SeDetIk LebIh

Tuesday, June 30, 2009

Hati d dalam siapa yg tahu..




Sebenarnya sy ni mmg tak pandai, PR mmg out.. tak pandai nak bermesra2 alam.
sejujurnya sy mmg tak betah duduk dlm organisasi yg .. kena pandai kipas2 .. n pandai bermesra alam..

mm entah le.. ari ini teruji lagi..

sedey sebenarnyer.. kenapa la ader makhluk mcm tuh.. pelik la...

nak cerita ngn seseorang.. tp en asben main badminton.. member? sorang dah balik umah.. sorang pegi s alam.. sorang bz nk kemas brg.. tu ajer la tmpt yg saya ader utk mengadu domba.. cerita ramai2 kan .. byk plak pahala makhluk tuh..next week.. yg sibuk kemas tu pun tader dah..


selepas berperang mengomel sorang2...

betapa lupanyer ..

La Takhof.. Wa la Tahzan.. InnAllahu Ma'ana..

yg penting.. luruskan pendirian.. .. berdirinya seorang... "...."

baru rasa lega....

hati di dalam siapa yg tahu.. dan hati tu lah yg jadik bekal nanti.. ikut engkau la.. nak idup senang kat dunnia.. nak pasang kipas berapa HP pun... ada aku kisah.. aku mmg tak kisah.. tp engkau tu yg menjengkelkan dan memualkan..




SeAdaNya

Thursday, June 25, 2009

Geram..



setelah sepanjang nyer ku taip .. tetiba hilang begitu sajer..
.. maksudnyer..

udah2 le tuh.. g le balik umah tenangkan pikiran...........

SeAdaNya

Friday, June 19, 2009

Selamat hari BApa..



Utk Ayah..

En Mustapha Bin hj Ibrahim.. dan

Utk PApa.. En. Wan Sulaiman Wan yaakub.. (alamak lupo lak nama penuh..apa punyer menantu da..)

dan bg pihak anak2... utk en asben yg tgh byk masalah..

selamat Hari bapa.. jgn tensen... 2.. adat le kata boss!..

You are my heroes...

da tatau nak tulis apa.. arinih seme mode auto ... atau mode tader perasaan.. start je enjin.. tetiba dah sampai opis.. start enjin tetiba da smpi umah.. tetiba da sidai kain... tetiba da ada kat opis balik.. n tetiba dah nak balik plak ha.. dan tetiba br perasan.. da lapar sbb tak lunch.. dan kaki dah mula menggigil... .. ok lah.. chows... chins.. chow...!!


SeAdaNya

Thursday, June 18, 2009

Si adik


as pomise .. nak cerita pasal si adik plak yer..

syian dia ye..

masa dua kali kena tinggal tuh.. dia mcm dah fobia.. so lps2 kena tinggal.. dia asik nak berkepit.. tak blh la ibu jauh skit.. letak ke.. mesti uek uek.. dia macam takut ibu tingal dia lagik.. kalau dia nak g main2 ke.. bila dia pusing tgk dia dah jauh dr ibu.. dia mai balik duk atas riba... heheh.. pengasuh dia pun kata di cam tak ceria masa ibu tinggal tuh.. but lately.. dia nampak makin happy.. dah aktif balik.. n.. berat pun dah naik..

afiqah ni dia tak panadai cakap lg.. dia blh sebtu..

"abba.."= abah.. @ mungkin utk abang dia jugak..

"Ibba"... = ibu.. wpun dedua ni lebih kurang sama je..

bila namapak makanan ke .. minuman ke.. dia akan sebut.. " nak.. nak..nak.." smpi la dapat..

yg tu jela.. lain seme .. pakai tunjuk2... nak apa2.. dia akan tepuk kita dua kali dan tunjuk.. heheh. ganas la jugak anak dara ibu nih.. heheh..

tp yg tak tahan bila dia senyum.. @ tersipu2 malu.. dia punya senyum tu smpi senget2 mulut.... dah ada perasaan si kenit tuh.. wpun dia tak pandai cakap tp dia paham.. bila tanya.. "adik nak ubat ?".. dia akn geleng.. bila sebut "jom makan.." dia dah awal2 gerak ke meja makan.. bila abah kata nak pegi kedai.. trs tunggu kat pintu.. takmo dah kt ibu.. terus geng ngn abah..

