SeDetIk LebIh

Tuesday, December 16, 2008

Ergh..


seme ader citer baru..
seme tgh gagah mengupdet blog.. makcik tader citer best.. citer best makcik.. smlm beli nasik kandaq.. 6 hengget.. lapar giler.. siap bayar.. balik smpi umah baru ingat nasik tertinggal kat kedai.. patut la dgr bunyik bangla duk ngurat2 i.. rupanya dia nak suh amik nasik yg tertinggal.. chit!!.. terpaksa la i goreng mee...

frust .. tertonggeng2... bila tepun en abang.. dia kata takper lah.. mungkin nasik tu ada benda tak elok.. baru le rasa.. camm okeyyy cikit...

moralnyer... ape ke miong sgt semalm.. bdn aje ada kat kedai nasmir tuh.. hati otak kepala.... melayang ntah ke mana.. tak mak bukan mabuk cinta yu all... mak bizzi tahap dewa peringkat ke 15... chowzzz....





SeAdaNya

Tuesday, November 25, 2008

AmAnAh..


Ku Bzz kembali.. la tgh wat jadual waktu lagik.. again.. poses pening kepala bermula.. utk i, seme jadwal waktu yg i buat.. i letak diri i dtempat mereka.. so tak timbul perkara nk buat jadual asal boleh aje.. asalkan jadwal ko cantik.. wpun agak pelik jugak dgn kenyataan seorang staff yg kata.. bila jd AJk mesti berINTEGRITI.. halloo.. bukan ko ke yg buat jadwal waktu sendirik smpi ko blh dpt sehari waktu free.. aku AJK pun kelas mak kul 8 pagik .. tu blm lecture yg straight ajer.. sekejap kena tukar otak bila berubah subjek.. pening tau.. sbbnya.. bila buat jadwal kita kena konsider limitation yg d sebabkan oleh clash kelas dan subjek yg lain..

so pendek kata.. ia bukan sbb ko AJK.. sbnarnya mcm mana engkau pikul amanah.. tak d nafikan.. lah.. privillege la kan utk kita kalau kita AJK.. sbgaimana privillege nyer ketua bidang membuat loading utk diri sendiri.. rilek giler loading nyer.. pusing kut mana pun jadwal dia mmg cantik.... apa pun.. it is all about AMANAH.. apa yg paling berat dlm dunia... .. Amanah yg hendak dipikul.. ko jawab la kat sinun nanti.. lu pikirlah sendiri... akuh ckp byk pun.. staf yg sgt berintegriti inverted koma tuh bukan nak terima pun.. kalau batuk kuar berlian pun dia kata akuh curik belian tuh.. hehe.. so perlukah memberikan alasan.. tdak.. buat ajerlah kerja kita.. pikul aje lah amanah.. bukan manusia yg aku risaukan.. Disoal di sana yg aku bimbangkan.. Astaghfirullah.. Mohon Ampunan Mu Ya Allah..



series pening kepala nak wat jadwal nih..

SeAdaNya




Aku di 'TAG' ???
Yaaa...aku di tag...ini nazliana punyer angkara hehehe.
Anyway, thanx my prenzz...aku dah buat homework ye.

So, mari aku assign homework kpd yg teristimewa.
1. Cik Zurriati
2. Cik Anis fauzan.. (bila la agaknya dia nak buat assignment)
3. Puan AlQas
4. PuAn Azareen
5. Puan Faei ( sbb dia tak wat humwork Lg.. nak tag dia jugekk)..

DAN, tatacaranya ada seperti berikut ye puan-puan & cik-cik semua :
1. Put the logo in ur blog
2. Add a link to the person who shared it with u
3. Nominate at least 7 other blogs
4. Leave a message for ur nominee on their blog

Nurul.. Maafkan kerana kopy sebijik sebijun.. hehheheh

SeAdaNya

Friday, November 21, 2008

reGiStErEd


Apo makcik buek aghinih.. argh suka tau!!.. arini i sit for place ment test? ahaks.. jgn tatau.. gue dah register utk
satu kursus ni.. course ni namanyer.. English For adults.. merasa mak nak belajar kat C*ambridege.. ehehhe

pe kejadahnyer yer amik english course .. tak cukup2 lagik dr tadika smpi la degree .. tak gheti2 lagik english.. wow.. apa ke bengap sgt la ye.. payah sgt ke.. pada i.. ye.. payah la jugak.. payah nak bercakap.. cair je macam cheryl samad dlm tibi tuh.. mcm bertih goreng bila dia cakap omputih..

sajer test market tadik.. let me tell you.. im so happy sebb i dah jumpa DR yg blh rawat penyakit i.. penyakit yg ader sbnrnya ialah.. malu dan tak yakin.. malu nak start conversation in english.. ada mcm satu balak besar yg tak blh dialihkan.. esp bila cakap dgn mereka yg ku anggap lbh berpengalan dan berpangkat dr ku.. n dlm kelas.. when you plan to speak and give lectures 100 % in english.. semuanya hanya akan jd mimpi indah.. tader nyer .. bergegar seme kepala lutut ( 2 aje yg ader pun) .. tp kalau tak plan tuh kuar lah pulak

.. kat umah.. boleh le .. berabuk berasap jugak when i speaking london.. tau sbb apa.. sbb no rules.. no grammar.. balun je.. janji paham.present tense past tense.. segala tense kuar.. . mueheheheh setakat kena gelak ngn suami sendiri tu apa ade hal... dah berkoyan2 kena gelak tader kisah munyer,..

sbnarnya start survey last sunday.. instead of Brit*sh council.. nak cari sstu academy yg dkt area2 sini je. maka pencarian itu menemukan kami ( i n my husband).. with this millen**um english school.. mereka ni kira anak2 kpd university Of Ca**ridge la gamaknyer.. sbb dia tulis kat situh n guna logo this university plus kat learning center tu dia cat la ala-ala mcm kat obesea gtuh..

so minah teacher ni offer saya mcm2 course le..
1. for conversatiion only.. kalau nak belajar cakap je berabuk.. no certificate.. short course.. n murah sikit la..
2. english for teachers.. ni utk cikgu2 mcm i yg kena ajar math n science in english.. ( i btau kata i teacher).. ada certificate
3. english for adults.. ada 5 level.. biasanya utk tau kita duk level mana kena amik placement test yg i mention memula td.. yg ni pun ada cert

so i decide nak amik yg option ke 3 .. memandangkan i ni ahli akademik.. tak esok lusa kena tulis report, thesis, paper, jurnal.. haha.... kan i tell you.. i will turn to a new me.. heheh ni first step la kire..

so semasa test.. first level.. 100%.. lepas.. 2nd level.. 80% .. lepas.. 3rd level.. ahahha.. mula gagap.. so gue tersangkut di level yg ketiga ni lah..pastuh dia bg articles n suh baca.. komen dia.. my reading very clear n good la.. kombang kucup lobang itung mak cik.. ha lah.. akuh dah sgt lama belajar english.. kelas kemahiran bahasa inggeris pun akuh dah amik.. tp pasal apa tak blh nak cakap secair cheryl samat cam dlm tibi tuh.. setakat baca tuh.. boleh laa.. diaphragm tu tak pulak akuh sebut dee ya fra gem..

so conclusi dr placement test tuh.. dia letek i kat level yg ke3... kira pakar jugak dia nih.. sbb bila dia tgk background b4 amik test dia dah ramalkan yg akuh akan duduk level nih.. so buat masa ni sy berharap sgt .. teacher ni mampu la membantu akuh .. tp sebenarnya kan.. akuh upah dia supaya akuh jd lebih yakin yg mana.. yakin itu sebenarnya perlu ada dlm diri sendiri.. dan bukan sapa2 yg perlu hadirkan yakin itu..diri senidiri yg perlu ubah... cikgu dr langit petala ke tujuh pun kalau tader usaha do dan tawakkal.. tak kemana arahnya.. sah2 duit aje yg mebazir.. oo.. course ni mahal oo.. harga dia.. blh buat beli mesin urut ogawa... ye ka?.. tak pe lah.. suh OGAWHERE i aje lah yg urut.. hehehehhe...

pepun dah le.. so declare.. start this coming januari.. i'am a techer.. n a student... ewwahhh.... daaa everibedih.. happy holiday.. sekolah dah cuti yer.. pesal la kalau student i tak cuti.. mm.. :(



SeAdaNya

Thursday, November 20, 2008

deClaRe wAr


series pulak munyi nyer.. apa pulak kaitannaya..

2008 dah dekat ujung2.. bulan depan dah dec.. n taun dpn.. umur dah meningkat dan berubah kat dedua angka.. erm.. kalau dipersoal .. apa yg tlh dilakukan dalam usia lbh dr suku abad ni.. mm amalan baik ke amalan jahat yg lebey.. isk.. seram sejuk d buatnya.. Jelas rasa kecik nya diri di Sisi Nya..

wpun blm thn baru tp..tp nak btau juga.. .. saya mahu jd org yg baru.. yg tdak peduli pasal apa org nak kata.. mahu jd org yg bijak dan mempunyai kepakaran. yg sentiasa menolak rasa iri hati dan hasad dengki dlm diri.. kalau jeles tu tak blh nak wat apa.. tp mmg leh kurgkan je la kut..

skrg susun startegik lagik.. asik duk berstrategi ye.. strategi mahu jd bijak.. n buka peluang utk jadik bijak..
takmo dah main REdah Jer ( ala2 nadia AF).. wpun sbnarnya dgn redah je tulah sy smpi ke tahap ini.. tak la hebat mana.. tp ok-ok je.. n biasa2 je.. n buleh le nak teruskan hidup..

mungkin skrg sy kena pk.. utk dpt kan yg lebih dari biasa.. ok kita cuba,.. tak salahkan mecuba.. aww..!!

sebab.. my husband always said.. "adik ni bijak dah.. tp tader strategiik.."

keciikk tau ati i...

SeAdaNya

Wednesday, November 19, 2008

KaramAh & HikMah



BinGGo!.. wa seronok student i.. semalm last day exam mereka.. tinjau kat tingkap nampak le berduyun2 kereta kat parking asrama boyzz.. mak bapak sibuk menjemput anak.. agaknya ada jugak yg di jemput oleh kekasih awal dan akhir masing2.. yg pasti.. memg meriah..

teringat masa zaman gue belajar dulu.. gue bukan org senang.. mak ngn ayah tak pakai kereta.. so kalau ko nak balik.. balik la naik bas.. pandai2 le..tau2 dah smpi depan umah je.. kalau yg time kena hangkut barang seme balik.. mak akn mtk tulung.. mama ke.. pak itam ke.. pak yee ke.. sepupu2 ke.. yg berkereta .. mtk tulung jemput.. dan alhamdulillah.. wpun kami tader kereta.. tp sedara mara bulih di harap utk mtk tulung..

tu cerita lain.. yg sbnarnya nak cerita.. ialah,.. masa duk tgk student2 balik tu duk teringat.. mesti mak yu all tgh masak sedap2 kat umah.. almaklum.. anak yg msuk universiti nak balik.. penat2 belajar.. makan tidur tak tentu.. kesian anak mak..

sbb.. dulu masa gue dulu.. smpi umah je pas cium tgn mak.. mesti masuk dapur.. tgk ada apa bwh tudung saji.. tak pun .. bukan tanya mak sihat ke , apa kabar ke? .. tp tanya.. "mak masak apa? lapar la.. " teruk kan..

tulah dulu kurng peka.. tau nak makan sedap aje.. tp skrg.. mmg la klu blk kg masih lg tinjau bwh tudung saji.. tp skrg .. agak berbahasa sikit la.. bila btau nak blk.. gue akan btau mak yg tak pyh masak byk atau masak apa2.. sbb blm tentu smpi pukul berapa.. tak pun nanti boli yo.. kesian pulak kat org jual2 kat R&R tuh kalau tader tukang boli.. sbb malas nak susah2 kan omak den.. dio bukan mcm dulu laie.. sihat2 pun.. sihat org tua.. paham2 la.. tapik omak den tu dogey!!.. dio masak jugak.. heheh tp tulah omak.. dio laie tau apo yg tersemat di hati nurani (br bc pasal hati nurani kat blog Prof Kamil) .. mmg sebonae.. den berharap bona mak masak.. goreng tolo (telur) pun sodap.. klu smpi lewat2 malam pun.. den sebat jugak sesonduk duo.. apo yg dio masak.. kang tak makan kocik pulak ati ee..

ntah lah.. skrg ni tgh nak susun strategik.. mcm mana nak bw dia stay ngn kita org kat penang ni.. lega sikit kalau ade dpn mata.. gaduh2 pun.. ade depan mata..

mm.. dah lah.. makin tulis.. makin teringat.. lambat lg nak blk ni.. krismas nnti br balik... emmm.. dah lah dulu... mak masak apa la ari ni ek..?

Ya Allah.. kau kurniakanlah keselamatan, kesihatan, kesejahteraan, kebahagian dan kemudahan dlm urusan utk kedua emak dan ayah juga kedua ibu dn bapa mertuaku.. amin..






