SeDetIk LebIh

Thursday, December 23, 2010

Ku Kirim QaSeh..

Wah.. Tajuk..  Bukan Main..

 Lamernyerrr.. tak menulis huhhu.. erm.. tgh menikmati masa santai2.. bersama org2 yang saya sayang..  baru lepas amik cuti dua hari.. saje2 lepak dirumah..kemas2 rumah.. bahagianya.. terasa isteri sejati wpun tak masak2.. n main beli je..  letih, penat!! mao baring2 n lepak2 nengok TV ajer.. kelegaan melampau..

 sy mao rehat2.. bau opis mao sy hindari utk 2 hari tst..  dan smlm.. sajer2 pi tgk wayang citer ng*ngkung yang tahap cerekarama je.. tensen i bila cik abang kat sebelah tak menunjukkan rasa gembira langsung.... tak yah la  ajak  pakwe g tgk citer melayu len kali..  abih camno.. tak do cito lain.. belasah yo lah..  sib baik tak ajak tgk RapunZ3l..  mau dio tidur kek situh..  wpun tahap cerekarama.. tp gue blh gak gelak2 le..  nasihat utk pakwe.. wpun tak heppi..  sila beri sokongan utk makwe anda yg .. penat otak.. so .. lawak2 huduh pun dio boleh gelak okey..

Apa yg jadik pada gue 2-3 menjak yg lepas.. tuh.. kita simpan2 ajelah ye..  "PERKARA " itu menyesakkan jiwa dan raga.. gue blh berumah bertangga kat opis.. dan boleh beropis  segala di rumah.. smpi nak makan pun .. kami bentang tikar dah macam kat rumah kongsi, sila bayangkan masa undergrad .. mkn nasik tapau dgn housemate.. bezanya.. ada 2 jemaah kecik pun sama2 makan tapau kat atas lantai.. sebabnya.. meja makan punuh dgn buku-bukuan.. smpi member gue tabalkan gue .. bakal jd propesor.. huhuuhu.. bukan nak mengejor pangkat sgt pun.. dan PERKARA itu tak leh guna utk naik pangkat pun.. tp saje.. nak menyahut cabaran.. gue bukan blh kalah beb.. !~! gue stress.. ahhahahah.. so gue aminkan aja.. mana tau gue blh jadik popesor.. Jika dgn Kekayaan dan kesenangan serta pangkat itu.. Lebih mendekatkan kita dgn Dia.. Maka.. mohon dikurniakan..

Alhamdu Lillah.. wpun persediaan mantap .. tp tak melambangkan kemantapan gue.. Tp .. Tuhan tolong.. panel yang ado.. tdak le membunuh keyakinan tahap mis comet gue itu.. maka gue balun ajer.. setiap sessi.. ntah hapa2.... tp bak kato omak.. jgn mengalah sblm berjuang..  dio mmg kompiden kek anak2 ee.. masaklah anak2 ee.. yang tak bapa kompiden dgn diri sendiri...  smpi ke smlm.. mcm tak percaya.. PERKARA itu sudah pun berlalu.. wpun resultnya.. bulum keluar.. tp koman2.. streess dan tekanan itu sudah berlalu.. berlalu jauh ke belakang.. dan tggl hanya perkara yg boleh di kenang..

Comenyer.. nak merakamkan rasa Terima Kasih kat cik abang saya  yg tlg jaga anak2 utk saya.. setiap petang pergi berkampung kat playground JeSC0 @ TesC0.. tetiap hari makan kat SuBaiD@h.. sbb kat sit ada taman gak.. so blh makan smbil jaga anak..    



 Terima Kasih Sayang..   Semoga.. di murahkan Rezeki Dan Bahagia bersama saya..
 dan anak-anak kita..

Isteri Mu..


erm.. Lepas nih2 kita crite pasai mereka yg dmurahkan rejeki dikurniakan baby2 baru pulak ek.. 

 k daaa...





SeAdaNya

Thursday, December 02, 2010

BerPaLiNg..

serabut.. kusut-kusut..  kusut bila nak buat satu keputusan yang besar.. nak teruskan @ nak turn 180 darjah..

 dah lama dah kena decide sebenarnya.. tp duk pujuk ati.. asik nak ikut kebiasaan..  tak mo jadik pelik2.. huhuhuhu.. serabut2..
 bila diteruskan..  tak heppi.. tak tahu.. tak seronok...

hari nih.. mcm nak turn 180 darjah..  mungkin ini masanya.. supaya sy lebih gembira.. wpun..  macm byk jugek yg tatau tatau.. tp kurang-kurang.. wa ada sikit heppi Lohh!!

ke sebnarnya.. gue nih spesies tatau manjang.. erghh!!..  teruk tul la gue..

Dulu, Nabi Allah diperintahkan Tuhan supaya berpaling dari kiblat asal..  mudah-mudahan.. iktibar dr peristiwa ni .. sy ambil dan jadikan asas dalam membuat pilihan..  mudah-mudahan..



SeAdaNya

Monday, November 29, 2010

RiBuT

Saya mahu menulis.. tiba2 jadik tdak tertulis.. hati sarat dgn macam-macam.. sangat macam-macam..
kita  tenang-tenang dulu..

SeAdaNya

Thursday, November 25, 2010

No Fed-Up one..

Mode Mat sallehh

They really make my day.. who?  Mat Salleh n KE le.. i've switch to S*nar Fm lately.. since i enjoy listening during my way to Shah Alam for my Pra P..  My Beras.. (Biras le).. le yg promote.. at last.. i pun terpengaruh le kan..

 this moning he sang this song.. "Black Sweet .. ".. in Malay... " Hitam manis.."

Bellack suwweet.. bellack suwweet.. see no Fe up.. see no fed up.. !!..

 adakah patut.... huhuu...

 gelak guling2... uhuhuh.. !!


**My Bellack Suwweet see no Fed-up..
Good Luck for Presentation yang.. :D
Abaikan aje Dr K.. tuh..  Your are better than him.. much2 better..
SeAdaNya

Monday, November 22, 2010

kaU PerGi Jua..

"Maisarah dah meniggal sekejap td.. atas riba kite"..~ mira

sebahagian msg  dr ibunya utk saya.. 

  balasan sy..

"semuanya dr Dia.."


ntah apa sbnrnya.. ucapan .. @ kata2 terbaik yg patut dibalas...


kosong..


bayangan tubuh kecil ..  memenuhi fikiran sy..   

entahla...


 di pagi isnin ini.. semangat sy hilang..


 sy tidak sekuat dia..


