SeDetIk LebIh

Friday, October 30, 2009

SenYuman Ceria Si CoMeL

SCSC... SenYuman Ceria Si Comel An Online Contest..

Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.

Cara2 penyertaan?

Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda
Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini


Alhamdu'Lillah.. Sudah menjadi pengikut dengan jayanyer..

Banner Contest pun dah letak dah..



Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda

Sedang...

Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.

Sedang... dengan usaha yang sangat Gigih.. saya percaya kegigihan itu dapat dirasai..

Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.

Saya ader 3 comel.. tapi 2 ajer yang layak.. hehehe.. satu lagik dah nak masuk 30-an.. dah disqualified.. heheh

Comel 1 : Wan Nur Rafiqah Binti Wan Ruzaini (1 tahun 10 Bulan)
Comel 2 : Wan Muhammad Alif Bin Wan Ruzaini (3 tahun 3 Bulan)


Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .

AMARAN: no link back will be disqualified


Toyyib.. Toyyib... Adat nak masuk bertanding.. kena la ikut kan syarat-syaratnyer..

ok.. mari kita meriahkan contest ini di sini.. esok dah tamat tempoh dah..

SMILEYKIDZ


Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.

Lps setel publish entri kang sy buat perkara di atas.

Maka inilah gambar si comelszz saya yg saya nak kongsi.. untuk memeriahkan pertandingan.. harapnyer.. my comel picture ni memenuhi syarat la yer.. TadAA...


Wan Nur Rafiqah Bt. Wan Ruzaini



Comel kan.. Sila abaikan hingus okeyy!!




ni tgh tunggu turn naik Eye on Malaysia



Ni pun sama gak la..




heppinyer saya nak balik kampung..



Ustazah mana plak nih..



Mak aii bosa ee gigi.. anak sapo lah nih.. dah macam Sharifa Aleya dah gamaknyer..


Wan Muhammad Alif B. Wan Ruzaini




untuk pengetahuan.. kat kepala dia tuh adelah seluar kecik adik dia.. tader kerja gamaknyer..




Panglima ... Mudah-mudahan.. berjiwa panglima la anak den nih..



Ececec.. kan sweet tuh.. kalau tak monang.. tak tau lah..



Anda yg lain..

Angah.. Acha.. Cik onn (psl apa susah mau komen lu punya blog), Faei..(ko sgt2 afdhol masuk sbb tgh cuti bersalin kan..) Cik helmiyani.. dan sesapa yg ader si comel.. sila la join ini contest.. Memeriahkan keadaan kata org.. atau.. mengisi masa yg tak berapa nak lapang... hheheh..


PHuHH... !..

Dengan Lafaz BisMillah.. Saya Publish Ini Entri....

BisMillAHiRrahmanirRahim..


SeAdaNya

Thursday, October 29, 2009

M.O.M.E.N.T.U.M

lewat arinih.. jarum pendek di jam dah melepasi angka sembilan, br sampei.... nasibla.. letih la.. susah betul nak bangun.. bercinta ngan bantal gayanyer.. payah nak lepas..

ni dah pukul 10.20.. masih belum buat apa2.. selain dr makan kuih 4 biji.. minum air kosong .. blog hoping.. baca emel.. bls sms cik sara.. jawab panggilan tepun cik abang tanya "ok ke tdak.. anak2 nangis ke idak dlm kereta.. ngamuk ke idak.. sampai pukul berapa.... " pastuh melayan syaz kat tepun.. gosip pasal hal ehwal invigilators smlm.. bla bla bla... tetttt!!.. tettt!!!... dan lawatan wajib ke bilik termenung.. ehh.. banyak jugak yg dah dbuek.. cuma tak menepati kehendak majikan je.. ekkekek..

perut tak best nih.. tatau nak start kat mana n macam mana.. momentumnyer blm ader.. tertingal kat mana tatau.. duk bersenang-senang je nih ha.. padahal di satu sudut.. berlambak assignment yg perlu di beri markah.. dlm keadaan mcm ni bahaya marking paper.. kesian budak2.. :D.. ** baik punya alasan kan..

erm.. dah 2-3 kali tulis.. lps tuh padam.. rasa cam tak sesuai pulak untuk tatapan umum.. @ malas nak bising2.. sbb bak kata kak pnut.. diam itu pintar.. ohh baru teringat .. i ada la suarakan satu usul dkt stu taklimat bersama timb@la@n Peng@rah.. yes .. dia mcm agree nak buat .. but then dia smash i balik dlm satu sindiran le.. tak sesuai langsung sindiran dia.. !!

