SeDetIk LebIh

Wednesday, September 30, 2009

SeLePas kabus Berlalu.. PasTi Cerah Kembali..

Salam aidilfitri .. erm masa nulih ni.. bilik i tgh bocor.. duk langut2 jugak ke atas.. bimbang jugak syiling ni rontoh.. tipikal bangunan kerajaan.. rumah siap pahat berboonyi.. hontahlah.. tp malas nak risau2.. skrg tak mo susah2 hati.. mau biar2 ajer.. mau ber let it be je.. kesian kat jantung..

mood..? Oklah.. arinih dah blh gelak berdekah2 kat bank islam.. macam donia ini ana yg puunya.. adatla kan.. sedangkan lidah lagi tergeget kan.. tp dah ok dah.. alhamdulillah..

kena la gaduh2 sikit.. baru ader thrill wawakakka..
penuh cabaran.. lebih bermakna.. ewwah.. pandai pulak yer.. yg semalam tuh mendung sejuk suram tak reti nak menulis bercakap tuh hapa.. pandang seme macam nak telan.. ekekek.. blh tak nak salah kan hormon..? !! blh la ek..


arini ujan.. sekejap lebat.. sekejap renyai.. sekejap tak ujan.. now.. tgh lebat sgt kat luar ni ha.. i likee!!.. cooma.. jangan la syiling ni rontoh...

apa buat arinih? selain dar lunch date.. sy bertongkos lumus menyelesaikan bbrp perkara dgn org admin yg agak slow la kijo e nyer.. benda yg dah sebulan.. tader pogress langsung.. bila ditanya.. pass kat org sana.. pass sana pass sini.. then bila saya setelkan sendiri.. tak makan masa sejam pun.. see?.. kang kalau org tipun byk kali .. lemas.. tp bila tak tipun tanya pogress gini la jadinyer.. sebulan beb!!.. sebulan dia tak buat apa2.. duk tggu ajer.. aduhai.. IS*O la kunun.. IS terabur ader le.. pastuh duk jeles.. kita org leh masuk kerja lamabat.. kuar ikut suka hati.. kita org kuar pun keja siap okey... so tak blh nak marah..!!

tak pelah.. d bulan mulia ni.. maafkan aje... org lain pun ader masalah jugek.. tak aperlah.. kan dah kata.. nak ber biar2 ajer.. malas nak bising.. yg penting.. Dlm diri terisi ..

Begitu hendaknyer... k chow... nak sambung kerja..

makin sakan plak air ni menitik.. dah rasa cam pogram Bersama mu TV 3 plak dah ni ha..




Tq

SeAdaNya

Tuesday, September 29, 2009

Hati Mencair..

Asma Allah..

Rahim
Karimun
'Adzim
'Alimun
Halim
Hakimun
Matin

Mannan
Rahmaanun
Fattah
Gaffarun
Tawwab
Razzaqun
Syahid

Allahuma shalli 'ala Muhammad wa ali Muhammad
Ya Muslimin shallu alayh

Allahuma shalli 'ala Muhammad wa shahbi Muhammad
Ya Mu minn shallu alayh

Latif
Khabirun
Sami
Basirun
Jalil
Raqibun
Mujib
Ghafuur
Syakuurun
Waduud
Qayuumun
Ra uuf
Shabuurun
Majid

Allahuma shalli 'ala Muhammad wa ali Muhammad
Ya Muslimin sallu alayh

Allahuma shalli 'ala Muhammad wa shahbi Muhammad
Ya Mu mineen shallu alayh

Allahu Akbar Allahu Akbar
La ilaha illa hu
Al Malikul Quddus

Allahu Akbar Allahu Akbar
Ya Rahmanul irham dho’ fana

Allahu Akbar Allahu Akbar
Ya Ghaffaru ighfir dhunubana

Allahu Akbar Allahu Akbar
Ya Sattaru ustur 'uyubana


Hati MenCAir...

SeAdaNya

Monday, September 28, 2009

NuR..

Akibat rajuk yg belum dipujuk ni, mungkin dah d pujuk tp tak mencapai piawaian pujuk yg memenuhi spesifikasi lagi.... hati mencari penawar sendiri.. tatau apa yg dicari..

berangan nak jdi seperti itu.. seperti ini.. nk mcm tu .. nak macam ni..

klu saya mahu rasa bersyukur.. sy pasti ke sini.. dan ia menemukan ini..

“Setiap manusia adalah fakir. Namun dalam kefakiran itulah Tuhan memberikan petunjuk. Inilah yang disebut ‘Nur’.”