SeAdaNya

Tuesday, November 18, 2008

StRaTeGiK


ape nak cerita.. hahah.. paper last masuk arinih.. mm pukul 12 sepatutnya baru abis paper.. ni pukul 11.00 pagik dah tercacak2 anak2 didik depan bilik.. sengih2.. ntah .. tatau la.. kuar awal sbb senang ke @ sebab susah sgt.. tgk je la skrip dorang sekejap lg kang..


hupfully s.. seme blh jawab le .. i dah bersungguh2 ngajar smester ni.. tertonggeng2 studi tetengah malam.. sbb nak ngajor.. hahaha.. jgn buat pasal.. mana mau carik lecturer maccam ni.. student yg nak peksa,.. lecturer yg studi beria .. hehehe haruskah.. harus la. sbb subjek ni baru kat sini.. tader notes hapa ke benda.. yg ade seketul buku yg ala-ala manual operation .. yg sah2 tak seme perlu di cover dlm subject ni.. so itam putih biru merah kehidupan dan masa depan subjek ni terletak di atas tgn gue.. for sure la silibus fac yg bg kan.. so .. selamat la seme student ku.. nnti korang sambung degree.. ada la suara2 sumbang kata student penang tatau itu lah inilah.. manalah mak cik tak hangin satuh badan.. makcik bersungguh2 tau.. tu belum masuk cerita mintak bantuan clasmate dolu2 yg kerja kat industri .. mintak note.. tanya serba serbi yg makcik tatau.. berpoluh tuh..

biarlah.. suara2 sumbang tu kdg2 perlu la utk i.. br semanagt berkobar2 nak melawan arus.. korang asik sengih aje kat akuh kan.. ingat aku ni takde masa depan ke? .. nekad.. manyak step n strategi yg dah di susun.. tak bukan nak perang dgn dia org.. nak memperbaiki diri.. tak der tangguh2.. kena start sekarang.. musti.. musti..


semanagat pulak i dua tiga menjak nih.. apa hal yer.. mm.. heheh.. whateva..


Nota: wpunn makcik ajar bersungguh.. ade jugak student yg sebut..
"diaphragm = dee ya fra gem"
macmmanala tak rasa nak nangis..


SeAdaNya

Monday, November 17, 2008

JangOXX


yeah.. again.. its monday... no monday blues.. wpun semanagat kerja merudum bila jalan jammed kat atas highway.. jammed satu hal la kan.. yang duk menyelit ni ape kes pulak.. kahsian la kat akuh yg kena alert ngn kereta kiri kanan.. anak 2 org lagi.. sorang menangis.. sorang itu ini.. risau brek melulu.. anak tergolek plak.. yg korang sesedap oren nak menyelit tuh ape hal.. yg si lori ni satu hal.. dah tau awak tuh besar jgn la sesuka je nak masuk kiri kanan.. kahsian kat sorang akak motor ni.. sikit lagi dia nak bergesel ngn tayar lori.. tp gile berani akak tuh.. last2 dia lintas jgek lori tuh.. wpun akak tuh agak gelojoh jugek.. tp abang2 lori.. kahsian la kat mereka.. kalau ujan.. mereka seme basah tau.. (kes bila marah mat-2 motor yg tak menyempat bila traffic light ijau.. my cik abang said.. kesian la kat dorang.. abang pun selalu gak wat camtuh.. dsebabkan itu perasan kahsian pd penunggang motor semakin menjadik2..)..
ntah apa yg buat jammed .. i pun tatau.. ujan tdak .. apa tdak..

haha.. nak citer satu benda.. this morning.. my husband said.." aii.. jangok sekarang.. ghisau weihh!! ado apo la kat opis..".. hahah.. taderla jangok mana sebenarnya.. tp oleh kerana i ni golongan yg comot2 aje sblm ni.. pakai tudung pun syarat wajib aje.. kerongsang pun tak sepasang biasanya kan.. asal boleh je.. jd bila buat perubahan sikit.. agak ketara lah kan.. heheh.. then i jawab.. "Risau la skrg ni sejak2 kes nor*man ha*kim.. ni.. heheh " ok tak alasan gue..

actually .. la ni tader kelas.. so taderlah tergesa2 sgt nak kjar time klas.. for info.. sy masuk kelas mmg on time.. sape lambat kunci pintu.. jd masa tu penting bg saya/.. so bila tak terikat dgn kelas.. blh la i lilit2 tudung sikit... bagik up sikit seri i.. ada seri lagik ka?

lagik satuh sbbnya.. ada kegemaran baru.. tgk drama siri.. Awan d*nia.. pasal Flight attendant tuh.. apa yg best sgt..? mm best tgk si N*Sha AjiZ duk mengajar student nya.. kemas.. simple sweet.. bergaaya.. baru la terserlah kewibaawaan wpun sbnarnya.. dia ajar pun ikut skrip.. tu yg buat i nak start lilit tudung.. tak cantik pun tak pe.. janji kemas..sopan &&&.. SELESA.. tu yg penting..

UTk cik abang I.. sesungguhnya.. fahami lah isteri mu ini yg sukakan keindahan dan kecantikan ini heheh.. dan semoga sy Istiqamah.. dlm mengekalkan kerajinan melilit tudung nih.. sbb rasanya dah berapa kali cubaan tp tak konsisten heheh.. ni pun dah terburai dah ikatan nyer.. sbb nak semayang zohor.. pas asar nnti kalau rajin baru lilit semula.. ahaks..!!



SeAdaNya

Thursday, November 13, 2008

Sumbat..


wa penulis blog yg aktif den akhir2 ini.. ewwah.. wat da secret..? dah abis marking le.. papaer last mak tak masuk lagik nih.. last day occay.. ! sib baik tak beratus candidate nyer.. so.. tak critical la.. can do la kata george bush!!..

wat to tell? dont know la.. this morning masa invigilate.. cair aje idea nak menulis blog.. dah terbentang blog depan mata.. Ter BLOCK plak idea.. mm.. tak pelah .. maybe kena ptg2 skit baru blh tulis.... kk.. daaaaaa.....





SeAdaNya

Wednesday, November 12, 2008

AnAk-aNAK


How AliF pronounce his name?

heehe.. I Like ... tgh ajar dia sebut nama dia sendiri.. sib baik tak panjang mana.. tu pun payah jugek dia nak menyebutnyer..

+ AliF ikut ibu ek.. WaN...
- WaN..
+ Muhammad ..
- Mahmad..
+ AliF
- A 'ieF
+ bin
- bin
+ WaN
- wan
+ RuzAini
- u haini..

then ibu ulang lgi..
masuk kali yg ketiga.. dia dah goyang2 tangan dia.. tak mo.. da Boring!!.

" a' mo.. a'mo"..


pastuh dia duk ejek.. aksi2 binatang kat poster animal yg ada kt dinding umah.. heheh..

bila sebut gajah..
buat gaya ala sopan.. tunduk mcm gajah..
bila tupai .. buat gaya makan mcm tupai..
bila monyet.. dia buat ala-ala gayut... mcm monyet..

sekali lagik suh dia sebut..

+ Alif..sebut . UN..
- Thu..
+ Ta..
- Ta
+ Un Ta
- thu Ta..

Alahai.. apa pulak kena mengena Un ngn Thu..

bila tunjuk gambar anak singa...


+ ini singa..
- .. goyang tgn.. " Nyau!!"..

haha.. ye lah belum ader janggut.. mesti la nyau..

words yg kita org suka dgr bila dia pronounce.. ialah SuSu dan Tdo..

Susu akan jd.. Eii Chu..

tdo.. akan jd.. Ei Dho.. ' Niyau eiDho..= kucing tdo.. '..

kalau suh dia buat bunyik apa2 binatang.. kalau time dia malas..s enang aje dia cakap.. "Niyau Ei Dho..".. yelah time tdo mana leh munyikkan..

Wan dia marah kalau follow dia cakap pelat.. suh layan dia cakap betul.. just word yg dia kuarkan tu kengkadang comel sgt.. n sweet sgt untuk di ikut.. heheh.. tu yg kengkadang terikut2 jugak.. word dia tuh..


penah tgk iklan BuRung Murai.. dulu duk pelik jugak.. tp skrg ni .. Alif macam tulah..

dia akan tanya kita dua tiga kali.. dan lagi dan lagik..


- bu.. bu.. abah..?
+ abah kerja..
- abah?
+ aabah .. kerja..
- Abah?
+ abah ada kat umah .. tunggu kita.. jom cepat abah tgh tunggu..

Alif " puas hati"..

jwpan yg panjang br dia puas hati..
sama lah mcm marking kertas soklan..

jwpan pjg sikit.. markah lebiy seket.. :D


Adik RafIqah...

updet utk adik..


monday arituh baru jer Khitan kan adik.. ibu tak berani tgk.. Abah yg tulung pegang .. teruk kan..!! mak ape lah aku ni.. Dr tu siap explain lg.. kata sikit ajer.. tader apa.. tp tak ngk jugek.. tak smpi hati.. Adik.. lilek ajer.. tak nangis pun.. wah.. lg mantap.. dia dah stat nak panjat2 org.. merangkak setapak dua.. pastuh duk menjulur cam combat jugek..
tp dah bertambah lasak..
bila kita say.. Babai.. dia goyang tangan..

makan jgn cakap le.. asik makan ajer..
dlm kereta.. sblm amik dan hantar mesti ader makanan .. kalau tak melentik-lentik dlm car seat tak mo diam.. @ ibu terpaksa nyanyi kuat2 dlm kereta..

n cam besa.. adik akan tetap jd adik..
semalam.. tgh bersiap nk ke opis.. cik abang dah gerak dulu .. tggl sy ngn anak2.. dgr Alif tgh lantunkan bola smbil gelak2.. ingat dia lantun kat dinding.. sekali tgk dia lantun kat kepala adik dia.. cantik punya lantun.. mmg tepat kat kapla adik dia.. berkali2 lak tuh.. patut la dia gelak sakan.. adik dia terpinga2 je tgk..

dan apa lagik.. ibu bertukar menjadi ganas... dan kesunyian pagi itu tergugat...

hai .. anak2...







SeAdaNya

Thursday, November 06, 2008

look a like meter..


Takdo kojo hehehhe..


MyHeritage: Look-alike Meter - Blank family tree - Free family history




MyHeritage: Look-alike Meter - Family photos - Family tree chart




SeAdaNya

UpDeT


upDet...

tp tatau nak tulis hapa..?

tomorrow.. i ader date.. :D.. so ape plan utk esok yer.. mm...




SeAdaNya

Wednesday, November 05, 2008

MelEpaskan yng Terbuku.. Boleh kan..? !! boleh la :D...


Selalu sangat memandang rendah pada org.. smpi bila ko nak menungkat langit..!! ko bukan malaikat yg tak lari dari dosa dan kesalahan.. kalau tdak selalu pun.. sekali sekali hargai lah persaan org lain.. kalau ko bahagia.. tak semestinya ko mulia .. dan akan selalu begitu.. hdup ini ada turun dan naik.. sekali ko perlekeh org.. terlihat dan terselak kerendahhan hati dan budi.. jadik.. sudah2 lah yer.. geram jugek akuh mendengarnyer.. sampai sungguh hati kalian menyakitkan hati org.. kalau iyer pun jeles.. simpan dalam hati sudah la ye.. i tau le kta org ni hebat.. hehehe... ko kata apa pun.. aku makan nasik jugek ari2... sama macam ko.. ke ko makan intan belian... wow..!!ahaks...


SeAdaNya

Tuesday, November 04, 2008

KehMas SeDonnYa..


ari kemas sed0nnya.. sblm paper final masuk lusa ni.. baik le berkemas sikit.. carry mark pun dah dikuarkan.. arini duk menunggu kut2 ader student datang bertanya soklan apa2 yg tak paham.. selalu nyer maser i tak cukup masa, kelam kabut dgn muka sadin.. time tulah dia nak tanya soklan.. and cam besa.. sy bukan seorg yg blh turn otak sesuka ati.. baru sebut2 .. dah ade yg dtg..:D..

hehe.. tatau la makcik nak ckp.. camner plak dia leh attend test grup lain plak.. aduhai adik didik ni....

so arinih gue kemas jugek la sawang2 kat blog nih.. syawalpun dah melabuhkan tirai.. tp duk nyanyi lagik lagu ghyaer blog ni yer.. heheh.. harus ader org dah tak larat dgr.. huawwaa.


so agenda kemas arinih.. updet sikit.. n tuko lagu..(sempena bulan2 haji.. terima lah..).. nak cerita lebih2.. mcm tak larat.. macam buhsann jer.. hidup ni stereotype je rasanyer.. duk buat benda yg sma berulang2 kali .. mm.. mcm nak sumting yg lain dari biasa.. mcm nak g facial.. body massage.. mmrm.. SPA ke.. cuti2 mesia ker.. lately rasae cam asik duk beli benda baru.. sbb mcm bosann je.. ke kena buat g buat PhD dah? uwaa.. haruskah..? mungkin kah..? wow.. mcm tak tercapai dek akal ku je.. iyarkh... rasa cam nak tenang2 kang pikiran le.. serabut serabai le...

tu lah.. sbnarnya jarang sgt dpt input utk rohani nih...
Cik sara.. sy ni dah jarang sgt ke majlis guru agaknyer..

bila la pandai nak bersyukur ni...