Hadir bagai pelangi.. berseri.. mewarna hati..  biar masa tak panjang.. Tp kita yakin.. Pelangi akan dtg lagi..  bila? di mana? .. bukan kerja kita...

Allahhuakbar.. sehebat-hebat Perencana..


SeAdaNya

Tuesday, November 16, 2010

WajAh KesaYaNgan Ambo..

9 Zulhijjah 1431H..

Genap tiga tahun umur budak tenit nih.. Mulut dah byk merepot macam2.. 


** ihsan QueSera


 Budak ni Mek Kelate.. Dia dilahirkan di HUSM, Kubang Kerian.. masa nurse2 kalut nak balik prepare utk raya esoknya..  masa tulah ibunya kena masuk dewan bedah..  budak ni lalu kut tingkap..   asbab..? sbb kedudukannya.. yg melintang didalam perut ku.. huhuuhu..   tp alhamdulillah.. nurse yg  sambut kedua2 anak gue muslimah dan mukminah hendaknya.. dan dua2 nurse yg sambut anak gue... lembut2 org nya..   ahrap2 anak2 gue pun akan muslim  dan mukmin sejati adanya..
 masa tuh dah 38 minggu.. DR di sbrg jaya .. nak bedah awal lg..  tp alkisah dah ada history yg agak sedey kat sepital tuh.. gue carik akai.. agar dpt bersalin di hospital yg lain.. huhuhuhuh..
misi berjaya.. wpun omak den ada majuk2 skit.. sbb wa tak balik n9 utk bersalin.. wa balik kelantan..
 bukan apa.. almaklum dgn kesihatan mak dan ayah.. wa takmo susahkan org tua2.. dahla masa tuh wa kecut perut.. takut woo mao belah2 nih.. berdebar... kalau org minta bersalin bedah.. wa minta .. bior le normal.. alkisah kalu normal.. wa ader plak sejarah .. terlekat uri.. erkk!!.. seram kali kedua....
jd .. beranak nih.. mmg anugerah Tuhan le..  dan..klu ikutkan kudrat ngade2 gue nih.. rasa mcm tak tertanggung.. Tp tulah.. Allah bagi juga kekuatan utk lalui semua tuh.. Alhamdulillah.. 3 tahun dah berlalu masa ketika ituu..
 So sekarang ni.. org asik bertanya.. bila plak Rafiqah nak dapat adik.. erm..  Insya Allah.. semuanya atas Rezeki Tuhan..  andai diberi .. kami terima..  cuma Abahnya.. mahu mereka besar2 skit.. dan jaga sebaik2 nya.. sbb zaman skrg .. menjaga anak tak sama mcm dulu.. dulu masa kita kecik2.. kekebun.. ke sekolah jalan kaki.. sorang2... klu kita buat tak elok.. cpt aja org menyampaikan pd mak bapak.. tp skrg.. situasai tak sama.. bahaya.. jenyah.. melata... jd bagaimana.. hati mau senang...  tambah2.. kami ni merantau di negeri orang... huhuh.. sob sob.. 
ERm..  utk hari lahirnya.. Ibu Masak Spaghetti smlm.. n tapaukan.. lps tuh potong kek cekelat dan kek lapis sarawak.. utk dia jamu kawan2 nya di TASKA..  Lps tuh kami (gue n ALIF).. nyanyi lagu birthday masa dlm kereta.. bila abis nyanyi.. Alif KAtA..
"Tiup la Pitah.. tiupla.. "
si PITAH pun buat2 la tiup... huhuuuhu smbil sengeh2.. nampak gigi..
pastuh alif tanya..
" Ibu.. napa tader kek haa..?"
ibu jawab..
"kek ibu dah potong.. masuk dlm tapawer.. nanti kat kampung  ibu bli kek lg.. kita makan dgn abang muaz.."
so hari nih..  kami akan balik Kg lagi... i like balik kg.. :D
 semestinya.. makan sedap..
untuk anak ibu nih.. yg manyak cakap nih... yang kuat makan nih.. ibu doakan Adik RafiQah... agar sentiasa Selamat dan dianugerahkan yang terbaik...


                                             ** ihsan QueSera
                                                             ** kuat majuk budak nih.. majuk siap bagi tau org..hihihi..
" Untuk Puteri Kesayangan Kami..
Wan Nur RaFiQah Wan Ruzaini....
Semoga yang baik-baik untuk mu dan akan jadi milik mu...
Selamat Hari Ulang Tahun  Yang Ke-3"

Salam sayang...
...Abah.. Ibu..& Abang Alif..

"Selamat HarI RaYa EiDul Adha..
BerQurBaN Apa SaJa.. "

SeAdaNya

Monday, November 15, 2010

WuKuF



"Labbaik Allahumma Labbaik"
kami memenuhi dan akan melaksanakan perintah-Mu ya Allah

"Labbaika la syarika laka labbaik"
tiada sekutu bagi-Mu dan kami insya Allah memenuhi panggilan-Mu.

 "Inna al hamda wa an ni’mata laka wa al mulka la syarika laka"
 sesungguhnya segala pujian, nikmat dan begitu juga kerajaan adalah milik-Mu dan tidak ada sekutu bagi-Mu

 
Hari Ini .. Hari Wukuf di Arafah.. Musim Haji makin hampir ke penghujung.. Semoga jemaah Malaysia disana di kurnia haji yang mabrur.. InsyaAllah..

 Musim haji tahun 1992/1413 H.. Atok sy  dipilih menjadi tetamu Allah..  apa yg membezakan dia dgn jemaah yg lain ialah.. Jemaah yg pergi sebilangan besarnya pulang .. tp atok sy.. tak balik2.. tak tahu kemana.. meninggal..? tiada siapa yg dpt sahkan.. ye lah.. tiada rekod kata dia sakit atau dimasukkan ke hospital mana... mereka yg sama serombongan dgn atuk.. membawa cerita pelbagai.. ada yg begini ada yg begitu.. ada yg kata atuk hilang di tempat ini.. di tempat itu.. ada yg kata atuk jatuh di situ .. ada yg kata ada org membawa atuk .. :D.. semuanyer masih menjadi rahsia Alam..

bertahun juga pihak TH mencari.. tdak jumpa.. hanya brg2 dibawa pulang..
asalnya beg itu tak dibuka..   mak masih mengharap.. tuan nya akan pulang smbil mengagihkan ole2 utk cucu yg sentiasa dikenang2.. tp..masa itu tak kunjung2 datang..

 mcm2 yg atuk beli.. yg sy ingat.. ada sebuah kereta mainan.. menurut rakan serombongan.. kereta itu utk adik saya.. masa itu adik saya.. dah sekolah pun.. dah darjah 6.. kata rakan atuk sy lagi.. atuk sy tersenyum sewaktu kereta itu dimainkan di hadapannya.. dia ada menyebut.. kereta itu utk adik sy.. ye.. sy tau.. itu mmg utk adik saya..