- Adam, Nur Kasih.



Saya lah org yg tdak sedar tentang kefakiran itu..

mohon di berikan NuR petunjuk..

Amin Ya Allah .. Ya Rahim..

Cukuplah bekal utk hari ini.. esok ader rezki.. kucari lagik..


** PAtutla my FIL.. beria nak taruk nama Nur kt afiqah.. Hebat tafsirannya..

Nur KasIh

Lewat ini ku rasakan
Kasih kian ku dambakan
Resah hati yang ku pendam
Pada takdir dan harapan

Detik waktu dan suratan
Siapa tahu ketentuan
Ku mencari cahayanya
Dalam bayang kegelapan

Nur kasih
Nur kasih

Nasib hidup dan pilihan
Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan
Dalam maya kesamaran

Nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Ooo kasih
Nur kasih
Oh nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana
Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Nur nur ya nur kasih
Nur ya nur kasih
Nur nur kasih
Nur kasih



Lirik OST Nur Kasih.- Yasin


SeAdaNya

Patah hati TeruslaH merajuk..

Selain patah itung .. hari ini saya patah semangat .. bebrapa hari lepas sy patah hati..
semua kepatahan itu masih meninggalkan kesan.. saya rasa sy la org yg paling cedera parah di aidilfitri ini..

follow up di hospital hari ini.. membawa sy ke satu alam yg sunyi.. sesunyi hati saya.. jauh di satu sudut..

terpikir2.... sy cuma patah hati.. ada org patah tangan kaki.. tulang rusuk..

saya cuma hilang semangat.. ade org hilang penglihatan.. hilang deria..

apa sangat ujian utk sy klu nak dbannding mereka yg lebey malang.. harus..?.. kenapa jauh sgt hati .. berat sgt nakk mengucap syukur.. dan berterima kasih..


sombong sangat diri ini yg bernama aku..

aku masih sayang kamu..

Maaf sayang..


patahlah hati..teruslah merajuk..

merajuklah sampai…merajuk sampai ke hutan belukar..

hati yang panas..hati yang panas..

kembalilah sejuk…

sayang..

burung terbang..burung terbang..

sangka balik kesangkar..



SeAdaNya

Thursday, September 17, 2009

SaLam EiDuLFitri




Salam.. AlhamduLillah.. saya dah selamat..

Sedey.. ramadhan yg drindu22 dah nak abis.. sekejap2 je rase..

Oleh kerana keterbatasan.. Kita recycle kad raya maya yg taun lepas..

Bilangan ahli keluarga masih relevan.. blm ader penambahan.. :D.. coma tempat beraya.. taun ni kita beraya di kedua2 pantai.... timur dan barat.. coma taun ni.. giliran solat raya di Negeri Cik Siti Wan Kembang..

Taun ni utk kami2 tader bonus rayer, tatau la lps ni ader ke idak bonus2 lain.. erm sudah2 la.. ader gaji pun dah cukup bagus..

Salam EidlFitri Dari kami sekeluarga.. Maaf tasa perbuatan dan Perkataan yg kasar dan tdak berperikemanusiaan.. Moga En. Selamat masih lagi bersama2 kita di lebaran ini..

Dari kami sekeluarga..

Che Ghazirah.. Che Where.. Che Alif..& Che Afiqah...
Permatang Pauh.. Pulau Pinang.





SeAdaNya

Friday, September 04, 2009

TeR konang semaso Dolu..

Dulu.. pada hari ini saya dinobatkan jadi kekaseh.. ewwah.. ayat..bukan main lagi yer..

malu i taww..

seme org terkojuit.. seme kata..

"ai dik.. ribut tader apa tader tetibo nak bertunang yo.."

den songih yo lah.. ikut ati den bertunang pun tak payah.. toghuih nikah yo.. omak den yo yg bising kato ee.. nnti org anggap yg tak elok yo.. iyolah.. tetibo nak menikah.. tau yo lah mulut oghang.. lomeh den.. kalau tak pikir pasal omak den.. den nikah yo.. pedulik hapo.. oghang ni takdo ee beghonti bercakap kan..

oklah.. Syukur la.. dah smpi ke tahap ini.. anak pun dah duo.. harap2.. kekal smpai syurga la..

wpun dulu pernah kuar statement.. " den ghaso.. den ni kono kawen pakso la.. smpi nijam ati tak terbukak2 laie.."..

tapik apa sudah jadik.. .. bila tiba masa... seme nya tak dsangka2.. Jodoh pertemuan bukan di tangan kita..







