SeDetIk LebIh

Wednesday, March 19, 2008

Maulid Ar-Rasul SallAllahu A'laihi Wassalam


Selawat dan salam atas junjungan besar kita...


SeAdaNya
A terible truth is better than a beautiful lie..


My former lecturer, Prof Iouri Plotnikov has passed away due to cancer yesterday. I wish to express my condolence to the family for the lost of their loved ones. He will certainly be remembered.


Lps dgr berita ni dr kak as.. terus ter flashback peristiwa2 yg pernah dlalui.. masa dkt KCP n kat KKj..

Prof yuri ni dah lama rasanya jd lect kat school kita org.. smpi le skrg ni ha.. series.. sy bukan la pelajar dia yg baik.. sbbnya.. sy selalu aje buat2 paham bila dlm kelas dia.. meniru cik yat n faz.. utk semua assgnment2 dia.. dah tak paham, nak wat assignment camner ek..

Kelas plak, .. masuk kelas sejam.. n jam kedua tuh pg makan kat kafe atau.. pegi makan kat kafe n masuk jam yg kedua.. tak kisah le asalkan blh sign attendance.. tak mcm budak boys yg biasanya hantar wakil je mtk sign kan.. hahah pastuh amalkan teori hangguk2 hangguk dlm kelas utk semua yg dia kata.. agak2 dah byk sgt hanggukk.. buat la muka tak paham.. pastuh hangguk2 lagik… tp Prof yuri ni pandai, kalau tak takkan dia jd prof ek.. bila dia tgk att penuh tp kelas kosong.. dia amik langkah baru. Dia akan kira bil sign ngn bil pelajar. So kalau tak sama.. dia bebel2 skit.. n kata dia pelik ngn magik yg kita org buat.. langkah yg kedua plak.. dia akan edarkan attendance list dua kali.. sekali utk jam pertama.. n sekali lagik jam yg kedua..

Kalau nak antar assgment.. kita org make sure akan selit je bwh pintu.. pastuh lari.. heheh.. dia akan bukak pintu n jenguk siapa yg hantar.. kami lari sbb takut dia tanya psl assgment yg kami buat tu.. rata2 semua sama.. tulisan je lain.. bih baik lari.. kang tatau nak jawab.

Dia pun buat system baru plak.. dia akan sediakan lbh dari 5 soalan.. dan semua org akan jawab soklan yang berlainan.. ni utk elak dr kami mempelagiat le.. tp saya tak hingat plak cam ner saya survive dlm system dia yg kali ni mmg menyusahkan saya..

kalau d total.. dah 2 pensyarah rusia ku meninggal dunia.. Cuma mungkin prof yuri bernasib baik compare to prof igor.. Prof igor, passed away sorang2 kat sini.. masa defense master mus.. tader anak isteri yg iring dia.. Cuma je mungkin rahmat ngn sorang lg classmate kita org yg pg tmpt pengurusan mayatnyer.. utk d hantar pulang ke Rusia.. Prof Yuri sempat pulang n spend masa with family 2 mggu d rusia sblm meninggal disana. Sy buat konklusion.. pastinya dia menghembuskan nafsnya yang terakhir dgn dtemani isteri dan @ atau anak2 kesayangan.. dia mungkin lebih bernasib baik dr segi itu..

After all, I really appreciated the good work done by dedicated Prof yuri. Thank you very much. May he rest in peace.


satu quote yg dia selalu pesan pd kami anak-anak muridnya..

"A terrible truth is better than a beautiful lie"..


walaupun saya mgkin tak apply benda ni masa dia mengajar.. tp sy cuba apply slps itu.. tak kira siapa pun dia.. dia mgkin bkn sedara seagama.. atau mungkin pensyarah yg sy anggap terbaik yg dapat membekalkan ilmu-ilmu kejuruteraan yg hebat.. sehingga sy tak perlu lg study lagi sekrg supaya sy blh ajar plak anak2 didik sy.. tp sy ttp berterima kasih. Pesan itu benar-benar meninggalkan bekas pd saya.. wpun bukan ilmu2 hebatnya yg dpt sy warisi.. tp pd sy itu sudah cukup utk sy anggap dia antara yg berjasa dlm memanusiakan manusia..


