SeDetIk LebIh

Friday, January 30, 2009

MenGenang


Pagi2 on d way ke tempat kilije wa dgr itu h0t.fm.. lbh h@ngat dari biasa.. try gak carik2 stesen sin@r.. tp tak ketemu pulak... heheh.. lps en Kir@nto marcello pindah gua dah tak dengr da stesen baju ijau tuh.. tok leh gi dah.. hehhe.. tp kalau dgr abang jem @ stesen hangat tuh.. oklah.. boleh gelak la.. arinih topik am crew nyer ialah mengenang allahyarham Loloq... yang telah kembalik ke Rahmatullah pada 30 januari 2008 yg lepas [Al-Fatihah].. setaun dah.. siapa pun dia.. yg jelas.. perginya meninggalkan nama.. dia d kenang dlm lagu2 nyer.. apa yg best nyer Allahyarham Loloq ni ialah.. semua liriknya menjadik.. tambah2 bila dia berkolaborasi dgn M Nasir.. utk selera gue.. okeylah.. bukan okey ajer.. sangat okey.. okey..

lagik satu.. bila am crew.. [tak hingat plak sape yg cakap td... fafau ke fbi ke.. ilang ingatan plak sape krew nyer td.. yg ingat tentang tajuk bualan aje].. quote apa yg m nasir menjawab tentang pandangan beliau berkaitan karya paling hebat Allahyarham ialah lagu Mentera Semerah padi.. Gue mmg tak nafikan.. lagu tu mmg ader semangat.. lg2 utk org2 yg asyik dgn silat mcm gue.. bila berkumandang je.. [ewwah.. sastera giler bahasa teman ye].. perasaan bercampur baur [teringat jaman-jaman mak cik join squad demo dulu... berjiwa panglima sungguh hehhe].. bertenaga.. berkobar2 .. sedih pun ader.. lagu ni menyuntik elemen2 yg bercampur-campur, pendek kata lagu tuh ader semangat tersendiri.. lagi2.. bila zaman org bom sana bom sini... yg buat kita sedar.. seme yg ader pinjaman semata.. syukur.. kita masih blh kata kita aman dan damai..bekfast blh makan kue tiaw theng kat kedai pakcik kat medan selera depan poli SP ni.. tp itu utk hari ini.. esok lusa sapa yg tatau.. aku tatau .. kau tau..?

kadang2 terpikir... sapa Loloq ni.. series.. org seni ni halus jiwa nya.. nampak apa yg orang tak nampak..

aku org seni jugak.. jiwa halus ape.. kalau emel yg forward gambar psl baby kena bom.. apa yg jd d palestin.. apa yg si laknatullah israel buat.. mmg akuh tak bukak... bukan tak sensitip... sanggatt sensitip... kalau d buka.. gambar tu lah yg asik terflashback dlm kepala otak.. asik duk pk.. bila tgk anak org teringat anak sendiri.. aku ni mudah sgt nak masuk dlm kasut org lain.. so that cpt sgt blh feel apa yg org lain rasa.. tp sumbangan yg tak sbrp skrg ni ialah Boikot .. tu aje usaha kecil akuh yg rasanya dapat mebantu harap2 nya... no johnson n johnson.. no more Butoni.. no KFC.. no Mc D.. no kotex.. no more huggies.. no tesco.. no carefaour..wpun skrg ni sdg mencari2.. produk yg tidak menyokong zi0Nis laknatullah itu.. yg kualitinya setara.. stkat ni makan pasta yg jenama apa ntah tak hingat... tp bila dah rebus2... pecah2.. pastuh guna pampers yg pita pelekatnya susah giler nak di tanggalkan.. tp tak pelah.. apa sgtlah susahnya aku kalau nak banding dgn org yg sedang bergadai nyawa untuk mencari Selamat.. isk.. tak sangka.. teruk sgt ke kita nih ek.. smpi seme produk nak bergantung kat yahudi..

mm.. panjang pulak cerita hari ini.. wat Eva..

Al- Fatihah utk allahyarham Loloq dan semua umat Islam yg menjadi mangsa kekejaman zi0nis Laknatullah... Semoga roh kalian Di Cucuri Rahmat Allah.. Amin..