kemudian.. dia ada membeli beberapa helai tudung.. kata rakan itu lg.. dia ada beli tudung.. tudung itu utk puteri nya.. puterinya bersekolah di sekolah agama..

ye saya tau.. tudung itu utk saya.. Terima kasih atuk.. wpun ada dua org sepupu sy yg juga bersekolah agama.. mereka juga kata mereka la puteri2 atuk tersebut.. tak apa.. itu kan atuk kita.. jd.. mestilah kita puteri2 atuk kan..

saya membesar di depan mata atuk.. mak saya adalah org yg bertanggunjawab menjaga makan minum atuk dan uwan.. uwan sakit .. emak kena berhenti sekolah.. dlm adik beradik.. mak aja yg tiada pengiktirafan bertulis tentang kepandaian, intelektual dan kecerdikan..wpun ilmu matematik mak mengalahkan i.. 

sblm berangkat.. pesan atuk pada adik-beradik mak..

" ekau sumo.. dah abah boghi an ghoto(harto ilmu) .. dah abah sekolah an.. bagi ilmu.. dio(omak den) niha ha.. takdo .. jadik apo2(ado la harto2 dunio sikit) yang abah boghi kek dio lopeh ni .. jgn dituntut-tuntut.."

 atuk mmg sayang kek omak.. sumo anak2 atuk dio sayang..secara tak langsung.. atuk sayang kek kita org jugak.. sobab kito cucu e kan..

pergi sekolah atuk anta .. naik kereta antik warna putih.. namo yo.. ketua pengawas.. tp org dah berhimpun.. kita org baru smpi.. tp tader sapa cikgu pun marah .. sbb dio org respek kek atuk.. atuk bekas guru besar.. sbb tu lah..    bukan sbb kehebatan kita org pun.. kita org tumpang keglameran atuk yo.. best kan jd cucu atuk..?

penah dulu.. kita org bangun tido lambat.. tibo2 atuk dah balik masjid... dio tggu kek pagar smbil hon2 nak anta pi sekolah kan.. kita org masuk keto kelam kabut.. muko semasing bongkak bongkek.. baghu bangun tdo..  heheh.. taik mato pun ado laie gak ee sikit2..

masuk keto atuk tanyo..

" ni dah semayang subuh lum nih.."

kita org tigo oghang sonyap yo...

dengan menggunakan tenaga  dalam.. atuk pun kato..

"masuk..!! "

 kelam kabut masuk balik umah semaayang.. ontah ado laie ontah tdak waktu subuh.. tapi tulah.. itu cagho atuk ngajar cucu eee..

dulu ada satu cerita drama melayu.. Sri mersing tak silap.. heroin dia melati. hero nyer bentayan... kalau org lain panggil wa chikedis.. si pendek.. si ketot.. atuk panggey wa.. MELATI lohh.. kan..?nampak tak.. betapa cantiknya wa di mata atuk..

cerita pasal atuk.. takkan abis..  ni pun air mata dah mencurah2.. rindu!!.. rindu kat atuk..

pesan atuk..

" keluar pajak.. masuk pajak..
pakai baju kuyak ghabak..
kalau tak donga cakap mak bapak..
kemano poie.. badan tercampak.."


 udah lah.. sedeyla.. 

Di Mana jua atuk (Tuan Haji Hashim Md Tan)..berada.. Semoga sentiasa Dilimpahi Rahmat Allah.. Amin...

Al-Fatihah..


SeAdaNya

Thursday, November 04, 2010

SeNyUm Di Bibir Sahabat..

emmm..  lama tak bersiaran.. kenapa? almaklum ujung sem..   kerja-kerja pemarkahan perlu dilakukan dengan teliti.. silap  kalu menjawab.. bukan saja di negeri sini.. malah di negeri sinun..  tp bila org negeri sinin.. menambah tekanan..  ia akan jd sangat menekan.. tdak apa lah.. andai ini dapat memberkatkan rezeki yg kita dapat .. maka terima lah..  mudah-mudahan.. di negeri sinun .. mudah dan lancar utk kita menjawab.. bukankah itu sebenarnya yg kita carik..?

 jadik cerita cerita di blog atau mana2 laman maya akan jd sepi.. sebb ia jatuh no.4.. pertama keluarga (ye ke.. kdg2 depa dah jd no 2..) kasyian kan..

no 2 kerja.. no 3.. stodent.. yg ke 4.. berlibur dan melakukan apa yg sy suka.. umpamanya tgk cerita chinta chandurry.. hahaha... ntah hapa yg sedapnyer ngk si fasa sanda tuh.. tp nak jugek nengok..

 mcm yg telah diramal..  setiap mggu dah ada perancangan.. mgg lepas.. br je balik kg Mr gaban.. dia present paper kat Kota bharu.. alang2.. balik kg terus.. takkan gue nak tinggal kan.. maka alkisah balik kg le.. 

mggu ni plak.. esok diwali..  coti maa.. maka alkisah lagik.. ptg ini lps kerja wa balik kg.. lgpun senin ngn selasa ade kilije di sah alam.. maka mcm  seronot le kan..   ahad nanti tak yah berlumba2 utk balik utara..  so mggu nih.. 3 ari je wa kilije..   tu yg semput..  klu coti makna nya kerja bertimbun.. mana ada assistant ma mau nolong.. tu yg malas nak bercoti..

sekita  kampus nih.. bnyk bangunan2 baru yg sedang dlm pembinaan..  maka ari2 akan terlihat mereka yg kerja kuat tak kira panas .. hujan .. ntah berapa gaji mereka i pun tatau.. ntah orgg mesia.. ntah org negara jiran.. ntah dapat jumpa anak bini/suami tetiap ari ntah tdak..  tp tulah.. kuat betul semangat mereka utk cari sesuap nasi..
wa..? ari2 duk dalam ekon.. siap blh tulis blog kalau rasa otak tepu.. blh kuar makan kat mc D kalau rasa lapar banget..  