Selamat jalan untuk Tetamu-tetamu Allah... Semoga memperoleh haji yg Mabrur..

Selalu cakap kat cik abang..

" Bang.. kita kena pegi Haji time muda nilah.. jom la bang.."

" Abang tak kisah.. kita org seme (dia n anak2 seme) dah ader buku TH.. adik sorang je tader.."

" diam je la.. [dlm hati: bukan tak pegi aktif kan akaun.. tp org tu mintak no surat beranak atau nak ic emak.. sbb masa bukak akaun tu kat sekolah rendah.. nak tabung punya pasal mak bukak akaun masa tuh masuk sapluh hinggit je...dapat tabung macam bangunan dia kat kolumpo tuh.. salah i jugak ke.. ye lah agaknyer..]"







SeAdaNya

Friday, September 26, 2008

Friday, September 19, 2008

MooD Rayer..


sgt mood rayer.. esok nak blk kg halaman cik abang.. sbb nnti rayer.. di n9.. deal kami.. kalau rayer blk satu kg je.. kalau blk dedua penat.. sian anak2.. plus tak blh nak bw mak ayah jenjalan.. so esok blk kelantan 4 hari.. then nex week.. blk n9 plak..

so mood rayer dah berhembus.. kkerani opis btau arini kuih raya smpai.. taun ni series tak sempat nak wat kuih rayer.. adik den pun dah menikah.. kalau nak biskut kornflakes tuh.. suh intan payung dia buat je lah.. hehehe.. dulu leh la manja2.. skrg manja2 ngn isteri plak ek.. heheh

mood dah ader.. masa plak mencemburui.. ewwah.. mak bizzzii.. nak wat notes utk lecture next week n after raya.. argh.. poning mak dikk 0ii!!.. manyak sgt cuti semeter ni.. bila la silibus i nak abis nih... bila la mak blh sopink raya sakan ni... uwaaa... ptg ni mesorat pulak... time2 ni la nak wat miting.. ponteng kang.. ehh.. ponteng... ermm.. let see... ;)





SeAdaNya

Thursday, September 11, 2008


..When you saiD, i'm the oNe for yOu.....


kadang2.. incident2 yg jadik sekeliling kita ni mcm bermusim ek.. penah tak rasa camtuh.. contoh la.. mcm sekarang ni.. tgk berita .. cerita penyamun @ perompak tumpas.. mati kena tembak ngn polis.. pastuh esok pun akan ada kejadian yg lbh kurg tp kat tmpt lain.. dan berlarutan le dua tiga hari..

mcm kes budak hilang.. pastuh esok ada lg budak hilang.. lusa pun ader .. tulat pun ader.. pastuh kes maid kena pukul .. esok kat sini.. lusa kat situh.. so kengkadang dia jd cam BERMUSIM kan.. mm.. so skrg i tgh rasa satu musim.. tp bukan le yg smpi masuk paper.. mungkin tak berapa penting.. tp perkara ini kdg2 menghantui diri gue ni..

almaklum gue sedar diri.. gue bukan la isteri yg baik .. solehah.. mithali.. asben cakap ape.. semua ye.. TOO'At kata org.. kadang tu bangkang jugak.. ye lah.. ader la psg surut kan.. normal la kan sedangkan lidah lg tergeget kan.. tp tader la smpi nak cekik2 ke.. dah la.. pasal mengurus rumah tangga ni.. i bukan tip topp la.. manyak sgt kurang nyer.. mcm org kata la..tips2 utk kebahagian rumahtangga.. jgn bg suami hidu bau2 yg tak menyenangkan.. jgn bg tgk kita comot2 kan.. tp tulah.. as i mentioned in my previous entri la kan.. time management ni mmg failed.. mana yg sempat je kan.. so mmg selalu gak terbabas.. yg comot2... heheh.. ye lah.. biasanya kita selalu pk psl anak2 kita siapkan dia org dulu.. masak2 dulu.. bg mkn.. br la pk .. kita nak mandi ke apa ke kan.. so now i understand why.. kdg2 kita tgk.. bila asik dgn rumahtangga diri tak terurus.. sbb.. ibu2 ni.. dia letak priority utk org yg dia sayang tu dulu.. so pd ibu2.. mereka(anak2 & suami) ini mesti tersusun dan teratur.. tp diri dia.. mana yg sempat je kan.. tp gue harap gue blm belum smpi tahap kronik le.. harap2 masih maintain .. wpun ader terbabas2 tu kan.. so kat sini.. element "UNDERSTANDING" play the role la kan..

eh bukan nak cerita psl tips rumah tangga.... ok move to the right track.. kita citer musim tadik kan..

so ni bukan musim le.. tp mcm ter bertembung dgn tanggapan.. penulisan.. dan cerita yg yg berkisar tentang.. suami ada cinta hati lbh dr satu le..

mula2 arituh mcm ter buat tanggapan psl ada member wpun dia tak cerita.. tp tulah perasaan ini mcm nak juga kata yg.. something happen between them.. tp tataula kalau i salah org.. sbb dia tak cakap.. tp tulah.. naluri mak cik kepoh ni sukar di bendung so.. gue pun buat la conclusion sorang2.. ye la.. i dah lama tader rangkaian internet mami jarum ni.. tp gerak hati tu.. mmg tak blh nak elak .. sorrri ma dear fren kalau sy ni dianggap sibuk2 nak jaga tepi kain.. n kalau di refer kat si lelaki yg i "serkap jarang "tu, macam tak percaya... n akan kata "takkan lah..".. so smpi sekrg sy tak dpt nak sahihkan perkara ini.. n kalau tatau pun tak pe..

then bersembang ngn sorang ofismet.. masa nak solat zuhur.. cerita psl sambung phd oversea... then gue mention psl my husband kata tak mo ikut.. biar dia jaga anak kat mesia.. n.. sy mmg tak kan lakukan itu.. mereka adalah segalanya bg saya.. tiada galang gantinya... n member tu cerita psl seseorg yg tggl anak2 di kg.. n suami di mesia.. n now.. her husband mcm dah ada bunga2 cinta dgn member sekerja... yelah.. dh tgk hari2 kan.. isteri pun tader nak lepaskan geram.. so.. no wonder..!!

then hari ni sy baca tips poligami tips poligami ini pulak di blog Prof kamil ni.. 2 blog yg macam breakfast la utk diri i.. blog kak are-t.. wah sure bangga tuh.. n blog Prof kamil... tp bulan poser wpun tak leh breakfast.. tp still baca gak aa..

dan ia buat sy termenung.. dan terpfikir.. mesti isterinya si pengamal poligami sedey bila dia tahu.. ttg perkara ini.. rujuk entri prof Kamil td ye.. org lain tahu dia tak tahu.. maksudnya dia bukan lagi org yg betul2 diletak sbg org pertama dlm urusan sang suami.. sudah ada sahabat baik lain.. selain isteri utk cerita tentang rasia itu.. bukan kah itu sudah men "double" kesedey han itu.. ee.. apa daa aku cakap ni..

bukan sy nk salah kan isteri kedua.. atau perempuan yg menjadi cinta kedua utk sang suami .. tdak .. i am not blaming them.. ye lah jln kita ni berbeza2 kan.. kita tak tahu apa yg terjadi pd mereka.. jenis dugaan apa yg mereka pikul.. tp perkara2 yg menghantui sy ini.. buat sy ungkapkan perkara ini pada cik abang...

".. kalau abang ada niat mcm tuh.. jgn rasia-rasia ye.. bgtau je adik.. sedeih bila org lain tahu dulu dr adik.."

ye saya cemburu.. sgt cemburu... tamak plak tuh.. dlm apa hal pun sy ttp mahu jd org yg pertama di sisi si dia.. wah wah.. sedihnya menulis ini..

d Bulan Yg penuh barakah ini .. saya Mohon Di eratkan Kasih sayang antara kami berdua.. dan Kekal Bahagia.. hingga di Negeri sana...

wah wah.. sedeihnya... tak psl2 plak menangis ni.. k lah stop smpi sini je.. dah jd cam drama swasta lak.. wakaka.. apa kes da...





SeAdaNya

Wednesday, September 10, 2008

ExHaustioN.. series..


Skrg ni rasa cam nak tido aje ha.. letih betul rasa bdn ni.. smlm kelas smpi kul 9.40 mlm.. buat test.. kul 10.30 smpi umah titun..

nak titun.. tp tak bley notes utk klas kul 4.00 tak siap lg.. tak kesampaian hajat nak balik awal arinih.. br teringat ader kelas arinih..

da la malam ni ader kelas lagik.. erk..

waaa.. dah la mulut sakit ni..nk ckp pun susah.. nak mkan lg susah.. sian student.. mangsa semburan air liur yg tak terkawal je.. ujian sungguh.. bayangkan tgh lapar sgt nak berbuka mcm2.. tp speed makan terpaksa di kontrol kerana keadaan mulut yg sakit.. agaknya sbb mulut ni asik marah org je masa drive keta.. i mmg pantang kalau atas jalan org bw kereta pelik2 ni.. mentang2 kereta dia besar kereta i kecik aje... ikut suka dia je nak cilok2.. eh.. membebel lg.. sib baik pakai tgn.. taip aje.. sbb tula mulut ni sakit..agaknyer la..

aduyai.. layan aje la sakit mulut ni.. tader la asik membebel je kan... heheh.. k lah.. back to work.. oo ader kerja ye... k.. daaa..






SeAdaNya
Taggaa... Tagiiee.. Tagguuue..



alemak.. kena tag oo ini ali wooo.. ni iteng la nyer kerja. ni.. sib baik senang.. tak yah jawab2 soklan.. kalau jawab2 soklan tuh.. maleh gak mak cik.. heheh






Bagaimana caranya:

1. Copy gambar di atas lalu posting di blog anda
2. Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka
4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog
pemberi tag

PEMBERI TAG:
1. along arman
2. lianadeq
3. a.t.i.e
4. ann
5. yati
6. http://viruspadu.blogspot.com/
7. lilred799.blogspot.com
8. rillys.wordpress.com
9. http://attiey.blogspot.com
10.http://ladymistz.blogspot.com
11.http://nazliana.blogspot.com/
12.http://yuandme.blogspot.com/

Next!!
Anda telah di tag...
1)Anis Faujan
2)Een
3)Cik Diyana
4)Cik Sara Fazira
5)KaK Are-T..






SeAdaNya

Tuesday, September 09, 2008

wat to tell today..


heheh.. jarang dapat updet ari selasa2 ni.. biasanyer.. byk benda kena buat.. due to kelas yg agak pack dua ari nih.. selasa n rabu.. tp mungkin sbb poser.. tak kuar bekfast n tak kuar lunch.. so leh siap prepare awal kit... hurmmm.. now i know.. kat mana amik masa yg agak lama... nak buat camner.. kafe kat U*TM P* ni nun kat ujung dunia.. kalau aku staff hotel tak pe lah.. agak2 lapa suh aje student masak.. adakah itu mcm.. ni terpaksa la menapak jauh nak ke cafe.. baik menapak ke parking.... !! mkn kat luar le gamak nyer.. tu yg amik masa lama tuh..

tu belum amik kira menyinggah kat memana.. pastuh.. sessi gosip dan sembang.. haha.. kat situ lah amik masa.. so pas bulan poser ni camner..? bawak bekal g opis..? !! ok ke solution tuh.. heheh.. sempat ke nak masak ek..? .. ada berani..? cuma kengkadang.. mmg kena kuar lunch jugak.. duk lam bilik ni beku.. dgn otak2 sekali beku..

k.. dah azan... nnti wa sambung lg .. daaaaa

SeAdaNya

Monday, September 08, 2008

wat eppen to me... !!



tak tahulah.. apa lah nak jadi. mcm tak cukup masa jer.. nak berapa lagi yer.. 24 tak cukup... 30, 42 jam..?.. let me explain.. biasa i buat apa hari2...

pagi mangun kul 4-45 pg.. kalau tader lauk kena mangun awal masak2 cincai... kalau ader.. kul 5 baru mangun..

makan2... dekat kul 6.. start wat bubur afiqah... steril botol2 susu dak2 kenit... n breast pump.. n masuk2kan dlm bakul n bekas... n siapkan bag nursery..

dah kul 6.40...

mandi2.... semayang2.. bersiap2... kul 7.15.. tp biasanya terlewat skit.. bila berperang ngn sikenit dorang tuh..