n aku tau.. kalau la akuh ada title datuk ke Dr ke kat depan mesti seme org pakai je cakap akuh kan.. so .. mgkin skrg ni.. kita kena amalkan prinsip.. selagi ko tuh tader ape2.. research pun tader.. pingat emas perak ke timah ke takder.. ko senyap je lah.. ko ikut kan aje.. biarlah idea tu bodoh ke.. tak lojis ke.. tak relevan ke.. ko nengok kan ajer.. tggu la datuk2 dtg.. tak pun Dr2 datang buat mesuarat kat sini.. baru la nak ikut kan.. dan lain kali tak payah bukak sessi utk beri pandangan atau soal jawab...

ha kawan2 gue yg sedang buat PHD.. esok2 dah ada PHD.. sila la mesra rakyat.. dan jgn sombong okey.. i dun like.. :D.. tp i tau.. kawan2 i okey..

satu lagik.. utk diri sendiri, pandai2 la nak bernapas ye..



SeAdaNya

Monday, October 26, 2009

S.E.P.I

erm.. Kosong.. SEPI betul blog ni..

tader entri fresh.. herm.. wat to tell?.. nk cerita psl bz kang.. muak pulak org mendengor yer.. kang ada plak kata.. org lain nak kerja.. awak pun nak kerja.. bila bz ,maghah ye.. hahaha..

wpun blog ni.. SEPI.. tp alhamdulillah.. hati sy tak sepi.. heheh.. yg pasti .. rumah sy makin riuh.. anak sy nan dua org tuh.. semakin lasak dan byk perangai.. tatau la jiran sy kata apa agaknyer.. anak baru dua.. tp bunyi macam anak sepuluh.. tu blm kira jerit2 dlm kereta lagi.. kat supermaket.. dll lagik..

dlm rumah tu la nak main badminton.. nak main gelongsor.. kalau kemas2.. tak sempat nak sejuk mata memandang.. dah berterabur.. klu masuk je rumah.. mula2 dia buat .. lambak kan dulu semua mainan dalm bekas menan dia.. Brummm!!.. **sila buat soundtrack senirik.... melambak.. puas hati dia agaknyer.. ringan aje tangan nak lepuk rasanyer.. tambah2 kalu time penat2..

yg kita tak bagi tulah dia akan buat.. bila kita kata.. alif jgn pijak air tuh.. kotor.. n masa tuh jugak dia pijak.. as if kita cakap.. " alif sila pijak air berikut.."..


tu blm kes perang saudara lagik.. si adik main yg tu.. si abang pun ndak yg tuh.. kang si adik nak duk atas riba.. si abang nak duk atas riba.. sekejap kawan nih kena sekeh.. sekejap kawan nun pulak kena lepuk.. dah sorang sekehboy.. .. dan sorang lagik ultra girl.. nak bertindak dgn perbuatan.. lambat pulak smpinya.. sah2 bunyi travel lebih laju dr i kan.. maka tu yg terjerrit2 tuh..


tawun depan alif 4 tawwun.. ingat nak antor sekolah..
sibuk tul dia.. asik nak ke sekolah... kesian plak.. mlm td siap kepit buku ala-ala cikgu lagik..

tiap2 hari.. bila lalu kat satu taska tuh dia akan kata..

" ibu.. nak pi skolah bu.."

ayat cover ibu cam besa la kan..

"boleh.. nanti kita pegi yer.."..

mcm tu lah selalu nya..

but lately.. dia pun dah bosan ngn ayat cover ibu dia.. dia akan jawab gini plak..

"skolah dah tutup la bu.. kita p skolah lain la.."

wah.. kesiannyer.. siapa pulak ajar ayat penyedap hati yg lain kat dia..

erm.. kena pegi servey jugak la.. tp bukan nak sekolah betul2 pun.. nk pi sekolah yg blh ajar dia.. baca doa.. iqra'... alif ba ta.. abc.. 123... ajar nyanyi... nasyid.. selawat, baca Al-fatihah.. dlm 2-3 jam pun dah cukup dah.. supaya dia tak busan..

kesian.. kesian anak den.. omak ee.. sibuk tak bertompek...

n..

anak ibu dah nak masuk sekolah... anak ibu dah besar...

td buka gambar lama2... tgk gambar ms kecik2.. aduhai.. syahdunya.. skejapnyer masa berlalu..

now tgh terbayang nak ngantor anak masuk sekolah asrama plak.. wah.. syahdunyer...

tinggi betul imajinasi gue.. ape daa merepek daa... menitik air mato den..!!