SeAdaNya

Tuesday, March 18, 2008

Kesiannyer SayEr


uhukhukhuk.. wa demam arinih.. rasa cam nak pengsan.. plus mata rasa berat.. kepala pening.. tekak perit.. esp time memalam.. alif plak 2-3 arinih kuat ngamuk.. macam2 perangainya.. ringan aje tgn ni.. jentik2 dia.. sian dia.. ibu tak larat yang.. napa alif buat perangai macam2.. sib baik rafiqah okay. cuma dia pun cam batuk2 skit.. cam ner yg i rasa.. tekak perit.. cam tula dia rasa agaknya..

mm dlm keperitan tuh.. kerja2 yg bertangguh due to cuti panjang i masa bersalin dah setel.. leggaa... no more rasa terbeban..esok blh la i setat kemas bilik yg macam tukun tiruan nih..!! argh... bersepah giler.. next week blh start marking lab.. n start plan utk research. no more delay okay.. sy mesti pro aktif.. mesti.. mest mestii!!

mm.. nak tdo .. kang kejap2 ada org ketuk.. kejap2 ketuk.. sy nak rehat kejap.. satu jam je wahai adik2 ku.. dah sekali ketuk tak bukak tu udah le.. pegi la memana dulu.. kang ketuk laie.. ini tak paham bahasa.. ketuk jugak.. berkali-kali.. bila sakit kepala ni.. rasa mcm yu all ketuk betul2 kat kepala ni ha.. sakit tau!!..

isk.. sian nye kat diri senirik.. siannyer.. siannyer...

k lah.. tak larat la..



SeAdaNya

Thursday, March 13, 2008

BuMi diPijak Milik Orang..


rata-rata semua nyer menulis tentang keputusan pilihan raya.. tentang pengalaman pertama mengundi dsbg yang berkait dgn undi.. ada yg menulis secara series.. ada yg memandang dr jauh..ada yg mengomplen secara neutral.. ada yg bersyukur.. ada yg kata .. wake up call.. dn ada yg bersyukur sbb en semmi blue.. tak menang.. n tk dpt potong cake..? sape la mkn kek dia tu ek..

sayer?.. this is not the first time i qualified utk mengundi.. sy seorang rakyat yg bertanggungjawab .. sy sudah register mengundi sejak awal2 lagik bila saya tahu sy layak.. sy daftar mengundi masa tuh kat perak.. sy outing ngn member, then ader spr nyer staff yg bukak kounter kat satu tmpt soping ni..tak hingat tp ader word KINTAA.. ape ek.. Super kinta ke .. hentah,kenot recall .. i told you all i ada rasa cam hilang ingatan lately.. so masa tu lah i register.. tapik yag marah nyer.. bila pg mengundi.. wat pertama kalinyer.. nama i tukar instead of satrting with "G".. dia tukat kepada "S".. sesuka hati mu ek.. menukar nama ku.. tp still lepas tuk mengundi.. n smpi skrg i tak hingat i pangkah ape masa tuh.. i told you.. bla bla.. spt ayat diatas..

so utk kali kedua ni.. dlm masa 4 tahun slps undi yg pertama tuh.. sya sudah kawen.. sudah ada anak dua.. so kira oklah kan.. bwh pentadbiran tok lah itu.. saya sudah amik dan mengalami beberapa langkah yg series dan penting dlm idup sy.. alhamdulillah.. so tak kisah la saya pangkah sape..

so untk tawwun ini.. sy tdak mengambil langkah awal.. mungkin keterbatasan masa.. kekalutan plan itu ini utk hidup sendiri.. sy tdak menukar tmpt mengundi.. supaya sy blh mengundi spt dulu..

as my asben beria " nok kelik pakoh".. so i decide.. nak sokong dr belakang je.. wpun ade je rase nak memberi kesan kepada keputusan undian KJ.. (kembang kempis idung dia pas menang.. argh tak sanggup nak tgk..)..

so saya tdak mengundi tahun ini.. yg akan dtg ini sy akan amik langkah awal.. sy akan tukar kaw mengundi sy ke kaw suami.. sama tempat senang.. dedua blh pakoh!!..


so sy tak de nak bising2.. sbb sy sendiri tidak tunaikan tjwb sy.. cuma berharap.. keputusan ini akan membawa SESUATU yg baik utk org Melayu... org melayu jer? .. ye utk org melayu...