8.00-8.15 pagi... sampai opis.. kalau ader kelas kul lapan.. 7.45 dah smpi..

ting tong ting tong.. dah kul 4.30... solat asar.. siap2 amik bebudak.. kena gerak blk dlm kul 5.00-5.10 minit.. lewat kalu... jalan jammed.. @ slow moving @.. ape2 la.. pasar ramadhan.. org melintas.. ganggu llu lintas..

balik.. duk kejap amik napas smbil ngk sutera maya yg tntahhapantah... pastuh siap2 masak .. kalau cik abang tak beli lauk.. atau teringin nak masak.. biasanya nasik mmg kena masak.. n plus roti sadin ka.. apa ka.. pastuh berbuka.. pastuh semayang maghrib.. pastuh mcm tak larat.. pastuh macam ngantuk... pastuh cam tertdo.. pastuh cam.. dah mangun pagik balik .. heheheh

dah bila masa nyer nak lipat kain.. basuh baju... kemas umah.. uwaa... pesal apa i still can't manage my time very well.. even dah 3 taun kawen... teruk betul la saya ni...

i need to change... alahai camner ni.. serabut lee!!...





SeAdaNya

Wednesday, September 03, 2008

RamaDhan KariMMM....!!


Allahu Akbar... Salam ramadhan semuanya..
Cuti yg agak pjg due to merdeka n cuti first ramadhan utk cik abang, kita org spent kat umah aje.. sebb nyer kerna kerja ari sabtu b4 medeka.. plus.. mama kata muaz kena campak.. ada kat kg.. takut berjangkit ngn Afiqah sbb dia blm kena.. so pk pk.. mungkin utk perancangan yg terbaik.. kita org spent ajer merdeka celebration kat jusco.. heheh.. no more care4 ha.. heheh.. jusco have big apple donuts!!.. marvellous.. sanggup beratur setengah jam nak beli 6 ketul donut tuh... sakan kan.. cik ya pun dtg memeriahkan rumah.. so ader org tulung lipat kain minggu nih heheh...

alamak dah azan asar... oklah.. benti dulu.. kena balik awal.. lambat kang jam.. sana sini ada pasar ramadhan.. sampai2 dah buka tak pun buka dlm kereta.. tak mo.. tak siok... k lah.. len kali cerita lagik.. salam ramadhan.. maaf atas salah silap.. agar ibadah kita dterima dan dberkati..

Amin Ya Allah.. amin ya Rahman.. Amin Ya Rahim.....



SeAdaNya

Friday, August 29, 2008

iyolah tu..


penat.... kelam kabut.... pasrah aje... ari sabtu pun wa kena kelija esok.. uwaaaa..!!


SeAdaNya

Friday, August 22, 2008

Ubekkan denai!!



Series!! mmg rindu giler kat mak kat kampung.. tu yg den tepek lagu minang ni ha... lambat lagik nak balik woo.. raya nnti baru balik.. uwaa..!! arituh mesej kak long.. tak mo dtg ke cuti2 sek ni.. katanya amik pekso PTK pulak org tua tuh.. mmm apo2 lah.. nah sebagai pengubat rindu layan yolah laguk minang ni ha..carik lagu bongai tak jumpo pulak.. apo kojadah pulak nak sodih2 ni yo... apo tekau la ... layannnn!!!!!!



SeAdaNya

Thursday, August 21, 2008

UpDate


Salam...
What a dayy..!!.. kepala ni berdenyut2 plak.. lps 5 hari yg demam .. seram sejuk panas silih berganti.. dah lama dah tak demam ala2 tak blh bangun..
dedua demam woo..!! manyak mencabar woo.. sib baik time makan obat lain2... bila cik abang ok skit.. i plak stat demam kura.. bila i cam ok.. cik abang plak tak blh bangun.. so at least ade la sorang yg ok pd sesuatu masa utk jaga anak.. wpun seorang yg ok itu ala2.. retak menanti belah je time jaga anak tuh.. tp anak punyer pasal... gagahkan jugek la...

yg tak tahan demam ini time.. siap blh buat i terflashback masa demam kecik2.. rasa rindu plak kat mak masa tuh.. dulu masa kecik2 demam... tdo ajer.. makan mak siapkan.. mak masak best.. yelah demam mana lalu makan kan.. so mak masak la sedap2 supaya ada selera.. mak buat ayam percik ker.. buat bubur lambuk ke.. uwah sedap seeh!!.. pastuh rehat ajer.. kalau tak larat sangat .. mak gosok2 badan... tp dah tua2 ni.. demam2 pun kena bangun jugak.. paling kurang kena mandikan anak2.. siapkan dia org dulu br blh rehat.. pastuh kena masak bubur senirik.. heheh.. ha lah.. dah semem nya tak sihat kan.. kena lah wat senirik.. tu yg mencabar demam time tua2 nih...

dah lah tak mo lah cerita demam..

nak cerita pasal RafIQah..

2 ari lepas genap usia dia 8 bulan.. wa sekejap je kan.. .. kejap je dah besar.. skrg dia dah pandai menjulur ke depan dan reverse ke belakang.. dulu masa 6 bulan lbh dia pandai meniarap aje.. kalau nak kemana2 dia golek2 kan aje bdn dia.. dah dia bulat kan.. skrg ni.. ibu nampak cam dah susut skit dia.. maybe sbb dah lasak.. jd combat.. kesana ke mari.. pastuh dah kenal ibu.. kalau ibu lalu tak amik dia.. mula la merengek... pastuh skrg dia dah pandai gigit masa menyusu.. sakit wo..! bila ibu rsa.. kat gusi bawah dia cam dah nak tumbuh gigi.. heheh.. gatal gusi la tuh.. dia lambat skit.. compare to alif.. alif 3 bulan dah kuar sebatang,, terlebih zat kalsium.. tak pe kuar lmabat gigi tuh.. lambat la rusaknya...

pastuh dia sgt menunjukkan minat pd makanan... klu org makan dia pun nak capai... biskut jgn cakap le.. makan smpi melekit lantai.. dah kalau biskut tu jatuh kat lantai.. dia amik pakai mulut.. bukan pakai tangan.. tp as usual la kan.. Afiqah ni manis.. sweet sgt... n pemalu.. especially kalau abah pandang dia lama2..


Alif plak..

hahah.. budak ni dua 3 hari ni dah jd budak botak.. !! masa demm arituh abah dia egi gunting rambut.. dah warning abah dia jgn kasik botak.. tp balik2 tgk hasil.. botak jugak.. abah dia kata tak botak.. sbb ada rambut.. mmg le ader .. tp pjg lg bulu idubng dr rambut yg dia ada.. so jd la budak itu budak botak.. dah la suka melompat!!.. dah tu skrg ni lagu peberet dia ialah.. TOYOLL!!".. klau dlm kereta kuar lgu ni suka sgt dia nyanyi... yoyolll!! sib baik awak tu putih... heheheh


oklah.. berdenyut2 lagi kepala nih.. pasal apa yer.. ubat apa la yg dr bagik akuh makan nih... smpi ader kesan sampingan kat kepala ni.. aduhai!!.. k chow chin chau...







SeAdaNya

Friday, August 15, 2008

aiR MatA kasIH


td.. baru sekejap td.. sign in blog.. tp tatau nak tulis apa.. walhal mayak nak dceritakan.. tp tulah kebebasan bersuara tersa mcm tersekat.. so biar jelah kan..

layan blog org lain... jumpa ini di blog ini..

wpun ia bukan pertama kali sy baca.. tp membaca nyer utk kesekian kali nyer dapat jadik penejuk hati lah kata org kan..


Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya 'Mengapa engkau menangis?'
'Kerana aku seorang wanita', kata sang ibu kepadanya.
'Aku tidak mengerti', kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata, 'Dan kau tak akan pernah mengerti'
Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, 'Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?'
'Semua wanita menangis tanpa alasan', hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Allah berfirman: 'Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa.. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan '
'Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya '
'Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh '
'Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya '
'Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya '
'Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu'
'Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan.'



tak.. sya bukan sedang menangis.. saya juga bukan lah wanita istimewa itu.. saya seorg wanita bz yang tak tahu apa kebenda yg di bz kan.. dan kebzan terlmpau ni kadang buat kita hilang pertimbangan.. cepat nak marah2... kepala tak blh nak pk panjang.. masalahnya.. yg jadi mangsa ialah org2 yg kita sayang.. as if kita rasa .. dorang ni tak paham ke.. kita ni penat.. letih nak pk itu nak pk ini.. tp sbnarnya.. kalau sakit ke susah ke.. bukan boss nak mai tolong.. keluarga jugak kan..

semlm cik abang plak demam.. org tua demam lg manyak ragam tau.. heheheh sib baik cayang punyer pasal... :D..

Sayang2 ibu sekalian.. ibu mmg garang.. mulut ibu mmg suka leter mcm2.. tp itu bukan ibu benci.. ibu sayang...

bukan tak blh nak bebel2 kat org lain.. bukan tak blh marah2 org lain.. tp kalau marah org lain depa tak mo kawan dah dgn ibu.. tp kalau bebel dengan sayang2 ibu.. marah takat mana pun.. mesti nak tdo celah ketiak ibu jugak kan.. heheh.. ibu g kursus 2 minggu pun yu all dah pakat demam2.. n gastrik2 smpi masuk wad kan.. so.. no heart feeling kay.. !! luv yu alllzzz....



SeAdaNya

Monday, August 11, 2008

KuAliTi


Kerja ini.. yg sedang saya jawat ini telah mencuri tenaga, keriangan, keceriaan dan kualiti masa yg d perlukan oleh buah2 hati sya..
kahsian mereka.. pg ini kalut2 bangun dr tidur.. bersiap ke pejabat.. cik abang antar sya dulu.. then dia uruskan anak2.. wpun mulut dia ada bising2.. tp saya tau.. dia baik.. sbb tu dia antar sy dulu wpun.. pada asalnya respon sys ialah.. ok je kalau lambat2 sikit..

alif merengek2 plak pg ni.. mintak manja.. badan tak sihat.. batuk2 .. selsema.. demam.. adik Afiqah pun mcm tu.. nak panadai apa ye agaknya ...

penah lalui situasi ini.. masa sibuk2 cuti dibekukan.. masa itulah anak suami demam2.. masa ni pertimbanagn penyelesaian terbaik membuat kepala pening2.. keputusan umpama menarik rambut dlam tepung.. jangan berselerak tepungnya.. rambut biar sempurna.. tdak tertinggal dan terputus dalam tepung..

penat betul mingu2 kebelakangan ini.. ntah apa yg dpenatkan pun ntah..
Maafkan ibu sayang2 sekalian..


SeAdaNya

Friday, August 08, 2008

MioNGG


Semalam yang bingung2... dgn audit.. dgn opening sukan SAF dengan kisah org mengintai aku dlm toilet.. hampeh punya jantan kabaret.. dengan kansel majlis yg drancang due to ceramah yg student ku diwajibkan attend.. argh..!! teruk betul.. rasa cam komputer yg tader hati dan perasan je.. di pogram sesuka hati.. kahsian student saya... nevermindd! i optimis kan.. cari peluang dlm masalah.. alhamdulillah... semuanya setel arini.. dan kadang ia mengajar supaya tdak cepat melatah bila digertakk!! wpun smlm dah manyak melatah.. n tq utk semua ahli PSSCM UITM PP yg sgt berkerjasama utk carik jalan nak selesai masalah.. kalau tader yu all tatau le..


dan pd ketika.. sy masih miong2.. plus lapa ya amat ni ha.. ptg ni pulak ada miting .. adui ai.. tak pe lah.. kalau tak mo pegi miting .. jgn kerja okkay!! duk umah.. jadik dapur engineer... hahaha...









SeAdaNya

Wednesday, July 30, 2008

kelegaan terlampau..


waah.. kelegaan bila dah lepas ari rabu.. kalau tak sy lah seorg ibu yg belajar di mlm harii... sakit pala i...

ingatkan ada kelas lg esok, sekali check, rupanya salah tgk time table.. so esok lupa nak btau student ade tutorial.. sudahnyer.. tiada kelas la esok.. maka kelegaan tadi menjadik.. kelegaan yang terlampau.. heheheh


SeAdaNya

Monday, July 28, 2008

KasUt Pink


it's Monday..!! No monday blues for me.. manyak menda nak buat.. semangat mmg berkobar2.. sibuk mmg tak blh cakap.. 8-5 ptg tu .. macam air je laju nyer.. tak sempat nak ngantuk2.. wah mantopnyer saya ye.. ehehhe mesti ader org menyampah baca entri ni.. ikut suka la.. biarkan la org itu dgn tahap menyampah nyer.. dgn kelas silat.. dgn kelas hakiki.. kalau ader part time.. lg tak menyempat2 rasanyer.. harus i tak kuar lunch.. boleh ke? kalau tak lunch.. bukan ghazi la nama nyer tuh. heheh

arinih cam lega sikit leh la i updet my blog.. nak cerita apa yer.. ingat nak cerita pasal selipar baru alif.. hehhehe.. anak bujang i tuh dah pandai pilih kasut senirik.. oleh kerana selipar nyer sebelah hilang.. so kena la beli selipa baru utk dia.. bw dia kek carefoo sabtu pagi lepas.. n suh dia pilih kasut mana yg dia berkenan.. dan dgn yakinnya dia pilih kasut kaler pink.. heheh.. yakin betul dia kasut tu lawa n suit ngn dia.. mmg kasut tu kiut.. cuma utk boy rasenyer tak bapa sesuai.. tapik dah kerana dia mmg "yakin boleh" berkenan ngn kasut tuh.. beli je la.. kalau sua lain.. dia amik pastuh dia letak balik kat rak care foo tuh... so.. abah terus bayar,.. apa lagik sakan dia gayakan kasut tuh kat karefoo tuh.. mmg dia selesa ngn kasut tuh.. dlm kereta asik duk silang kaki dia.. dia yakin kasut tu lawa.. dan ibu tak mo kacau la keyakinan dia yg tinggi tuh... nnti ibu amik gambar n paste kat sini.. nnti dah besar .. bila dia tgk biar dia senyum senirik tgkkasut pink dia tuh..

sampai umah tak mo bukak .. abah lap tapak kasut tuh ngn air.. then biarkan dia pakai kasut.. nk tdo pun tak mo bukak.. :D .. rasa tak lengkap plak tader gambar kasut dia.. nnti la.. free2 i amik gambar paste kat sini...

k.. back to work.. till then... .. cau cincau.. !!




