SeDetIk LebIh

Wednesday, December 30, 2009

Propesor klon..

akulah popesor klon.. ermm tak kira.. laju mana pun akuh buat .. mmg takkan abis nyer.. maker.. tak kira.. esok gue mau coti juger.. Selamat taun baru.. taun baru hijrah dan masihi.. harap.. hari esok akan lebih indah dan lebih baik utk diri ini.. anak2.. suami.. mak dan ayah.. family seluruhnya.. selagi nama nyer hamba.. merancang lah.. mudah-mudahan.. selamat... Amin...


salam taun baru dari popesor ghazi.. akakaka...
SeAdaNya

Tuesday, December 22, 2009

GaYa HiDup siHaT

hari ni bersukan lagik.. best btul kalau hari2 macam nih.. tak payah nak iron2 baju pegi keja.. sarung je t sirt.. ngn seluar .. siap!!.. bgn kul 6.45 pun blh pegi kerja awal.. lalalalala..

wpun smlm.. game i kalah.. tapi pasukan i menang okey..maka nyer.. i pun menang sekali.. hahah.. =yg arini plak.. main netball.. dan kita org menang lagik..!!.. best2... kan dah kata .. kalau menang . mmg riuh sekampung..terima kasih kawan2 atas support kalian..

dah abis la sessi bersokan.. wpun ada 3 game lg ini petang.. chess.. carom.. n bola sepak.. ade plak ura2 kata nak buat tarik tali.. tapi i tak masuk.. kasik can org lain menang plak.. wakakak.. ayat berlagak tak hengat..

now.. back to bussiness.. sessi meresearch kan diri semula.. ok daa everibadih..

** nak abis kan kerja.. sbb i nak bercoti dan tgk muvie ngn cik sarah ari kamis... wallaweh!!



SeAdaNya

Monday, December 21, 2009

Kus Semangat.. Pulang Balik..

2 minggu semangat ku hilang..

2 minggu jua tiada mood menulis.. dan semalam.. buah2 hati ku sudah pulang ke rumah semula.. YEYE!!! hati sudah berbunga semula.. hari ni saya bersokan.. wakakak.. semnagat memang menyala2 kan.. beaerobik bagai.. ntahla.. tatau pulak yg diri ini ropanyer giler bersokan.. masa muda2 dolu tak realise.. dah tua2 baru nak menyesal.. takpelah.. better late than never.. okey.. mau pulang.. badan berlengas..!!.. Kalah ke menang?.. !! hahah kalau tak habaq tuh tau la kalah ke menang.. wakakkaka..


apa pun.. Cik sara.. terima kasih menemani daku

SeAdaNya

Thursday, December 03, 2009

MeRunTun JiWa



Mlm tadik.. masa gue tgh lipat2 baju yg bertimbun ... dah macam aiskrim gergasi dah bakul tuh.. bukan satu plak tuh.. dua... heheh..

bentang sehelai kain pelekat.. gue lambakkan isi perut bakul2 tuh..

tiba-tiba..

"wow.. manyaknyer.. ibu nak wat ape bu.."

"Alif jangan kacau.. ibu nak lipat.." -- dalam hati.. kalau blh makan.. mmg ibu kunyah2 je baju nih..

tgk.. masalah tak..? batman tu baru tanya.. gue dah kata jangan.. heheh.. tak baik kan.. klu student akuh.. sure dah kena marah .. sbb tak menjawab soalan..

"Alif nak lipat bu.."

"Ni Alif asingkan.. ni bakul alif.. ni bakul adik.. baju alif masuk sini.. adik sini.."

Tiba2.. dia terperasan baju dia gue masukkan dalam bakul Adik dia...

" Ni Alif punyer bu.. ala.. ibu nih.. "

"Baju tu dah kecik.. bagik kat adik yer.. "

"Sian kat adik"...--> tatau la sian sbb adik dia dapat baju recycle ke hapa..

"Alif.. mggu dpn ibu kerja.. Alif ngn adik duk ngn nenek ye.. Alif jaga adik tau.. jgn gaduh2.."

" tak naakk..(slow je sore dia masa nih.. sayu hati den).. Alif nak ibu.. (lagi rasa nak nangis..)"

" Ibu kerja.. kat melaka.. alif duk ngn nenek ye.."

" Abah?"

"abah kerja kat kolumpo.."..

"Ala.. Alif nak ibu.."..

Ala budak ni.. bikin nangis la.. macammana la agaknyer .. kalau budak dua org ni kat kg.. masa kursus tu ok lah kan.. tp lps tuh.. aduhai.. mati kutu la.. mesti rindu giler ngn anak sendiri.. camnerlah agaknyer ek.. adui yai..!!

ni kalau tanya soklan kat fiqah..

dia tak jawab pun... dia buat bunyi jer.. tp dari bunyi tuh.. dah tau dah dia takmo..

mlm tadik jugak.. dia request tgk upin ipin.. tataula kali kke berapa.. dah blh hapal da segala dialog dlm filem tuh.. masa dia tgh tgk filem tuh.. den tgk muka dia puas2.. sedih seyy!! alamak ter nangis plak.. bila dia perasan den tgk dia.. dia pun senyum..

"Alif sayang ibu tak.."

"Sayang.."

"Ibu pun sayang Alif.."


Uwaaa... k lah.. banjir dah ni.. esok gue coti.. hari bersama keluarga.. nasib baik ada org nak tlg cover tugas i tomorrow.. tengkiu frenss!!..

daaa..




Rindu la dgn budak comot dorang nih..






SeAdaNya

Wednesday, December 02, 2009

DeDiKasI..

PhEWW!!.. Baru la boleh menarik napas lega.. rasa macam nak meronggeng plak esok.. apa kata kita CUti?!! menarik untuk difikirkan..

BZ tak hengat.. SKT.. update TP and CF.. bahagi tugas. mesuarat.. audit.. aduhai.. bertimpa2 .. dan pada detik ketika ini.. semuanya .. selesai.. nk nunggu audit je nih ha..

Lega tahap gaban.. bilik ni toksah cakap la.. tunggang langang.. kalah tongkang pecah.. biarlah dulu.. nak bertenang sat.. tgk le.. tak esok lusa.. saya kemas le..

dulu masa belajar.. klu masuk bilk Dr Bam B .. mesti geram nak kemas..penah la kuarkan statement.. "semak tul blik dia.. macam nak tulung kemas je.. .."..

skrg nih.. baru kutahu.. kenapa jadik gtuh.. heheh.. agaknya.. kalau nak jdik propesor .. mmg gni le gayanyer.. ahahah

erm.. oklah.. dah PINAT la.. (alif sebut penat pinat).. idea pun tader.. nak balik la.. pegik beli jajan jap.. meraikan kejayaan.. menyiapkan tugas2 sendiri dgn jayanya.. yelah.. nak dapat popesor .. mcm jauh panggang dari api.. jd.. pegi ajerlah beli jajan2.. kat 7-11 tuh.. hadiah utk diri sendiri.. nak makan aiskerim.. tp batuk..)

oklah.. wa chau cin cau dulu.. kalau tak cuti esok.. kita merapu meraban laie.. daaa!!!








SeAdaNya

Monday, November 30, 2009

QuRbAN..

Mabuk daging?... hahah.. layan je lah .. biasalah.. musim2 ni.. td ada korban di kampus.. wpun bukan antara org2 kuat.. tp tetap memeriahkan majlis.. harus.. pogram2 makan ni .. kena beri sokongan.. tak baik membazir.. hehe.. ye lah.. mingu2 ni ramai yg bercoti kan.. makanan utk 500 org.. klu idak kita makan.. sape lagi kan..

masa makan.. rasa ok je.. tp lps makan.. mmg terasa betul mulut berminyak.. mcm payah aje nak hilang.. perghh!!.. kalau ader darah tinggi mmg pening la gamak nyer.. hahahhaha.. pening tak pe lagi.. kalau pengsan .. apa macam.. sapa nak jawab..

seram plak bila dgr lemak2 nih.. bila usia semakin meningkat.. apa lagi yg kita harap kan.. klu dulu .. nak dapat ijazah.. dah dapat.. nak kerja. dah kerja nak kawen... dah kawen.. nak ade anak.. dah ada anak.. nak ade rumah.. lagi apa lagik..? sebut lagi apa harta dunia yg kita nak kan.. wishlist sikit punya panjang.. nak hitu hini.. tp lately.. apa yg saya hendak ilah.. saya mahu sihat.. YUP.!! saya mahu selamat.. ..

itu yg kita minta hari2 kan..
kalau kereta panjang berjela.. tp hati susah.. buat apa kan..


Raya Qurban yg btul menginsafkan saya..

tgk sepupu mak yg dbiarkan tinggal berseorangan di rumah dgn keaddaan dia yg tak berapa nampak.. jalan bertongkat.. anak2..? 8 semuanya.. bukan satu dua.. tapi .. tak pedulikan dia.. datang bila bapak dapat duit welfare.. tlg ambil duit.. dan beri pada bapaknya.. kalau bagi semuanya tak pelah kan.. tp mak kata.. tdak.. anak nya pegang,,.. sebahagian aje yg di beri.. bila mak minta sikit.. utk tebas rumah nya yg semak samun.. risau kalau ader alif waw lam alif ra' kat kawasan rumah dia.. yg betul hampir dgn umah kita org.. dia tanak bagi.. alasan nya.. duitnya dah beri pada anaknya.. walhal.. sesen pun duit tu tak dimanfaatkan utk dia.. hati mana lah tak geram.. sudahnya.. bertamu di rumah kami.. kami yg kena tgk susah payah dia. anak2..? entah..


erm.. yg satu lagi.. saudara juga.. kaya.. duit beratus ribu.. tapi hati susah.. sebab,, anak juga..? asik berselisih pendapat dgn anak, kes jiwa remaja la nih.... panas dua2.. tak blh dekat.. ada saja yg tak setuju.. hati susah.. hidup tak ceria tak bahagia.. mana nak dtg nikmat nya..


erm .. entah la.. bila dikenang2.. rasa macam nak balik la.. sbb dah pukul 5.. wakaka.. apa kait da..

minggu ni dah ade sindrom sedih bila tgk budak dua org tuh.. sbb next week.. terpaksa hantar mereka ke kg.. sbb mak dan bapak nyer.. terpaksa memenuhi tuntutan kerja.. kebetulan .. pada tarikh yg sama.. jadi.. tak blh la nak tlg cover2..

bila teringat .. menitik air mata.. skrg ni tgh usahakan.. rafiqah.. supaya blh terima susu lain.. dia pun da 2 taun.. dah sepatutnya.. train dia melepaskan utk menyusu dr susu tin.. tapik sedeih dia bukan main la..

mmg la agak lega juga sbb tak payah nak usung bekas pum susu.. nak balik cepat2 sbb nak simpan susu dlm peti.. risau kalau susu teringgal dlm kereta lupa nak bawak masuk.. tak payah susah2.. steril botol ke hapa ke.. tapi.. sedih.. sbb macam kita dah tau anak kita dah semaikn besar..

wpun my husband kata.. 2 pun dah cukup untuk dia.. tp sy rasa.. satu masa nanti.. saya rasa saya akan rindu utk ade baby kecik.. yg boleh di gomol2.. geram.. maka .. wpun skrg mxcm fobia bersalin tuh masih terkesan.. tp saya masih harap.. bila buda 2 org tu dah sekolah.. sy akan usahakan penambahan lagi.. heheh..

erm.. bila tgk baby kak long mmg teringin.. cuma tulah .. fobia satu.. satu lagi.. nak kasik budak 2 rg tu panadai berdikari sikit.. ..

erm.. tadik kata nak balik ka... tp duk mengomel ntah hapa2.. balik je lah.. pening btul makan daging ni.. merapu meraban dah.. k lah.. esok creita lagi.. .. tp mcm bz.. byk benda nak buat...


k..

Salam Aidil Adha.. harini 13 Zulhijjah 1430H...

BerKorBan Lah Apa Sahaja.. .. Itu lah KAsiH Sejati dan Mulia..





SeAdaNya

Wednesday, November 25, 2009

SeLaMAt UlaNg TaHuN SaYanG...

Salam pagi Rabu..

Esok saya coti.. ikutkan nak coti dah ini hari.. tapi ade miting pulak. Pegi2.. ramai jugak yg dah bercuti.. yelah lusa dah nak raya kan..

Bila sebut pasal raya Haji.. saya terus terflashback pada raya haji tahun 2007..
9 Zulhijjah 1428H.. sehari sebelum raya.. Wan Nur Rafiqah dilahirkan..

Alhamdu Lillah.. lagi rezki utk kami.. kali ini puteri pulak..

kalau masa Alif keluar dulu.. cik abang i dgn riak dan bangganya cakap ..