Dalam hati.. asik terkenang kan seorg kawan.. kawan baik le boleh di kata.. dulu kalu wa mengandung.. dia pun mengandung..

 so dua anak kami tuh.. lbh kurg sebaya la.. dia kawan yg blh gelak sama2.. susah sama2.. tipulah kami tak suka gosip kan.. tp kami gosip dua org je.. tak lepas kat tmpt lain..   lps tuh..  dia kira rakan sekerja la dulu..
 tp oleh kerana berharap utk duduk dekat dgn suami .. dia kuar buat diploma pendidikan.. dan bertugas sbg guru..  then dia mengandung anak ke-3.. dia da mendahului gue.. :D ..  Ramadhan yg lepas dia selamat melahirkan anak ke 3..   2-3 hari lepas lahir tak silap, dia beritahu yg anak nya ada komplikasi jantung..

 setat pada ari tuh.. start le dia ulang alik hospital.. ICU.. then IJN.. sehinggala hari ini.. dan pg td.. pesanan dikirim.. kata Doctor .. anaknya tdak boleh dirawat lgi.. tiada kaedah yg boleh dilakukan utk menyelamatkan anaknya.. maka anaknya akan dipindahkan ke hospital melaka.. di sana saluran bantuan pernafasan akan dibuka.. jika anaknya boleh bernafas sendiri.. Alhamdu Lillah..

Bila ada teman2 berkeadaan begini.. sy selalu hilang kata.. ntah apa perlu di ucap.. 
Sy doakan kawan sy tu.. kuat utk melalui semua ini..  

mm.. oklah.. Mr Gaban dah gerak dr rumah..  lps amik anak2.. kami akan gerak balik seremban.. jumpa Wan Agho dan atuk Tapa.. 

Ada kesempatan.. kita lawat Baby Maisarah .. Moga akan ada senyum di bibir kawan saya tuh..

Moga cepat sembuh Baby Maisarah.. 

daa..

Assalammualaikum..


SeAdaNya

Wednesday, October 20, 2010

cePaT & TePaT..

erk.. kekenyangan.. td pekena Ayam penyet kat Jusca.. 2nd time mkn.. first time .. cik sera banjer.. 2nd time.. banjer diri sendiri.. pegi dgn cik yati.. semasa perut tgh lapar gileerrr..  almaklum.. pagi nih bekfast dgn 2 ketui kuih ja..  jadual padat sampai le ke pukui satu.. itu pun smpi bg hint kat student suh balik.. wa nak makan.. huhuuhuhu... jd masa ngoder.. idak luper daratn.. huhu.. lps makan.. kekenyangan.. huhuh..  trs rasa bersalah sbb makan ikut nafsu nafsi.. bukan ikut keperluan..

sedar2 dah bulan oktober... dah nak masuk ujung taun.. tiap2 mggu mcm dah ada je benda nak dibuat..  masa berlalu mcm air mengalir.. laju.. tak berhenti..  sapa lambat.. tinggai.. huhuuhuh..tak lame lagik.. smpi le ujung tawwun..  masa bg i skrg sgt le berharga.. sbb tu i jalan mcm katun.. pegi mana2 nak cepat ajer.. kalau naik tgkt 9 tuh.. aduhai.. rasa mcm lama betul nak smpi .. dan kalau blh elak dr ke sanun.. mmg la nak ngelak.... sbb  dari mendaki tgkt 9.. baik le duk opis buat apa yg patut.. nak tggu lift sikit punya lama.. tggu punya tggu penuh pulak... aduhai...   sbb tuh wa hangin kalau ada org lenggang2 kangkung.. blocking jalan wa loh..!!.. itu blm siap tekan lift... lps tuh blh sembang dgn org luar atau dalam lift..  (kalau dia dlm lift.. dia sembang dgn org kat luar.. dan sebaliknya.. so dia tekan la butang utk buka pintu.. so lift tu statik tdak bergerak.. yg kita kat atas or kat bawah.. duk lah pikiaq..awat le lift ni tak naik2. rosak ker.. hapa ke..)..biasa nya adik2 pelajar kesayangan le.. yg masa dia berlambak2.. tu yg blh bazir sana sinih... huhuu... ye lah.. mereka blm ada tggungjawab  yg byk.. kurg2 tggjawab utk jaga diri sendiri.. so boleh la enjoy... menikmati pemandangan.. ye lah.. org muda.. sila kanlah menikmati semua itu... take yur time okey.. esok2 dah ada tggjawab.. br tau betapa berharga je masa.. betapa emasnyer masa.. betapa.. "Demi Masa.. sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.."  itu adalah benar...!!  hikhik.. org yg semakin dewasa.. mmg ginih gamaknya.. lately gua terperasan gue dah setat.. bebel2.. komplen2.. huhu.. klu dulu tak suka klu kena bebel.. tapi now dah jd penyumbang kepada pencemaran bunyi bebel.. huhuhu.. mmg gtuh la kitaran alam yer... sbb tuh mak kita dulu2 kuar statement.. " dah beranak besok baru la tau perasaan emak.."

 so mgkin statement utk adik2 pelajar wa.. "dah kerja esok.. dah ada anak.. dah jd isteri/suami org .. bru tau betapa besarnya tggjawab.. betapa menyesal nyer tak blajar rajin.. tak ambil peluang masa muda2.. masa otak tgh pandai.."   wah .. lagik panjang maa.. erk.. gue dah mcm mak nenek dah gue raser...

erm.. oklah.. ingat nak balik awal arinih.. ada benda nak kena beli.. ada benda nak kena buat.. KERJA..? kerja smpi bila pun tak habis... so.. Lps asar nih.. Chiow aje lah..

esok plak kita berkhidmat kepada negara... daaa...

 Assalammualaikum warahmatullah..










SeAdaNya

Monday, October 18, 2010

TiGa TaNgkai puCuk Ubi..

Memori HarI Semalam..

smLm.. adalah Hari tdak memasak sy..(wpun selalu je hari tdak memasak.. hahah.. bz bz.. coursework mark bebudak tak kuar lagik.. ) seIngat sy.. sy dah pomise ngn En gaban..dan En gaban dah pomise dgn saya yg ujung mggu nih.. kita kena buat operasi.. kemas umah.. gantung kanvas kat dinding.. sapu sawang kat siling ..  lap kipas2..erk.. yg ni paling tak tahan .. sakit je mata i tengok..  tp tulah.. kita merancang.. tapi mgkin kita bukan sebaik2 perancang.. mcm 2 dogaan tiba.. mak telan ajelah.. tp tetap.. smlm adalah hari tdak memasak sy.. nasib baik adik ipaq ader.. so anak2 i dapat jugak makan mknn yg disediakan dirumah.. awal2 i dah declare dah..