SeAdaNya

Monday, July 21, 2008

Happy BirthDay....


Wan Muhammad Alif Bin Wan Ruzaini..



Today, I am celebrating second anniversary of being a mother to a son named Wan Muhammad Alif Wan Ruzaini. I cannot describe the feeling at the moment. Even the pain that I’ve gone through, I know that I am blessed and God sent His very best.

My Son Dearie.. Happy Birthday.. For the rest of my life.. I will always love you..



Photobucket



Td ibu dah tulis panjang.. tp terdelete.. so nnti ibu tulis lagi..





SeAdaNya

Friday, July 18, 2008

Miong-MioNg



Berat dah kepala ni.. penuh ngn ilmu2 satu semester nih.. hek hek.. semput i tauuu!!.. argh..

tu blm cerita tgh tgh subuh marah asben sbb kejut lambat.. ingatkan dia kejut kul 7.30 pg.. rupa nyer 3.30 pg.. series.. minggu ni ialah minggu Qiyamullail.. tp bukan utk semayang sunat.. tp utk siap kan kerja yg berlambak2 .... adui ai..

SeAdaNya<

Thursday, July 10, 2008

BuKan RoBoT


Nasib baik akuh ni bukan Mr robot.. kalau tak mesti memory akuh dah outt!!

Damn crazy bzz..

sblm fius terbakar.. baik rileks2 kan diri jap.. ini aje yg menenangkan saya..


Photobucket





SeAdaNya

Monday, June 30, 2008

ahlAn Wa sahlan..


Selamat mendaftar adik-adik pelajar.. ewwah.. adik-adik kunun ye.. i mude lagi tauu..!! Sori la utk en mail n kak ju.. anak dorang daftar.. tp tak dpt nak jumpa @ ajak dtg umah.. my weekends penuh adegan main perang2 ngn anak2.. alif abah dia tader dia tader member mula la dia nak jeles ngn adik dia..

ok lah.. manyak kerja.. wpun tader mood.. nxet week dah abis cuti semester.. pelajar2 ku register.. kelas dah nak stat.. nota pun kelam kabut lagi.. rasa macam nak cuti je... BukIt Merah .. Jomm!! jeles tau dgr citer ader org ramai2 g pangkor tauu... sangat jeles.. !!



SeAdaNya

Friday, June 27, 2008

Al-Qissoh!!


wa.. mandumnyer arinih.. suami gue berkursus utk 3 hari ini.. bukan tak biasa.. tp biasa dia pegi time week days.. ni week end plak nak berkursus.. apa ke hey nyer yopp!!.. cuti2 ni tinggal i ngn anak2.. mana i tak emosi.. teruk tul kan..

kak tini ngn mira ok je duk jejauh ngn suami dia.. gue ni.. br 2-3 hari dah heboh sekampung n nak emosi bagai... series tak biasa.. hak hak.. bior la.. apa org nak kata.. i nak emosi jugekk!!

dah la pg td nak hanguskan gula nak buat puding .. tp jd gula hangit.. terlebih hangus.. lagi la gue emosi..

start counting every second.. till i get my husband back..:D.. jgn muntah everibedih.. hek hek..



SeAdaNya

Monday, June 23, 2008

FRuStratioN


Pemimpin yang aDil.. itu la spesies yg dah pupus skrg ni.. baik d prgkat ptadbiran tertinggi negara,,, maupun kat opis akuh ni.. aduii.. giler berlagak le mamat tuh.. bukan setakat tak adil.. tp penipu besar plak.. blh?.. aku br je dpt kesan pembohongan dia pg ni.. .. arinih rasa cam nak makan org je..nak makan org yg suka memangkuk-mangkuk kan akuh.. Aku bukan mangkuk le.. mulut longkang tul le.. frust.. betul betul frust.. !!


SeAdaNya

Friday, June 20, 2008

Alahai..


SAlam Jumaat..

Anak selsema.. batuk2.. ati risau.. badan di opis.. hati n kepala melayang2.. teringat anak2... ok ke.. tak ok ke..?.. telipun emak..

"Apo Cito"..

" ontah lah.. ayah kau skrg ni tak paham lak omak dohh"

"apo pulak.. ontah ni jam dio bangun pagi dah masuk subuh pun dio tak semayang.. tdo balik kul sepluh baru bangkit semayang zuhur.."..

"apo camtulak.. mak tak tanyo ko..."

"tanyo.. pesal apo tak semayang terus.."

" aku sejuk.." -- Ayah..

biasanyer.. kul 5 ppg dia dah mangun mandi2 nak tunggu subuh... ayah dah tua.. umur dah lbh 80... agaknya.. sbb tuh dia nyer perangai dah mcm budak2 balik...

tgh berkira.. bila la nak balik kg ni....

" bilo mak kono pekso doktor..?"

"11 bulan 7 , sekali ngn ayah "

" ari jumaat tuh.."

" iyo ko.."

" a'a .. tgk la.. kalu bulih adik blk antar..tgk dulu la.. camno.."

" tak payah doh.. minyak dah naik ni.. tak yah la balik selalu2.. ponek.. kau sihat yo sudah..".


bila mak ckp camtuh..lg la rasa macam-macam...








SeAdaNya

Thursday, June 19, 2008

ReJeKi


hujaaaN!!!!!!... Ye ye!!..

bersyukur nyer.. tak sangka.. slps 2 malam yg panas.. smlm kat umah ujan juge.. tp i tak rasa.. masa balik dr opis otw amik anak.. mmg gelap mcm nak ujan .. tp tak ujan.. balik tgk2 ..dpn umah basah.. ader lopak2 air.. suker i padang depan umah tu basah n lecak.. ader harapan cik abang tak g main bola.. blh la dinner awai sikit arinih.. heheh

sudahnya... mmg dia tak g main.. hehe.. so i start masak awal.. 6.30.. masa ezora stat.. n abis masak.. masa ezora abis.. satu jam je i masak.. hahah kagum kan..?.. i taderla masak best... tenggek nasik, masak sup ayam, celur brocoli.. telur goreng masak kicap.. Siapp!! lps maghrib leh makan..

boleh je nak beli.. tp skrg anak bujang i dah pandai nak makan senirik.. dia suka sgt supp,.. tp kalau beli d kedai ni.. tataula berapa byk perasa di taruknya.. mmg le sedap.. tp kesian budak2 kecik dah makan menda2 yg tak sihat.. tu yg masak jugek.. sedap tak sedap dia telan ajer.. janji supp..

So skrg ni.. ujan tgh mencurah2.. Rezki rezki... Ujan kan petanda rezki dr Tuhan.. lps ujan udara jd segar.. ingat dulu d*R ajlin penah tanya.. masa bila cuaca paling best.. so i jawab la .. lps ujan.. tak sangka la jawapan i betul.. kan i da bgtau.. i ni prof in the making.. bijak nyer lain macam hek hek..

skrg ni tgh terflashback masa dulu2.. time 2 ujan camnih.. g duduk kat serambi rumah... kt kg le.. umah skrg ni tader serambi.. sambil tgk ujan mencurah2 dr atap zink.. smbil kira2 isipadu air yg tgh nak naik (prof in the making kan.. semenyer tindakan nya berpaksikan ilmu dan kebijaksanaan..hek hek..).... ngk org lalu... kengkadang kalau ader org jalan kaki .. mak jerit.. "Hujjann.. !! singgah la dulu "... org kampung ni ramah nyer lain macam.. semua nyer sedara..

kalau balik sekolah time ujan lebat ni.. mak selalu pesan suh singgah umah sesapa dulu... umak mak cik jarah kantin la.. kedai tok taha la.. umah cik ani tokah la.. kedai cik badariah la.. tp tadernyer.. rela aje kita org redah balik smpi umah.. malu aa nak singgah2 umah org.. balik umah kan senang.. tp tulah mak selalu marah redah2 ujan ni.. dia risau sebenarnya.. iyerla ujan lebat.. kengkadang kereta tak nampak kita org tetepi jalan tuh.. tu yg dia suh kita org singgah dulu kat umah sesapa.. ye la sekampung tu sedara...

tp kalau balik jugak.. mak bising.. bising2 pun.. dapat gak makan nasik n secawan milo panas... OkLah Tuhh!!...

smlm..ada isu panas masa buletin utama.. ader plak satu p*rti komponen B*N dah buat press conf kata dah loss confident ngan pimpinan pak lah.. pastuh cik abang mula bukak bbrp isu yg gue mcm blurr.. then dia tanya

" adik tak baca paper ker, lemah la isu semasa dik ni.. tu pun tatau.."..

" tader mase aa.."

"baca online lerr."..

" tader mase.. hari2 adik baca apa yg adik kena ajar je.. tu pun tak cukup mase..(sib baik ade masa updet blog heheh..)"

"ala kesiannyer.. tak per la.. nnti abg tlg ceritakan apa yg abang baca kat adik ek.. (sambil gelak berlagak).. "

"ok"..

Profesor tak baca paper bang.. dia baca jurnal jek.. !.. hek hek.. ya ka..

apo bondo la den melalut nih.. k chow cin cau.. len kali cerita lagik...!!




SeAdaNya

Wednesday, June 18, 2008

moTiVasi


hari ini di motivasikan hehe.. sy sememangnyer sejak dua menjak ni mmg bermotivasi abis.. sy mahu manfaatkn setiap ketika yg d pinjamkan pd saya.. sementara masih berpeluang .. penat juga.. tamak pun ade.. semua nak buat senirik ye. tp tak pe.. sementara berpeluang .. sy sentiasa mahu jd yg terbaik wpun kadang2 logik akal nye tak mampu.. tp satu aje yg memungkinkan semua.. sy ade semangat.. semangat sy besar.. jangan bilang tidak jika kita belum mencuba... ewwah.. kalau la Prof Kamil tau ada Prof in the making sbnrnya dlam dia duk bg talk td hek hek.. sapa lagik.. i la tu..

kesimpulan dr apa yg sy dpt dr Prof Muhammad Kamil td ialah.. " Bersihkan hati.. Bersangka Baik.. Berani.. Kembali dan mohon pertolongan dari Dia yang Maha Kaya..".. Biasa je ye..? tak ini luar biasa.. sbb manusia.. kalau tdak diingat kan dia lupa.. Terima kasih Prof Muhammad Kamil utk hari ini..

Segala Amal Yang baik, Walau sepatah kata Tuhan akan memberi balasan berlipat ganda, Wallahua'lam


SeAdaNya

Monday, June 16, 2008

kEcUkUPaN


salam senin everibodih.. ewwah.. macam ler ramai sgt yg membace ye.. hek hek..

hari ni i dtg lewat ke opis.. tu pun pinggan tak sempat basuh kat umah.. harap2 cik abang blk awal kang dia tulung basuh heheh.. leh ek bang.. nnti adik tulung jg anak plak masa abg main bola... hah.. sakan.. org lelaki dgn bola mmg tak blh d pisahkan.. tak pe lah.. sib baik dpt isteri solehah macam i.. i ikutkan aje.. agak2 boring makan bola tdo bola.. skrin tv tu asik duk tayang citer realiti yg menghijau aje.. harus i masuk bilik tdo aje.. ambil kesempatan.. 2 perkara yg mmg tak blh nak paham camner nak baca n camner nak blaja..