" abang tgk kan.. antara byk2 baby kad wad ni kan.. anak kita yg paling comey.."..


sgt kompiden statement dia sambil tidak menghiraukan member kat katil sebelah.. masa nih bersalin kat Seberang Jaya.. punya lah ramai org gamaknyer.. sedey!!.. sampai mengambil keputusan.. klu blh.. next time.. jika ade kesempatan dan murah rezeki.. mahu merancang tempat bersalin .. selain dari hospital ini.. tp itu impian ajer.. nnti2 tak tau le.. kalau ader nurse seberang jaya baca kang.. maghah pulak dia..

tapi Che Fiqah ni kuar2 je ader gulap jugak..

so statement bapak dia ialah..

"apasal anak kita Itam.."

mungkin dia ada masalah personaliti.. dlm kata lain.. lupa nak cermin diri sendiri.. sah-sahlah.. anak bapak kan..!!

Tak kisah lah itam ke putih ke.. Rafiqah tetap anak ibu kan.. n plg spesel.. Fiqah.. blh kompletkan penyusuan susu ibu .. selama dua tahun.. lengkap zat khasiat.. itu jelah yg ibu cuba bagi.. dlm keterbatasan yang ibu cipta.. tp anak2 .. akan cuba ibu berikan yg No.1.

tapik statement riak dari abah dia plak skrg ni ialah..

"Mungkin berkat hati abah yg bersih.. anak abah telah pun menjadi putih "








CheiiTT!!..

Untuk Esok...



Buat

WaN Nur RafiQah Binti Wan Ruzaini

Salam Sayang dari Abah dan Ibu..

Semoga selamat.. sejahtera.. dikurniakan kesihatan.. kebahagian.. dan..

Semoga yang baik-baik untuk mu...






Banyak lagi ibu nak tulis.. tapik ader seorang makhluk yg memegang tittle abah.. asik duk komplen kat blakang nih.. jd emosi ku terganggu... hahahah..



SeAdaNya

Thursday, November 19, 2009

RaiKaN cInTa

Secara rasminya.. semua urusan pemarkahan dah dibereskan.. wpun dalam keadaan panas..! bila marking student blh jawab ni mmg tenang.. seronok.. sejuk je hati nak bagi markah.. idok le semua.. gaya macam soalan bocor pulak kan.. masih ader yg ala-ala mcm tak pernah tau pun subjek tuh.. tp ader gak sorang yg dapat 100... terima kasihla.. wpun sy tau.. bukan 100% dia paham apa yg sy ajar..@ sbb saya dia dapat 100.. tp sy anggap mcm tu lah.. hehheh.. supaya sy blh rasa hebat sekejap..
wakakaka..

n today.. mcm tatau nak buat apa.. bukan tader benda nak buat.. tp tak blh nak buat.. sebb macam nak meraikan satu kejayaan .. atau satu kelegaan.. masalahnya.. member2 tak siap lg.. jadinya.. nak meraikan dgn sapa..? hahahaha.. maka hari ini adalah hari boring tak hingat.. kasik khidmat percuma tlg key in markah sy@z n tutorial nak print validation list utk @in.. dah macam staf He@ plak aku gamaknyer.. itu pun nak kata aku takder JIW@ lagik.. ape2 lah labu.. ko kata akuh.. aku kata kat ko balik.. jdik sama je lah kita.. saling kata mengata...

dan skrg.. seawal pukul 1 duk melangut kat bilik ni ha.. nak kemas bilik pun macam malas.. erm.. sebenarnya.. bukan meraikan kelegaan ni kan.. ni meraikan kemalasan kan.. rasa macam nak pegik jenjalan kat sopink komplek.. eh silap.. kat kedai buku kat sopink komplek.. tak kisah la nak raikan apa pun.. yg pasti .. macam nak layan je rasa maalas nih..

erm.. satu lg.. early dec ni.. mcm nak meraikan cinta plak..? hahah.. tp dimana yer..? blh suggest tak..?.. klu blh area perak n penang je lah.. dokek.. so lama la sikit merai cinta dr duk dalam kereta.. wakakak.. kawan2 sila jangan muntah.. kasik can mau jiwang karatszzz..

SeAdaNya

Tuesday, November 17, 2009

giLiRaN

tadik boss kecik call.. menyampaikan pertanyaan boss dia.. boss akula jugak.. berapa banyak boss daa..

lbih kurang gini le pertanyaannyer..

" kenapa tak apply nk buat PHD.. "..

so.. alasan aje lah yg saya ader ..

lbh kurang gini ler alasan nyer..

"tak ready.. n saya akan memeriahkan permohonan tahun depan.."

harapnya.. tahun depan sy akan memeriahkan keadaan.. AmiiiEn...

SeAdaNya

Monday, November 16, 2009

SiapA SalAh.. ?

Hari ni saya stress..

sangat stress.. jelak dgn.. semua org.. asik nak kita yg berkorban itu ini.. jgn nak berkira itu ini..

kita dituntut.. berpuas hati... jgn komplen2...


@ the end..

dah la tak reti nak berterima kasih.. lps tuh nak menyalahkan pulak.. erk.. tensen!!.. tensen..!!


buat masa skrg.. tak yah nak tarbiah saya ke hapa ker.. sbb saya ttp akan menyalahkan org lain.. sbb saya sgt stresss..!!!

dahla panas ni ha.. aduhai.. seminggu lg nak duk opis yg paneh nih.. dahla nak marking lagik.. bla bla.. bla.. byk lagik nak komplen nih.. tp maleh nak tulihh!!

** cik sara.. sory la tak reply yur messages.. tak blh nak tenteramkan org lain.. bila hati sendiri macam ader ribut dan taufan di dalam..


yang Benar,

MenTimUn.. digolek salah.. menggolek pun salah..

SeAdaNya

Friday, November 13, 2009

BaLik KaMPung

AlIf sangat suka balik Kg.. dia sgt suka ATUK.. tak kisah la sapa2 pun.. asal TUA dan LELAKI.. dia mmg akan cpt friend2 dgn individu terbabit.. kalau atuk dia sendiri lagi la..

hari ni, kami nak balik kg.. "Tampung Atuk Wan" kata alif.. klu belah i.. dia panggil "Tampung Atuk Tapa.."

smlm dah tanam dlm fikiran dia.. set kat mind dia perkara berikut :

"hari nih.. pukul 3.. beritahu cik ifa suruh siap2 kan alif sbb alif nak balik kg okkey"

" ha .. otey!! "

then pg tadik dia duk elok je kat seat belakang smbil makan bahulu.. diam je berdisiplin abis.. sekali bila sampai sekolah dia.. dia kata..

" pasal apa sampai sini..?"

hahah.. patut la member baik je.. dia ingat nak balik kg.. wakakak.. mmg nak balik kg.. tp bukan pg ni nak oii.. ibu kerja arinih.. abah je cuti.. dia kata dia bosss!!..wakakakka.. ptg kang baru kita balik.. budak2 ni.. kuat betul ingatan dia..


okeylah..Tader idea sebenarnya..

Semoga perjalanan kami harinih.. Selamat dan dilindungi.. Amin..

SeAdaNya

Wednesday, November 11, 2009

MacAm SAjer..

dah uplaod marks utk 2 kod.. LEGAAAA!!
Macam nak rilek2.. macam nak jalan2.. sopink2.. tgk muvie.. tapi tak blh..

... kerana.. ader satu lagi kod yg perlu di upload kan markahnya.. yg mana assignmt blm siap tanda pun lagi...

.. dan esok.. anther paper comes in.. so..? lagu mana mau merdekaaaa!!..
lupakan lah segala angan2 okey!!..



awalnyer den datang arinih.. kalaulah Dato' Vc tau mesti dia naikkan pangkat i.. ahhahahhah..

macam sajer..

SeAdaNya

Friday, November 06, 2009

MenCAri MeLayu DAlam G@dis Mel@yu 2

tak adil utk mengomen.. sbb saya bukan tonton pun setiap episod.. minggu ke minggu.. bukan juga pengundi.. hanya seorang yg suka complaint.. apa2 yg tak berkenan di mata dan tak sesauai dgn pemikiran heheh.. maka layan ajer.. utk peserta2 gadis melayu .. yang 1 season.. second .. or season2 yg akan dtg.. sila jangan makan hati okey..
sy pun gadis melayu jugak satu ketika dulu.. lagi original .. saya yakin bangat!!

alsan terbaik yg saya pakai mlm td bila nak tgk Finale GM2 ialah..

"nak tgk GM2.. bila tgk baru bllh komplen.."

Gambarkan GM2 menurut kacamata anda dalam satu perkataan...

"Mengecewakan.."

erm.. entah.. baik la tulis.. "Pencarian G@dis Plastik Musim kedua".. aduhai.. ntah mana yg Melayunya .. saya pun tatau.. aderla sy nengok dia buat sedutan episod2 yg dulu.. yg ada sorang peserta nih.. hidu rempah n teka rempah apa.. yg tu ok lah kan...

lps tuh pernah la tgk dorang dlm episod yg kena Bersilat.. ntah dalam masa berapa jam agaknyer belajar.. lps tuh bersilat.. aduhai.. Pincang langkah.. malu saya.. malu..!! benda2 tuh bukan boleh dibuat2... maksud saya elemen melayu tuh.. bukan boleh dibuat2..semuanya mesti nampak semulajadi.. bukan berpura2,,.. jawab soalan pun mcm hapal skrip... heheh.. tak plastik tuh..?

saya tau.. nebes!!.. klu sy masuk bertanding pun.. sy mgkin buat perkara yg sama... ehh tdak.. saya tdak akan bertanding pun... sgt tak kena la ngn jiwa pertandingan gaye-gaye gtuh okey.. tak koser acik..

senang cite camnilah.. kalu semuanya bukan dari hati... kita blh nampak.. n blh rasakan.. dan itu yg saya rasa.. seme nye mcm penuh dgn kepura-puraan... PlasTik... Melayunya bukan semulajadi.. itu yg saya tak puas hati sangat..

Macam kita mencari buah pauh di Permatang Pauh nih ha.. bukan nyer banyak pun.. sama je mcm kat tempat lain keberadaan Pauh nyer disini..macam tuhlah jugak Mencari Melayu Dalam Gadis Melayu.. ada ... bukan tader terus.. Tp kena cari betul2... yg ada kadang2.. siam punya...

tolong la.. siapa lah di belakang tabir GM 2 nih.. saya tau. anda nak cari ikon yg blh mengacara.. berlakon la.. bergaya.. menari.. kalau mcm tuh .. tukar nama la.. jangan guna gadis MELAYU.. tak seswaii.... kalau mcm cari pengacara NONA ke... yg tu okey.. i likee!!

i ni bukan la jeles... malu sebenarnya.. dan menyampah bila MELAYU di perkotak katikkan..

masa sy tgh mengomen seenaknya rancanagn tersebut..

"aduhai.. plastik sungguh.. ape ke ahlnya la nak menari2 patung bagai.. buatla jahitan ke .. memasak ke.. berpuisi.. bersyair ke.. bergurindam ke.. "

ader seorang jejaka melayu yg sedang masak megi berkata..

"kang kalau suruh mengaji kang.. semuanyer uzur la pulak.."

Gadis Melayu kena buat semak semula la kat format dia.. sgt menjengkelkan hati aku nih.. ke pada korang okeh je..?..







SeAdaNya

Wednesday, November 04, 2009

MemUjUk HatI aGaR BerSyukur

bukan senang ye tuan-tuan dan puan.. hidup sya bukan la semuanya manis2 belaka.. enak2 d dengar.. sy bukan la seorang yg mempunyai kesabaran tahap dewa..... hasben, mak dan adik beradik sy sgt arif berkenaan ini..

hehe.. sy selalu lupa.. sy selalu memandang ke langit.. semuanya sy mahu nampak sempurna.. sy beruntung sbb org yg hampir sanggup menahan telinga mendengar dan menurut kemahuan saya..

saya manusia biasa.. komplen.. tak puas hati.. merungut.. nak itu nak ini.. sgt sinonim dgn jiwa sy.. entahlah..

akhir2 ini.. sbnarnya. sy saangat payah nak membendung kesabaran.. mcm dah tak blh nak tahan.. hari2.. sy bangun tidur.. sy berharap.. ader surat pemaju rumah.. beritahu suruh dtg amik kunci rumah.. erm.. tapi adatla.. bila ternanti2.. mmg la taderkan.. saya cuuma mcm dah tak blh nak sabar.. sbb dah berapa kali tangguh dan harapan yg pemaju bagi.. dari bulan 12 ke bulan 2.. ke bulan 7.. ke akhir bulan 10.. dan skrg .. dah awal november pun.. sgt menyesakkan jiwa sy.. bukan nak kata rumah skrg tak best.. ok lah.. cuma nama pun "saya".. mcm2 yg saya hendak.. itu ini..

cik abang selalu kata..