"adik tak masak hari nih ye bang.... kita beli je ye.. byk benda nak buat.. nak jahit langsir.. jahit tilam n Cadar Alif.. "


 Dlm tak masak2 tu pun.. sekeping ajer langsir yg siap...  cadar ngn tilam sukses.. wpun beberapa minit selepas itu si RafiQah mandi  MILO dia kat tilam tuh.. huhuhuuhu.. mcm mana la vokal den tak meninggi ke langit.. huhuhhuhuh.. dah tambah satu lagik list.. basuh cadar!! ..

erm.. Pagi tuh..I stat dgn berkebun.. oo yeh.. Pucuk Ubi den dah tinggi mengalahkan tuan ee... seronok betul bila yg dtanam tuh berhasil.. coma itu rompot juga tak mau idup subur.. walhal dah beratus jugak Bapak dia beli baja.. beli sprinkler bagai.. itu belum masuk bajet    plastik yg teduhkan dia tuh... huhuu..  kdg2 jeeles jgak sama itu rompot.. kalau la itu rompot blh buat sup.. huhuhu... mmg berbaloi la ... ops.. !! tak blh tulis lebey2.. nnti ader org terasa... ikikikik..





tgh2 jahit.. carik plak benang kelabu tiado.. terpaksa la minta tlg Mr gaban belikan  benang kaler hitam @ kelabu... kang kalau tak kasik pilihan kang.. ado jugak yg balik lenggang kangkung bila tader benang kelabu... dan mmg betul .. yg di bawa balik ialah benang HITAM... huhuh.. dan langsir kelabu ku.. berbenang hitam.. sangat jelas ok .. tp tak pelah.. Kesian kat laki punyer pasal...takkan nak suh byk2 kali kan..  ye lah.. tadik i yg bagi  ATAU kan.. sekali lagi.. terima ajelah sedanya..  nnti bila terpandang laangsir berikut.. maka kesan kontra pada langsir itu akan mengingatkan saya pada kasih sy pada Suami.. dan kasih suami pada isteri.. (sbb masa suruh tu.. dia macam tak rela je nak buat.. tp dia buat jugak le.. tq tq.. )

Masa Mr GaBan nak kekedai tuh.. Dia pergi sorang le.. masa dia kuar Alif n Fiqah nampak.. so.. dgr le si Alif nangis depan pintu kan.. tdak lain lah tuh.. nak ngikut le.. dan abah nyer.. tak bawa pun sbb nak pi sat je kan..  i pun nak pi lah pojok kan.. nampak kat tangan dia ada tiga tangkai pucuk ubi..  bila i dtg kat dia.. smbil nangis2 dia cakap..

"Ibu.. ini utk ibu.. "

"Alif kasik ibu.."

"A'a.. Alif kasik ibu Mun Nger.. (bunga), .." smbil kesat air mata dia

"....  .."

wa ambik la tiga tangkai pucuk ubi tuh.. n selit kat bakul yang tergantung kat dapur.. dlm hati  rasa bercampur2.. Anak wa dah besar beb.. dah pandai hargai wa as ibu dia.. wpun kdg2.. wa selalu lupa utk bersyukur .. sbb ada anak2 seperti mereka.. yg wa tau.. wa selalu komplen.. sbb anak wa tak mo dengar cakap.. anak wa selalu lompat sana ..lompat sini tatau nak duk diam..  tu blm time wa lepuk2 dia.. blm time wa cobit2 dia..  


 Alif selalu nak belikan wa bunga.. bila nak pi kedai ngn abah dia akan kata..

"Nanti Alif bili kan ibu Mun Nger.."

 pada dia buat masa skrg.. bunga la yg blh mengekspresikan perasaan sayang dia pada ibu dia yg garang macam harimau ni..   erm.. Gaban pun dah lama tak bagi i bunga.. :) wa.. i dah ada boipren baru nih.. huhuhuhu..

Memori hari semalam.. selain Langsir Kelabu berbenang Hitam... yg akan mengingatkan saya pada Gaban....  Tiga Tangkai Pucuk Ubi pulak akan sentiasa mengingatkan saya pada ...

Anak itu..




 Harapan Saya.. agar sy dikurniakan kesihatan tubuh badan dan fikiran agar dapat sentiasa mengenang .. segala yg manis yg Tuhan Pinjamkan ..

Dapat terus bersyukur.. menjaga..melindungi.. mereka.. wpun ada ketika.. sy selalu macam-macam..

 Sayang Kalian.. Saaangaaaaatt Sayang.. bak kata Alif..

"Alif Tayaang Ibu.. Sangat Saaayang.."

SeAdaNya

Sunday, October 10, 2010

TeN Ten tEn....

TeN Ten Ten.. bila sebut,.. trs teringat video jepun yg dia blajar mengira Dlm EngLisH tuh.. lawak gler la video tu.. sapluh kali tgk pun wa blh gelak guling2... idak le guling.tipu-tipu..erm... mmgkin blh gelak smpi hentak2 kaki..

Penat tul arinih.. br balik dr pogram..seronok.. tmpt pun cantik..  skrg mata tgh pedih... tatau pesai apa...so tak blh tulis panjang2.. mata wa kena rilek.. tenung skrin lamer2.. bertambah pedihla mata wa nih..

Pada yg kawen arinih.... Selamat Pengantin Baru.. Pada yg dapat anak.. TAhniah.. senang le suami2 n bapak2 nak hengat tarikh.. idak le terlupa atau tersasul.. atau trsilap tarikh buat sprais nanti.. huhuhu.. k lah... mesti dah ada org yg merancang nak kawen..11.11.11 plak nih... huhuhuhuuh...


SeAdaNya

Friday, October 08, 2010

Bunga Api Di Hati





Bunga Api di hati.. di hujung syawal.. erm baru rasa nak beraya.. huhuhu.. finally, its over.. mlm ni.. gaban i akan memulakan perjalanannya balik jumpa anak isteri dia.. huhhuuhuh.. Rindu beb!!.. so mlm esok.. dia sampai.. tp sian,.. kami  tak berada di rumah.. wa bertugas di luar kawasan lagik.. so Hari Ahad baru le jumpa.. :D.. semoga perjalanan dia dipermudahkan.. dan Selamat akan sentiasa mengiringi perjalanan En. Gaban saya ..  buah hati saya pengarang jantung saya.. ikikiki.. jgn le buat muka camtuh.. kasik can le kat i..