1. Baca not lagu.. yg toge2 kepala itam .. klef trebel la.. arg.. tak paham..

2. blaja skill main bola dr tgk bola kt Tv.. mmg tak paham.. tendang aje.. kat mana plak susahnyer ye.. yg nak kena tgk manyak2 game tu pasai apa..?


tp tak pe lah dah minat.. layan kan aje.. bukan jauh pun.. depan umah je pun... bunyik nyer mcm pegi jauh bebenor ye.. hek hek..

mm.. rasa cam tak cukup jam aje.. ting tong ting tong.. ni dah pukul 3.. rasa cam br je nak start study tuk ajar subjek2 baru .. ni br satu ni.. chapter 1 pun tak siap lg note nya.. ni kan plak 3.. dah la mls nak cerita pasl kesesakan napas ku yg ituh..

hari ni nak citer pasal anak je.. buah hati den yg dua org ituh... alif dah besar dah.. dah pandai kata tak mo.. dah pandai pakai kasut, betulkan kalau terbalik.... pandai kejut abah bgn tdo.. pandai perintah2... Afiqah plak 3 june arituh dia dah pandai meniarap.. hehe.. nak masuk 6 bulan br pandai meniarap si tembam tuh.. senyum manjang.. .

skrg ni cabaran dia ialah.. rasa cam blurr plak.. tatau mcm mana the best way utk didik2 anak2.. org kata ..'naturally kita pandai sendiri.. tp tulah.. yg sy perasan sy mcm garang plak ngn alif.. naturally.. 'saya jd seorg ibu yg garang..'mlm td aje.. asik kena lepuk aje.. dia dah semakin macam2 skrg.. lps marah menyesal .. layan dia .. dia naik tocang plak..mm.. pastuh dia makin jeles plak ngn adik dia..

aduhai ...

kengkadang rasa cam.. asik pk nak didik n ajar anak org.. last2 anak sendiri terabai.. asik pk camner nak ngajar bila semester bukak.. anak sendiri.. bila dah penat mula nak naik2 suara.. lepuk jentik2...
kesian sebenarnya.. tapi rasa nyer sy ni kurg skill.. kurang kelembutan le nak mendidik ni.. aduhai lagi

.. camner ye..

so arinih g kedai magazine.. lama dah tak beli2 majalah ni.. beli Pa & ma .. kena baca sumting utk tahu sumting.. mm tp tulah.. lain plak yg d baca.. bc kisah ibu2 yg di uji lebih berat .. kolum KISAH MAMA utk edisi Julai tahun ini.. mmg sayu.. argh.. ni yg malas nak beli majalah ni.. tumpah airmata lps baca ini dan kisah adik Arel.. ni pun macam nak tertumpah lagi air mata.. kalau u all nak tau ceritanya.. g blei senirik la ek.. promote ni.. kalau editor pa & ma tau ni.. harus dia kasik langganan majalah percuma kat i..

tp tulah.. utk rasa bersyukur dan redha dgn rezki ni .. kita kena tgk org yg kurang bernasib baik dr kita.. br kita rasa bersyukur dan lebih redha..

kalau asik tak berpuas hati dgn rezki yg ada.. tdak puas hati dgn rezki org.. itu yg buat hati tak tenang.. dan asik komplen n mengungkit bagai...

apa lg yg saya mahu.. anak2 sihat dan comel.. suami yg bertanggungjawab.. ibu n ayah yg masih dan sihat utk sama2 menanti kepulangan sy di hari raya.. apa lagi yg kau ndak!!? harta .. byk tu tdak .. tp ader la sikit2.. duit .. cukupla makan pakai.. cukup lah..

dan moga aku redha dan bersyukur dengan Kecukupan ini.. Alhamdu lillah...

Emosi sungguh ari ini...









SeAdaNya

Thursday, June 12, 2008

BerSabarlah..



mm.. ngantuk le plak petang2 ni.. skrg ni tgh bersungguh2 buat nota utk subjek2 baru i.. yu allzz nak tau.. 3 subjek baru i this sem.. dgn lima subjek semuanyer.. hahah terrer tak?.. mmg i terrer.. kejam giler org yg berpangkat bos kecil ituh.. gila kuasa kroni tak hingat.. lantak le.. blog i .. suke i le nak tulis apa.. hang tak blh nak marah okay!!.. lg pun mmg btul ko gile kroni kejam terlampau.. hahahah ..


puas hati...

tapi tak pe.. dah nama nyer org bwhan.. tader pangkat ape2.. ikut ajer le.. asik nak komplen ye ..!! kengkadang kita kena bersyukur jugak.. mungkin ini satu cara aku nak memantapkan diri.. ko jgn jeles plak kalau satu ari nnti aku giler terrer segala macam subjek dr ko.. walaupun skrg ni mmg aku lg terrer dr ko pun.. setakat nak subjek senang2 setiap semester.. ape ade hal..

bila rasa marah.. rasa geram.. kengkadang meletupszz jugak.. tp.. kdg2 pk pk balik.. aku kena bersyukur.. kalau nak marah2.. gue flashback masa time wa.. PTFT dulu.. lg rasa mcm melukut.. memandang pun org tak sudi.. so tak pe lah.. prinsip saya mudah.. 'biar org buat kita.. jgn kita buat org.. yakin Tuhan dia dan Tuhan saya sama..lambat laun dibalas juga.. ".. buat baik di balas baik ..

balik dari majlis sambutan PSSCM minggu lps.. ada satu yg terngiang2 kat telinga ni... pesan dari Ustaz.. "Bersabarlah.. bila bersabar Allah berserta.." mudah kan konsepnye.. Alhamdulillah.. kalut2.. pegi jumaat petang ..smpi tgh malam... 2 ari dsana.. ahad ptg kena balik semula ke penang.. kes tak blh cuti.. ada odit.. suami demam bagai.. penat punya pasal.. bekal pesanan sejukkan hati dr ustaz buat saya rasa semua itu berbaloi..

jadi tak ape lah.. sabar.. tp bukan sabar kosong.. sabar ade strategi.. !! hahaha.. ada brani ka? !! orait chow cin cau... muahahahaah gelak jahat sikit...







SeAdaNya

Tuesday, June 10, 2008

nEver EnDing Story


Alhamdu lillah.. baru boleh menarik nafas lega.. slps smlm yang audit.. yg miting penutupnya di luar waktu opis .. nyaris2 gue nak balik udah.. sib baik kejap je.. Dr Don nyer pasal tak pe.. heheh i tak marah that kind of boss .. kalu boss lagik satuh tuh.. marah jugek rasenyer...

so d samping mengaplikasikan 5 s di pejabat ni.. rasa nyer rumah gue juga perlu sentuhan 5s yg terlampau.. bilo la gamaknyer nak guna CTR yg ade tuh utk duduk dendiam kat umah n kemas je..
akan ku sisih segala mak nenek yg mmg susah utk di sisih.. ( susah le.. i ni sentimental.. sampah sarap pun susah nak buang woo.. kalau kertas yg alif conteng pun sayang nak buang.. kengkonon .. seni anak2 la gituh)..

tu la.. kena pejam mata then campak je... tp kang cik abang tu pulak bising.. dia kata gue suke buang2 barang.. atau pun kemas pastuh tatau letak mana.. mmg pun.. sejak tua2 nih.. ingatan tu kureng skit..

eh.. i bukan nak cite pasal kemas umah maa.. i nak citer psl pengalaman i yg rase nyer baik utk dkongsi kan le.. utk para ibu2.. n bakal2 ibu.. atau kepada suami2.. atau bakal2 suami.. yg perlu beri support pada u punya isteri.. ini pengalaman saya.. mungkin pada anda tindakan saya silap atau tidak tepat atau tdak sesuai dgn situasi anda.. apae2 pun terpulang sy hanya ingin berkongsi untuk membantu dlm sesiapa yg dilema membuat keputusan...

hahahaha.. macam le series sgt ye topik nyer... suspen2...

kisah nye begini.. saya skrg sedang BF my little princess exclusively.. alhamdulillah.. smpi umur dia dah masuk 5 months++ ni sy masih mmpu bekalkan dia susu yg cukup.. walaupun sy bekerja.. dan waktu kerja sy.. dari 8 pagi hingga 5 ptg.. dan kadang2 ade kelas mlm kul 9 smpi 10.. (sy angkut bby skali sbb itu kelas ko-k )..

caranya.. sy simpan stok susu beku dlm bekas dadih dan labelkan mengikut tarikh susu diperah.. kalau di simpan dalm freezer susu blh tahan 3 bulan.. so bby saya tak bermasalah untuk ditinggalkan bersama pengasuh di nurseri sbb dia boleh menerima Breast milk dgn menggunakan botol .. tak semestinya mesi direct dari saya wpun dia lbh prefer kalau dpt bertempek je.. smpai la tertdo.. dgn ibu2 dia skali tido..( cik abang selalu kompplen..amik kesempatan katanyer )..

sy mungkin agak bertuah le.. sbb kat ofis sy ada bilik sendiri yg memungkinkan saya untuk perah2 bila2 masa saja yg saya nak tanpa rasa segan dan silu.. wpun org selalu tegur sy bawak bekas makanan yg besar.. padahal itu adelah box yg sy guna utk simpan susu2 saya .. yg sy perah pd hari tst.. tak kisah le.. small matter.. stakat nak hangkut kotak tu kehulu kehilir.. dgn parking yag jauh.. itu tader masalah.. anak punya pasal.. sy sanggup..

tapi tulah.. perjalanan nyer tdak selalunya cerah.. tetiba sy perlu attend induksi utk 2 minggu lamanya... waaa... dugaan tu.. sy caall penganjur dan tanya prosedur kalau sy nak bw bby sy sekali.. dan seorg pengasuh,.. sib baik mak masa tuh dan standby nak ikut tlg jaga.. mereka beritahu saya.. saya boleh bw bby.. dgn syarat sy kena bayar penginapan utk seorang lg pengasuh.. dgn kadar harga RM 60 sehari.. kali dgn 15.. uwaaa... RM 900.. mak ai.. sy terbayang peti ais je yg mampu dibeli dgn duit 900 tuh!!.. sy buat surat permohonan utk mohon pengurangan bayaran.. tp En Huzaifah kata .. itu bukn bwh kuasa dia.. cuma dia benarkan sy bawa anak dan mak .. dgn kadar bayaran yg telah dtetapkan.. setelah bincang2.. sy setuju.. tak smpi hati nak tinggal kan si kenit tuh.. tak pe lah.. duit boelh carik.. kalau tinggal kan pun.. lps ni kena beli susu tin pun calculate2.. harga smpi jugak rm 900.. kena plak paakai susu soya cam alif.. 3 bulan je tahan 900 hinggit tuh.. so tak pe.. PASRAH..gue hangkut aje ke kursus.. niat nyer.. mmg nak bagik anak gue yg terbaik.. sy tader pilihan...

so .. ari first tuh .. letih kan.. drive dlm 3 jam.. plus nak hangkut brg.. dgn jadwal yg pack.. then kena perah susu plak sblm start setiap session.. mmg penat.. plus susu pun tak brp byk.. so cara nye.. suruh fiqah hisap sebelah.. sblh lg pump.. bru byk kuar susu... br lega nak tinggal dia ngn uwan dia.. tp pas 2-3 hari.. dah stabil.. susu pun dah byk semula.. smpi terelbih2.. plak.. smpi ada hari tu buang je.. sbb tader peti nak simpan..

then bila dah nak abis kursus.. g bayar kat pengurus asrama spjg kursus tuh.. cam tak caya permohonan sy d luluskan.. drpd kena byr 900 hinggit.. dorang kasik dicount ke 450 hinggit je.. argh.. macam nak nagis.. tak sngka.. dorang kesian kat akak niha.. uwargh.. lega bebenor.. rasanyer.. 50% tuh.. terima kasih la kat pengurus pusat latihan dan jawaatankuasa yg meluluskan permohonann saya,.. Tuhan sahaja yg dpt membalas budi kalian..

moralnye disini.. utk ibu2 dluar sana.. nak menyusukan anak ni mmg le byk dugaan nyer.. semangat kena kuat sbnrnya.. sy betul2 nak susukan anak sy yg kedua ni sbnrnya sbb sy dah belajar dr pengalaman yg lalu.. anak sy yg sulung sy masih tak berapa pandai masa tuh.. so sy campur susu ibu dan susu formula.. bukan tak bagus.. cuma dari segi kesihatan ni.. Alif agak mudah dapat penyakit.. sebulan sekali mesti g klinik.. selsema la batuk le.. ulcer la.. viral la.. Adik Afiqah plak.. bukan tak berpenyakit langsung.. tp setakat ni Alhamdu lillah.. selsema2 sikit aje.. dan anitbodi agak kuat berbanding alif.. sy rasa,, .. alif dan Afiqah..perbezaan nya ada susu la.. alif saya campur, Afiqah.. eclusively breast feeding.. sbb tuh sy kuatkan semangat .. letih mmg la letih.. nak perah.. nak steam botol.. nak siapkan pagik2.. hangkut pegi opis.. dsbg nya.. tp tulah.. ANAK PUNYA PASAL..

anak ni pun pandai.. kalau kita cakap dgn dia.. dia paham.. masa last day kursus sy ade exam.. biasanya 2 jam sy tinggalkan sebotol susu.. 4 oz +. tp stress sgt susu jd tak byk.. ade 4 oz je.. padahal sy nak tinggalkan Afiqah dgn uwannya lbh kurg 4 jam (pegi awal nak amik aura exam .. nk study last minit kunun).. risau jugak masa tuh.. pastuh ckp kat emak. kalau dia nangis pandai2 le.. kalau dah tak mau langsung.. mak suap la air masak ngn sudu..

mak pun pesan kat fiqah..

