SeDetIk LebIh

Friday, February 29, 2008

A WiSe Man says...


Before a diamond shows its brilliancy and prismatic colors it has to stand a good deal of cutting and smoothing.

No pressure, no diamonds..

Diamond of my eyes... bling bling..




SeAdaNya

Thursday, February 28, 2008

UjiaN


Mungkin ramai yg memandang sinis...remeh katanyer.. tapik ini bukan soal prosedur atau etika.. ini soal maruah, nama baik dan harga diri.. dan pada aku.. engkau mmg salah dan engkau silap kerana melibatkan aku dalam hal ini. TiTiK!!

SeAdaNya

Monday, February 25, 2008

EnThusiAsT


waa... tader mandey bluess ek.. manyak nyer nak cerita arinih.Arinih rasa memacam nk cerita.. tp tatau how should i start.. what stori i want to tell first.. citer omak den domam ko.. citer anak den mangun pukul ompek pagik.. ko cerito semalam yg letih n semalam yg melawat member dapat anak..

citer psl buah hati i sorang ni la dulu..

semlm mmg letih.. tp nak buat camner.. everidei.. mmg my routine kena siap kan nurseri bag budak kenit dorang tuh.. basuh n sterilkan botol susu nya.. iron baju.. n isi air dalam bekas .. biasanya bile dak2 kenit tuh dah tdo baru blh buat.. otherwise akan ada pembantu yg sorang tollong ungkai.. ungkai ni tolong sepah2 kan apa yg telah d siap sediakan... rajin sungguh..

tapik tersilap plan.. tertdo pulak.. sedar2 dah pukul 4.. alif plak mcm terjaga2... agak2 dia dah tdo balik dgn senyap nyer cecepat kuar sbb pk manyak menda yg tak setel.. comfoter baby pun duk dlm mesin lagik.. uwaa.. ingat nak jemur nak bw ke nurseri.. kompem terpaksa sambung sessi pengeringan kat nurseri..

sekali pas tutup pintu dgr si kenit ni melalk ketuk2 pintu.. alamak dia sedar la pullak.. abah dia bukak pintu.. dia pun kuar.. kalau la ibu jadik alif.. ibu tdo tau tak... tadernyer nak mangun pepagik buta nih...

memacam dia buat.. masa gue basuh pinggan dia amik tapewere ekrem kat rak.. n letak atas lantai.. pastuh dia pijak.. wah.. wah.. dia buat mcm pentas dunnya la pulak.. sbb pepagik.. malas dgr dia nangis.. so biar je...

pastuh.. tgk2.. dia dpt penyapu la pulak... alahai.. rajin betull!!.. dia pun sapu.. biar lagik.. habis ruang tamu.. dia masuk bilik.. sapu abah dia tgh tdo.. alamak.. abah dia amik n.. bagik suh simpan lam setor.. pe lagik mmelalak la member.. ibu sabar lagik...

pastuh iron bajuk pulak.. tgh2 iron dia nak main suis...dah warning jgn main.. dia wat tatau.. uwaa.. ini sudah takbley thn.. pe lagik!! TIKK!!! jentik tinger die.. melalak member... masuk bilik abah tak layan.. menangis le sensorang smbil dendam bersarang dlm hati... tgh2 iron tetiba rasa iron tak panas.. eh.. pesal apa plak ni.. lorr bila pulak mmuhammad ni melunaskan dendam kesumatnyer dgn menutup suis iron ini... geram betul...

pastuh dia main handbag ibu pullak.. abis duit syiling dia kuarkan... uwargh... sbnarnya kan dia ni ngantuk.. tp tak mo tdo.. saje je carik pasal.. dn memacam lah sessi gaduh.. i & alif pagik tadik.. abah dia siok je tdo.. kunun2 jaga rafiqah.. :D..

so manyak gak sessi lepuk lepak n jentik dia pagik td..

oleh kerana bgn awal sgt.. so pg tadik dia ngantuk dlm kereta.. n tdo.. kasyian plak ngk dia.. la nih cam terbayang je ssi lepuk lepak pg tadik.. rasa nyesal plak.. tu blm campur ngn semalam yg letih dn dia paksa org main bola ngn dia...