SeAdaNya

Wednesday, March 12, 2008

Tagg..taggaaa..taggieee... tagguuuee.. tagggutt...


wah wah.. jarang sangat nama i termasuk dlm senarai yg kena tagged.. biasanyer tak der org nak tag-tag i ni.. dlm hati selalu pelik, kenapa la org ni rajin jawab soklan2 yg di tag pd dia ni..what make they answer the questions.. kalau tak wat pun tak pe ek humwork tuh.. bak kata een.. ni kira kerja umah le..

bila kena tag oleh MAMA AZAREEN ni.. baru tau feel nya.. ada force yang mengheret kita utk sign in blog n jawab soklan tag ni.. lgpun soklan nyer simple ajek.. kalau yg pjg2 tuh.. mak tak jawab le agaknyer ye..

so.. kat mana i selalu online? 5 laman yg selalu saya lawati...

1. Blog

Pepagik sampai opis biasanyer smbil bekfast baca blog senirik.. baca blog member-member yg ada kat link tuh..kak tie, kak as,alqas, nor,kak nowwa, een, k asmidah sisam,.. jenor,.. dll.. bila da abis ngn blog meber2.. bc blog org2 yg tak kenal tp siok utk dbaca,, biasanya i baca blog mat jan, kak pnut, tok rimau, saharil..

pastuh baca plak blog ni listen to myself dan ini PAUSE TO REFLECT utk rasa bersyukur dgn apa yg kita ada.. tp ni bukan hari2.. sbb i tak mo nangis ari-ari..kalau rasa tertekan dan tak puas hati dgn apa yg berlaku pd kita atau time tgh gaduh2 ke... i baca blog-blog ni le..

pendek kata saya mmg suke baca blog.. dan selalu kagum.. kenapa la org ni pandai tulis.. best utk dbaca.. smpi dorang2 ni ada secret admirer mcm i yg selalu baca blog dorang..

2. susuibu.com

yang ni pun i suker.. sbb kt cni manyak info yg berguna utk ibu2 baru mcm i.. baru ke?,.. baru setahun 7 bulan lebey i jd mum ma... kira baru le tuh.. manyak yg kena belajar.. wpun anak da masuk dua.. tp manyak yg tatau..

contohnya ada info macam mana nak BF anak exclusively.. macammana nak simpan susu kat opis.. berpa jam tahan..smpi info tentang nak beli botol susu.. puting susu.. pun ade... info psl lain2 pun ader ..macam-macam ada!!Yg pasti mmg berguna utk bantu kita give d best utk si kecil..

3. resepi mesra.net

Ni satu lagik..selalu nyer jalan2 kat cni sbb nak carik idea baru nak mask apa utk hari tersebut atau wiken tersebut.. kengkadang salin je resepi buatnyer tdak... tak pun buat jugek.. tp selps di simplified kan.. haha.. mengikut keadaan bahan yg ada kat umah.. hehe.. yg penting boss kat umah tu blh makan.. sib baik dia tak kisah.. bak kata ibu mertua ku.. " Abe tuh.. kalau masok batu nge kayu pun dio ghoyak sedak.."

4. Fotopages.

Ni pun best.. suka tgk gambar cantik2.. esp kalau mereka2 yg profesional mcm CIK SARAH kita ni.. n tgk gambar2 mereka2 yg berkesempatan mengaji di negara org yg ade salji.. daun kering.. bunga sakura.. pastuh jeles sensorang.. n duk congak2.. bile la agaknyer nak sambung blajar... argh.. mungkin kah..? mungkin kah kak tie?.. kak tie la selalunyer tmpt i menyatakan perasaan jeles ituh..


5. online newspaper:

oleh kerana tak berkesempatan nak baca newspaper yg betul2 paper.. so besanyer.. tgk2 highlight news dulu kat internet .. kang ptg kalau baru abg bawak paper blk umah kalau ade citer best le...


ehh.. dah lima dah.. oklah..

sy nak tagg.. Kak atie, kak asmidah sisam..(akak nak jwb ke?).. kak aslina, sara, mat jan.. ahhahaha sah sah dia tak jawab.. sbb dia tak baca blog nih..!! kompomm!..