Moga selamat adonyo.. Selamat berbuko poso...



P/s.. oleh kerana kesuntukan masa.. gambar akan di upload kemdian.. sila nikmati cerita dolu..



SeAdaNya

Thursday, September 03, 2009

Selamat la adernyer..

Selamat..

harap2 selamat le..

Br balik dr jumpa dr inspektor gadget.. dia bersungguh btau gue yg itung gue ni senget.. siap suruh kuarkan gambar driving license.. lps tuh dia kuarkan kanta cembung dia.. kata dia.. klu menurut gambar tuh.. itung i tak senget.. tp now..

ater senget ke sana sikit..
ini dia kata smbil buat sign tunjuk arah senget..

assistant dia pun tolong tgk jugak kanta cembung tu n sahkan yg mmg ader senget sikit..

tp katanyer lagi ..

up to you, klu you rasa ok.. you puas hati dgn idung you.. tak perlu buat operation..


dlm hati .. ni bukan psl masalah cantik ke tidak.. kan student i kata.. i kekal manten gtuh.. ala dr ni.. straight forward sgt la.. tader element2 memujuk gtuh, seni kedoktoran tuh kurang.. mcm dr saiful ke.. hehehhe [p.s Abg jangan jeles.. tader unsur menduakan disini...] or element motivasi ke. apa ke.. dia suh gue rasa .. n ms tuh mmg seriau le.. rasa la tulang mcm selisih sikit..

ada kesan sampingan tak klu tak buat.. sy kalau blh tanak buat..
.. ini gue yg tanya..

Tade ape2.. ok saje.. klu pernafasan you ok.. n you tak kisah.. lagipun bila you pakai cermin mata tak nampak itung you ade senget sikit.. you bernafas ok ker?


mm.. this question make me think twice.. even i've already decide .. no operation.. ye lah.. gue mmg alergik la buat2 operation ni.. masa beranak kan fiqah dulu pun dah rasa cam menyerah diri ke tali gantung je.. pastuh masa masukkan kamera dlm perut waktu gastrik dulu pun rasa mcm nak luruh je jantung.. ni lagik.. nak operate idung plak.. lomah sondi2 den.. tp bila fikir jangka masa panjang.. sbb now mmg rasa idung tak best.. rasa kat point tuh mcm ader somtink block.. Dr tu kata itu tulang la terturun sedikit.. klu tak operate.. rasa cam ada benda yg tak setel.. n takmo kalu ini lepas.. (pa punya bahasa daa.. satu malysia sungguh..) sy rasa tak puas hati pulak..

then saya tanya..

klu operate dr buat mcm mana.. ?

saya tolak itu tulang naik sikit la..

sakit tak..?
[soklan mcm kekanak kan..]
tak sakit .. sy kasik bius..



yelah.. lepas tuh..? mesti sakit kan..
[ dr ni mesti kata.. eh budak ni darjah berapa daaa..]
sikit sajer...


tak pelah.. you diskas dulu.. still got time.. selasa.. kita operate.. khmais nanti pun masih sempat..


smpi bila blh delay2 ni dr.. klu nanti2 sy rasa nak operate boleh..?


no... hanya dalam masa dua minggu..


dah tak mo tanya dah .. lepas dua minggu tu jadik apa.. tak sanggup dgr dr tu kata.. idung you akan senget sampi bile2 la.. wakakak..

so skrg ni.. mcm dah konfirm yg sy akan operate, tp tgh search for second opinion.. msalah nya tatau nak tanya siapa.. skrg ni terbayang kelas2 yang perlu dganti dengan jayanya.. aduhai..

marathon la gamaknya lepas2 rya nih.. pengsan.. oklah.. nak layan blues kejap..





SeAdaNya

Wednesday, September 02, 2009

CeDeRa

erm.. ingat entri ngantuk?.. hahah..

oleh kerana Blurr sgt pd hari tersebut.. anak sy telah heading my hidung..sehingga sy masuk sepital sehari semalam.. uwaaa sakit tahuu!!

begini ceritanya..

mlm khamis tuh.. my sis in law suami isteri singgah berbuka poser.. sblm gerak balik kg.. so ala-ala meriah le rumah kan.. sebb ader lebih org.. alif pun seronotla kan.. terlompat sana sinih.. heppi punyer psl..