SeAdaNya

Tuesday, October 20, 2009

menatap mata mu..

Sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andainya kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Kuingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Kuingin dirimu turut merasa
Rasa rindu untuk menatap matamu
Menatap matamu

Bagaikan bintang nun jauh di sana
Terangi malam yang semakin gelap
Jika kau sudi menemaniku
Takkanku lepas walau sedetik pun




suker.. tengkiu...
ke?.. ader udang di sebalik idung ini..
(sila baca ala-ala ustaz asrari yer)..

kerja siap sudah.. mau pulang sudah.. mau masak apa ini hali..? mcm nak makan sesuatu yg healthy.. yg tdak oily dan low fat.. dan high fiber.. dan tinggi kandungan zat2 baik..

erm.. rasa cam nak mkn buah-buahan je nih...

erm.. ape ek..



SeAdaNya

Monday, October 19, 2009

Apo kato.. Survey!!..

Srohh srehh sroh sreh.. Dimam ..bak kata alif..

arinih ku gagahkan diri mengisi R*ND survey form yg dituntut oleh M*sTic RN*d survey.. ntah ape kebenda ntah tonggang terbalik dah namo eee.. .. bilo ko jd project leader .. ko lah yg kono isi.. dah berkali2 dia exten tarik akhir.. kali ni.. dah terlepas jugak.. patut 15 oct 2009.. tp tulah dgn form yg tak mesra alam.. dan byk plak yg kena buat,.. dan baco.. makcik maleh nk pikir.. tp dh byk kali sgt dapat reminder.. maleh acik nak layan.. last2 acik isi lah jugak.. kalau ikut an tokak nih.. dah maleh dah.. tambah2 tongah domam ni ha...

layaan yo lah.. lotih denn.. sib baik masih sedar diri... ye lah org dah bagi budget.. nak berlagak plak yo.. hua hua hua..


SeAdaNya

Monday, October 12, 2009

DisAsTer..

Trajedi betuila..

ari jemaat arituh.. dua-dua hero demam yg senior dan junior.. dgn saya2 tak cokop titun.... meragam sepanjang mlm.. maka ari jumaat kelam kabut g kelas.. sbb lps tuh nak bekejar ke klinik plak..

tp mmg trajedi la.. camner la blh pegi kelas.. dgn kasut sebelah lain sebelah lain.. 2-3 kali terpandang tapi tak terperasan pun..

dan yg menambahkan haru birunyer lagik.. chek tak perasan pun pakai kasut yg tak sepsang.. sampailah.. kelas tamat.. (elok gak tuh.. klu terperasan masa kelas.. mesti dropp giler kompiden level i..)

Ya Ampuunn.. mintak2 la student gue pun tak perasan.. sib baik peten kasut tuh lebih2 kurang sama je.. (itu kata mr hubby la.. antara ayat gula-gula dia yg menenangkan perasaan i pada ketika tgh malu gler tersebut..@ pada ketika dia dah maleh nak layan tahap mengada2 bini dia.. termalu-malu tdak bertempat.. sah-sahlah time dia demam kan..)

stilll... Apa ke jadahnyer la.. blh silap sarung kasut nih.. erk.. ngeri bile dikenangkan..


SeAdaNya

Wednesday, October 07, 2009

Bahasa TerinDah..

Sedang Hanyut..

Hanyut ditelan angan-angan dan perasaan.. :D..

sambil layan ..

Maka hati mencair lagi..


Bahasa Terindah - Ramli Sarip

Yang diucap dalam bahasa terindah,
Jawapan yang bertanya didengar nabi,
Antara kagum dan khusyuk setiap ayatnya,

Lereng gunung menjadi amat sunyi,
Suara sajak tegas bergema,
Di sampai arah berkias maksud serentak,
Tapi jelas intinya,

Tidak sedetik pun Allah menghindar,
Atau mencemuh Nabi di sisi segala didoa,
Dipenuhi segala yang dipinta,
Tulus dan penuh barakah.

Yatim ia tak berlindung,
Tidakkah tersedia juga bumbung baginya,
Awal begitu bergantung,
Kini tidakkah merdeka,
Bebas hidupnya



"Untuk mereka-mereka yg ikhlas dan berhati tulus.. Semoga berbahagia.. dan memperoleh tenang dan selamat..
Amin.. Mudah-mudahan.. saya juga bisa jadi seperti kalian.. Amin.. amin.. "

Nafas ditarik dalam-dalam...