SeAdaNya

Thursday, January 29, 2009

Malas tapik rajin


Selamat hari khamis.. selamat berbaju batik.. tidak utkku. malas nak berbaju batik sbb malas nak membasuh nya.. bila berbaju batik.. basuhan nnya perlu manual okey.. tdak boleh dimesin .. jahnam nanti baju itu.. maka payahlah makcik nak berbaju batik.. special occasion kalu.. mungkin boleh..

harini ada miting untuk kelulusan proposal research.. ada ah join satu lg reserach.. tp bukan ketua la.. ahli je.. hopefully okey la research tuh.. so total now.. sy ader 3 on going research.. tatau mana satu yg akan siap dahulu..

lps siap tiga2.. ni.. n meletakkan diri dlm kedudukan yg selamat di sini.. sy akan mulakan step yg baru.. sy akan start buat penerbitan dan penulisan pulak.. n.. mestilah dlm bidang yg betul2 saya minat.. dlm kepala .. plan sudah ader.. masa ajer yg belum mengizinkan.. kita tunggu okey.. idokler nak menang pingat emas ke hapa.. saja utk kepuasan diri.. heheh.. rajin ye.. ye aura rajin dah smpi.. naik bas ekspress dua tingkat mlm semalam.. wakaka..

okeylah.. org rajin byk benda nak buat.. tak blh melalut2 n merepek2.. bak kata alif.. "Me Pik la abu nih" alih bahasannya.. [ merepek la ibu nih.. ]..

SeAdaNya

Wednesday, January 28, 2009

AuRa


Salam.. ramai yang bercuti2 mesia.. we all pun br sampai dr kampung semalam.. umah pun mcm tongkang pecah... due to perjalanan yg panjang.. badan mmg letih.. sangat letih.. mood pun tader.. mujur bebudak cuti2 mesia seminggu.. taderlah kalut nak mengejar kelas pagi2 ni..

mm.. aroma malas menguasai diri.. cukupla setakat menghalau spiderman dari membuat rumah.. ChoWzz.. doakan esok aura rajin dah smpi.. tertinggal kat kampung agaknyer semalam...



SeAdaNya

Friday, January 16, 2009

Selamat untuk Bunda ku...


selamat hari lahir .. untuk bunda ku yang tersayang Pn Hjh Masturah Binti Haji Hashim.. org kampung panggey dio kak Agho.. anak2 buah panggey dio IncIk.. cucu sedara pannggey dio Wan Incik.. sebelah Ipar duai.. Org panggey dia Mak Ndak.. Kami adik beradik Panggey dio.. Omak .. Ayah panggey die.. ikut tempat.. kalau kat Kg belah ayah panggey Mastura.. kalau kat kg belah omak.. panggey Agho jugak.. Cucu- dio.. naufal, naim, Alif n Rafiqah .. patutnyer panggey Uwan.. tapik Alif Panggey NiNik.. sbb kat kelantan dia panggey nenek ngn atoq.. so kat negeri 9 pun kena la panggey ninik n atoq.. bila tukar uwan n atoq .. dio cam kompius skit.. so latest kat kg arituh lekat dia panggey NiNIk.. omak den tuh.. skrg manyak makan ati dongan anak2 buah dio.. dulu kocik2.. dio tukang bela2 adik2 dio.. lopeh adik2 dio dah bosar.. dio jago anak2 buah dio.. tp bilo anak buah dio dah bosar.. tak ingat nak balik jumpo dio.. tu yg dio kocik ati lah.. tp yolah kan.. anak2 buah tu .. tetap la anak buah.. bukan anak sendiri.. bilo dah bosar.. mmg la dio balik kek omak dio kan.. tp tulah.. org tuo ni sensitip.. so layan yo lah..

den dah tepun da.. heheh.. tepun yo lah.. kang delivery kek kang bising pulak dio.. sepo nak makan kato ee kaghang hahah.. hadiah.. dah bg siap2.. asalnyer tu hadiah hari ibu taun lepas.. tp sbb terlupa.. so simpan smpi jd hadiah bday..

wat else to stori.. noting.. dunnno wat to write .. wat tu tell.. td lunch dah besembang sakan kat kedai nasik ayam tuh.. now.. duk buka face book.. baru mula nak tengok2.. ramai banget senior sekolah.. member2.. yg duk ber facebook.. mak cik jugak yg .. tengok ajer.. tak menyempat mengupdet akaun yg ader.. nak berupdet ngn blog ngn Fotopages .. tak berkesempatan.. mm nantila tak pe atleast tau updet pasal dorang.. anak berapa... duk mana.. n.. itu pun dah best.. ye lah dulu.. tula member2..


so ok le.. ptg ni mesorat pulek.. mesorat ajer.. asal makcik lilek sikit je panggey mesorat... aduhaii!!..