lps2 kekenyangan berbuka tuh.. Alif btau kata dia nak buang air.. so bw dia ke bilik air.. dan setelkan hajat2 dia.. then kuar dr bilik air tuh, amik napkin nak lap bont dia yang sexy tuh.. sekali ntah apa yg dia tgk kat iklan ntah.. kita nih tgh tunduk nak lap dia, yg dia plak dengan jayanyer melompat kegembiraan...

prapp..!! ntah apa yg bunyi.. tba2 rasa idung sengal.. pekup idung rasa ada air panas mengalir laju.. aduhai.. darah .. banyak giler.. trus tekup dgn napkin yg nak guna utk lap dia tuh.. terdiam seketika.. rasanyer masa tuh seme org buat dek je.. sbb ingat noting series.. sbb dah tekup dgn napkin..

dsitulah bermula.. sib baik cik ya ader.. so budak tinggalkan dgn dia kejap.. sementara kami berdua ke hospital.. dlm kereta.. hujan masa tuh.. so sejuk.. maka bertambah2 la sakit terasa.. tatau apa kaitan tp rasa makin berdenyut.. masa ni la stat mengada2.. menangis la jugak.. sakit woo.. !!.. tp sblm kuar rumah sempat jugek usap kepala si alif yg terdiam sejenak tuh.. kesian plak nengok nyer.. ibu tau.. alif boring.. lately, ibu n abah mmg tak bw alif g memana.. g mandi kulam ke.. g sopink komplek ke.. pasar malam ke.. bukan ibu tak sayang.. ibu risau yang.. virus manyak skrg.. tu yg bila ada org dtg.. alif over eksaited gtuh..

so seari semalam masuk sepital.. Dr ewew yang rawat saya.. wpun mcm kelakar tgk dr ni.. tp oklah.. lps dia sembur ubat kasi kebas.. n cuci segala darah.. rasa lega..

n d pendekkan cerita.. itu mlm.. sy tdur d wad.. n mr hubby kata dia blh jaga anak.. dun worry..

memula tuh risau la jugk.. ye la.. dgn stok susu yg nyawa2 ikan.. takut tak cokop kan.. tp risau tu sekejap ajer.. sbb lepas tuh.. saya hanyut dlm tidur yg sgt lena.. omak apo la den nih kan.. mesti korang kata camtuh kan..

tp kan sy dah kata.. sy mmg series punyer ngantuk on that day kan.. mmg tak bergerak.. ke kiri tdak ke kanan tidak.. duk stay aje terlentang.. halah takut idung terhimpit haha.. sy coma sedar bila nurse2 dtg nak check BP je.. selainnyer.. wassalam.. agaknya kalu ada bom pun sy tak sedar.. dah la hospital baru beb.. macam hotel.. (terima kasih kepada cik misi-cik misi dan Encik Dr yg agak kelakar karekter dia, bila dia pakai segala tool dia nak tgk lobang itung.. gue rasa dah macam inspekter gadjet dah dr tuh..)...

masa tuh sy terpikir.. ujian apakah ini.. salahke saya bila sy stat bincang ngn adik utk amik ayah duduk dgn saya.. means.. ayah duk jauh dgn emak.. sbb ayah lately asik buat maknyer BP naik.. erm.. ntahlah.. sakit ni buat sy pikir mcm2.. nasib baik sy yg kena.. klu kena batang idung org lain.. pengasuhnya ke sapa ke.. mesti alif akan dmimarah dsbgainyer.. tp satu yg pasti.. dgn sakit ini.. sy dapat tdo yg sgt lena.. cukuplah.. sy sudah puas.. alhamdulillah.. antara tdur yg lena.. dgn tdo yg dganggu anak2 yg suka tamuk-tamuk (bahasa alif) di tgh malam.. sy pilih option tdur dgn anak2.. mereka mmg akan cari kita bila malam.. smbil kendong bantal busuk dia.. dia akan berusaha panjat katil .. ahha.. dan gue akan biarkan smpi dia berjaya.. comey plak tgk dia terkial2 naik katil.. so sweet..

erm.. okeyla.. setakat arinih.. masih rabun tdak berspek.. risau plak sy kalau2 jisim spek itu akan membuatkan idung sy yg dikhuatiri patah ini jd senget.. so biarkan dolu..

oklah.. so fa so good.. my student kata sy masih menten comel... hahah.. tak payah buat operation ke plastic surgey ke wateva.. harap2 .. noting series la kan.. coma bila duk dlm ekon.. rasa jugak sengal2 nya..

bak kata mr hubby.. sombong sgt agaknyer... ye lah tuh.. sombong sgt.. amik koo!!..


SeAdaNya