Saya.. 2-3 hari nih kalut menguruskan pogram pelajar2 saya.. bukan satu.. tapi dua.. satu pogram akademik.. satu lagik pogram persatuan.. alkisah.. pogram pelajar di tmpt i ni.. bukan macam kita-kita dulu kat U..  pensyarah tak amik kisah pun.. paling baik .. dia dtg turun rasmikan majlis ajer.. tp idak di sini ye.. duit pun masuk akaun pensyarah.. kalau pelarasan tak buat, potong gaji pensayarah atau sesiapa la penasihat pogram nyer la..  bertuah sesiap dapat jadik pensyarah di sini..   sbb kita dapat belajar byk perkara.. ;)

 Alkisah lagik.. pogram persatuan tuh, ialah kem interaksi di sebuah hutan lipur la kan.. supaya leh camping2.. n buat aktvt lasak 2...
 tempat asal yg kami nak buat tuh.. kena wabak kencing tikus pulak.. ahhh sudah.. last menet resort tu kensel tempahan kita org..  tp syukur .. sbb kami tau awai.. sbb Tuhan kurnia SELAMAT kan.. so.. kita kena usaha pulak mcm mana nak ubah plan..   smpi deal ngn resort pun... gue turun padang.. huhuuhu..  terasa super woman sekejap..  ye lah.. kdg2.. kita tak blh blame student 100%.. kdg2.. mereka pun jd mangsa sistem dan mangsa prosedur yg kaku dan jumud.. yg mcm tak blh berubah langsung mengikut keadaan..

 Lps tuh..  tetiba,.. bil pelajar yg nak pegi menyusut.. sbbnya.. tetiba student ada test pulak.. yelah kan.. test plak kena buat serentak..Itu Kata Prosedur.. kata Undeng-undeng.. Itu yg tertulis dalam buku.. dlm dokumen.. Tp kena ingat.. buku itu Buku kan.. dan kita yg berotak yng kena pandai2 guna.. pandai2 amal.. 

Jd.. sudahnya.. i pun jd student..  tak kisah la.. dlm kalut2 .. dalam susah2.. byk jugak Pertolongan DIA yg kita tak nampak.. atau nampak tapi buat2 tak nampak kan.. dan Alhamdu Lillah.. setakat detik ini.. Dengan izin Dia.. itu pasti..semuanya akan berjalan seperti yang dirancangkan.. kami Org silat.. Langkah mesti ke depan.. Jangan Patah Balik.. Itu Pesan Guru..  Kalau kamu Bukan ahli silat pun..  kamu pasti tahu.. Melangkah ke depan itu berani..  Lari dari tanggungjawab itu .. Dayus..

Isk.. tiba2 rasa cam ada kuar asap2.. plak.. kabus2... guruh bedentum.. hahah.. tiba2.. berada di lokasi set drama Arjuna.. ahhaha.. dah la.. tetiba terasa berjiwa panglima sangat dah nih ha.. sblm merapik meraban.. baik le kuar makan.. dah tengah hari dah haa...

k.. .. Dalam Hati.. ada Taman..... kikikikiikiki..:D..




SeAdaNya

Friday, October 01, 2010

KekaseH..

Wa Rindu giler samer mamat nih.. huhuhuhu



SeAdaNya

MaGiS?... Nothing Is Impossible..

"SuSah SenNAng Sama-SaMa.."


2-3 ari dah sign in.. kunun nak update.. sudahnyer sign out.. tanpa sbrg peesan.. ecewah...

Apa khabar semuanya..? saya sihat2 sajerk.. Hari.. macam biasa.. semuanya.. dahh terpogram.. coma semalam.. sy tgk wayang.. huhuhuhu.. lari dr aktiviti kebiasaan mmg menyeronokkan.. huhhu.. tgk ngn Cik Sera le.. smpi hari nih kawan den tuh asik duk menyanyi2 dalam hati lagu2 yg ada lama filim tst..  saya yg malas nak pikio punye type ni.. mmg suke le tgk cerita cengginih.. so Filem itu sgt kena ngn selera la.. tp klu ikut skala gaban.. i rsa .. mmg rogi le kalu bawak dia.. mesti asik menguap lps tuh buat aksi ngantuk.. smbil kelip2 mata... trs buat i rasa bersalah.. huhuhuhu.. Lps tuh akan kuar statement..

"lenkali.. kalu nak tgk citer melayu.. adik ajak le member2.. ajak sara ke yati ke ye.. "

Erm..  alamak.. tader idea dah.. nak tulis apa lagik nih..?  k lah nak trn bwh.. ada competition..  nak kena pi tgk2.. kasik markah.... k daaaa...




SeAdaNya

Wednesday, September 22, 2010

PeRsA|inaN


ERm.. RAbu Sudah.. Lps rabu je lega.. kalu idak.. tersepit2 napas den.. huhuhuu..  tak apelah.. asal masih boleh bernapas yer.. erm.. mood arinih dah ok.. Malas..? erm.. mmg le ader.. tp dah blh di bincang-bincang.. blh di kawtim kawtim.. kdg simpan.. kdg2 kuar juger itu malas..  

 Raya arituh gue tak sempat bli kain nak tempah baju.. sedor2 tukang jahit doh idak nerima lg yer.. bertangguh nyer la asik..  lg pun rayer ni .. buat misi kemanusiaan je.. jd pakai ajelah apa yg ader.. so masa raya arituh.. idak ader masalah.. melawat org sakit ajer jadualnya.. jd idak kisah mahu chanteq ke apa.. sbb baju yg dipakai.. dah canteq da,... cuma idak baru yer..

 lps raya .. balik sinih.. start kerja.. tader mood.. carik baju baru utk perbaharui mood...  tp baju baru idak ader.. ader le selai dua.. tp idak selesa dipakai.. agak seksis.. tak sesuai utk ngajor..  cerewet kan.. ada baru takmo pakei plak..  jd gimana nih.. asik tak kena nih.. yg semestinya.. cantik no2.. selesa no 1.. br kompiden... 

2-3 ari nih.. kena buat lawatan amal jugak ke kedai kain.. carik kain.. g tempah.. lps2 raya ni.. idak le tukang2 jahit berlagak menolak kain yer.. kalu tolak jugek.. gue jahit le sendirik.. huhuu.. berangan le,.. kain yg dah potong masa amik kursus jahitan arituh pun tak cantum2 laie.. tau je lah..  nak menjahit kena tggu anak2 tdo.. masa dio tdo.. den pun tdo.. huhuhhuuhu.. ke bintang la jawab nyer..

 erm... mood sudah okey.. riang ria ceria.. mood hari raya.. tp kalau si dia ada.. lagilkla  mood bunga2 Cinto.. tak pelah.. Yg Penting Dia sihat dan selamat... k daaaaa....


SeAdaNya

Monday, September 20, 2010

M..

Payahnya.. nak mulakan kerja hari ini..  erm... M.A.LA.S....


























kan saya kata sy M.A.L.A.S.......

 daa..
SeAdaNya

Friday, September 17, 2010

KaMu Yang BaWa Ku TerBang..

Bak kata pak Harfan dlm Laskar pelangi..

"Semuanya harus dari hati.."