oo sy nak cerita psl mcmmana sy simpan susu..? cukup ke?.. minggu first tuh.. sy try minimumkan masa sy tinggalkan dia.. caranyer.. org g naik van.. sy g naik kapal terbang.. lgpun sy tak sempat nak sediakan stok.. sbb sy dr kampung, plak tuh ada kenduri adik.. nak mandi pun tak sempat .. almaklum cik abang kena kerja keras.. so kalau dapat mandi pun dah cun.. mana dan nak perah2 n buat stok utk anak2 d kampung.. jadik pasrah ajer.. terpaksa izinkan si fiqah kongsi susu abangnyer.. memula mmg byk minumnya.. tp masa ari ke tiga tuh dia dah stat minum skit2 je.. masa ari ke 3 tuh.. ibu balik.. maka dia pun pulun.. n menjeling pun tak sudi kat susu botol tuh.. hehe...lega.. risau jugak kut2 dia dah beralih arah.. masa d luar kawasan tuh.. duk kat hotel.. ada peti sejuk.. so... ibu pun mtk tlg kak long belikan tupperware utk simpan susu yg ibu perah.. tp sgtla tak cukup.. dia beli lima je.. tak pelah.. jadiklah.. ibu perah berapa yg dapat je.. n masa kat umah emak rembat lg tupperwarenyer (sy berkursus di PD).. so ada la stok utk simpan utk preparation utk sy tinggal kan dia utk kali keduanya... wpun begituh.. byk jugak susuyg sy curah je kat singki blik hotel... wpun sayang sangat.. tp kalau tak perah takut susu kering plak kan.. so perah je la..

masa tinggal kali kedua.. kena ke kg org asli.. jauhnya mak tuan.. segala signal.. wifi tepon internet... semenya jauh sekali... peti ais?.. letrik pun pakai generator.. utk makan pun.. ayam goreng dah bau semacam.. almaklum.. peti sejuk jauh sekali la kan.. tahap kebersihan.. mmg zero.. pejam mata je.. pegi mandi pun bukak cermin mata.. kembang je sema objek yg dilihat.. tak mo fokus.. nnti tak lalu makan.. tp still.. nikmat makan tak sama mcm selalu.. sori bukan nak mengata @ menghina.. tp tulah.. sbb tu sy kata tabik spring la.. sapa yg bh ngajar kat situ.. sy ok.. tp please make sure la tmpt tuh bersih.. paling urang pun .. tolong la kemas.. . sy pun bukan le pembersih sangat.. tp series mmg tak saaba nak balik le.. dah la takder calling2.. henpom pun berfungsi kalau ader torchlight atau camera .. selebihnya.. tak payah harapla... klu i bujang oklah kan.. ni asik duk terbayang apalah kabar aanak2 dan suami dirumah.. tq cik nono.. tlg bersengkang mata.. sbb rafiqah susah nak tdo lena... en asben report begituh.. ehh nak cerita pa tadik...

oh ya.. makanya susu masih d perah la. tp tdak disimpan.. sbb tader peti sejuk.. klu ader pun .. tak yakin tahap kebersihan sus. sbb pump tak dibasuh dgn sempurna.. maka ber botol2 susu yg saya curahkan.. isk.masa alif dulu.. setitik pun saya kutip.. yg ni .. siap buang2 lagik... sapa nak jawab tuh.. tulah bila jadik boss.. jgn pentingkan diri sendirik..

ehh apa la melalut da...

oklah.. nak balik daa..
ingat esok nak coti... lotih doo...

tapi... aiyoo... ...

k.. chow dulu..







SeAdaNya

Monday, June 15, 2009

KiSAh AnAk



Salam senin everibedih.. salam seronot.. hehehe. Bersemangat nak bekerja dalam mode2 tdak tertekan nih dan tdak terpaksa. rajin makcik jadinyer. Bersemangat nak menyiapkan research ni. baki2 cuti pelajar2 yg masih ada nilah nak memulun, dah naik sem kalu tak sempat nyer. almaklum i kan lecturer mithali... maka pelajar didahulukan.. alwizz.. smpi tader mase utk diri senirik. jd pulun dulu.. dah submit repot baru sy start buat note.. ha.. ye sy ajar subjek baru lg sem ni. sib baik satu je.. slps di adjust heheheh..

itu pun jadwal tergaggu sbb.. esok, lusa and tulat.. ada bengkel O*BE la plak.. this week everi day balik lewat.. OT gtuh.. sapa kata gov servant suka curik tulang..? kalu kena gayanyer.. seswai caranyer.. mantop sebenarnya..

malaeh nak cerita psl kerja.. nak cerita pasal anak2 ..

aanak sy ader dua..
dua2 dah besar..
dua2 dah suka lari2.. kalau pegi sopink kompleks.. suka nyer mak oii..
dua2 dah takmo duk dlm troli..
dua2 dah nak lari sana sini.. itu pun ibu buat2 blurr je.. letak jugak si adik tuh dlm trolley..
sayang punyer pasal la.. ibu tak brani nak lepas suka2 hati..