"bersyukur la rumah kita dah siap.. cuma skrg ni sangkut kat OC je tak dapat2 lagik.. cuba tgk rumah kawan abang tuh.. stop terus.. lagi lama dari kita.. nak ke mcm tuh.. dlm agreement kan kata 3 taun.. blm masuk 3 taun lagik.."


haha.. i kan.. mmg payah nak sabar.. sakan la merengek suh cik abang tepun bomba la.. IWk la.. MPk la.. hahah.. dan skrg .. masih menunggu.. siksa tau.. penantian nih..

siksa... siksa.. banyakla ko punya siksa.. nasib baik ader rumah berteduh.. ader org duduk dalam kontena je.. yg ader rumah pun atap bocor... air tader api tader.. tdur berbantal lengan.. bertilam tanah.. beratap langit..

apa lagi la yg ko nak.. yg sebenarnya .. hidup tak pernah nak cukup kan.. ader sikit nak banyak kan.. dpt imbuhan RM 500 nak bonus sebulan dua bulan gaji kan.. kalu compare ngn staf T*V 3 ke P3tronas ke.. mmg la tak sma cik kak oi...

nasib baik ader institusi nak amik ko kerja.. sebut psl kerja.. baru je bukak emel.. dan dpt satu emel beritahu yg sy dah Disahkan dalam perkhidmatan.. isk tak sangka.. dlm kita down2.. ader jugak berita gembira.. abis.. dah tak reti2 nak bersyukur lagik.. kat tmpat saya kerja ni .. utk staf ak@demik nak kompem payah sikit.. manyak menda kena buat.. research la.. kursus itu dan ini.. amik masa 3 taun baru kompem.. berpoluh den.. ha kan.. kan.. komplen lagik.. zipp skit mulut..!!

cakap d mulut.. tulis di kertas mmg senang.. tp nak pujuk hati utk rasa bersyukur mmg payah.. cuma satu kaedah yg berkesan utk saya.. lihat mereka yg kurang bernasib baik... supaya kita bersyukur dgn apa yg ada.. melihat mereka yg kurang bernasib baik.. bukan melihat dgn sinis @ rasa yg bukan2..

dlm hati.. kita sematkan.. besarnya dugaan utk dia.. pasti besar dan tinggi kedudukan nya di sisi Tuhan.. hebat nya insan ini.. betapa berat tanggungan dan dugaan tp masih bisa menahan..

ujian ringan pun kita dah kalah.. apatah lagik klu dgn ujian yg berat.. Ya Tuhan Mohon dipermudahkan jalan..

tetapkan hati atas Jalan-Mu.. jalan yg Engkau redhai dan Engkau kurniakan nikmat padanya..

Mohon Ampunan Ya Rahman.. Ya Rahim..


** HArinih ada aura baik agaknya cik Sera.. Langkah kaki kanan gamaknyer kuar rumah tadik..

SeAdaNya

Tuesday, November 03, 2009

LeBaraN inI

November.. wah..
nearly end of the year.. So fast huh..!!.. pejam celik pejam celik.. dah nak ujung tawwun.. Alhamdullillah.. masih blh pejam dan celik..

Apa yg best bila november yer..?.. Ujung bulan nih rayer lagik.. hahahah.. mood raya sudah smpai.. bila tua2 nih.. taderlah nak kata tak seronok bila raya.. sbb ada budak2 tecik.. sibuk nak pakaikan itu dan inih.. so meriah dan berseri juga la rayer.. wpun dlm budget sederhana or wateva.. tak payah baju glam2... yg penting makan soodap...

Sykur sekali lagik.. sbb masih ader keempat2.. ibu dan bapa.. OMPEKK? banyak nyer yer..? iyelah.. termasuk my mertua kan..

Satu lagi.. tak kisahla kat mana rayer pun.. dedua best2...

klu d N9.. pastinyer dpt makan rendang.. ketupat .. lomang omak yg sgt superb.. itu blm masuk gulai poghut masak lomak cili api... aduhai.. melelh air liur.. kuah kacang laie.. mmg meletup..

tp kalau kat N9 penat dia mmg tak blh cakap la.. sbb tenaga muda yg bujang2 dah makin pupus.. yg ader pun semua dah berkeluarga.. dan masing2 ader anak yg perlu dkendong kesana ke mari.. jadiknyer terkejar2 jugakla.. mana nak tlg emak lagi.. mana nak layan si kenit2 lagik.. emak pulak.. bukannyer larat sgt.. tp sbb kan tekak anak2, adik-adik dia.. dan anak2 sedara dia.. dia gagahkan jugak.. seme org dia teragak.. tu yg ponek tuh.. penat2 pun.. tp mmg best la..

klu kita org try masak senirik pun tak jadi.. mesti nak mak punya touch jugak.. kalau tak.. tak menjadik beb !! series..

dulu pernah kita org try masak2 lauk yg sama dgn resepi dan prosedur yg sama macam mak buat.. semestinya dgn bantuan mak itam la kan.. masa tu raya haji.. mak takde kat mesia sbb tgh buat haji.. alangkah banggannya dpt hasilkan masakan2 yg disebut dia atas... siap antar kat rumah nenek sedara kat belakang umah, kami panggil nenek tu wan udo *penah wat entri psl dia.... kunun berjaya lah kan.. kita org antor lah sedulang.. jam2 tu jugak wan udo jamah masakan kita org.. dan jam2 tu jugak dia nangis.. isk.. terharunyer.. berjayakah kami sebagai seorang tukang masak..?.. heheh..

sambil dia kest air mata .. smbil tu jugak dia kata..

"tak sampai sebulan omak kau poie.. apo camni jadi ee, apo camni bona ghaso ee"

dlm hati.. " Apa..?!! tak sedap ke kita org masak.. isk kompius.."..


pd kita org.. okeyla.. wpun tak mcm mak masak .. tp still blh makan.. tak sangka plak wan udo blh nangis bila makan lauk tuh.. sungguh tak memenuhi piawaian kan masakan kami..

tu lah alkisahnyer..

itu klu kat kampung i.. klu kat kg suami mcm mana pulak yer..?

So far sy bukan la menantu yg baik.. pandai menolong di dapur ke ..blh masak lauk2 yg best2.. kalau nak buat tomyam pun asik duk sms adik ipar mintak resepi.. tu blm kira nasi kerabu ke apa ke lagi..

tp nasib baik le .. dpt mak mertua yg ala2 moden sikit.. taderla komplen2.. wpun kdg2 blk kampung bawak badan je tader buah2 tangan.. tp blik masih lagik bawa bekal.. jgn tatau.. saya biasa je bawak balik tupperware kosong.. sbb mak mertua i dah pesan bw balik tupperware senang nak bw bekal balik.. see!! rock tak..? kalau mak senirik tau.. mau dia baca kitab tak berbaris dopan den. dio punyolah posan jgn berlenggang yo balik umah mertua.. ampun omak.. ampun.. !!

dulu masa mula2 kawin.. tatau jugak macammana nak sesuai kan diri.. tp my husband nyer pesan aje yg sy pakai smpi sekarang..

" buat mcm keluarga senirik.."

itu aje pesan dia masa tuh.. lps tuh dia biar je i terkepit2 pakai baju pengantin.. malu seyy!!.. first time dtg umah mak mertua.. lps kawen tu lah..sbb masa bercinta2..mak sudah warning jgn pergi buat lawatan amal, sblm nikah.. strict kan my mother.. .. heheh..

so far oklah.. sifat kan kita sebagai anak.. jgn nak berkecil hati ke hapa ke.. mana ader emak tak sayang anak.. maka kalau anak dia sayang kita.. mesti dia pun akan sayang kita..

klu balik kelantan.. yg best sbb ader org yg rajin melayan si Alif n Fiqah.. siap blh kuar dating makan cendol kejap.. heheh..

makanan pulak.. ayoyoyo.. paling tak blh lupa.. Nasik dagang Mama.. tangkap lentok Beb.. kuyu je mata lepas makan.. Giler sedapp!!

tu blm ketupat palas lagik.. sangat padat dan padu.. tak sanggup tgk mama bungkus.. kalau i yg bungkus.. siap tido bangun tdo bangun 2-3 kali baru siap gamaknyer..


eh.. nak cerita pasal apa sebenarnya nih..?

sebenarnya nak tunjuk gambar raya arituh.. heheh..

masih lagi blue black.. apa nak buat ader org tuh takmo buat baju baru lain kecuali BLUE black.. baru dia setuju.. maka ikutkan ajerlah..

rasa mcm dah 3 kali ghaya tema nyer blue black..

so nah.. sila la tgk..

apa yg speselnya.... sblm raya kan sy dapat MC 2 minggu.. maka sempatla den jahit sendiri baju2 anak den.. :D..

tu yg spesel tuh..

Dapat jugak anak den merasa kerja tangan den.. :D..















SeAdaNya

Monday, November 02, 2009

KaReM WaN WaLiAh



alif dah pandai melaporkan.. dan pandai bercerita.. dah pandai mengomen.. so on the way ke sekolah.. mmg suka melayan dia la.. nak itu nak ini.. nampak itu nampak ini.. ni yg berlaku pd mingu lepas..


Abang alif: ibu ibu..
an Jinn.. (anjing)..

Ibu : ye?.. oo .. ok..
anjin tatit bu... ( anjing sakit.. maybe sbb anjing tu tgh duduk..)

esoknyer pulak.. d tempat yg sama...

Abang alif : ibu.. ibu..
anjin .. anjin tak tatit bu.. (anjing tak sakit.. maybe sbb anjing tu tgh berdiri kut.. )

Ibu : iyer.. oklah tuh..

tiba2 ader suara kecik yg menidak kan kata abang nyer..

Si Kenit : " tit...."

Abang alif : tak tatit la...

Si Kenit : "Tit.."..

Abang Alif : ei... tak la... !!! (smbil jerit n nak cubit adik dia... )

Si Kenit : ".. tit.. tit.. tit.."

biar betul budak kenit ni.. pandai nak cari gaduh tuh..


budak mana..? budak yg gigi besar tu lah.. suka benor menyakat abangnyer.. tak padan dgn kenit...


Ni cikgu dia pulak yg cerita..

Alif ni suka muntah sikit kalau dia bau benda2 busuk.. kalau kita cium dia time blm gusuk gigi ke.. mmg dia loya.. tu blm org pompuan cium dia.. mmg dia blh muntah terus.. arituh wan chu dia cium .. smpi muntah dia.. ntah apa yg dia geli pun tatau..

so.. ni cikgu dia yg cerita masa tgh cuci yak dia senirik, tu pun dia blh nak loya2 kan.. lps tuh cikgu dia cakap kat dia..

"Alif ni.. nnti mcm mana nak jaga ibu ni.. nanti ibu yak mcm mana alif nak cuci nih.. "

then dia pun jwab..

"Ibu Yak Amban.. '.. (ibu beroperasi di jamban .. itu maksud dia tuan dan puan2.. )

Cikgu dia pun gelak..

"bukan skrg.. nnti masa ibu dah tua lah.."


Bertuah lah anak.. skrg kena hati2.. takut dia melaporkan yg bukan2 kat cikgu dia..


SeAdaNya

Friday, October 30, 2009

SenYuman Ceria Si CoMeL

SCSC... SenYuman Ceria Si Comel An Online Contest..

Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.

Cara2 penyertaan?

Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda
Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini


Alhamdu'Lillah.. Sudah menjadi pengikut dengan jayanyer..

Banner Contest pun dah letak dah..



Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda

Sedang...

Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.

Sedang... dengan usaha yang sangat Gigih.. saya percaya kegigihan itu dapat dirasai..

Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.

Saya ader 3 comel.. tapi 2 ajer yang layak.. hehehe.. satu lagik dah nak masuk 30-an.. dah disqualified.. heheh

Comel 1 : Wan Nur Rafiqah Binti Wan Ruzaini (1 tahun 10 Bulan)
Comel 2 : Wan Muhammad Alif Bin Wan Ruzaini (3 tahun 3 Bulan)


Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .

AMARAN: no link back will be disqualified


Toyyib.. Toyyib... Adat nak masuk bertanding.. kena la ikut kan syarat-syaratnyer..

ok.. mari kita meriahkan contest ini di sini.. esok dah tamat tempoh dah..

SMILEYKIDZ


Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.

Lps setel publish entri kang sy buat perkara di atas.

Maka inilah gambar si comelszz saya yg saya nak kongsi.. untuk memeriahkan pertandingan.. harapnyer.. my comel picture ni memenuhi syarat la yer.. TadAA...


Wan Nur Rafiqah Bt. Wan Ruzaini



Comel kan.. Sila abaikan hingus okeyy!!




ni tgh tunggu turn naik Eye on Malaysia



Ni pun sama gak la..




heppinyer saya nak balik kampung..



Ustazah mana plak nih..



Mak aii bosa ee gigi.. anak sapo lah nih.. dah macam Sharifa Aleya dah gamaknyer..


Wan Muhammad Alif B. Wan Ruzaini




untuk pengetahuan.. kat kepala dia tuh adelah seluar kecik adik dia.. tader kerja gamaknyer..




Panglima ... Mudah-mudahan.. berjiwa panglima la anak den nih..



Ececec.. kan sweet tuh.. kalau tak monang.. tak tau lah..