SeAdaNya

Tuesday, October 06, 2009

ibU yg Kompius MemanjanG

i am not a good mother.. tak cukup sabar.. tak pandai nak berhikmah dlm mendidik.. seme straight forward.. sian anak-anak.. sian Alif sian Fiqah.. sikit2 kena cobit..

kompius la.. lately.. anak2 makin lasak.. asik bergaduh.. berselisih pendapat sokmo dua org tuh.. tak blh tinggal.. kang si adik kena sekeh..

jap kang adik kacau barang abang.. kang kejap2 dah nangis sorang.. kang sorang plak..

time baik.. ok plak.. erm..

erm.. bilo cakap kat omak..

dio jawab..

"alah budak camtulah.. ko dulu pun camtu yo.. baghu ko tau.. macam mano bilo dah ado anak.."

"ehh bukan adik baik ko dulu..?"

"maun deh.. samo lah tuh.. lobih laie ado.."


ahak ahak... aduhai.. toinkk!! amik ko sebijik..

kompius ni.. kompius nih..
erm..

sian anak2 den.. mesti dio boring.. tu yg asik buek perangai..


SeAdaNya

Monday, October 05, 2009

CeKelat..

Salam senin everyone..

apa nak cerita ek..?
smlm saya buat kek cekelat kukus.. buat pertama2 kalinyer sy buat kek cekelat guna resepi yg panjang .. bukan pakai tepung instant hehhe.. terus jadik .. kira ikut jln shortcut macam meggi cokop rasa tu .. heheh

hasilnya.. ekeke.. not bad la.. utk tekak i yg memang gilekan seme benda yg berperisa cekelat .. sgt la memenuhi citarasa .. tp yg sy nak canangkan kat sini iyerlah.. En Boss di rumah juga declare kek itu sedap siap kata .. jgn la bg org semuanyer.. sbb dia nak makan .. kek tu "JADIK "katernyer.. !!..

asalnya buat kek sebb nak membalas bekas org.. as masa jamuan rayer arituh sy aderla penapau yg berjaya.. tp bukan sy yg tapau tau..

kisahnyer.. En. B@kri yg bw nasik kerabu, nasinya adalah menu yg paling laku.. maka nasiknya habis.. tp perkakas nyer.. sambal ikan.. sayur2, ulam2.. seme ada byk lagik.. maka mak ni tapau la kan.. nnti kat umah masak nasik ajer.. alih2.. lps je semayang jumaat.. si En. B@kri yg baik hati ni.. bw nasik tambah.. wakakak..

spoil betul.. dgn diam2.. mak nih.. letak la balik perkara2 yg ditapau..

tp entah dr mana dia dpt maklumat.. yg sy tapau.. so dia tanya..

"asben you suka nasik kerabu ke..?"
" eh itu .. mmg feveret dia.."
"nnti saya bagi.. ada satu lagik bekas.. "
" eh.. tak pe lah.. tak payahla.."

--> malu pun ader.. nampak sgt maleh.. nasik kerabu pun tapau2..

maka time balik.. i pun balik je lah.. tak sangka la En. B@kri menjejaki smpi kat umah.. smpi hantar bekas berisi kelengkapan nasik kerabu smpi kat umah.. ayoyo..

katanyer pd suami ambo..

"ghazi ghoyak.. demo beghi (berahi=suka)nasik kabu.. tpi nasiknyo takdokla.."

suami ambo menjawab..

"takpo.. nasik bulih caghik"--> berbudi bahasa sungguh.. suami sapa la nih.. ekekek

maka kekenyangan la kami dmalam itu.. dgn nasik kerabu..


masalahnyer.. bekas yg dihantar tuh.. nak balas ngn apa..? takkan nak wat nasik kerabu jugak..

maka harus la ku asah jugak bakat.. tu yg terPAKSA buat kek cekelat tuh..

dr segi rupa.. memang tak sangka yg kek tuh sedap.. akakakak..

soal kata lidah boleh bohong.. soal rasa.. ahahha.. mana blh bohong nanti kena ketuk ngn hammer giant...

wakakak..
apedaa akuh merepek..? resepi.. tak yah la letak.. sah2 antum seme lebih terrer dr mak..


:D..

nikmati ajerlah entri berbaur riak sbb buat kek sedap..
ekekeke...

gambar kek pun tader .. sbb kek tu mmg fail dr segi rupa paras...

maka telan ajer air liuq...