Alif dah manayak cakap.. dah pandai komplen.. dah pandai marah2 adik oo.. dah pnadai tukar2 ayat.. contoh la..

kalau kita kata ginih.. " jangan bawak alif.. "

dia kana jawab.."jangan bawak ibu.."

kalau kita kata.. " takmo kawan alif.."

dia jawab.. "takmo kawan ibu.."

bila takutkan dia.. " lipass. amik alif ni dia takmo pakai seluar.."

dia jawab.. " amik ibu.."

nak takutkan kita plak..

yupp.. dia dah pandai sebut ibu wpun sekali sekala terbabas jugak sebut abu..

dia dah pnadai nak kena2 kan kita plak..

bila nmpak lembu.. dia kan sebut.. " abu.. abu.."

bla kita kata.. bukan.."lembu"..

dia balas.. "ibu"..

amboi nak samakan aku dgn lembu plak.. betuah punya anak...

dah nak masuk 3 tahun.. dia tgh download everitink yg dia lihat dan dia dgr.. tgh berkira2 nak antor dia ke sekolah yg belajar.. asik duk usung beg sekolah nk pegi sekolah.. but first kena train dia pandai kencing sendiri..

weekend lepas.. try tak pakai diapers.. selang sejam bw pegi kencing.. tp setiap kali bw tuh dia tak kencing.. asik duk pegang bird dia.. geli agaknyer.. kami duk pesan nak kencing cakap.. mmg dia cakap.. tp dah kencing br dia cakap.. 2 kali terbabas.. heheh.. bila nak tdo paakaikan diapers.. baru lah dia beria2 kencing..
takpe wiken ni coba lagik... musti.. sbb dia dah besar..

alif ni jeles skit ngn adiknyer.. maybe dia tak puas manja.. setaun lebey dah ada adik.. tu yg cam anti skit ngn adik dia.. tp according to dia nyer cikgu2 kata alif ni akan jaga adik dia n akan marah siap2 yg buat adik dia.. amboi pandai plak dia jadik hero bila kat nurseri.. heheh.. oklah tuh kan..

oklah... nak sambung ber research... esok ibu cerita pasal si adik plak....

oh ya semalam... nak tulis jugak...

cik abang i tetiba saja nak manja2... panggil la i cenggini... sbb dia nak mtk tlg so.. kena la ayat power skit..

" baby.. tolong amik ni... one more.."

baby to merujuk kepada sayer la kan..

tetiba si Muhammad Alif ni dgn bijaknyer membetulkan...

" ibu la.. ".. hahah dia ingat bapak dia dah silap panggey..

abah pun kata.. ok.. ibu la.. bukan baby..

So clever.. aci ak puji anak senirik.. boleh la ek..




SeAdaNya

Friday, June 12, 2009

AkhiRnya..



Apa yg drasa..
lega.. dah selamat urusan yg menuntut saya meninggalkan anak2... dlm kepayahan dan keterpaksaan.. saya dapat melakukan dgn jayanyer.. dan sah2 lah dgn bantuan cik abang dan keluarga... adik ipar.. mertua.. kak long .. omak den... dan semuo lah yg terlibat secara langsung ataupun tdak langsung..

mm.. saya sekrg sangat insap.. setelah dihantar berkhidmat dgn masyarakat org asli di p*s p*sik gua musang.. mcm tak percaya dah melalui saat getir di atas trak selama dua jam nak sampai dalam hutan tuh.. mcm mimpi je bila tgk ader ramai org yg menetap dlm hutan tebal.. siap ader sekolah lagik..
tabik spring utk cikgu2 sekolah..

wpun sy insap..
tp sy tetap tak blh terima org yang caakap tak serupa bikin..

malas nak komplen.. mulut dah letih.. asik duk mengomplen.. senyap je la.. dah sah2 kita ni bukan boss.. jadik.. buat ajerlah kerja.. buat research manyak2.. buat khidmat masyarakat manyak2.. smpi dapat profesor.. pastuh nak aplly jadik pengarah kampus.. wakakakakak..

ada brani?.. adaaa.......




SeAdaNya