Anda yg lain..

Angah.. Acha.. Cik onn (psl apa susah mau komen lu punya blog), Faei..(ko sgt2 afdhol masuk sbb tgh cuti bersalin kan..) Cik helmiyani.. dan sesapa yg ader si comel.. sila la join ini contest.. Memeriahkan keadaan kata org.. atau.. mengisi masa yg tak berapa nak lapang... hheheh..


PHuHH... !..

Dengan Lafaz BisMillah.. Saya Publish Ini Entri....

BisMillAHiRrahmanirRahim..


SeAdaNya

Thursday, October 29, 2009

M.O.M.E.N.T.U.M

lewat arinih.. jarum pendek di jam dah melepasi angka sembilan, br sampei.... nasibla.. letih la.. susah betul nak bangun.. bercinta ngan bantal gayanyer.. payah nak lepas..

ni dah pukul 10.20.. masih belum buat apa2.. selain dr makan kuih 4 biji.. minum air kosong .. blog hoping.. baca emel.. bls sms cik sara.. jawab panggilan tepun cik abang tanya "ok ke tdak.. anak2 nangis ke idak dlm kereta.. ngamuk ke idak.. sampai pukul berapa.... " pastuh melayan syaz kat tepun.. gosip pasal hal ehwal invigilators smlm.. bla bla bla... tetttt!!.. tettt!!!... dan lawatan wajib ke bilik termenung.. ehh.. banyak jugak yg dah dbuek.. cuma tak menepati kehendak majikan je.. ekkekek..

perut tak best nih.. tatau nak start kat mana n macam mana.. momentumnyer blm ader.. tertingal kat mana tatau.. duk bersenang-senang je nih ha.. padahal di satu sudut.. berlambak assignment yg perlu di beri markah.. dlm keadaan mcm ni bahaya marking paper.. kesian budak2.. :D.. ** baik punya alasan kan..

erm.. dah 2-3 kali tulis.. lps tuh padam.. rasa cam tak sesuai pulak untuk tatapan umum.. @ malas nak bising2.. sbb bak kata kak pnut.. diam itu pintar.. ohh baru teringat .. i ada la suarakan satu usul dkt stu taklimat bersama timb@la@n Peng@rah.. yes .. dia mcm agree nak buat .. but then dia smash i balik dlm satu sindiran le.. tak sesuai langsung sindiran dia.. !!

n aku tau.. kalau la akuh ada title datuk ke Dr ke kat depan mesti seme org pakai je cakap akuh kan.. so .. mgkin skrg ni.. kita kena amalkan prinsip.. selagi ko tuh tader ape2.. research pun tader.. pingat emas perak ke timah ke takder.. ko senyap je lah.. ko ikut kan aje.. biarlah idea tu bodoh ke.. tak lojis ke.. tak relevan ke.. ko nengok kan ajer.. tggu la datuk2 dtg.. tak pun Dr2 datang buat mesuarat kat sini.. baru la nak ikut kan.. dan lain kali tak payah bukak sessi utk beri pandangan atau soal jawab...

ha kawan2 gue yg sedang buat PHD.. esok2 dah ada PHD.. sila la mesra rakyat.. dan jgn sombong okey.. i dun like.. :D.. tp i tau.. kawan2 i okey..

satu lagik.. utk diri sendiri, pandai2 la nak bernapas ye..



SeAdaNya

Monday, October 26, 2009

S.E.P.I

erm.. Kosong.. SEPI betul blog ni..

tader entri fresh.. herm.. wat to tell?.. nk cerita psl bz kang.. muak pulak org mendengor yer.. kang ada plak kata.. org lain nak kerja.. awak pun nak kerja.. bila bz ,maghah ye.. hahaha..

wpun blog ni.. SEPI.. tp alhamdulillah.. hati sy tak sepi.. heheh.. yg pasti .. rumah sy makin riuh.. anak sy nan dua org tuh.. semakin lasak dan byk perangai.. tatau la jiran sy kata apa agaknyer.. anak baru dua.. tp bunyi macam anak sepuluh.. tu blm kira jerit2 dlm kereta lagi.. kat supermaket.. dll lagik..

dlm rumah tu la nak main badminton.. nak main gelongsor.. kalau kemas2.. tak sempat nak sejuk mata memandang.. dah berterabur.. klu masuk je rumah.. mula2 dia buat .. lambak kan dulu semua mainan dalm bekas menan dia.. Brummm!!.. **sila buat soundtrack senirik.... melambak.. puas hati dia agaknyer.. ringan aje tangan nak lepuk rasanyer.. tambah2 kalu time penat2..

yg kita tak bagi tulah dia akan buat.. bila kita kata.. alif jgn pijak air tuh.. kotor.. n masa tuh jugak dia pijak.. as if kita cakap.. " alif sila pijak air berikut.."..


tu blm kes perang saudara lagik.. si adik main yg tu.. si abang pun ndak yg tuh.. kang si adik nak duk atas riba.. si abang nak duk atas riba.. sekejap kawan nih kena sekeh.. sekejap kawan nun pulak kena lepuk.. dah sorang sekehboy.. .. dan sorang lagik ultra girl.. nak bertindak dgn perbuatan.. lambat pulak smpinya.. sah2 bunyi travel lebih laju dr i kan.. maka tu yg terjerrit2 tuh..


tawun depan alif 4 tawwun.. ingat nak antor sekolah..
sibuk tul dia.. asik nak ke sekolah... kesian plak.. mlm td siap kepit buku ala-ala cikgu lagik..

tiap2 hari.. bila lalu kat satu taska tuh dia akan kata..

" ibu.. nak pi skolah bu.."

ayat cover ibu cam besa la kan..

"boleh.. nanti kita pegi yer.."..

mcm tu lah selalu nya..

but lately.. dia pun dah bosan ngn ayat cover ibu dia.. dia akan jawab gini plak..

"skolah dah tutup la bu.. kita p skolah lain la.."

wah.. kesiannyer.. siapa pulak ajar ayat penyedap hati yg lain kat dia..

erm.. kena pegi servey jugak la.. tp bukan nak sekolah betul2 pun.. nk pi sekolah yg blh ajar dia.. baca doa.. iqra'... alif ba ta.. abc.. 123... ajar nyanyi... nasyid.. selawat, baca Al-fatihah.. dlm 2-3 jam pun dah cukup dah.. supaya dia tak busan..

kesian.. kesian anak den.. omak ee.. sibuk tak bertompek...

n..

anak ibu dah nak masuk sekolah... anak ibu dah besar...

td buka gambar lama2... tgk gambar ms kecik2.. aduhai.. syahdunya.. skejapnyer masa berlalu..

now tgh terbayang nak ngantor anak masuk sekolah asrama plak.. wah.. syahdunyer...

tinggi betul imajinasi gue.. ape daa merepek daa... menitik air mato den..!!




SeAdaNya

Tuesday, October 20, 2009

menatap mata mu..

Sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andainya kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Kuingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Kuingin dirimu turut merasa
Rasa rindu untuk menatap matamu
Menatap matamu

Bagaikan bintang nun jauh di sana
Terangi malam yang semakin gelap
Jika kau sudi menemaniku
Takkanku lepas walau sedetik pun




suker.. tengkiu...
ke?.. ader udang di sebalik idung ini..
(sila baca ala-ala ustaz asrari yer)..

kerja siap sudah.. mau pulang sudah.. mau masak apa ini hali..? mcm nak makan sesuatu yg healthy.. yg tdak oily dan low fat.. dan high fiber.. dan tinggi kandungan zat2 baik..

erm.. rasa cam nak mkn buah-buahan je nih...

erm.. ape ek..



SeAdaNya

Monday, October 19, 2009

Apo kato.. Survey!!..

Srohh srehh sroh sreh.. Dimam ..bak kata alif..

arinih ku gagahkan diri mengisi R*ND survey form yg dituntut oleh M*sTic RN*d survey.. ntah ape kebenda ntah tonggang terbalik dah namo eee.. .. bilo ko jd project leader .. ko lah yg kono isi.. dah berkali2 dia exten tarik akhir.. kali ni.. dah terlepas jugak.. patut 15 oct 2009.. tp tulah dgn form yg tak mesra alam.. dan byk plak yg kena buat,.. dan baco.. makcik maleh nk pikir.. tp dh byk kali sgt dapat reminder.. maleh acik nak layan.. last2 acik isi lah jugak.. kalau ikut an tokak nih.. dah maleh dah.. tambah2 tongah domam ni ha...

layaan yo lah.. lotih denn.. sib baik masih sedar diri... ye lah org dah bagi budget.. nak berlagak plak yo.. hua hua hua..


SeAdaNya

Monday, October 12, 2009

DisAsTer..

Trajedi betuila..

ari jemaat arituh.. dua-dua hero demam yg senior dan junior.. dgn saya2 tak cokop titun.... meragam sepanjang mlm.. maka ari jumaat kelam kabut g kelas.. sbb lps tuh nak bekejar ke klinik plak..

tp mmg trajedi la.. camner la blh pegi kelas.. dgn kasut sebelah lain sebelah lain.. 2-3 kali terpandang tapi tak terperasan pun..

dan yg menambahkan haru birunyer lagik.. chek tak perasan pun pakai kasut yg tak sepsang.. sampailah.. kelas tamat.. (elok gak tuh.. klu terperasan masa kelas.. mesti dropp giler kompiden level i..)

Ya Ampuunn.. mintak2 la student gue pun tak perasan.. sib baik peten kasut tuh lebih2 kurang sama je.. (itu kata mr hubby la.. antara ayat gula-gula dia yg menenangkan perasaan i pada ketika tgh malu gler tersebut..@ pada ketika dia dah maleh nak layan tahap mengada2 bini dia.. termalu-malu tdak bertempat.. sah-sahlah time dia demam kan..)

stilll... Apa ke jadahnyer la.. blh silap sarung kasut nih.. erk.. ngeri bile dikenangkan..


SeAdaNya

Wednesday, October 07, 2009

Bahasa TerinDah..

Sedang Hanyut..

Hanyut ditelan angan-angan dan perasaan.. :D..

sambil layan ..

Maka hati mencair lagi..


Bahasa Terindah - Ramli Sarip

Yang diucap dalam bahasa terindah,
Jawapan yang bertanya didengar nabi,
Antara kagum dan khusyuk setiap ayatnya,

Lereng gunung menjadi amat sunyi,
Suara sajak tegas bergema,
Di sampai arah berkias maksud serentak,
Tapi jelas intinya,

Tidak sedetik pun Allah menghindar,
Atau mencemuh Nabi di sisi segala didoa,
Dipenuhi segala yang dipinta,
Tulus dan penuh barakah.

Yatim ia tak berlindung,
Tidakkah tersedia juga bumbung baginya,
Awal begitu bergantung,
Kini tidakkah merdeka,
Bebas hidupnya



"Untuk mereka-mereka yg ikhlas dan berhati tulus.. Semoga berbahagia.. dan memperoleh tenang dan selamat..
Amin.. Mudah-mudahan.. saya juga bisa jadi seperti kalian.. Amin.. amin.. "

Nafas ditarik dalam-dalam...

SeAdaNya

Tuesday, October 06, 2009

ibU yg Kompius MemanjanG

i am not a good mother.. tak cukup sabar.. tak pandai nak berhikmah dlm mendidik.. seme straight forward.. sian anak-anak.. sian Alif sian Fiqah.. sikit2 kena cobit..

kompius la.. lately.. anak2 makin lasak.. asik bergaduh.. berselisih pendapat sokmo dua org tuh.. tak blh tinggal.. kang si adik kena sekeh..

jap kang adik kacau barang abang.. kang kejap2 dah nangis sorang.. kang sorang plak..

time baik.. ok plak.. erm..

erm.. bilo cakap kat omak..

dio jawab..

"alah budak camtulah.. ko dulu pun camtu yo.. baghu ko tau.. macam mano bilo dah ado anak.."

"ehh bukan adik baik ko dulu..?"

"maun deh.. samo lah tuh.. lobih laie ado.."


ahak ahak... aduhai.. toinkk!! amik ko sebijik..

kompius ni.. kompius nih..
erm..

sian anak2 den.. mesti dio boring.. tu yg asik buek perangai..


SeAdaNya

Monday, October 05, 2009

CeKelat..