" jgn nangis2 ye.. susu ade sikit je.. ibu nak pekso.."

sekali lagik.. Kuasa Tuhan kan.. Afiqah.. ok je.. cukup aje susu byk tu..

so kita kena set dlm fikiran.. yg susu kita cukup utk keperluan anak kita.. InsyaAllah.. kita akan dpt bagi yg terbaik utk anak2 kita...

utk anak2 ibu... (bila dorang dah besar n baca ini blog)...

jadik anak yg baik sentiasa doakan ibu dan abah... utk abang alif.. ibu mintak maaf sbb tak bg abg alif susu ibu smpi abg alif umur dua tawun.. ibu tak pandai lg masa tuh..tp dr pengalaman menyusukan abgng alif la ibu dpt bagi adik Afiqah susu ibu secara eksklusif. tp ibu sayang abang alif sama mcm ibu sayang Adik Afiqah...


ok lah.. lenkalik i cerita lagik....


SeAdaNya

Thursday, June 05, 2008

BiZi


wah wah.. bizi giler .. tak sompek nak berlibur2.. n berblog2... sesunnguhnya akulah staf yang berjaya, berintegriti, dedikasi dan berakauntabiliti.. mueheheh.. ikut suka nak puji diri senirik.. jgn harap ada org nak puji ko le.. kalau dalam environment keraja yg hanya ada rasa nak menjatuhkan dan mengambil kesempatan atas kelemahan org itu ajer isi yg ade..

bulan 5 yg penuh dgn warna warni.. kenangan2 indah..(my wedding anniversary).. semenyer jd kelam kabut.. tak sempat nak flashback detik2 indah.. sbb arituh ade exam argh.. sib baik senang.. wakakaka senang goreng heheh..

alamak wa ade mesorat.. kang ptg sambung kalau ade masa.. kan wa dah kate.. Wa BiZZZZZi... aiyo..!! wa cau dulu aaa....

sesungguhnya..
SeAdaNya

Tuesday, May 13, 2008



Happy Birthday My love..



Wah arini kalut bin kelam kabut le.. seme benda kena setel arinih. Mcm nak nangis.. makan pun tak lalu.. dah stat fasa2 kesian kat alif sbb dia kena tggl dua mggu.. ibu adik rafiqah n wan akan g kursus.. sian dia.. pasnih kelam kabut nak cr tu le ni le.. tp sbb arini spesel.. mesti log in jugak…


Happy birthday My dear hubby muahs… you know I luv you… k ek.. nnti I updet lg.. Muahssss!!



SeAdaNya

Monday, May 05, 2008






ChICKEN POX!!!!


2-3 minggu lps alif kena chicken pox. Kasyian kan.. tgk le.. toye je muka dia.. dia kena masa tu ari jumaat .. ibu tak perasan.. amik dia kat nurseri.. n malam tuh bw dia g kelas silat.. biasalah.. kat situh main2 lopak air.. tak larat ibu nak melarang.. nnti abis kelas.. ibu mandikan le.. n balik terus titun cuma prasan bdnnya panas skit.. n ada cam satu satu kudis kat kepala.. ibu siap korak lagi kudis tu... then.. pagi masa mangun tdo.. abah panggil dia suh tgk alif,. dia kata kepala alif naik manyak kudis... then bila ibu tgk.. ibu tau dah tu chicken pox.. tp abah insist nak bw g klinik sbb risau.. coz one of abah's fren anak dia main kotor jugak n then tumbuh kudis.. pastuh g klinik biasa n amik ubat.. tak baik2.. then dah lama.. Dr sahkan ada jangkitan kat buah pinggang ke hati.. tak ingat plak.. so.. abah kata baik kita check sementara masih awal.. so kita g jugak jumpa uncle Nagapp*n dia.. so sah le.. mmg chicken pox. Yupp.. dr kata masih d peringkat awal.. ada ubat la.. utk dberi .. plus alif ada eczema.. so dia munyer chicken pox blh jadi teruk dr kanak2 biasa le.. so.. ok la. lega sikit rasa..

balik je bg makan ubat.. start naik manyak kat blkng n montot dia.. penuh... kesian.. hari kedua tuh.. demam dia naik tinggi... ibu balut ngn napkin basah n ketak kain tuala yg drendam ngn air asam jawa utk turunkan suhu badan dia.. then bg ubat demam... so masa ni makan ubat mmg kena ikut time.. lamabt stgh jam je.. demam dia akan naik.. sib baik le cuti wiken..

lps dua ari demam ok.. cuma gatal2 je la.. nak tggu bintik2 tu kering n sembuh.. pastuh abah pulak demam.. ari senin tuh ibu kerja mcm biasa.. ye la time tu la nak siap kan markingf markah student.. so orang demam.. jg org demam.. baru kul sepluh abah tepun.. suh balik .. alif tak mo duk diam.. abah tak larat pulak.. so balik le ... menjaga dua hero itu di rumah.. sib baik hero besar blh jg diri senirik.. org demam ni tau la peel nya.. ni tak kena .. itu tak kena.. so ptg tuh.. ibu g opis.. n amik adik Afiqah.. n bw balik lab report.. konon2.. nak cuti esoknya.. n marking d rumah.. tp abah kata.. lps makn ubat dia rasa lega.. n dia nak stay jaga alif drumah.. end up so abah amik turn jaga alif smpi ibu siap kan kerja.. pastuh nnti ibu plak take turn jaga alif.. tq abah for being so understanding..

Alhamdulillah.. skrg alif dah ok.. tp ada lgik gak parut2 dia.. tak pelah.. kena kecik2 pun ok.. nnti kalau time sekolah.. lama pulak nak monteng nyer ye.. n alhamdulilah.. si kecik RafiQah tak kena .. Dr kata kalau ibu dah pernah kena CP.. bby akan ada protection smpi umurnya 6 bulan.

uwargh.. dah pukul sebelas... mk lah.. manyak kerja ni.. updet TP.. la.. surat le itulah.. oklah.. nnti i tulis lagik.. ni gambar si tembam sy .. muahs!!!









SeAdaNya

Tuesday, April 29, 2008





JoM Bersama Eric


ni pogram feveret kami dorang.. wpun astro ulang episode yg sama dua tiga kali.. kami tgk jugek n still blh gelak dgr lawak eric ni. so selalu sgt ngk agak nyer.. makin tak sabar nak ada umah senirik.. nak hias2..

tu le .. adat beli umah agaknyer.. masa nak beli tuh.. kemain nyer dia janji.. bulan dua tahun depan siap la.. dah blh duduk.. ni dah bln 4 dah amoi oii... bila tanya.. bulan 7 pulak.. malas nak menaruh harapan.. tggu aje le umah tu siap,.. tp harap2 .. by the end of this year siap la ye.. n blh duduk..

skrg ni duduk umah sewa.. isk.. bukan tak bersyukur.. bersyukur la.. ada juga tempat berteduh.. kecik2 pun oklah.. cuma tulah.. bila nak beli apa je.. mesti kita org kensel.. sbb nak tggu umah baru siap.. masaklah nyer umah tak siap2.. heheh.

ni gambar kat ruang tamu merangkap ruang family plus ruang tmpt alif main. Alif pulak pesen dia.. kalau nak main.. dia mesti lambakkan bekas mainan dia (sila rujuk gambar: d sblh kanan sy).. dah kuar seme isi perut.. baru dia stat main.. so kalau la ada tetamu yg dtg mengejut.. jenuh lah kami kaver2 line.. n kelam kabut simpan dalam bekas semula.. tu blm masuk kisah2 terpijak mainan dia.. senduk la.. sudip dia la.. periuk la.. lego la.. n macam2 mak nenek lg. So rumah baru kami pilih yg separate ruang tamu n ruang keluarga.. so alif will have his own space.. nak main ke.. nak lari2 ke .. suka hati dia.. of course la dia kena kongsi ngn adik Fiqah kan.. n yet.. ngn adik2.. heheh.. budget anak ramai tuh..

So credit to Abang yg decide nak beli rumah.. wpun pd asalnya tak mo bli lagik.. sbb tak sure nak bermestautin dimana.. tp sbb logiknya.."beli umah tak rugi ..mcm beli kereta.., br register dah turun harga.." so i setuju la.. n now, rasa bersyukur sbb dah beli umah.. ye lah.. semua nyer utk anak2... bila dah jd ibu ni.. seme utk anak2.. kalau dulu.. ade kerja tetap pun oklah.. blh bayar duit kereta.. beli baju kasut bagai sudah.. tp bila ade anak ni.. lain.. semanagt kerja tinggi.. seme utk anak2.. tak mo anak2 susah masa depan.. tak smpi ati bila anak kata "nak"... tp tak dpt beri.. of course le kena tapis2.. takmo le dia jd macam anakku sazali kan.. mintak simpang le.. plus Alif skrg dah pandai sebut "nak".. bunyik plastik je.. dia terus kata "nak".. cair beb.. tgk muka anak ni kesian.. kalau plastik kosong pun.. i buat magik jugak supaya ade sumting yg dia blh makan dlm plastik tuh.. jd kengkadang utk real kan magik tuh kena la ade money.. mmg semua rezki dari Tuhan.. tp adat kita manusia.. kena usaha.. baru ade hasilnya..

eh.. camner dr cerita rumah blh pegi cerita duit plak ye.. mm.. ok rujuk gambar.. tgk atas peti Tv kita org.. heheh.. kalau la eric leong tgk.. mesti dia blh nangis.. dia selalu pesan.. atas TV jgn taruk barang2.. tapik tatau la.. kalau la atas tv tu clear .. lps time kerja je mesti penuh semula..

" bang.. nak tau tak eric kata kan .. atas tv kena clear .. tak blh ader barang"
" mmgla.. abang dah lama tau dah..".
" nnti nak btau eric.. suami saya .. lagi clear atas tv tu.. lagi suka la dia taruk barang "..
".. sbb tu lah abang kena guna tv plasma.. tak blh pakai tv biasa2 ni"..
"ek ele.. "..


Wpun umah sewa kami skrg ni kecik.. n skrg ni panas plak.. sbb cuaca n keadaan umah yg rendah silingnya.. kat sini la umah first kami pas kawen.. sampai le dah ada dua anak .. kat sini la.. kita org heppi.2.. gaduh2.. wpun kami akan ada rumah yg baru.. tp sejarah tdak boleh di ubah.. "kami bermula d sini.. Home sweet home..!!"


gambar tak clear .. sila lihat my FP utk siaran yg lbh jelas..!!


pesal line cam mengong2 nih.. susah plak nak upload..



SeAdaNya

Friday, April 25, 2008




My Day.. I am 29 .. Oklah Tuh!!!



I have told u yesterday.. Today is a special day rite? bcoz today is my birthday,, hik hik as usual la kan, my husband is the first person wish me happy birthday. .. Then my old friend izzu n kak assisam, senior sekolah dulu... and biasalah... my dear brother amat... every year dia mesti ucap... tak ramai kan? ha lah... org sumbung mana ade org nak wish. hek hek.. its oklah... better ciput than never.

Today.. I started my day with hanto my daughter for monthly check up.. now she is 4 months old with 6.4 kgs, semangat kan..!! suker i.. geram , montok2.. bulat2 peha n lengan.. abah kata macam buah durian.. hek hek. then send both of my lil prince n princes to nursery. After dat we had our bfast togeder2.. roti canai je.. on dway nak uruskan pasal income tax.. then kita org p LHD*N.

Ting tong ting tong.. da thari.. mira ajak makan plak kat K4.. K4 lagi ye.. mcm le tader tempat lain yg bulih di buat lawatan.. hehe.. K4 ni oklah utk org simple2 mcm i.. senang.. parking senang… makan senang.. wayang aje yg tak der.. lain lain.. OKLAH TUH.. (smbil buat sign tgn macam saida AF6)..

Masuk kerja.. semayang2.. kerja.. kerja..kerja.. n e-filing n so on.. n blogging.. ha! Dah azan asar.. kejap je kan masa berlalu.. esok da tak blh nak panggil bday girl dah hahaha..

Tatau nak tulis apa.. but d feel for today is.. bersyukur.. bersemangat.. dan bahagia…
Alhamdulillah…

utk org simple mcm i.. oklah tuhh!!


Ape-ape pun..

Ku panjatkan Kesyukuran Ke hadrat Allah atas segala kemudahan dalam hidup, kebahagian dalam berumahtangga dan atas segala nikmat,nikmat ujian, nikmat menjadi anak kepada emak dan ayah..nikmat menjadi isteri kepada seorang suami yg memahami dan menyayangi.. nikmat menjadi ibu kepada anak-anak yg sihat dan comel..

hanya Engkau yg menentukan yg baik2 utk ku.. kerana limpah kasih dan sayangMu.. Aku memohon ketetapan hati dalam mensyukuri segala nikmat yg Engkau berikan ya Allah…

Ku Mohon kekuatan, keselamatan, perlindungan dan limpah rahmat Mu agar diri ini akan terus mampu memikul amanah mu dimuka Bumi ini YaAllah..