SeAdaNya

Friday, October 02, 2009

RaMAdHan yg Lalu.. 1430H

Terserlah kelegaan dan kebahagiaan harini... tak smpi sejam dan buat dua posting.. wakaka..

nampak mcm tader kerja..
ekceli.. jamuan setat pukul 12.. sementara menunggu.. tiada apa yg blh difokuskan.. selain tak saba nak turun mencekik .. [eh silap.. tak ayu nyer bahasa].. menjamu selera..

just nak share.. ganbar2 buah2 hati saya.. ni opis mate cik sara n en hubby yang amik masa majlis berbuka poser kat ChiYin.. (mcm yg alif sebut..) opis abah budak2 ni la ..

ada lah satu gambar i dgn cik sara.. tp nampak cam muka org sakit je.. maka sy tak siarkan utk tatapan omom.. maka sila tontong gambar buah2 hati saya sajerk okeh...










SeAdaNya

AidilFitri Celebration @ FKM ToDeii..

Salam hari Jumaat..

dari dulu smpi sekarang Jumaat ler hari peberet sayer..

hari jumaat mesti pakai cantik2..

hari ini.. ada jamuan raya.. so oklah.. saya pakai le baju raya sayer.. yg simple2 ajer.. harap2 cantik le.. dan bersesuaian dgn majlis.. [Abg .. dun worri.. i bukan nak ngurat sesapa.. sekadar memeriahkan majlis ajer okey..]

jamuan rayer... potluck!.. seme kena contribute juadah masing2.. ergh.. utk org yg tak terrer masak mcm I ni.. tak lain tak bukan la kan.. tak beli kek sebijik.. @.. tempah ajer kuih muih, atau wateva la yg blh dibeli or dtempah kan, paling mulia kalau dapat goreng nugget.. :D pun dah kira bagus.. ni nugget pu tak mampu digoreng..:D..

ekceli, jauh di sudut hati i..teringin gak nak main masak2.. tp dengan keadaan kelas abis pukul 6 ptg.. smpi umah pukul 8 mlm... pluss kelas plak pg ni pukul 8 pagi.. jgn ko berani mengambil risiko.. risiko juadah tak jadi or tak sedap tuh satu hal.. ni apa kes kalau mangun lambat.. tak ke malu ngn adik2 pelajar.. ahahahhah, tu nak menjawab smpi ke sinun tuh...

.. sib baik ader dua anak dara kat sini merangkap member kamceng kat opis ni yg ajak join share juadah.. tapi masih... masih tempah okey.. ahahah.. bunyi macam nak masak je ek..ampunkanlah.. minggu ni mmg minggu lembek..!!.. letih balik kg masih bersisa yu allzz.. sib baik kain baju dah setel.. coma masih ader lagik sebakul dua yg telah di top up dgn pakaian kegunaan minggu ini..
esok kompem rumah jadik kedai dobi.. alamak sebut pasal kedai dobi.. lupa lak nak ngantor toto ke doby.. dari sblm poser nak ngantor.. tak terantor2.. lupa duhh!!..

kembali kepada juadah.. kepada sesiapa yg sempat masak-memasak silakanlah.. coma jgn dipandang lekeh mereka yg tdak masak memasak ini.. ko dgn cara mu.. akuh dgn cara ku.. ahahahah..

kepada opismet... wpun tdak dpt menyediakan juadah dr air tangan sendiri.. sila lah rasa set roti jala yg telah dtempah khusus utk santapan kalian.. kak zue.. mai le join.. :D.. bunyi cam somban-rasah yo kan.. heheheh..

Selamat menikmati juadah adanyer.. :D..

Selain dari bercantik dihari ini.. hari ini blh dikategorikan sbgi hari LEGAA... sb ...

EsOk CooooTIiiiiii.. yeay...!!

br pasan.. arini 2 October.. 2009.. gonap tigo taun den kojo sbg permanent staff kek sinih..

taun dopan.. den try naik pangkat plak yo.. :D.. dasar g*la pangkat.. ...

dan arini juga.. cik nura berangkat balik ke Japang.. alahai.. tak sompek nak jumpo En Danish san.. Sori auntie.. kita org duk bawak duit rayer masa kelas ari rabu.. ingat danish mai..

Tggu uncle where g japang.. kalau la dio nak poie.. dia tak mo pi sana sbb dia kata tak blh nk balik mesia bila ujung minggu.. :D. kena hadiah kat dia tikar terbang gamaknyer baru dia nak pegi..

SeAdaNya