tu lah.. selalu camtuh.. masa dia ada dpn mata.. marah2 dia.. camtulah biasanya manusia kan.. " Why do we hurts the most the one's that we love the most"..

kang pukul 4.. nak kuar sopink skit brg2 umah... n nak buy sumtink for him.. nak pujuk n ala2 menebus kesalahan i ini..

ni cito omak pulak..

minggu lopeh tipun.. copek na dio angkek..(*eh.. omak ni tdo sebolah tipun ko?).. dio kato dio domam.. baring yo tak terdayo.. 2 ari tak bongkar.. tp arinih dah ok dah..
dio kato potang ni kak long blk lopeh sekolah..

pastuh dio warning jgn bagitau amat.. "kang ghisau pulak dio" kato omak..

lps tu je trs btau amat .. n posan kek dio jgn btau omak kngah btau.. amat kata ok.. nnti dia balik..n pepandai kaver..

esok nye tipun lg.. dia kata dah ok.. suh dio poei.. klinik dio tak maun.. dio takut darah dio naik.. dio tanak masuk sepital...

pastuh dio tanyo.."ko btau amat ko".. i jawab tak... bohong je le...

pastuh semlm tipun amat.. dio kato dio da bw omak poei klinik...
darah tak naik pun.. tanya dio camno dio bulih bawak omak ke klinik dengan jaya nyer..

dia kata dia bg omak dua pilihan..
1) ke klinik dgn rela hati...
2).. amat ikek n lotak omak dalam keto.. poei klinik...

so omak memilih pilihan yg pertama... maybe dio tanak anak dio derhaka kut.. ahahah

pastuh omak tanyo..
"kak ngah ko btau kau ko.."

amat jawab..
"kngah btau tp dia posan.. jangan btau omak.."

omak.." *senyum je..

tau sbnr nyer.. mak nak anak2 dia tau dia demam.. tp dia tak kan btau sbb dia takut anak dia risau.. tp dia nak anak dia tau... sbb tu agaknyer omak tdo dokek ngn telipon.. supaya anak2 dio tergerak ati nak telipun.. alahai omak den...



aik.. da pukul 2.. okey la wa ader kelija.. kena buat.. kang pukul ompek nak poie sopink lak.. daa... esok sembang lagik..!!!

SeAdaNya

Friday, February 22, 2008

Wa LUpa aaaaa



jumaat sudah.. so mggu orientasi ni penuh ngn pertanyaan..

" sihat daa? "..
" anak antar kt mana"..
" dpt baby boy ke Girl"..
"bila masuk kerja"..
" baper ari cuti"..
"bersalin kat mana.."..
"eh.. da masuk kerja da? bila setat?"
".. .. ada pensyarah baru :P.. (iyolah tu).."

so.. next week.. da tader org tanye le kut.. heheh...

tp kan.. seminggu nih.. i mmg pelupa..

dulu masa lps beranak kan alif pun mcm ni jugak.. tp lelama.. dia macam stat nk ok.. then pas bersalin lagik ni skali lagik dia jd camni..

kalau masa belum2 kawen dulu.. kalau cari barang.. tanya lah saya.. mesti sy tau kat mana..

arituh masa meeting tender kat bawah.. bawak le pensil... pensil tekan2 plak tuh.. masa nak balik tuh dah siap kemas2 dah nk chek tader benda yg tinggal.. naik je bilik.. carik pensil tak jumpa.. sah!! mesti tinggal... halal pensil i...

masa miting tu jugak.. da potostat rasanyer satu kod silibus tuh.. tetiba.. naik atas tgk2.. ter miss plak kod tu.. Sah!! lalok lagik la tuh..

pastuh arituh g bilik yati.. tanya pasal kelas yg perlu d ganti.. sembang2... then nak pegi lunch.. carik kunci kereta tadeK.. naik atas kat bilik.. carik2 tadek jugak.. !! Sah!! korang rase kat mana?... YuPP.. kat bilik yati.. turun2.. tgk dia dah get ready nak antar kunci tu kat i..

nak masuk lab plak.. biasa la i.. g awal.. kan supaya blh marah bebudak yg dtg lewat.. heheh.. turun2.. rasa lain macam jek.. la tertinggal lab manual rupanya.. bawak attendance je.. arghh!! ponek den.. dah lah nk tggu lift ala-ala siput TuuuT... pastuh ada plak makhluk yg slow n steady style blh bertenang wpun lambat..