Lama gue tak bersiaran. Mcmmana mahu bersiaran.. kalau semuanya mesti dari hati.. dan hati gue udeh di bawa terbang.. yg tinggal ruang yg kosong dan sepi.. dah la ghaya2 nih dah 3 kali den ngk citer sepi nih..  mcm tader citer lain dah nak main.. pg tdik pun sipi2 nak tgk lagik.. sib baik dah abis masa on tv tuh.. huhuhu..

"Bisikku Pada Bulan kembalikan, temanku kekasihku..syurgaku..Tanpa dia, malam menemani, sepi memelukku.. "

tp idak le kosong sgt hati nih.. sbb otomen taro ngn otomen kosmos ada dgn gue.. kalu idak .. lagikla mati kutu..

Ucapan raya pun blm dibuat..  sbb perasaan nya tidak ada.. rohnya tak ada.. jd ucapan itu takut2 tak smpi dlm hati.. jd.. dr ia jd sia2.. baik kita tangguhkan dulu.. smpi rasa itu dtg sendiri kan.. Akan.. tp nantilah..

 Lantak le klu org nak kata ngada2.. tak smpi seminggu dah patah hati segala.. terpulang le.. nak buek camno.. Suami sy mmg manjakan bini dia.. jd bila dia tader.. semua jd kosong .. dgn sapa nak gaduh nih..  huhuhuhuhu.. terpaksa la gaduh ngn otromenzzzz....  wpun omak den da posan..

"jgn ditangan-tangan budak2 tuh (otromenzz) Abah ee dah la jauh.."

 tp nak buek camno.. den kan kaki gaduh.. kengkadang declare war gak ngn itu budak Alif.. huhuhhuhuhu..
langsung  kuar statement..

"ibu tak tayang Alif.. huhuu.. Abah.. abah.."

wah da pandai berlakon anak den.. skrip ee power.. trs cair den..

Patut ee. den nak kojo aghinih.. tp taska otromenz totop plak.. jd sepo nak jago.. so den coti yolah.. gonap an duo minggu duduk di umah.. .. td poie makan kfc ngn cik sera...  lagik duo aghi cuti nih.. tatau nak buek apo.. masa mcm slow sgt.. esok FBI buek open house kek seberang ;jaya.. haruskah aku pergi? huhuhuhuhu.. wpun sblm nih.. den mengamalkan.. "tak koso Ayah den" nak poie majlis artis2 nih.. tp kali nih tp dlm hati gue mcm terpikir mau pigi..  ..   wahahahaha..

Ape la gue merepek ni labu.. k daaa... nak lipat kain.. Ada dua bakul menunggu... Daaaaaaa..


SeAdaNya

Sunday, September 05, 2010

@ Kampung 1

Alhamdu Lillah.. dah stat cuti pun.. walaupun klam kabut.. ngn nak kemas umah.. ngn kerja tak siap.. tp coti tetapla kan.. dan alhamdu Lillah.. dah smpi kampung juga...Raya kat ne? Taun ni N9.. tp taun ni.. cam tader mood sgt nak rayer.. kekandaku gaban akan ke luar kawasan pada hari raya yg ke 3.. selama sebulan tuuu.. bak kato adik den..

"Ngah.. dlm sebulan ghayo.. ko ghayo tigo aghi yo ngn laki kau.."

 iyo tigo aghi yo... mako ghayo taun nih.. gue siapkan2 utk anak2.. buek kuih2 skit utk alif yg suka makan kuih ghaya.. dio nughun omak ee.. suko maakan kuih ghayo.. kalau oghang tak lalu.. gue.. amekla suko kuih ghayo..

and oleh kerana Gaban ghayo tigo aghi yo.. so gue pun bagik canlah dio duk kampung ee smpi la sehari sblm ghayo.. now kat kota bharu.. sehari sblm ghayo.. baghu goghak ko N9.. mintak mahap la kek adik den yo.. den balik makan yo lomang n ghondang.. tak dapek nak tlg2 nyiap an doh... :D


ghamai yo oghang ajak kendughi kawen.. ajak dtg umah beghayo..bukn takmo poie.. tp gue dah beso.. g memana bersama kekanda ku gaban.. jd bila dia tidak brsama..  nak g memana pun tidak bersemangat... besar kemungkinan gue duk umah yo ghayo nih.. pado teman2.. silolah dtg ke rumah.. :D..

Oklah.. dah ado bunyi2.. si otomen 2 dah bangun.. sblm dio bangun.. baik den menyertai dio tdur.. supaya samo2 dapek tdo.. ponek..  daa...

SeAdaNya

Thursday, August 26, 2010

suRi TeLaDaN

Erm.. dah lama tak menulis..  bulan ini.. Ramadhan ini.. semuanya untuk keluarga..  Di Bulan ini mereka yg saya dahulukan.. maka  masa sgt padat.. sbb pilihan itu, selalu nya tak dpt kerjasama dari Bosss besar.. besar.. besar punya..  jadi.. istilah "pandai-pandai".. saya guna pakai.. 

 Dan sbb itu blog ini jarang2 updet... pukul 4 lebey je.. sy dah chow.. kalau kuar pukul 5.. dkt pokol 6.30 br smpi umah.. kesesakan lalu lintas punya pasal.. seme org mau terjah itu pasar ramadhan.. .. jd .. sy make sure.. i mai awai... n punch out awai..  so.. taderla rebut2.. n marah sana marah sini kan..  
 smpi umah dlm 5.30++.. sempat la nak masak2 ... kita org pun dah declare takmo bli lauk pauk pasar Ramadhan.. sbb dah byk kali KuCIWa..  jd.. biarlah acik masak ajo.. kalau tak sodap pun takkan nak maghah diri sendiri kan... ikiki...

Tp penat skit le kan..  balik..  trus masuk dapur bersilat klung klang klung kleng kan.. idak le bunyi gtuh ye.. teman masak simple mimpel aje.. yg berbunyi  molot aje.. duk jerit kat budak kenit dua org yg masa tuh la.. nak itu ini.. nak main kat luar la.. gaduh la.... 