Salam senin everyone..

apa nak cerita ek..?
smlm saya buat kek cekelat kukus.. buat pertama2 kalinyer sy buat kek cekelat guna resepi yg panjang .. bukan pakai tepung instant hehhe.. terus jadik .. kira ikut jln shortcut macam meggi cokop rasa tu .. heheh

hasilnya.. ekeke.. not bad la.. utk tekak i yg memang gilekan seme benda yg berperisa cekelat .. sgt la memenuhi citarasa .. tp yg sy nak canangkan kat sini iyerlah.. En Boss di rumah juga declare kek itu sedap siap kata .. jgn la bg org semuanyer.. sbb dia nak makan .. kek tu "JADIK "katernyer.. !!..

asalnya buat kek sebb nak membalas bekas org.. as masa jamuan rayer arituh sy aderla penapau yg berjaya.. tp bukan sy yg tapau tau..

kisahnyer.. En. B@kri yg bw nasik kerabu, nasinya adalah menu yg paling laku.. maka nasiknya habis.. tp perkakas nyer.. sambal ikan.. sayur2, ulam2.. seme ada byk lagik.. maka mak ni tapau la kan.. nnti kat umah masak nasik ajer.. alih2.. lps je semayang jumaat.. si En. B@kri yg baik hati ni.. bw nasik tambah.. wakakak..

spoil betul.. dgn diam2.. mak nih.. letak la balik perkara2 yg ditapau..

tp entah dr mana dia dpt maklumat.. yg sy tapau.. so dia tanya..

"asben you suka nasik kerabu ke..?"
" eh itu .. mmg feveret dia.."
"nnti saya bagi.. ada satu lagik bekas.. "
" eh.. tak pe lah.. tak payahla.."

--> malu pun ader.. nampak sgt maleh.. nasik kerabu pun tapau2..

maka time balik.. i pun balik je lah.. tak sangka la En. B@kri menjejaki smpi kat umah.. smpi hantar bekas berisi kelengkapan nasik kerabu smpi kat umah.. ayoyo..

katanyer pd suami ambo..

"ghazi ghoyak.. demo beghi (berahi=suka)nasik kabu.. tpi nasiknyo takdokla.."

suami ambo menjawab..

"takpo.. nasik bulih caghik"--> berbudi bahasa sungguh.. suami sapa la nih.. ekekek

maka kekenyangan la kami dmalam itu.. dgn nasik kerabu..


masalahnyer.. bekas yg dihantar tuh.. nak balas ngn apa..? takkan nak wat nasik kerabu jugak..

maka harus la ku asah jugak bakat.. tu yg terPAKSA buat kek cekelat tuh..

dr segi rupa.. memang tak sangka yg kek tuh sedap.. akakakak..

soal kata lidah boleh bohong.. soal rasa.. ahahha.. mana blh bohong nanti kena ketuk ngn hammer giant...

wakakak..
apedaa akuh merepek..? resepi.. tak yah la letak.. sah2 antum seme lebih terrer dr mak..


:D..

nikmati ajerlah entri berbaur riak sbb buat kek sedap..
ekekeke...

gambar kek pun tader .. sbb kek tu mmg fail dr segi rupa paras...

maka telan ajer air liuq...






SeAdaNya

Friday, October 02, 2009

RaMAdHan yg Lalu.. 1430H

Terserlah kelegaan dan kebahagiaan harini... tak smpi sejam dan buat dua posting.. wakaka..

nampak mcm tader kerja..
ekceli.. jamuan setat pukul 12.. sementara menunggu.. tiada apa yg blh difokuskan.. selain tak saba nak turun mencekik .. [eh silap.. tak ayu nyer bahasa].. menjamu selera..

just nak share.. ganbar2 buah2 hati saya.. ni opis mate cik sara n en hubby yang amik masa majlis berbuka poser kat ChiYin.. (mcm yg alif sebut..) opis abah budak2 ni la ..

ada lah satu gambar i dgn cik sara.. tp nampak cam muka org sakit je.. maka sy tak siarkan utk tatapan omom.. maka sila tontong gambar buah2 hati saya sajerk okeh...










SeAdaNya

AidilFitri Celebration @ FKM ToDeii..

Salam hari Jumaat..

dari dulu smpi sekarang Jumaat ler hari peberet sayer..

hari jumaat mesti pakai cantik2..

hari ini.. ada jamuan raya.. so oklah.. saya pakai le baju raya sayer.. yg simple2 ajer.. harap2 cantik le.. dan bersesuaian dgn majlis.. [Abg .. dun worri.. i bukan nak ngurat sesapa.. sekadar memeriahkan majlis ajer okey..]

jamuan rayer... potluck!.. seme kena contribute juadah masing2.. ergh.. utk org yg tak terrer masak mcm I ni.. tak lain tak bukan la kan.. tak beli kek sebijik.. @.. tempah ajer kuih muih, atau wateva la yg blh dibeli or dtempah kan, paling mulia kalau dapat goreng nugget.. :D pun dah kira bagus.. ni nugget pu tak mampu digoreng..:D..

ekceli, jauh di sudut hati i..teringin gak nak main masak2.. tp dengan keadaan kelas abis pukul 6 ptg.. smpi umah pukul 8 mlm... pluss kelas plak pg ni pukul 8 pagi.. jgn ko berani mengambil risiko.. risiko juadah tak jadi or tak sedap tuh satu hal.. ni apa kes kalau mangun lambat.. tak ke malu ngn adik2 pelajar.. ahahahhah, tu nak menjawab smpi ke sinun tuh...

.. sib baik ader dua anak dara kat sini merangkap member kamceng kat opis ni yg ajak join share juadah.. tapi masih... masih tempah okey.. ahahah.. bunyi macam nak masak je ek..ampunkanlah.. minggu ni mmg minggu lembek..!!.. letih balik kg masih bersisa yu allzz.. sib baik kain baju dah setel.. coma masih ader lagik sebakul dua yg telah di top up dgn pakaian kegunaan minggu ini..
esok kompem rumah jadik kedai dobi.. alamak sebut pasal kedai dobi.. lupa lak nak ngantor toto ke doby.. dari sblm poser nak ngantor.. tak terantor2.. lupa duhh!!..

kembali kepada juadah.. kepada sesiapa yg sempat masak-memasak silakanlah.. coma jgn dipandang lekeh mereka yg tdak masak memasak ini.. ko dgn cara mu.. akuh dgn cara ku.. ahahahah..

kepada opismet... wpun tdak dpt menyediakan juadah dr air tangan sendiri.. sila lah rasa set roti jala yg telah dtempah khusus utk santapan kalian.. kak zue.. mai le join.. :D.. bunyi cam somban-rasah yo kan.. heheheh..

Selamat menikmati juadah adanyer.. :D..

Selain dari bercantik dihari ini.. hari ini blh dikategorikan sbgi hari LEGAA... sb ...

EsOk CooooTIiiiiii.. yeay...!!

br pasan.. arini 2 October.. 2009.. gonap tigo taun den kojo sbg permanent staff kek sinih..

taun dopan.. den try naik pangkat plak yo.. :D.. dasar g*la pangkat.. ...

dan arini juga.. cik nura berangkat balik ke Japang.. alahai.. tak sompek nak jumpo En Danish san.. Sori auntie.. kita org duk bawak duit rayer masa kelas ari rabu.. ingat danish mai..

Tggu uncle where g japang.. kalau la dio nak poie.. dia tak mo pi sana sbb dia kata tak blh nk balik mesia bila ujung minggu.. :D. kena hadiah kat dia tikar terbang gamaknyer baru dia nak pegi..

SeAdaNya

Wednesday, September 30, 2009

SeLePas kabus Berlalu.. PasTi Cerah Kembali..

Salam aidilfitri .. erm masa nulih ni.. bilik i tgh bocor.. duk langut2 jugak ke atas.. bimbang jugak syiling ni rontoh.. tipikal bangunan kerajaan.. rumah siap pahat berboonyi.. hontahlah.. tp malas nak risau2.. skrg tak mo susah2 hati.. mau biar2 ajer.. mau ber let it be je.. kesian kat jantung..

mood..? Oklah.. arinih dah blh gelak berdekah2 kat bank islam.. macam donia ini ana yg puunya.. adatla kan.. sedangkan lidah lagi tergeget kan.. tp dah ok dah.. alhamdulillah..

kena la gaduh2 sikit.. baru ader thrill wawakakka..
penuh cabaran.. lebih bermakna.. ewwah.. pandai pulak yer.. yg semalam tuh mendung sejuk suram tak reti nak menulis bercakap tuh hapa.. pandang seme macam nak telan.. ekekek.. blh tak nak salah kan hormon..? !! blh la ek..


arini ujan.. sekejap lebat.. sekejap renyai.. sekejap tak ujan.. now.. tgh lebat sgt kat luar ni ha.. i likee!!.. cooma.. jangan la syiling ni rontoh...

apa buat arinih? selain dar lunch date.. sy bertongkos lumus menyelesaikan bbrp perkara dgn org admin yg agak slow la kijo e nyer.. benda yg dah sebulan.. tader pogress langsung.. bila ditanya.. pass kat org sana.. pass sana pass sini.. then bila saya setelkan sendiri.. tak makan masa sejam pun.. see?.. kang kalau org tipun byk kali .. lemas.. tp bila tak tipun tanya pogress gini la jadinyer.. sebulan beb!!.. sebulan dia tak buat apa2.. duk tggu ajer.. aduhai.. IS*O la kunun.. IS terabur ader le.. pastuh duk jeles.. kita org leh masuk kerja lamabat.. kuar ikut suka hati.. kita org kuar pun keja siap okey... so tak blh nak marah..!!

tak pelah.. d bulan mulia ni.. maafkan aje... org lain pun ader masalah jugek.. tak aperlah.. kan dah kata.. nak ber biar2 ajer.. malas nak bising.. yg penting.. Dlm diri terisi ..

Begitu hendaknyer... k chow... nak sambung kerja..

makin sakan plak air ni menitik.. dah rasa cam pogram Bersama mu TV 3 plak dah ni ha..




Tq

SeAdaNya

Tuesday, September 29, 2009

Hati Mencair..

Asma Allah..

Rahim
Karimun
'Adzim
'Alimun
Halim
Hakimun
Matin

Mannan
Rahmaanun
Fattah
Gaffarun
Tawwab
Razzaqun
Syahid

Allahuma shalli 'ala Muhammad wa ali Muhammad
Ya Muslimin shallu alayh

Allahuma shalli 'ala Muhammad wa shahbi Muhammad
Ya Mu minn shallu alayh

Latif
Khabirun
Sami
Basirun
Jalil
Raqibun
Mujib
Ghafuur
Syakuurun
Waduud
Qayuumun
Ra uuf
Shabuurun
Majid

Allahuma shalli 'ala Muhammad wa ali Muhammad
Ya Muslimin sallu alayh

Allahuma shalli 'ala Muhammad wa shahbi Muhammad
Ya Mu mineen shallu alayh

Allahu Akbar Allahu Akbar
La ilaha illa hu
Al Malikul Quddus

Allahu Akbar Allahu Akbar
Ya Rahmanul irham dho’ fana

Allahu Akbar Allahu Akbar
Ya Ghaffaru ighfir dhunubana

Allahu Akbar Allahu Akbar
Ya Sattaru ustur 'uyubana


Hati MenCAir...

SeAdaNya

Monday, September 28, 2009

NuR..

Akibat rajuk yg belum dipujuk ni, mungkin dah d pujuk tp tak mencapai piawaian pujuk yg memenuhi spesifikasi lagi.... hati mencari penawar sendiri.. tatau apa yg dicari..

berangan nak jdi seperti itu.. seperti ini.. nk mcm tu .. nak macam ni..

klu saya mahu rasa bersyukur.. sy pasti ke sini.. dan ia menemukan ini..

“Setiap manusia adalah fakir. Namun dalam kefakiran itulah Tuhan memberikan petunjuk. Inilah yang disebut ‘Nur’.”

- Adam, Nur Kasih.



Saya lah org yg tdak sedar tentang kefakiran itu..

mohon di berikan NuR petunjuk..

Amin Ya Allah .. Ya Rahim..

Cukuplah bekal utk hari ini.. esok ader rezki.. kucari lagik..


** PAtutla my FIL.. beria nak taruk nama Nur kt afiqah.. Hebat tafsirannya..

Nur KasIh

Lewat ini ku rasakan
Kasih kian ku dambakan
Resah hati yang ku pendam
Pada takdir dan harapan

Detik waktu dan suratan
Siapa tahu ketentuan
Ku mencari cahayanya
Dalam bayang kegelapan

Nur kasih
Nur kasih

Nasib hidup dan pilihan
Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan
Dalam maya kesamaran

Nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Ooo kasih
Nur kasih
Oh nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana
Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Nur nur ya nur kasih
Nur ya nur kasih
Nur nur kasih
Nur kasih



Lirik OST Nur Kasih.- Yasin


SeAdaNya

Patah hati TeruslaH merajuk..

Selain patah itung .. hari ini saya patah semangat .. bebrapa hari lepas sy patah hati..
semua kepatahan itu masih meninggalkan kesan.. saya rasa sy la org yg paling cedera parah di aidilfitri ini..

follow up di hospital hari ini.. membawa sy ke satu alam yg sunyi.. sesunyi hati saya.. jauh di satu sudut..

terpikir2.... sy cuma patah hati.. ada org patah tangan kaki.. tulang rusuk..

saya cuma hilang semangat.. ade org hilang penglihatan.. hilang deria..

apa sangat ujian utk sy klu nak dbannding mereka yg lebey malang.. harus..?.. kenapa jauh sgt hati .. berat sgt nakk mengucap syukur.. dan berterima kasih..


sombong sangat diri ini yg bernama aku..

aku masih sayang kamu..