"wahai aadik2 pelajar,.. tlg la bergerak pantas ye... lift nak bukak je turunggu kt pintu... ni siap bersandar plak tgk lift tu bukak .. pastuh blh bertukar2 pandangan.. baru nak bergerak keluar... ooo tdak....!!"..

lab ari rabu pulak.. turun dgn pen merah.. sennang nak pangkah sape yg tak dtg..
alih2.. semalam.. nak guna tgk da tader.. SaHHH lagik!! tinggal kat lab la tuh... pakai la pen apa yg ader je...

lps tuh.. tech btau sy blh handle lab bwh.. n grup yg satu ni dia blh hendel... i pun say ok.. n then bebwk bebudak tuh turn bwh.. tp ada rasa lain macam.. rupanya h/bag tak bawak.. sib baik lum kuar lg dr lab atas tu...so patah balik amik h/bag.. kover sikit..ni ayat kover tuh..

"Z*li, sy tak naik dah ek.. sy terus naik bilik la pas nih ye.. u handle la dorang smpi abis"... hahaha.. gile betuul.. pesal la teruk sgt memori skng ni..

pagik nik dia jadik lg teruk...

" call omak.. dio domam.. tp da ok lah.. sbb dio dah stat gosip..!! sesambil dia ngumpek tuh.. tgn nih melilau.. angkat paper2 yg ada atas meja ... carik benda alah ni.. sbb teringat yg tak balas lg msg mira... carik punya carik .. rasa hairan bertandang di Qolbu.. sbb mmg yakin yg telipun itu dibawa.. sbb macam terbayang2... pergerakan mengambil telipon dr atas peti ais lalu dmasukkan ke dalam beg tangan... tp carik2 tader pulak... tetiba.. seolah ada yg membisikkan...

" Yang ko pogang kek telingo kau tu hapo? bukan telipun namo ee tuhhh.."..

Huwarghh.. akuh semakin pelupa... ujian ujuan .. tak pe la.. sekurang2 nya.. masih ingat lagik nama sendiri .nn masih sedar dan waras dlm membuat pertimbangan.. w/pun selalu gak abg komplen barang ilang.. sbb bila kemas tak ingat letak mana...:D

" abang sayang.. intan payung.. series adik tak blh recall... mmg tak logik .. tp mmg tatau napa.. mmg tak hingat ..."

k lah, to everybedi yg miss aliff soo much.. ni i paste gambo kamik masa g kemeren arituh.. masa ni rafqah duk lam pewut lagik... ganazz tak gue... dah sarat blh g panjek kemeren.. sib baik tak branak kat sinun...














SeAdaNya

Tuesday, February 19, 2008

dia pergi Jua..Al-Fatihah utk Cik Pat


".. Hello Assalamualaikum.."
" Kum Salam (Waalaikum salam).. ni mak bgtau aje ye.."
" ha.. napa mak".. *suspen
"Cik Pat Da tak de, mak bgtau je.. bukan nak suruh balik.."
"InnAlillahi wa innailaihi Rojiun.. ye la.. terima kasih la btau"..
"kang kata mak tk btau lak.. clap arituh.. g umah mak tih tak singgah tgk dia.."
" ye la.. tak balik la mak.. kalau nak tgk masa dia ada hari tuh.. masa skrg ni.. doa je la.. sedekah fatihah.."..
"..amat kata dia kursus.. ptg ada mesuarat.. tp dia balik jugak.. kak long balik pas abis sekolah.. ok lah yo.. mak tak suruh balik doh.."..
" iyolah.. kim salam ayah yo mak.."

