selalu nak belikan wa bunga.. bila nak pi kedai ngn abah dia akan kata..

"Nanti Alif bili kan ibu Mun Nger.."

 pada dia buat masa skrg.. bunga la yg blh mengekspresikan perasaan sayang dia pada ibu dia yg garang macam harimau ni..   erm.. Gaban pun dah lama tak bagi i bunga.. :) wa.. i dah ada boipren baru nih.. huhuhuhu..

Memori hari semalam.. selain Langsir Kelabu berbenang Hitam... yg akan mengingatkan saya pada Gaban....  Tiga Tangkai Pucuk Ubi pulak akan sentiasa mengingatkan saya pada ...

Anak itu..




 Harapan Saya.. agar sy dikurniakan kesihatan tubuh badan dan fikiran agar dapat sentiasa mengenang .. segala yg manis yg Tuhan Pinjamkan ..

Dapat terus bersyukur.. menjaga..melindungi.. mereka.. wpun ada ketika.. sy selalu macam-macam..

 Sayang Kalian.. Saaangaaaaatt Sayang.. bak kata Alif..

"Alif Tayaang Ibu.. Sangat Saaayang.."

SeAdaNya

Sunday, October 10, 2010

TeN Ten tEn....

TeN Ten Ten.. bila sebut,.. trs teringat video jepun yg dia blajar mengira Dlm EngLisH tuh.. lawak gler la video tu.. sapluh kali tgk pun wa blh gelak guling2... idak le guling.tipu-tipu..erm... mmgkin blh gelak smpi hentak2 kaki..

Penat tul arinih.. br balik dr pogram..seronok.. tmpt pun cantik..  skrg mata tgh pedih... tatau pesai apa...so tak blh tulis panjang2.. mata wa kena rilek.. tenung skrin lamer2.. bertambah pedihla mata wa nih..

Pada yg kawen arinih.... Selamat Pengantin Baru.. Pada yg dapat anak.. TAhniah.. senang le suami2 n bapak2 nak hengat tarikh.. idak le terlupa atau tersasul.. atau trsilap tarikh buat sprais nanti.. huhuhu.. k lah... mesti dah ada org yg merancang nak kawen..11.11.11 plak nih... huhuhuhuuh...


SeAdaNya

Friday, October 08, 2010

Bunga Api Di Hati





Bunga Api di hati.. di hujung syawal.. erm baru rasa nak beraya.. huhuhu.. finally, its over.. mlm ni.. gaban i akan memulakan perjalanannya balik jumpa anak isteri dia.. huhhuuhuh.. Rindu beb!!.. so mlm esok.. dia sampai.. tp sian,.. kami  tak berada di rumah.. wa bertugas di luar kawasan lagik.. so Hari Ahad baru le jumpa.. :D.. semoga perjalanan dia dipermudahkan.. dan Selamat akan sentiasa mengiringi perjalanan En. Gaban saya ..  buah hati saya pengarang jantung saya.. ikikiki.. jgn le buat muka camtuh.. kasik can le kat i..

Saya.. 2-3 hari nih kalut menguruskan pogram pelajar2 saya.. bukan satu.. tapi dua.. satu pogram akademik.. satu lagik pogram persatuan.. alkisah.. pogram pelajar di tmpt i ni.. bukan macam kita-kita dulu kat U..  pensyarah tak amik kisah pun.. paling baik .. dia dtg turun rasmikan majlis ajer.. tp idak di sini ye.. duit pun masuk akaun pensyarah.. kalau pelarasan tak buat, potong gaji pensayarah atau sesiapa la penasihat pogram nyer la..  bertuah sesiap dapat jadik pensyarah di sini..   sbb kita dapat belajar byk perkara.. ;)

 Alkisah lagik.. pogram persatuan tuh, ialah kem interaksi di sebuah hutan lipur la kan.. supaya leh camping2.. n buat aktvt lasak 2...
 tempat asal yg kami nak buat tuh.. kena wabak kencing tikus pulak.. ahhh sudah.. last menet resort tu kensel tempahan kita org..  tp syukur .. sbb kami tau awai.. sbb Tuhan kurnia SELAMAT kan.. so.. kita kena usaha pulak mcm mana nak ubah plan..   smpi deal ngn resort pun... gue turun padang.. huhuuhu..  terasa super woman sekejap..  ye lah.. kdg2.. kita tak blh blame student 100%.. kdg2.. mereka pun jd mangsa sistem dan mangsa prosedur yg kaku dan jumud.. yg mcm tak blh berubah langsung mengikut keadaan..

 Lps tuh..  tetiba,.. bil pelajar yg nak pegi menyusut.. sbbnya.. tetiba student ada test pulak.. yelah kan.. test plak kena buat serentak..Itu Kata Prosedur.. kata Undeng-undeng.. Itu yg tertulis dalam buku.. dlm dokumen.. Tp kena ingat.. buku itu Buku kan.. dan kita yg berotak yng kena pandai2 guna.. pandai2 amal.. 

Jd.. sudahnya.. i pun jd student..  tak kisah la.. dlm kalut2 .. dalam susah2.. byk jugak Pertolongan DIA yg kita tak nampak.. atau nampak tapi buat2 tak nampak kan.. dan Alhamdu Lillah.. setakat detik ini.. Dengan izin Dia.. itu pasti..semuanya akan berjalan seperti yang dirancangkan.. kami Org silat.. Langkah mesti ke depan.. Jangan Patah Balik.. Itu Pesan Guru..  Kalau kamu Bukan ahli silat pun..  kamu pasti tahu.. Melangkah ke depan itu berani..  Lari dari tanggungjawab itu .. Dayus..

Isk.. tiba2 rasa cam ada kuar asap2.. plak.. kabus2... guruh bedentum.. hahah.. tiba2.. berada di lokasi set drama Arjuna.. ahhaha.. dah la.. tetiba terasa berjiwa panglima sangat dah nih ha.. sblm merapik meraban.. baik le kuar makan.. dah tengah hari dah haa...

k.. .. Dalam Hati.. ada Taman..... kikikikiikiki..:D..




SeAdaNya

Friday, October 01, 2010

KekaseH..

Wa Rindu giler samer mamat nih.. huhuhuhu



SeAdaNya

MaGiS?... Nothing Is Impossible..

"SuSah SenNAng Sama-SaMa.."


2-3 ari dah sign in.. kunun nak update.. sudahnyer sign out.. tanpa sbrg peesan.. ecewah...

Apa khabar semuanya..? saya sihat2 sajerk.. Hari.. macam biasa.. semuanya.. dahh terpogram.. coma semalam.. sy tgk wayang.. huhuhuhu.. lari dr aktiviti kebiasaan mmg menyeronokkan.. huhhu.. tgk ngn Cik Sera le.. smpi hari nih kawan den tuh asik duk menyanyi2 dalam hati lagu2 yg ada lama filim tst..  saya yg malas nak pikio punye type ni.. mmg suke le tgk cerita cengginih.. so Filem itu sgt kena ngn selera la.. tp klu ikut skala gaban.. i rsa .. mmg rogi le kalu bawak dia.. mesti asik menguap lps tuh buat aksi ngantuk.. smbil kelip2 mata... trs buat i rasa bersalah.. huhuhuhu.. Lps tuh akan kuar statement..

"lenkali.. kalu nak tgk citer melayu.. adik ajak le member2.. ajak sara ke yati ke ye.. "

Erm..  alamak.. tader idea dah.. nak tulis apa lagik nih..?  k lah nak trn bwh.. ada competition..  nak kena pi tgk2.. kasik markah.... k daaaa...




SeAdaNya