Maaf sayang..


patahlah hati..teruslah merajuk..

merajuklah sampai…merajuk sampai ke hutan belukar..

hati yang panas..hati yang panas..

kembalilah sejuk…

sayang..

burung terbang..burung terbang..

sangka balik kesangkar..



SeAdaNya

Thursday, September 17, 2009

SaLam EiDuLFitri




Salam.. AlhamduLillah.. saya dah selamat..

Sedey.. ramadhan yg drindu22 dah nak abis.. sekejap2 je rase..

Oleh kerana keterbatasan.. Kita recycle kad raya maya yg taun lepas..

Bilangan ahli keluarga masih relevan.. blm ader penambahan.. :D.. coma tempat beraya.. taun ni kita beraya di kedua2 pantai.... timur dan barat.. coma taun ni.. giliran solat raya di Negeri Cik Siti Wan Kembang..

Taun ni utk kami2 tader bonus rayer, tatau la lps ni ader ke idak bonus2 lain.. erm sudah2 la.. ader gaji pun dah cukup bagus..

Salam EidlFitri Dari kami sekeluarga.. Maaf tasa perbuatan dan Perkataan yg kasar dan tdak berperikemanusiaan.. Moga En. Selamat masih lagi bersama2 kita di lebaran ini..

Dari kami sekeluarga..

Che Ghazirah.. Che Where.. Che Alif..& Che Afiqah...
Permatang Pauh.. Pulau Pinang.





SeAdaNya

Friday, September 04, 2009

TeR konang semaso Dolu..

Dulu.. pada hari ini saya dinobatkan jadi kekaseh.. ewwah.. ayat..bukan main lagi yer..

malu i taww..

seme org terkojuit.. seme kata..

"ai dik.. ribut tader apa tader tetibo nak bertunang yo.."

den songih yo lah.. ikut ati den bertunang pun tak payah.. toghuih nikah yo.. omak den yo yg bising kato ee.. nnti org anggap yg tak elok yo.. iyolah.. tetibo nak menikah.. tau yo lah mulut oghang.. lomeh den.. kalau tak pikir pasal omak den.. den nikah yo.. pedulik hapo.. oghang ni takdo ee beghonti bercakap kan..

oklah.. Syukur la.. dah smpi ke tahap ini.. anak pun dah duo.. harap2.. kekal smpai syurga la..

wpun dulu pernah kuar statement.. " den ghaso.. den ni kono kawen pakso la.. smpi nijam ati tak terbukak2 laie.."..

tapik apa sudah jadik.. .. bila tiba masa... seme nya tak dsangka2.. Jodoh pertemuan bukan di tangan kita..







Moga selamat adonyo.. Selamat berbuko poso...



P/s.. oleh kerana kesuntukan masa.. gambar akan di upload kemdian.. sila nikmati cerita dolu..



SeAdaNya

Thursday, September 03, 2009

Selamat la adernyer..

Selamat..

harap2 selamat le..

Br balik dr jumpa dr inspektor gadget.. dia bersungguh btau gue yg itung gue ni senget.. siap suruh kuarkan gambar driving license.. lps tuh dia kuarkan kanta cembung dia.. kata dia.. klu menurut gambar tuh.. itung i tak senget.. tp now..

ater senget ke sana sikit..
ini dia kata smbil buat sign tunjuk arah senget..

assistant dia pun tolong tgk jugak kanta cembung tu n sahkan yg mmg ader senget sikit..

tp katanyer lagi ..

up to you, klu you rasa ok.. you puas hati dgn idung you.. tak perlu buat operation..


dlm hati .. ni bukan psl masalah cantik ke tidak.. kan student i kata.. i kekal manten gtuh.. ala dr ni.. straight forward sgt la.. tader element2 memujuk gtuh, seni kedoktoran tuh kurang.. mcm dr saiful ke.. hehehhe [p.s Abg jangan jeles.. tader unsur menduakan disini...] or element motivasi ke. apa ke.. dia suh gue rasa .. n ms tuh mmg seriau le.. rasa la tulang mcm selisih sikit..

ada kesan sampingan tak klu tak buat.. sy kalau blh tanak buat..
.. ini gue yg tanya..

Tade ape2.. ok saje.. klu pernafasan you ok.. n you tak kisah.. lagipun bila you pakai cermin mata tak nampak itung you ade senget sikit.. you bernafas ok ker?


mm.. this question make me think twice.. even i've already decide .. no operation.. ye lah.. gue mmg alergik la buat2 operation ni.. masa beranak kan fiqah dulu pun dah rasa cam menyerah diri ke tali gantung je.. pastuh masa masukkan kamera dlm perut waktu gastrik dulu pun rasa mcm nak luruh je jantung.. ni lagik.. nak operate idung plak.. lomah sondi2 den.. tp bila fikir jangka masa panjang.. sbb now mmg rasa idung tak best.. rasa kat point tuh mcm ader somtink block.. Dr tu kata itu tulang la terturun sedikit.. klu tak operate.. rasa cam ada benda yg tak setel.. n takmo kalu ini lepas.. (pa punya bahasa daa.. satu malysia sungguh..) sy rasa tak puas hati pulak..

then saya tanya..

klu operate dr buat mcm mana.. ?

saya tolak itu tulang naik sikit la..

sakit tak..?
[soklan mcm kekanak kan..]
tak sakit .. sy kasik bius..



yelah.. lepas tuh..? mesti sakit kan..
[ dr ni mesti kata.. eh budak ni darjah berapa daaa..]
sikit sajer...


tak pelah.. you diskas dulu.. still got time.. selasa.. kita operate.. khmais nanti pun masih sempat..


smpi bila blh delay2 ni dr.. klu nanti2 sy rasa nak operate boleh..?


no... hanya dalam masa dua minggu..


dah tak mo tanya dah .. lepas dua minggu tu jadik apa.. tak sanggup dgr dr tu kata.. idung you akan senget sampi bile2 la.. wakakak..

so skrg ni.. mcm dah konfirm yg sy akan operate, tp tgh search for second opinion.. msalah nya tatau nak tanya siapa.. skrg ni terbayang kelas2 yang perlu dganti dengan jayanya.. aduhai..

marathon la gamaknya lepas2 rya nih.. pengsan.. oklah.. nak layan blues kejap..





SeAdaNya

Wednesday, September 02, 2009

CeDeRa

erm.. ingat entri ngantuk?.. hahah..

oleh kerana Blurr sgt pd hari tersebut.. anak sy telah heading my hidung..sehingga sy masuk sepital sehari semalam.. uwaaa sakit tahuu!!

begini ceritanya..

mlm khamis tuh.. my sis in law suami isteri singgah berbuka poser.. sblm gerak balik kg.. so ala-ala meriah le rumah kan.. sebb ader lebih org.. alif pun seronotla kan.. terlompat sana sinih.. heppi punyer psl..

lps2 kekenyangan berbuka tuh.. Alif btau kata dia nak buang air.. so bw dia ke bilik air.. dan setelkan hajat2 dia.. then kuar dr bilik air tuh, amik napkin nak lap bont dia yang sexy tuh.. sekali ntah apa yg dia tgk kat iklan ntah.. kita nih tgh tunduk nak lap dia, yg dia plak dengan jayanyer melompat kegembiraan...

prapp..!! ntah apa yg bunyi.. tba2 rasa idung sengal.. pekup idung rasa ada air panas mengalir laju.. aduhai.. darah .. banyak giler.. trus tekup dgn napkin yg nak guna utk lap dia tuh.. terdiam seketika.. rasanyer masa tuh seme org buat dek je.. sbb ingat noting series.. sbb dah tekup dgn napkin..

dsitulah bermula.. sib baik cik ya ader.. so budak tinggalkan dgn dia kejap.. sementara kami berdua ke hospital.. dlm kereta.. hujan masa tuh.. so sejuk.. maka bertambah2 la sakit terasa.. tatau apa kaitan tp rasa makin berdenyut.. masa ni la stat mengada2.. menangis la jugak.. sakit woo.. !!.. tp sblm kuar rumah sempat jugek usap kepala si alif yg terdiam sejenak tuh.. kesian plak nengok nyer.. ibu tau.. alif boring.. lately, ibu n abah mmg tak bw alif g memana.. g mandi kulam ke.. g sopink komplek ke.. pasar malam ke.. bukan ibu tak sayang.. ibu risau yang.. virus manyak skrg.. tu yg bila ada org dtg.. alif over eksaited gtuh..

so seari semalam masuk sepital.. Dr ewew yang rawat saya.. wpun mcm kelakar tgk dr ni.. tp oklah.. lps dia sembur ubat kasi kebas.. n cuci segala darah.. rasa lega..

n d pendekkan cerita.. itu mlm.. sy tdur d wad.. n mr hubby kata dia blh jaga anak.. dun worry..

memula tuh risau la jugk.. ye la.. dgn stok susu yg nyawa2 ikan.. takut tak cokop kan.. tp risau tu sekejap ajer.. sbb lepas tuh.. saya hanyut dlm tidur yg sgt lena.. omak apo la den nih kan.. mesti korang kata camtuh kan..

tp kan sy dah kata.. sy mmg series punyer ngantuk on that day kan.. mmg tak bergerak.. ke kiri tdak ke kanan tidak.. duk stay aje terlentang.. halah takut idung terhimpit haha.. sy coma sedar bila nurse2 dtg nak check BP je.. selainnyer.. wassalam.. agaknya kalu ada bom pun sy tak sedar.. dah la hospital baru beb.. macam hotel.. (terima kasih kepada cik misi-cik misi dan Encik Dr yg agak kelakar karekter dia, bila dia pakai segala tool dia nak tgk lobang itung.. gue rasa dah macam inspekter gadjet dah dr tuh..)...

masa tuh sy terpikir.. ujian apakah ini.. salahke saya bila sy stat bincang ngn adik utk amik ayah duduk dgn saya.. means.. ayah duk jauh dgn emak.. sbb ayah lately asik buat maknyer BP naik.. erm.. ntahlah.. sakit ni buat sy pikir mcm2.. nasib baik sy yg kena.. klu kena batang idung org lain.. pengasuhnya ke sapa ke.. mesti alif akan dmimarah dsbgainyer.. tp satu yg pasti.. dgn sakit ini.. sy dapat tdo yg sgt lena.. cukuplah.. sy sudah puas.. alhamdulillah.. antara tdur yg lena.. dgn tdo yg dganggu anak2 yg suka tamuk-tamuk (bahasa alif) di tgh malam.. sy pilih option tdur dgn anak2.. mereka mmg akan cari kita bila malam.. smbil kendong bantal busuk dia.. dia akan berusaha panjat katil .. ahha.. dan gue akan biarkan smpi dia berjaya.. comey plak tgk dia terkial2 naik katil.. so sweet..

erm.. okeyla.. setakat arinih.. masih rabun tdak berspek.. risau plak sy kalau2 jisim spek itu akan membuatkan idung sy yg dikhuatiri patah ini jd senget.. so biarkan dolu..

oklah.. so fa so good.. my student kata sy masih menten comel... hahah.. tak payah buat operation ke plastic surgey ke wateva.. harap2 .. noting series la kan.. coma bila duk dlm ekon.. rasa jugak sengal2 nya..

bak kata mr hubby.. sombong sgt agaknyer... ye lah tuh.. sombong sgt.. amik koo!!..


SeAdaNya

Thursday, August 27, 2009

GarField

i am a garifield.. the cutest one..ape punyer tajuk daa.. arinih masuk opis dgn sepasang mata garfield.. siyes nyer ngantuk.. aduhai.. today kelas penuh plak.. .. 8 pg-6 ptg... gap sejam-sejam je.. kul 10 sekali n kul 1 sekali.. tak cokop utk menidurkan diri brang sekelap dua..

kisahnyer.. mlm tadik tdo pukul 3 pagik.. pastuh 4.45 dah mangkit semula nak menyahur.. bapa jam ajer mak cik tdo itu mlm.. sikalang manyak ting tong woo.. sib baik leh menten waras masa ngajar.. wpun starting mcm hampeh.. tp kesudahan lecture jd ok jugek..

dah la sojuk semacam nih ha.. sodap2 tu sodap la.. sojuk kan.. tapi kalau dapek selimut toba.. di tambah lak dongan bantal poluk.. sorong an pulak bantal kek kepalo.. dapek la tilam sepuluh hencii.. aduhai.. nyonyak mak dik nun.. ado time org buko tak bangkit ni kang..

ayo aii.. meleleh pulak membayang peralatan2 tersebut.. siyes.. mlm nih.. lopeh yo semayang maghrib.. se bontang toto dopan tibi.. sepo nak main ko.. nak berurusan ko.. sila bersabar jika tdak ada respon okeh.. dah la.. ado lab ni..

daaa..