Cik Pat tuh .. adik ayah..
kira mak sedara kita org le.. tp kita org adik beradik mmg tak bapa rapat ngn adik beradik ayah.. compare ngn adik beradik mak.. maybe sbb kita org duk ngn atuk n wan (mak n aabah omak)... tp dia ttp mak sedara.. kalau raya.. pegi jugak jenguk..

family ayah ni.. asalnya org senang.. ada nama.. penah la dulu masa mak suwuh sepupu2 sekolah elok2.. ada yg kata.. tak pe.. harta tuk nenek dorang ni.. makan pun tak abis.. tp skrg.. adik beradik ayah seme bergantung ngn ayah.. boleh kata.. ayah ni lbh risau kalau dorang tak makan drpd kami tak makan.. heheh sbb kami duk umah atuk.. jd ayah tau kami mesti makan munyer..bila ayah eksiden tak blh kerja... seme jd susah...

mm.. ntah le.. dlam adik beradik ayah yg sy paling sayang.. busu ngn bibik.. dorang mmg saayang kami sejak kecik lagik.. seme nye jd jauh bila... umah pusaka nenek tergadai.. tanah terjual... busu n bibik duk umah anak dia.. kami jadik jauh.. sussah nak jumpa..

ntah le.. mcm terbyg dan ter Pk.. bak kata emak.. bila susah.. baru nak suruh kami adik beradik.. pertahankan hak la.. beli saham la... bagik duit bulan2 la.. masa dapat duit pulu2 ribu dulu tak ingat plak kat kami ni ha.. bibik je yg ingat kat ayah...

tak pe lah..kita pun bukan ndak.. ntah la.. apelah yg akuh mengarut nih...

Semoga roh Cikpat dtempatkan dalam kalangan org yang yg diredhai dan d rahmati.. Al-Fatihah..

SeAdaNya

Monday, February 18, 2008

Selamat... Alhamdulillah..

haiPP!! sekejap ajer dan 60++ ari.. selamat dah bersalin anak gue yang kedua.. waa.. sulah ada 2 org anak woo.. bila ada si kenit.. cepat betul masa berlalu.. kejap je alif tuh dah besar.. da ader adik pun.. dia mmg suka usik adik dia.. dia geram + jeles.... pantang leka sikit.. kalau letak adik dia atas katil.. n tgk abah ngn ibu ada kat dapur.. dia akan tgk muka kita org silih bergantii.. n cepat22 lari kat adik dia.. daaaaan.. PUUPP adik dia kena cepuk.. terkedek2.. larik.. geram pulak tgok montotnyer.. tak sempat nak kejar.. tgn dia dah hinggap duluk.. pastuh siap le.. abah dia babab pulak dia.. terus buat muka sedey.. kengkanadang kesian.. kengkadang gelak je.. suka plak tgk muka dia kemek2 nak menangis..

Alif.. panggil adik dia "AAA-Thik"... kalau ajar dia sebut Rafiqah (nama adik die).. dia akan sebut.. "CHE Che Chah".. bijik butir mmg ke laut.. tapik intonasik dia sama.. heheh.. arinih dua kalik g tgk dia n "AA-Thik" di nurseri... sbb first day kan.. lgpun nak susukan adiknya.. tp dedua kalik dia meragam nak ikut.. so rasanyer esok perah ajerla taruk dlm botol..

Rafiqah? .. dia tak manyak ragam... nangis pun pelan.. org kata pompuan.. sopan la sikit.... kalau alif dulu.. masa beranak senang... masa da lahir.. manyak ragam.. yg kedua pulak.. nak kuar nya ada sikit susah.. tp nak menjaga nya agak senang le.. so dedua ada ragam.. yg penting dedua i cayang.. dedua anak yg Allah anugerahkan .. dan itu ajerlah harta yg boleh doakan saya.. bila saya sudah tidak ada lg d dunia ini...

masa gue royak pd tukang urut gue.. yg agak serik lps beranak yg kedua ni.. n rasa cam takut nak beranak lg.. dia marah.. katanya "sakit ni nikmat Allah bagik"... hapus dosa ibu bila melalui kesakitan yg mcm ni... mudah-mudahan.. "Engkau Ampunkanlah dosa ku yg bertimbun2 ini Ya Allah"..

O krn i terberanak awal.. dr tarikh yg dijangkakan .. maka assgmnt gue pun blm siap lagik.. maka perlu dsambung dan dsudahkan dgn kadar segera.. nnti senang2.. i upload gambar baby baru sayer.... daa.. dah pukul lima.. semayang2.. balik...!!.. esok kita mulakan tugas... YihAAAA!!! arini baru induksi... heheh.. mana leh wat kerja manyak2.. mood blm datang... kuang2 kuang...




SeAdaNya