SeAdaNya

Thursday, January 15, 2009

DoMam Den ..


dua-dua anak ibu demam mlm tadik.. dgn ibu2 dia demam.. asalnyer sebuah rumah demam.. tp abah dah ok.. so smlm abah sorang je la turun kelas.. ibu jg anak2 d rumah.. org demam jg orang demam.. tp kesian sungguh si bulat Afiqah.. panas sungguh bdnnyer.. bila dukung rasa cam ada air panas mengalir kat kulit ibu.. ibu pun bukak baju.. balut ngn napkin basah.. lps ibu BF .. ibu letak lam buai.. melambak muntah.. alahai siannyer.. so ibu tukar2 baju.. lps muntah br lega agaknyer.. BF semula.. n tdo balik.. Pg td.. naik semula panasnyer.. ibu kasik ubat lagik kul 5.30 pg.. then bersihkan dia n tdo semula.. masa nak antar ke nurseri.. alhamdulillah dah tak panas.. td lunch hour ibu g jenguk.. alhamdulillah.. dah x panas... Lega ibu.. sangat lega..

yg alif plak.. bila ibu dtg nurseri.. dia duk menempek atas riba .. tak kasik balik opis.. ibu malas nak kacau .. sbb susah cikgu2 dia nak handle bila kita duk kat situh.. so last2 terkeluar idea...

" Alif ibu nak kerja.. nnti blk ptg ibu amik alif ibu beli " sumting".. .. (memula nak sebut vitagen.. tetiba teringat yg kang klu dia nak masa tu jugak .. lg lah haru.. mana plak nak cr vitagen .. )


" tetiba.. dia terus duk atas lantai.. n siap salam lagik.. babai2 .. n flying kiss.. "..

amboi.. padahal ibu pun tatau sumting tu apa nak bagik .. ekekek..

as abah dia yg akan amik dia kat nurseri.. so .. i pesan kat encik abah.. tulung ler belikan "sumting" kat hero comel i tuh...

yg cik abang tu pulak skrg.. duk mabuk cinta.. dah ader awek baru tau laki i..jeles!1 jeles!! harga dia lg mahal dr mas kawen i.. kalau bulih tiap2 hari nak jenguk kekasih gelap dia kat kedai.. siap hangkut anak2 .. kunun2.. nak kenalkan la dgn anak2.. hehehhe..

wpun dah btau kata.. nak beli2.. beli la... tapik dia tak bli2 jugak.. mcmm dia tau je.. keidjinan i tuh bukan sepenuh hati.. bukan nak menghalang.. cuma nak suruh dia sabar.. sbb nanti nak masuk umah baru... so ingat nak buat satu2 dulu.. lps dah setel umah.. kumpul duit balik n then dia sunting la kekasih gelap dia tuh.. nama dia SYAZIRAH tau... tp dia kata .. mcm tak tahan nak tunnggu .. lambat lagi tuh...


bila pk pk semula...

cik abang i tuh.. nak tunaikan impian dia je.. dah minat dia.. org lain kalau minat siap labur puluh2 ribu duit.. bini dia tak kisah pun.. org laki lain duk tukar rim kereta.. letak speaker besar gabaq.. tapi isteri dorang okey je.. support ajer suami dorang.. takkan skali ni dia nak si SYAZIRAH tu i tak bagik.. dia kata .. terinigin.. lg pun dia tanya pendapat.. org lain kalau beli dia beli je.. Tak pa lah.. so as isteri yg mithali n sentiasa nak sokong n mahu suaminyer heppi.. i say yes!!..

belilah bang.. duit blh carik.. asal abang heppi... I Pun Heppi samer...

.. ....

(dlm hati ) tp kalau tak beli pun tak pe... hehehehheheh..!! jahat kann...

wakakaka... gelak jahat..!!