SeAdaNya

Thursday, August 20, 2009

Aku menUlis Bukan Kerna Nama

Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan


hati tiba2 terjentik dengan bait2 lagu.. antara lagu2 yg sedap didengar biar berapa kali pun berulang.. terimbau segala nostalgia.. terasa mcm terheret dlm dimensi yg hanya ada saya dan kenangan dan masa depan..

sy tiba2 pasang angan2.. NAK JADIK PENULIS.. wakakakak. ader ke orang nak bacer. saya tak pandai tolis.. tgkla blog ni.. bintik2 noktah lagik banyak dari urup2 gamaknyer.. mengikut seorang pakar org yg mcm saya .. org yg suka letak titik ni .. katanya mudah sesuai dan mesra alam.. wakakak.. bertentangan dgn pandngan ex boss kecil saya.. pakar tu kata sy bijak menyesuaikan keadaan .. mcm tula maksudnya kut..

seronok bila tgk berjaya nya Prof kamil.. dah berbuku2 dia tulis.. dah ada 2 koleksi tolisan dia.. wpun tak abis2 baca laie.. teruk kan..? nak jadi penulis konon.. buku pun payah nak baca.. sapa ajerla nanti nak baca buku gue agaknyer nanti..

arituh jumpa mak itam.. my aunti yg baik sgt.. sayang sgt dia.. dia kata dia nak letak gambar alif dlm buku dia.. tp tak mintak izin.. so dia tak jadi letak.. then gue btau.. lorr mak itam letak je lah.. bukan org lain kan.. dia dah mcm mak gue senirik.. masa kita org susah dulu.. dia yg banyak tolong.. series.. !! so takkan nak berkira kan.. means.. alif pun dah mcm cucu dia jugak.. ape ke halnyer plak nak mintak2 izin segala.. then she replied.. ok next time , mak itam letak.. n just inpom.. nnti mak itam kasi free one copie.. yezza.. blh tlg pomosi.. hehhe.. erm.. mak itam pun dah jdik penulis... erm..

ekceli.. sejak meningkat usia ni.. sy semakin sedar.. sy seorang yg tak suka dodok sajer.. kalau dodok sajer sy raser nak demam..br sy tau kenapa ayah sy tak blh dodok diam.. ade ajer yg nak dibuatnyer.. setiap ketika mesti nak buat sesuatu.. masa pada sy perlu d manfaatkan.. smpi sudahnyer.. sya akan jd sgt penat. dan kadang.. keluarga yg terima akibat dr kepenatan sy.. sungguh tak patut.. tp saya mmg macam itu.. erm.. but now kena lbh flexible kan.. sy idup bukan sorang2.. sy ada suami dan anak2..

then sy terpikir.. sy ni kerja tak berapa taun je lagik..dlm 30 tahun..? so whats next?..apa sy akan buat lps sy pencen..? sy mesti ader sesuatu yg blh mengisi masa lapang sy.. so.. i am thinking of a bussines.. ahhaa.. sya mmg tak berbakat lansung buat bizzines.. tp sy mesti coba..

antara biizziness yg saya terpikir utk buat ialah.. bizziness bakery, kedai kek n kuih2 raya.. ermm.. i luvvvvvv.. kuih rayer very much.. aduhai.. dahla poser ni.. nyum2.. poser baru nak masuk 3 arikan.. tp dah sebekas kuih tat gulung sya balun.. hahah..
next option.. nak bukak butik jual baju n todong2.... ni kira selamat jugak sbb tader expired date mcm kuih muih..
next.. nak bukak taska.. @ nurseri.. tp ini risiko tinggi.. tanggungjawab nyer besar.. kena responsible terhadap nyawa manusia yg disayangi ramai orang..

dan semestinya.. option terbaru yg terpikirkan ialah.. menulis..? menulis buku... tp yg terpikir.. sapa agaknyer yg akan baca,,?.. apa agaknya yg nak ditulis.. idea tader.. apa yg nak dicerita..? hidup sy biasa2 ajer.. bukan anak raja2.. bukan student obersea.. yg blh citer pasal jalan2 yg dia lalui.. suasana yg dia rasa masa berbuka di masjid2 agung dia seluruh dunia.. apa yg bestnya saya.. ?.. alah tulis ajer.. org bukan tahu ..!1.. haha.. tdak!!. .mesti dari hati.. kalau kita tak tulis dari hati.. nanti tak kesampaian.. nampak pura2.. nampak nak menunjuk2.. org yg baca blh tahu.. sy juga ingin jadi menulis yg tdak mengaharap nama semata..

erm.. tak kemanayer.. semuanya sy letk kekangan.. risiko semua tanak ambil.. jadik dmana sudahnyer.. maka hidupla saya dlm angan2.. :D.. takperlah.. jauh lagi masa tuh.. bersedia ajer ke arah itu.. susun langkah.. adalah cara yer.. yg penting niatnya kena betul.. dan kalau blh djadikan amal jariah.. itukan lebih baik.. apa lagik yg kita blh bawa.. selain dari doa anak soleh.. dan ilmu yg dimanfaatkan...

wah wah.. sy dapat jdkan blog sy lain dr yg lain.. td sy ada baca.. kata seorang teman.. semuanya cerita pasal makan.. apa yg nak dmasak.. nak dbeli.. sy tak cerita pasal itu.. sy cerita pasal.. apa nak jadi nanti.. bukan cerita org tak ingat mati.. asik kejar dunia yer.. tp saja merancang.. berangan2.. best woo berangan .. hehehe..

apapun..

untuk semua yg membaca.. kalau ader lah kan..

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak.. semoga.. kita akan jadik lebih baik dari hari semalam..

Kullu A'Min.. wa antum Bikhair...


renung2kan.. dan............. Selamat beramaaaaallLLLLLLLLL...


+ Alif Posa tak..
++ pocher..
+kalau posa.. tak blh makan.. tak blh minum susu.. tak blh nangis2..
++ tak mo la...:D






Bukan Kerana Nama


Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu
Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan
Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini
Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu


SeAdaNya

Tuesday, August 18, 2009

HinGuiH

Sekarang tengah hujan.. Alhamdulillah.. pasti turunnya bersama rahmat dan moga ada penawar utk wabak yg dirisau-risau dan dibimbang-bimbang ini. Kesihatan keluarga, juga masih dlm keadaan terkawal.. cuma alif yg masih batuk2 n selsema, wpun ubat dah dekat nak abis sebotol. Tghahari td, berkejar ke klinik, sbb masa itu aje yg ada utk keluar sementara klinik faveret tersebut blm totop.skrg no tangguh2.. Mr hubby plak.. dah batuk2.. tp degil nak main badminton jugak2.. ni sorang lg.. susah btul nak suh pakai mask.. sakan dgn cinta baru dia, sementara blm stat poser.. nak main puas2.. nnti poser letih gamaknyer.. nasib baik kad astro tertukar dgn kad astro di kampung heheh.. boleh la layan cerita i lebih skit.. (kampung nya kad tader sport channel)...

aduhai.. apa la yg boleh dibuat melainkan.. gantung mask kat muka .. basuh tangan sokmo2.. ye la.. kita ajer yg ambil kra .. org lain buat tak pedulik.. bukan cerita takut mati ni.. ini cerita nak jaga diri.. jaga diri kan wajib.. tu yg gue sibuk2 beli mask.. pakai mask.. tahan napas bila bersesak.. tp rg lain selamba dek je sedut hinguih sana sini..

bila student tanya, " puan dah tak sihat ke? "..

"tak sy sihat "..
" abis kenapa pakai mask.."..
"dah kamu tanak pakai.. jd sy pakai le.."..

selebihnya..
kena mintak selamat.. apa nak buat.. kalau dah nasib suara org2 kecik.. sapa la yg mahu dengar kan.. ntah mana suara org2 besar.. sibuk berkempen .. berparti dan berpolitikus agaknyer.. patutla manyak tikus skrg ni.. erm.. k lah.. chow cin cau..



SeAdaNya

Monday, August 17, 2009

TaaGa.. TagaAa.. TaguE...

WHAT IS THE MOST IMPORTANT THING IN YOUR LIFE?

Agree with Kak Zue.. my HeAlTh is the most important..
bila saya sihat.. org di sekeliling saya juga akan sihat..:D..

WHAT IS THE LAST THING THAT YOU BOUGHT WITH YOUR OWN MONEY?

ape ek.. ?.. yupp.. remember now.. just bought a pair of sandal..

WHERE DO YOU WISH TO GET MARRIED?
Di rumah atuk kek kampung.. Alhamdulillah.. tercapai hasrat..

HOW OLD DO YOU THINK YOU WILL BE PERMANENTLY OWNED BY UR LOVE?
25.. tp yg berjaya nyer pd 26..

WHERE WAS THE LAST RESTAURANT YOU HAD DINNER?
kat Kota Bharu.. si alif bising nak air milo.. tak sempat smpi umah.. kena benti minum jap .. n mkn sepinggan mee goyeng..

NAME THE LATEST BOOK THAT YOU BOUGHT?
lama gilerr tak beli buku.. klu beli pun buku anak2.. dapat buku free je.. heheh..

WHAT IS YOUR NAME?
ghaZiRaH

DO YOU PREFER YOUR MOTHER OR FATHER?
My mom.. sbb leh ajak gusip..

NAME A PERSON THAT YOU REALLY WISH TO MET IN REAL LIFE FOR THE FIRST TIME?
erm.. takkan anuar zain pulak.. akakkaak.. tader maknernyer.. nak jumpa Tuk Guru Nik aziz blh..

CHRISTINA OR BRITNEY?
erk.. britney.. :/

DO YOU DO YOUR OWN LAUNDRY?

yah..

THE MOST EXCITING PLACE YOU WANT TO GO?
nk g jepun.. ntah apa yg best ntah.. tp mmg teringin ..

CAMERA OR MP3 OR HP?
HP..

POINT OUT 5 THINGS ABOUT THE PERSON WHO TAGGED YOU
1. My senior
2. AJKO masa my orientation week, waroq youu!!.. jgn tatau.. siap cekak lagik lengan baju kurung dia.. todong 3 segi... ye..
3. Opismate
4. Selalu je kata macam tak reti.. tp reti sebenarnyer..
5. Skrg ni tgh pening2 buat Phd.. wish u all d best..

THINGS I SAY TOO OFTEN?
1. Jangan...
2. kenapa ek..?

BOOK I'VE READ RECENTLY?
introduction to flight.. hak hak.. ilmiah nyer,.. wakakka..

4 SONGS I COULD LISTEN TO OVER AND OVER AGAIN?
1. Walinong sari
2. Kepadamu kekasih
3. Jauh
4. Power of Love

3 THINGS I LEARNED LAST YEAR?
Pesal apa tanya yg taun lepas punyer..? taun ni punyer tanak tanyer ke.. cannot compute la.. long2 ago.. ahahah..

1. cara2 masak tomyam, pastuh taun ni tanya lagik..
2. ontah..
3. ontah..

i am a professor.. lots of thing inside my mind.. tak ingat.. tak ingat.. tak ingat.. mintak mahap penghooni gua..

8 PEOPLE TO TAG?
manyak nyer..

sapo yg baco ni.. sila la jawab kok ghajin..




erm.. bila dah buat tag ni..

bru lah sedar.. betapa boring nya org yg bernama saya nih.. heheheh..

lantoklah..nasibla sapa yg dpt i.. saper suh kawen ngn pompuan boring cam i..


SeAdaNya


SeAdaNya

Thursday, August 13, 2009

Selamat PeranTin baru anGah Padin..

rasa macam fresh.. esok nak nalik kampung.. my couzin yg dulu kocik yo.. sekarang ni dah bosa panjang.. tak sangko.. esok luso dah nak menikah dah.. utk memeriahkan majlis.. kami sekeluarga akan blk ke kg esok.. Mr husband said.. " kita gerak pokol 4 pagik pun tak per yang.. nk blk petang mcm kalut.. " yelah kelas abis pukul 6... ting tong ting tong.. gedebuk gedebak.. pukul 7 baru blh gerak.. blh jawab pukul berapa nak sampai.. baik le.. esok ajer ye.. tp tang nak gerak pukul 4 pagik tuh yg musykil.. anak2 nyer tak kesah le kan.. mesti beri kerjasama punyer.. ni yg nak bawa kereta nih.. blh cayer ke?... ermm.. kita tgk nanti okeh..

this morning dah stat.. ayat2 si alif kata esok nak balik kg.. then masa nk gg nurseri.. abah nye cakap..

"Alif g sekolah yer..?"
" tanak.. ayief nak balik tampung, jumpa atuk .. jumpa cik nono.. "...

dlm banyak2 mak sedara.. cik nono nyer la yg dia plg ingat sekali.. sentuhan magis betul la cik nono nyer nih.. ayat apa da dia pakai daa...

k lah..

Selamat perantin Baru utuk angah Padin.. Lps ni tak blh nakal2 da.. raya pun dah kena cabut undi... Selamat dari Kami sekeluarga...