 Biasanya Cun2 time boka posa.. i pun siap2 setelkan juadah berbuka..  wpun tdak istimewa di hari kerja.. tp ujung minggu gaban akan demand makanan yg sedap2.. so itu la tren iftar jama'i kami di rumah...wah bunyi mcm ramai.. yup!!.. sbb dak kenit doarang tu pun akan sebok2 sama waktu buka.. time tulah nak sensitip-sensitip la.... nak makan bersuapla.. baru je ibu duduk dah mintak ayaq .. baru ibu nak duduk.. nak sudu.. baru nak duduk.. sorang lagi plak.. huhuhuh..    nak2 kalau tak tdoq petang.. meragam le time maghrib tuh..

nasib baik setan2 seme dah kena rantai. kalau tak kuar seme bola2 api den..  dan 2 minggu ramadhan ni.. mak n ayah den ada di rumah.. so mmg meriah le.. coma omak tak masak selagi gue tak balik.. sbb dia tatau Gaban nak makan apa.. klu dia masak pun satu lauk yg memenuhi citarasa dia.. dia ghisau kok dio masak.. tak kono selera gaban.. see.. Dia lagi pikir menantu dr anak dio.. dio tak kesian pun den balik kang ponek ko apo ko kan..  omak den mmg sayang menantu lobih..  bertuah la sepo yg jd menantu omak den..     ada yg berminat..? alamk dah tader can da.. sbb anak2 omak den sumo ee dah kawen.. tp tatau la kok adik den nak cukup an kuota ee..  huhuhuu.. sepo kato kawen ngn org negoghi ni tak best...  Sila la carik calon org N9.. sobab..  Org N9 mmg ala-ala wanita melayu terakhir la.. heheh.. stok2 .. lemak manis di sokai ramai gtuh..  huhuu..

dan suri rumahtangga yg bekerja mcm gue nih..  mgkin tdak dpt melakukan semuanya dgn sempurna.. tp  takpe lah.. sy sentiasa coba kan..  setakat smpi hari ini.. mmg jarang le jengah Pasar Ramadhan.. cuma kalu nak bli lauk basah ..  bli murtabak.. dan Gulai Kawah Batang pisang..  

Hari ini.. gue diwajibkan berbuka kat ofis..  wajib katanya.. kalu tak datang.. jatuh dosa agaknya.. ik ik ik..

so Keluarga sy akan berbuka tanpa sy hari ni.. Balik kang.. gue dah bajet dah statement ni mesti kuar dr mulut gaban..

" best makan..? best le kan... tadak org kacau.."

so di sinin.. ingin saya nyaatakan..  naluri keibuan dan keisterian saya nih akan asik teringat kat kamu..



kamu





dan kamu ye...



  kerana.. kamu-kamulah segala-galanya bagi saya...
Kesimpulan saya.. Jika  kamu sakit..   institusi ini akan ttp berjalan dgn jayanya.. engkau bukan siapa2 pun pada mereka..mereka hanya pandang engko sbgi kuli batak yg telah di bayar utk diperguna2kan.. dn dikerah kerah..  tp jika engkau sakit.. ia memberi impak yg sgt besar kepada mereka yang engkau panggil keluarga..jd.. keluarga saya letakkan di tangga teratas dlm hati.. wpun kadang2.. perlaksanaan..  kita selalu menuntut mereka utk paham dan menerima...  kekalutan .. & kesibukan.. dan kehendak kita yg sangat suka utk sibuk2 kan diri atas rasa tanggungjawab dan amanah..  ye!!  ia sepatutnya bukan kerahan tenaga.. ia sepatutnya.. perkongsian dalam melaksanakan amanah.. dan tanggungjawab.. utk anak2 bangsa...  pergh.. semangat Satu malaysia plak den.. oo patutla.. 31 Ogos dah dekat.. no wonder.. dalam hati ada Lagu negaraku.. :D..

Oklah.. gambar2 yang canteq kat atas tuh.. Cik sera lah yg ambik.. so we all declare dia our family photographer.. heheh.. ada blh ka..? harap2 dia tak claim la yuran tahunan ke bulanan ke bila i  lantik dia.. huhuuh..  nnti rajin i kongsi lagi berkeping2 gambar yg cik sera ambik..  


oklah.. agak panjang menolis.. almaklum.. esok coti..  so.. biasanya mood coti..  akan dibawa kehadapan.. maka mood kerja Sudah DoWNNNNN....


SeAdaNya

Wednesday, August 18, 2010

DuNia ini PinjaM-pinjaMaN..

 Pg td terjaga pukul ampat pagi... erm.. bulan2 pose nih.. mmg blh sedar awal.. comanya.. wa ngantuk pun awal... sepatutnya.. itu time la wa nak.. tambah amalan, yg ni tak payah btau satu donia.. nnti jd riak.. ..main ngn anak2..  burak2 ngn suami..  melayan TV dan.. layan  citer best kalau ader le..

 maka nya gue kira dah tiga hari gue terbungkang, eh tak le teruk sgt.. tertdo..dopan TV,.. secara berjemaah dgn anak2..

dan 2-3 ari tu jugak sembahyang isyak.. masa bangkit sahur.. masa mlm first tertdo tu.. br pukul 8 lebey.. buletin utama pun lum abih laie.. tp mata nih.. dah tak tertahan2 utk di katup2... aduyai.. last2.. tewas... blackout.. sedor2 dah pukul 12 lbh.. hangkut budak2 masuk bilik tdo.. ntah sapo tutup tibi .. tatau..
sahur tu bangun .. trs terpikio.. eh Lailatul Qadar ke mlm td.. wpun ada pendapat mengatakan .. lailatul Qadar itu atr sepuluh hari terakhir.. hari2 hari yg ganjil.. tp siapa tahu.. Itu kan Rahsia Tuhan.. maka beruntunglah siapa yg mendapatnya..

mgkin itu sebenarnya.. yg Dia mahu.. buat bukan kerana ganjaran.. Buat aje.. kerana kita kena buat.. logik kata kita hamba.. 
resmi seorg hamba.. Minta lah.. dan mintalah.. dan minta lagik..
kerana kita tiada upaya..

KolAllahu Taa'la fiil Quranil Karim..

"Ud'uni.. AstajiblaKum."

 cuma kdg .. malu untuk meminta.. kerana diri terlalu byk membuat perkara yg sia2.. blm masuk bab komplen itu ini.. tak puas.. atas semua yg ada.. yg dah jd milik kita..  bukan mutlak pun.. itu pun.. pinjam-pinjaman.... amal baik nya jauuuuuh... sekali..  serasaa.. saaaangat jauuuh..

Dulu masa sekolah.. suka sgt tgk.. risalah yg ada tulis ganjaran pahala utk solat terawih.. tiap2 malam...  asik duk kira pahala.. agak2 .. pahala yg duk kumpul2 dulu.. dah makin nipis agaknya  kalau kompare dgn perkaara yg ntah hapa2 yg dibuat .. skrg ni..

Ntahlah... Cuma kini.. sy bukan mengumpul pahala.. 
Saya hanya mahu SELAMAT bersama org2.. yg DiredhaiNya.. Amin..


Mohon Ampunan-Mu Ya Allah....

SeAdaNya