SeAdaNya

Tuesday, March 11, 2008

.kelegaan.




Lega.. report yg nak termuntah tuh dah siap.. ntah iye ntah tdak, lantokle.. mmg bukan bidang akuh tuh.. pening ayat berpusing2.. tanya 2-3 kali benda yg sama.. yg penting dah siap.. lega.. lega.. lega... lega..... ..sangat.. saanngat..


SeAdaNya

Thursday, March 06, 2008

feNIN

gue fenin !!.. uwerkk!!.. skrg tgh fenin siapkan report utk A*NC. Ari senin miting pembentangan report. esok wa nak cuti. nak menyokong suami melaksanakan t/jawab. nak balik dedua mcm tak terdaya.. i rasa tanpa undi i pun.. KJ and MB N9 jugek yg menang.

dr mggu lps duk pk camnerlah nak wat menda alah ni.. pk punyer pk.. semalam i sabun badan pakai syampooo daa.. nyaman segala bulu-bulu roma.. tp tu kira ok lagik, blm smpi takat berus gigi guna pencuci muka.. ahaks..

ni da pukul 9.42.. dah dkt pukul sepluh... argh.. pe cita ni.. mampukah aku... iyark!!!

buat je le.. takat mampu.. salah buat kalu betulkan.. pesai apa lah depa ni.. nak anugerah itulah ini lah.. tak payah report la.. mai check ja sudah la.. kalau ada kasik la itu anugerah.. kalu tadek tak yah.. without anugerh ni pun.. student i blh apply bernoulli equation pe..!!

ape la best sgt anugerah ni.. report panjang berjehla..... masa seminggu pun tak sampai.. harus kopi paste.. jadik ketam gamaknyer arinih.

SeAdaNya

Wednesday, March 05, 2008

ReSpECT

wah.. pagi i smpi arinih.. bukan arinih aje.. almost ari2.. sbb? sbb skrg kkami harus berkongsi kereta..sbb? sbb anak sudah DUA.. nak handle dedua antar ke nurseri .. mcm tak cukup tgn.. so kami decide together2.. ke tmpt kerja.. wpun waktu kerja i flexible.. n.. waktu kerja suami yg .. juga agak flexible.. masuk 8 pg.. balik 5 ptg.. masuk 8.30 pg.. blk 5.30 ptg.. tp yg tak flexible nurseri anak.. masuk plg awal 7.30 pg.. balik pukul 6.. kalau lewat .. sejam 3 inggit seorang.. tp selalu la gak terbabas.. 6.10 minit.. 6.15.. tp diorang tak charge pun.. tp segan juge kan.. ye la pengasuh tu pun ada family yg nak dijaga.. so kita org akan cuba jugak utk amik sblm atau pd kul 6..kata abang.. "itu la respek namanya.. m'hormati masa org lain.."..

so kena lah pegi awal2.. supaya abang i blh msk kerja sblm pukul 8.30.. supaya dia blh balik awal.. sbb pastuh nak kejar amik anak sblm pukul 6 ptg.. dari opis i ke opis abg amik masa 30 minit.. kalau bawak secara berhemah.. kalau laju skit.. blh aa smpi 5 minit awal..

5 minit tu pentg.. kita org blh round perda jap.. beli roti john n nasik lemak.. baru pusing roundabout amik anak.. heheh.

2-3 ari jugak malas nak menulis blog.. semasa melalui fasa-fasa pemulihan hati dari rasa marah.. geram dan yg bercampur2.. lbh baik jgn ditulis blog ini.. sbb bila mula menulis.. yg ada hanya kata-kata nista.. chewwahh!!.. baik tak payah.. akuh tak lah teruk sgt mcm dia yg tak reti nak jaga hati org..... kan.. kan.. dah stat mula nak meluahkan kata-kata nista.. ark!!..

k lah.. chow chin chau dulu.. blm cukup terapi lg.. masih ada belen-belen rasa.. rasa apa? rasa nak mengata org.. hehehhe







SeAdaNya