SeAdaNya

Monday, August 10, 2009

HaTi SuSaH Bukan KepalaNg

i am Not in the mood today..

susah hati..


erm.. ntah la.. ntah apa yg ditulis..

i'm not in the mood today... no body knows.. no body cares.. Full stop!!



SeAdaNya

Wednesday, August 05, 2009

KemARahaN TerLAMpAu

MArahnyer saya..
bila la sy blh bersabar?..ala-ala kak zue.. IDJINKAN saya marah2 hari ini.. dan semakin ramai yg memijak2 kepala nampaknyer.. dlm minggu ni.. dah dua kali sy menggigil sbb terlalu marah.. sangat.. yg pertama tuh.. nnti la sy cerita.. yg saya nak cerita.. yg baru je berlalu lbh kurg sejam yg lepas..

begini ceritanya... teng teng teng.....

saya ke pejabat pos.. ada keperluan mengepos ekspres .. sheshuatu kak zue.. hik hik.... bersama cik yati.. cik yati ader kelas ..pukul 3.. kami pergi dlm pukul 2 mcm tuh.. ala.. pos ekspres.. mcm beli setem la kan.. no need to beratur or amik nombor kan.. so tak kan amik masa yg lama.. masa smpi di pejabat pos tu .. kat mana..? kat CAREFOUR SBERANG JAYA okey.. tggu la kejap mereka yg berusan di kaunter.. kaunter ader 4.. yg buka satu.. okey.. maybe dorang baru nak lunch kan.. i pun manusia.. ada hati perut..

2.05++ ptg.. di kaunter 1.. ( seorg lelaki yg jaga)

+ "nak pos ekspress satu.."
- " pos kspress kena amik no kak.."
+ "ha yeke..?"..(dlm hati dah mengeluh dah.. masa tuh dah 2.10.. aduhai)

masa tuh no.. 1167.. no sy 1173.. ye lah tak ramai sgt.. tp sy plan benda tuh tak amik makn masa lama.. sbb cik yati ader kelas.. mcm beli setem.. beli pastuh seme sy buat senirik.. tulis.. tampal.. dan pos.. takkan nak que haidar jugak..

ok.. tak pa lah.. amik jugak no.. tggu jugak.. kalau lama sgt chow..

tiba2.. bukak lg satu kaunter.. cepat la sikit jdnyer kan..

smpi la turn sy.. masa tuh dah kalut2 dah nak cepat...sy pun terbagi la tiket no tu kt org yg jaga kaunter.. mcm apa ntah punya kalut .. tak blh pikir.. kaunter ni sorang minah jaga..

+"pos ekspress satu"
-ve:"nak apa ni"
+"pos ekspress satu"
-ve: "yg mana"
+"yg mcm ni".. smbil tunjuk yg aku pegang..
-ve:"pos ekspres amik kat kaunter sana.."(smbil refer kat kaunter mamat yg mula2 td..)
+"lorr.. pulak dah.. tlg la.. sy nak cepat sgt ni..dah lambat ni".. (dah takkan aku nak tggu lagik.. ini turn aku kan.. takkan ko nak suh aku pegi sana pulak..)
-ve:"yelah.. pergi la amik sanaaa!!" suara dia agak tegang dekat situ..

yg aku ni.. pegi lah jugak sbb nak cepat..
dalam hati.. mmg dah marah sgt..
dia buat aku mcm org bodoh!!.. tangan dah menggigil..


lps kaunter mamat tu clear..
mamat kaunter tu pun tanya aku.. masa tuh pikiran dah tak fokus...

-"ye nak apa"..
+"nak pos ekspress.."
-"yg mana tu cik.. yg ni ke.."
+"ye.." masa ni akuh plak marah..

smbil tu dia duk sembang ngn member dia.. masa tak fokus tuh gue dengar dia cakap camni..

mamat -: hang tadak ka..?
minah-ve: kat akuh dah habih...

ooo.. dah habis ropanyer.. pasal apa ko tak bangun n amik.. sbb tu kerja engkau.. yg ko suker2 nak pas2 aku macam bola futsal apa kejadanyer.. pastuh siap nak marah aku pulak..

bertambah menggil la akuh.. meluat menyampah.. eeee...

macam ke hapa ntah tulis kat pos ekspress tuh.. menggigil satu badan.. geram punyer psl..

lps masuk dlm tong.. tgk dah tader org kat pejabat tuh.. ader sorang je kat kaunter..

marah2 jugak.. tp masih ader hati perut.. tak mo la jatuhkan maruah org ... pastuh pijak2 dgn kaki kan..

sy pun pegi dkt kaunter.. tgk minah tu dah masuk dlm.. buat2 kerja apa ntah..

lps kaunter clear.. sy cakap kat mamat td..

+"blh tak panggil kakak tadik"
-"kakak mana tuh"
+"kakak yg marah saya tadi.."

maka mamat tuh dgn akurnya panggill..

bila minah tu pandang je saya.. sy pun cakap..

"Lain Kali.. cakap elok-elok dengan saya.. saya ni pelanggan.."

.. sambil angkat jari telunjuk.. tuding ke muka dia.. semua opis met dia dengar.. customer je tader..
terus sy berpaling... tak mo bg chance dia cakap sepatah pun.. sy nak dia rasa betapa geram nyer bila kita takder peluang nak bela diri.. dibuat mcm sampah sarap tader perasaan... hampeh..!!

kenapa la dia tak pakai name tag.. klu pakai mmg amik nama.. buat report ke .. tulis kat paper ke..

ntah la.. tak paham saya.. saya rasa dunia nih sepatutnya aman.. dan sepatutnya semua org menghormati hak org lain.. bertolak ansur.. penerimaan dan bertanggung jawab...


dan.. saya juga perlu lebih bersabar kan.. tp niat saya... saya mahu mereka yg berkuasa.. bila kita berpangkat.. berjawatan.. kita juga harus bertanggungjawab.. dan bukan g makan gaji buto.. erks... dan.. dan.. dah lah.. kan saya dah kata ..s y tengah marah.. maka .. idjinkanlah ye.. ..



kak tie,
miss you la kak...
sy tgh risau ni.. apa la yg saya tulis kat sampul pos ekspress td.. entah smpi entah kan.. tdak.. aduyyai...


harap2 sampai la... phooh.. phooh.. sembur sikit.. dah la menda tu penting...

:(...




SeAdaNya

Monday, August 03, 2009

UnDer conStrucTioN

CerEwet nyer sayer.. dah berskin2 .. dituko.. tp tak menepati cita rasa.. last2.. yg simpel mimpel ini jugak jd penyejuk mata.. but still kena touch up lagi.. tp sudah la mengoogle Blog skin @ template.. lotih mato den..

banyok bondo tertangguh.. tp tak blh tinggal.. ketagihan ni melampau.. bila dah stat .. kena abis kan.. tp tulah.. perlu bertindak rasional..

ok.. nak cerita apa hari ni.. erm.. heheh arinih pektis2 poser..ye ke pektis.. ke terpaksa..? hahaha.. dah dua tawun.. sy poser penuh.. tahun yg pertama .. sbb mengandung kan si FiQah.. yg kedua.. Masa menyusukan dia.. heeh.. 2 tawun penuh..
tp ada baki poser yg tak berganti.. masa BF si Alif.. masa ni baruu lg jd Ibu .. jd lembek skit.. skit2 tak larat.. skit2 tak larat.. alkisahnyer.. tak terganti2.. fidyah ajer dah dua tawun bayor.. ingat tawun ni nak setel kan je la.. asik duk bertangguh.. bukan manyak pun.. tak smpi seminggu.. teruk kan..

pagi tadik bersahur roti kukus.. ngn vico.. lps tuh mnum segelas air 'totong' (alif sebut air kosong mcm ni..) pastuh nak ilangkan rasa hanyir telur n susu tuh.. sy minum la suku cawan peel fresh.. oo ya .. tdak dlupa.. sebiji kurma ye tuan2 dan puan... alhamdulillah..
wpun pg td sy ngamuk2 skit.. sbb lapo.. jahat kan.. sian student i.. tp masih blh bertahan.. n now dah dekat pukul 6.. about one and half an hour to go.. kira oklah.. mungin esok blh poser lagik..
rajin la plak yer... ha lah.. dah tinggal tak bapa hari je lagik seblm Ramadhan menjelang..

Oklah.. ape da merapu da..
nak study skit...

nnti nak ajar org tak pandai.. payah plak nak menjawab.. jawab kat dunia saja takpa..
nun kat sana.. KAlau tak der tanggung jawab.. ko tanggung le ... oklah..

esok sembang lagik...

daaaaa.....



SeAdaNya

Friday, July 31, 2009

Wajah baru gitoo..

ewwah... ni baru first touch la.. akan di mekap.. jeles plak tgk blog org lain bila hupdet.. naik atas.. sya duk gak kat tangga terbawah.. sbbnya.. template terlalu klassik.. konvenional.. ke old timer.. hhehhe.. tak hup to det..!! okey lah.. baru nak try.. nnti akan di mekap lagik.. tp tataula bila kan.. ye lah.. mak bz kan.. ni pun dah kalut nak bersiap amik anak2.. bapaknyer nak main badminton plak ini hali.. aiyo.. ini mcm.. bapak ajerla yg solid.. ibu nya gmana bozzsss.. bila mau iksersais inih...

k.. salamzzzz...

SeAdaNya

Monday, July 27, 2009

CoTi ?



Salam semua.. erm.. coti salah, tak coti salah.. tatau lah.. perlu bimbang ke.. perlu gembira ke..

kampus dah totop sbb virus h1n1.. tapi utk pelajarnyer sahaja.. maka melatalah pelajarnyer membawa virus tersebut ke kg2 halaman..
disini.. ?.. tdak.. pergi2.. balik2.. jaga diri sendirik.. selagi belum sihat .. jgn balik..

staf?.. kalau nak cuti.. ambil cuti sendiri okey!!.. bila nak dapat coti free?.. coti hapa? kerja melambak.. kata seorg staf senior.. hahahah
.. kalau dberi coti pun tak guno .. kalau tader flexibilty dlm penyelesaian togas2.. date line itu ini kena kejar jugak,.. melantun2 la gue bz .. this sem..


org di luar sana.. ketahuilah.. bahawa diriku tdak coti okey.. anggapan kalian bahawa saya sedang bersenang2.. dan bermalas-malasan.. adalah tdak benar sama sekali.. jgn ditanya kenapa.. kerna .. series.. sy juga tdak tahu kenapa..?..

bila boss kecik tanya... tak coti..? .. ku jawab.. kalau diberi coti free i amik.. tp kalau perlu apply .. n tolak coti tahun.. tak payahlah kan.. hak hak..

rasa macammana nak coti beljar mcm kak zue.. tp kata dia.. bosan giler jugak.. jd gimana ya...?

jadik gini ajelah.. kerja mcm biasa.. sambil berdoa.. mohon dijauhkan dari segala penyakit ... dan diberi perlindungan - Nya..


mmg sejarah la..
bila ader student berhingus.. mmg saya halau dia org.. supaya jgn duduk dekat2.. bukan sya pikirkan pasal saya.. sy pikir psl anak2.. risau dibuatnya.. nampak mcm selfish kan.. tak kesian kat org sakit kan.. tp tlg la.. bila rasa diri tak sihat.. kuarantinkan diri anda.. paling tak pun.. pakai la mask ker. so that.. nampak la anda bertanggungjawab terhadap masyarakat.. ni duk shroh shreh .. kat dlm kelas.. siap seronok2.. sembang psl kena selsema kat dalam lift.. aduhai.. adik2 pelajar.. pikir la sikit.. itu pelajar kan.. sah 2la pelajar.. blm matang . akal tak panjang..

yg berada di puncak tu pulak.. senyap je pulak.. dalam papaer dah kuar kata kampus tutup.. tp kami ni tenaga pengajarnya.. masih lagik buat kelas.. sbb?.. sbb tak tahu apa2.. aduhai.. memang "L" la....

klu cerita mmg tak habis.. kalau habis pun.. mmg tak menang.. apa nak buat.. adat kata mentimun.. ate teman bukannyer deghoyan...


alhamdulillah.. setakat ni.. kami sekeluarga sihat2 adanya..

budak dua org tuh... pun ok-ok..

si Alif .. dah asik suka bertanya.. dah asik memberi ulasan.. dan asik membtulkan percakapn org..

semalam.. ada pakcik jual buah tu panggil dia.. "ADIK".. dan dia jawab.. " Bukan Adik la..".. dgn nada tak puas hati dan terus jalan tinggal kan pakcik tuh..
heheh.. ye lah.. dia kan abang.. bukan adik.. mana member suka org pnggil dia adik... tak macho gtuh..

si Rafiqah plak.. dah start kuarkan bahasa itik dan ayam.. intonasi ajer yg adaer.. bijik butir mmg outt!!..

mm.. oklah.. nnti sennag2.. gue coret2 lagik di sini..






SeAdaNya