Thursday, June 10, 2010

Dia PerGi unTuk Kembali ..

Dia Bukan Teman Rapat.. Dia Rakan Sekerja Begitu Juga Isterinya..

Isterinya sakit.. Kanser payudara..  Masa saya mengandungkan Alif .. isterinya mengandungkan anaknya yg Kedua.. masa tuh mcm musim org mengandung.. staf pompuan kat opis ni.. seme  mengandung.. yg dah kawen aje lah kan.. idak le seme.. . termasuk le isteri dia wpun isteri dia di jabatan lain.. tp menjangkit jugak.. :D....   dan selepas melahirkan, dia disahkan menghidap kanser ini..

Jadi usia dia menghidap penyakit ini .. seusia dgn usia anak saya yg pertama.. sbb tuh sy ingat sgt.. memandang anak nya yg kedua.. hati jd sayu.. teringat anak sendiri..

Sepanjang hampir 4 tahun isteri sakit.. 2 kali sahaja saya menjenguknya di Rumah.. selebihnya bertanya kabar bila terserempak di kawasan kami kerja..  ye .. sy bukan teman yg rapat.. tp sy tahu ceritanya.. dan bila bertemu.. tak tahu apa yg  perlu di ungakap.. nak suruh bersabar.. dia jauh lebih sabar dari saya.. nak suruh bertenang.. dia jauh lebih tenang dr saya.. selalunya.. bila menziarah kak zue la yg menjadi pemudahcara..

 8 june 2010.. sy tgh bersiap nk pulang ke Kulim dari bercuti di kg..  ader kenduri kawen..  Sy terima berita.. Isteri  dia sudah dijemput menghadap Tuhan.. sampai Janji Nya.. Inna Lillahi Wainna Ilaihi Rojiun..

tiba di rumah dah malam.. Tak berkeesempatan nak menziarah.. Malamnyer sy tak lena tidur..
bangun pagi.. terus ke pejabat carik geng nak menziarah..  Boss gue nak pegi solat jenazah.. so gue tumpang dia le..  kami bertiga.. bos, en din dan sayer..

kata kakak kerani..

" jenazahnya.. nampak mcm senyum.. "

"kalau pergi sekarang pun.. mgkin dah tak blh nak tgk.. sbb dah tutup (kafan) kan.. utk di kebumikan.. "

saya kata..

"tak apa lah akak .. niat sy nak menziarah je.. tak kisah la dapat tgk ke idak.. "

selebihnya.. sy bermain2 dgn fikiran di dalam.. teringat kat anak-anak dia yg masih kecil..

sy mmg tak tenteram .. selagi tidak menziarah isterinya.. buat kali yg terakhir.. wpun yg tinggal hanya jasad.. sedang Rohnya sudah di jemput pulang..

kata bos..

" sy antor ghazi kat rumah.. lps ssembahnyang sy amik  "

i said..

" tak kisahla mana-mana asal dapat menziarah.. "

tiba d muka pintu.. lutut mcm longgar.. lemah .. nampak kawan-kawan .. keluarga tgh mengelilingi jenazah yg telah di kafankan..

sy panjangkan leher.. sekali..

dapat sy lihat wajah Arwah.. tenang.. bersih..

 sy panjang leher buat kali kedua..

wajah arwah sudah pun di tutup..

Melihat anak nya yg belum memahami erti pergi tidak kembali.. hati jadik sebak..  sgt sebak..

dia pergi pada usia muda... 32 tahun tidak silap sy.

 begitu janji Tuhan..  tiada siapa dapat menahan...

ye.. Dia bukan teman rapat.. Tp.. pemergian ini sgt terkesan di Hati.. 

"Semoga Allah Mencucuri Rahmat Ke Atas Roh-nya..
Tuan Syahirah bt Tuan Yaakub.. Al-Fatihah..&
Semoga Allah permudahkan urusan mereka yg ditinggalkan.. "



 setiba di Opis.. En. Din berkata..

"kalau kita sudah berniat.. tgk Allah mudahkan.. dpt juge kita menziarah.."

selepas menziarah.. tiada apa yg dapat dibuat.. sy hanya termenung dan terpikir..

 ......Bila lagik aku mahu bersyukur dgn apa yg ada...

......PoHon ampunan Mu Ya Allah......


SeAdaNya

5 comments:

Nowwa Fitri said...

Menziarah kematian banyak menginsafkan kitakan?

Akak bukan la cakap suka pi orang mati..tapi..naturenya akak lebih suka pergi dari gi kenduri kawen..hahah

Sebab,dari situ belajar banyak tentang hidup..tengok ragam manusia,anak-anak...

Balik sure insaf..banyak pengajaran yg boleh dikupas..at the end..akan balik pada diri..cukupkan amalan..bersediakan kita menghadapi mati..

Al fatihah..semoga suami dia dikurniakan ketabahan & dia mendapat ketenangan di sana..

Even akak takde anak pun,hati cepat tersentuh tengok budak kecik kematian ibu ni..eh tersedih plak!

queserasera said...

member yg u citer ritu ye ni?

al Fatihah. semoga rohnya dicucuri rahmatNya dan ditempatkan bersama orang2 beriman...

KecIk said...

kak nowwa : sgt insaf kak.. smpi skrg pun terkenang2..

cik sera : yup.. member i yg tu la..


Al-Fatihah..

Red,Gold n Green said...

kaktie dpt berita sya meninggal dr kak salina dan man...lansung aritu teringat je kat dia...semoga rohnya di rahmati Allah dan di tempatkan di kalangan org2 beriman..amin

Shaifizat said...

Allahyarham Tuan Syahirah memang seorang yg sangat kental semangatnya hingga dapt bertahan melawan serangan penyakitnya selama 4 tahun.. Saya pon tidak rapat dengan Sya tetap bila first time kenal dia d CCNA course 2006,(masa tu tgh sarat mngandung yg 2nd) Sya mmg seorang yg mudah didekati, cool ja orgnya.. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya..
Mmg sedih tgk anak2 ditinggalkan..
Al Fatihah..