SeAdaNya

Wednesday, January 14, 2009

terDiam


terdiam sekejap.. terduduk juga.. ntah le.. byk yg berlaku.. tp berlalu cepat sgt.. terlalu cepat..

skrg ni dah rasa macam my profession now dah amik banyak sgt masa gue.. hari2 dlm kepala .. kerja-kerja kerja... OMG.. what happen to me.. wpun skrg dah mendisiplinkan diri.. bila smpi rumah takmo pikir psl kerja.. n mmg dah berjaya dlaksanakan.. tp masa kat umah pun sekejap sgt.. sgt sekejap.. kuar umah masa hari gelap.. blk umah masa ari gelap.. ada la 2-3 ari2 bertuah yg blk umah nampak akak2 sebelah umah duk bergosip2 kat depan umah dorang..

kalau dapat putar mesin basuh kat umah sat pun dah kira bertuah dah.. heheh

teringat kisah seorg pensyarah.. dia cerita mmasa kami pergi kursus.. dia kasik talk le.. ha lah.. dia ni kira some body la kt u*tm .. smpi org suh dia kasik talk kan sah-sah la mmg 2-3 kaliganda lebih sibuk dr makcik kan.. dia pernah nak suprise kan family dia.. ye lah sbb dia terlalu bz.. so dia chek2 dianyer planner tgk ada satu tarikh yg mmg tader2 apa2 plan.. n hari cuti la kan.. so dia booking le utk percutian tarikh tu.. then bila dia btau isteri dia.. isteri dia terus remind dia yg tarikh yg dia booking tuh adalah hari raya haji.. hari raya org balik kg kan.. bukan pegi bercuti.. so cerita tulah yg menggambarkan betapa BZ nya dia.. smpi hari raya pun dia tak sedar.. masa tuh .. saya terpk.. apake pasal la mamat ni ke 'bz'an terlampau smpi hari2 special pun dia tak ingat.. mcm susah nak dpercayai oleh akal ku yg jenies nih.. tp skrg ni.. mcm dah terkena plak kesan2 .. mengutuk org tak hingat kat diri sendiri.. dia tu kompom ler ader segala title Prof Ir Dr .. bagai kat depan nama dia.. yang makcik nih.. nak upgred ke Dr pun lum nampak bayang lagik.. tp birthday anak pompuan yang sgt sweeet itu pun i lupa taoWw!! kahsyian itu budak tempam nama Wan Nur Rafiqah.. ibu dia dengan kerjasama bapak dia tak hingat pun hari lahir dia.. wpun dah plan nak blei kek utk member2 di nurseri.. tp pada hari tersebut.. tak hingat langsung smpi le ke petang.. wat eva.. lps tu kami ganti dgn bw dia n of course dgn Si aBang Alif nyer jln2... aquaria.. zoo melaka. tp still tak sama kan.. tp tak pelah.. sib baik dia lum paham lagik.. eppi bedday2... ni..

so d kesempatan yg ada ni Ibu nak wish Princess ibu.. Selamat Ulang Tahun yang Pertama .. n.. Semoga yang baik2.. Untuk mu...

masa umur setawun ni.. Fiqah masih lum pandai berjalan sendiri lagik.. dah start meniti .. berdiri.. gigi.. start tumbuh masa umur lapan bulan .. n now dah ada 7 batang.. 2 gigi kapak yg besar.. 2 gigi sblh gigi kapak (4 atas).. n tiga gigi bawah yg kecik2... n skrg pantang tgk org pegang mangkuk ke pinggan ke 2 plastik kuih ke.. mula hulur tgn nak mintak sikit.. biasa tau!! n budak tembam ni suka makan.. sangaatt suka makan..


ujung tahun 2008 yg meemnatkan dan sambut tahun baru di atas katey sepital.. kena serangan gastrik tahap gaban.. Dr siap masukkan kamera dlm perut... cuba bayangkan kamera yg TV3 amik gambar masuk dlm perut seram tak..? hahah.. wpun tak sebesar itu.. tp tetap mendebarkan.. lps ni blh buat Filim.. perutku perutku jua d movie..


apa kebenda lah makcik merepek..

kepada teman2 yg telah memberikan tugasan kepada makcik.. sila jgn failkan makcik kalau makcik tak menjawab soklan assignment... maafkan daku.........

k lah.. nak chow cin cau..... len kali story mory d moning glori lagik..



SeAdaNya