Amin Ya Rabbal ‘Alamin.

SeAdaNya

Thursday, April 24, 2008

SEMPuRNa



Selagi nama nyer pekerja.. maka takkan abisnyer kerja ye.. lepas setel seme report.. berpinar mata menengok report2.. yg sejuk kan mata ada .. yg menyemak kan mata pun ade.. baru je abis miting hehe.. dpt lagi kerja baru.. arghh!! luckily I have partner.. I am not alone.. so taderle terjepit sgt .. pepun sementara menunggu abang dtg amik .. sempat aje menukar lagu kat blog ni ha.. tak mo sedey2.. dah berminggu blog ni suram.. bak kata kak tie..” tak payah la dgr la lagu tu.. org tu pun dah tader”.. so kita tukor mood la ye.. bukan susah nak tukar mood ni.. yg paling terrer bebudak AF.. lps sedey2 member tersingkir blh plak heppi2 jugit2.. .. yg susah nak tukar iyelah tabiat buruk kita manusia nih.. k lah.. wanna be happy coz.. tomorrow is spesel.. lusa also spesel.. everyday is spesel.. coz.. someone complete me.. nak ke K4 bawak dak2 kenit tu jenjalan.. see yaa..


SeAdaNya

Friday, April 04, 2008

CiNtA 3 SeGi..


Eh tdak.. minta djauhkan.. bukan sy yg melaluinya tika ini.. cuma hasil lawatan smbil belajar di alam cyber semalam.. sy bertemu ini kak are-T.. tergerak utk memberi pandangan.. tp sy batalkan niat.. cuma jauh d sudut hati.. sy tdak sekuat org itu yg mampu menerima kenyataan.. jgn bicara pasal keadilan membahagi2 kan kasih.. jgn bicara sy menolak hukum Tuhan.. nauzubillah.. bukan itu niat sy.. sy cuma membayangkan kedudukan sy dtempat org itu.. dan nyata sy tdak sekuat itu.. sy tdak mampu.. ye sy kuat cemburu.. sy amat cemburu..

kemdian sy menemukan ini di pula..perihal cinta tiga segi di blog kak P-Nut dan ini khai . .. kisah banduan yang dihukum mati kerana tuduhan membunuh ex-boyfriend tunangnyer.. kerana cemburu atau mungkin kerana hilang pertimbangan.. stlh sy google.. mmg byk vers cerita .. sy sendiri tdak tahu yg mana sahih.. ada yg kata dia TER bunuh.. tdak sengaja membunuh @ membunuh tanpa niat.. Tp yg pasti itu salah satu cara dia menangani masalah cinta segi yg dia hadapi.. Lagu yg berkumandang ini dikatakan.. lagu yg dia rakamkan.. bila ditanya apa permintaan terakhirnya.. dia minta gitar n mahu merakamkan lagu ini utk diberi kepada tunangnya.. yg mohon putus seminggu sblm tarikh perkahwinan..Kita Doakan Allahyarham berada dalam rahmat Allah.. Al-Fatihah.

saya mohon agar Ikatan kasih sayang saya dan suami dipereratkan.. saya tahu sy banyak kelemahan.. dan sy akan sentiasa memperbaiki diri utk menjadi yg terbaik utk sidia.. ye sy tau.. itu bukan isu nyer.. bak kata kak ati.. org itu dgambarkan sbg seorang wanita yg hampir sempurna.. jd apa lgi yg diidamkan.. kita tak tahu, kita hanya memandang .. mungkin atas dasar itu dia Dipilih Tuhan utk melalui saat-saat peperangan dlm diri.. atau mungkin dia Sudah redha dan menerima ini semua dgn hati lapang dan tenang..

Manusia ini macam-macam.. yg sy ceritakan adalah dua insan yg melalu keadaan yg sama (Cinta tiga segi).. dgn cara penyelesaian yang berbeza-beza.. ye,.. selagi mana kita manusia.. kita perlu memilih utk membuat keputusan pd tika itu.. akal, iman di beri Tuhan utk membantu pertimbangan.. Makaru wa MakaRaAllah.. Allahu khairul makirin...Kita merancang.. Allah jua merancang.. perancangan Dia adalah yg sebaiknya..

Allahu Akbar.

**cari lagu cinTa tiga segi di IweB music,.. dan menemukan lagu yg berkumandang ini.. sy rasa inilah lagu yg dmaksudkan.. nnti sy pastikan.

entri ini agak tunggang terbalik.. itulah yg sy rasa ketika ini.. rasa tunggang terbalik. Tdak ketahuan.

sy google lagi sy jumpa liriknya..


Bertahun sudah ku menunggu dirimu
akhirnya kau menjadi milikku
sukarnya untuk ku melupakan mu kerna kau ku cintai selalu..



Tapi sayang kehadiran kekasih lama mu..
datang kembali mengenang cinta dahulu..
mengapa ini semua harus berlaku..
apakah ini semua kerna diriku..
sedangkan aku cuma watak dalam percintaan..
tak sanggup… aku melepaskan mu…



Kau ibarat terperangkap di tengah lautan…
tak tahu mana arah untuk kau menuju…


Andai kau pinta untuk melepaskan mu…
terpaksa aku turutkan….
Mungkinkah ini suatu pengajaran di dalam percintaan…………..






SeAdaNya

Thursday, April 03, 2008

Demam Lagik!!


demam lagik. Rasenyer baru aje baik demam.. maybe sbb cuaca yg skrg ni panas melampau then ujan.. @ panas melampau then masuk lam air cond.. bila sy demam si kecil alif pun demam juge.. suka tiru ibu tau.. mlm td dia meragam. sian abh tak dpt tdo.. ibu pun tak tdo sgt tp tdo jugek le.. sbb ibu betul2 tak larat.. abah lah yg melayan.. end up.. bangun2 dah pukul 7.. dia msih meragam.. abah kata tak pe la.. bw dia pegi klinik.. so we all take our time.. takdela kalut2.. bw dia pegi klinik.. klinik dah bukak DR nyer plak blm smpi.. katanyer pukul sepluh.. uihss.. lambat sgt tu kata abah.. so kang pas kerja br bawak budak comel tu pegi klinik.. ni DR feveret.. so kita org tak cr la DR lain.. sian dia.. berair je mata..kondition ibu pun camtu jugek.. mata berair.. idung berair.. duk dlm aircond.. lagikla cair ingus ni.. laju aje turunnyer.. Tp ibu tak pe.. ibu ni dah tua.. ibu blh tahan.. tak pegi klinik pun takpe.. tp kalau anak demam.. uish.. itu yg ibu tak tahan.. risau.. n kesian.

arinih.. duk melelong je kat laman cyber ni.. nak marking lab .. tak bley.. pening dgn ayat2 pusing2 anak2 didik ku.. argh.. so tak adil.. ada potensi bebudak tuh dpt markah ciput.. sbb skrg ni tak blh buat pertimbangan dgn waras sgt.. so. lbh baik sy jgn marking.. kang ade plak golongn teraniaya..

habis seme blog di round.. termasuk la laman web mamy poko .. enfa grow.. n anmum..
sbb skrgni kita org perasan yg susu soya yg alif duk minum la ni.. keluaran produk belanda yg sesuka hati mempermainkan agama islam.. @$%^&*##$@$%%^. Kami decide.. kita kena tukar susu.. emm disbbkan budak kenit ni jugak ade eczema.. so tukar susu tak berani dbuat sewenang2 nya.. so tgh survey susu apa yg okay.. utk di try.. heheh.. tu yg masuk website2 berikut.. request sampel.. heheh tp ntah bile la nak smpi sampel tuh... rasenyer.. esok kena explore jugak C4 tuh..

k lah.. ntah hape lah makcik merapu... daaa..!!.. sreh sreh..(bunyik air itung)..


SeAdaNya

Wednesday, March 19, 2008

Maulid Ar-Rasul SallAllahu A'laihi Wassalam


Selawat dan salam atas junjungan besar kita...


SeAdaNya
A terible truth is better than a beautiful lie..


My former lecturer, Prof Iouri Plotnikov has passed away due to cancer yesterday. I wish to express my condolence to the family for the lost of their loved ones. He will certainly be remembered.


Lps dgr berita ni dr kak as.. terus ter flashback peristiwa2 yg pernah dlalui.. masa dkt KCP n kat KKj..

Prof yuri ni dah lama rasanya jd lect kat school kita org.. smpi le skrg ni ha.. series.. sy bukan la pelajar dia yg baik.. sbbnya.. sy selalu aje buat2 paham bila dlm kelas dia.. meniru cik yat n faz.. utk semua assgnment2 dia.. dah tak paham, nak wat assignment camner ek..

Kelas plak, .. masuk kelas sejam.. n jam kedua tuh pg makan kat kafe atau.. pegi makan kat kafe n masuk jam yg kedua.. tak kisah le asalkan blh sign attendance.. tak mcm budak boys yg biasanya hantar wakil je mtk sign kan.. hahah pastuh amalkan teori hangguk2 hangguk dlm kelas utk semua yg dia kata.. agak2 dah byk sgt hanggukk.. buat la muka tak paham.. pastuh hangguk2 lagik… tp Prof yuri ni pandai, kalau tak takkan dia jd prof ek.. bila dia tgk att penuh tp kelas kosong.. dia amik langkah baru. Dia akan kira bil sign ngn bil pelajar. So kalau tak sama.. dia bebel2 skit.. n kata dia pelik ngn magik yg kita org buat.. langkah yg kedua plak.. dia akan edarkan attendance list dua kali.. sekali utk jam pertama.. n sekali lagik jam yg kedua..

Kalau nak antar assgment.. kita org make sure akan selit je bwh pintu.. pastuh lari.. heheh.. dia akan bukak pintu n jenguk siapa yg hantar.. kami lari sbb takut dia tanya psl assgment yg kami buat tu.. rata2 semua sama.. tulisan je lain.. bih baik lari.. kang tatau nak jawab.

Dia pun buat system baru plak.. dia akan sediakan lbh dari 5 soalan.. dan semua org akan jawab soklan yang berlainan.. ni utk elak dr kami mempelagiat le.. tp saya tak hingat plak cam ner saya survive dlm system dia yg kali ni mmg menyusahkan saya..

kalau d total.. dah 2 pensyarah rusia ku meninggal dunia.. Cuma mungkin prof yuri bernasib baik compare to prof igor.. Prof igor, passed away sorang2 kat sini.. masa defense master mus.. tader anak isteri yg iring dia.. Cuma je mungkin rahmat ngn sorang lg classmate kita org yg pg tmpt pengurusan mayatnyer.. utk d hantar pulang ke Rusia.. Prof Yuri sempat pulang n spend masa with family 2 mggu d rusia sblm meninggal disana. Sy buat konklusion.. pastinya dia menghembuskan nafsnya yang terakhir dgn dtemani isteri dan @ atau anak2 kesayangan.. dia mungkin lebih bernasib baik dr segi itu..

After all, I really appreciated the good work done by dedicated Prof yuri. Thank you very much. May he rest in peace.


satu quote yg dia selalu pesan pd kami anak-anak muridnya..

"A terrible truth is better than a beautiful lie"..


walaupun saya mgkin tak apply benda ni masa dia mengajar.. tp sy cuba apply slps itu.. tak kira siapa pun dia.. dia mgkin bkn sedara seagama.. atau mungkin pensyarah yg sy anggap terbaik yg dapat membekalkan ilmu-ilmu kejuruteraan yg hebat.. sehingga sy tak perlu lg study lagi sekrg supaya sy blh ajar plak anak2 didik sy.. tp sy ttp berterima kasih. Pesan itu benar-benar meninggalkan bekas pd saya.. wpun bukan ilmu2 hebatnya yg dpt sy warisi.. tp pd sy itu sudah cukup utk sy anggap dia antara yg berjasa dlm memanusiakan manusia..


SeAdaNya

Tuesday, March 18, 2008

Kesiannyer SayEr


uhukhukhuk.. wa demam arinih.. rasa cam nak pengsan.. plus mata rasa berat.. kepala pening.. tekak perit.. esp time memalam.. alif plak 2-3 arinih kuat ngamuk.. macam2 perangainya.. ringan aje tgn ni.. jentik2 dia.. sian dia.. ibu tak larat yang.. napa alif buat perangai macam2.. sib baik rafiqah okay. cuma dia pun cam batuk2 skit.. cam ner yg i rasa.. tekak perit.. cam tula dia rasa agaknya..

mm dlm keperitan tuh.. kerja2 yg bertangguh due to cuti panjang i masa bersalin dah setel.. leggaa... no more rasa terbeban..esok blh la i setat kemas bilik yg macam tukun tiruan nih..!! argh... bersepah giler.. next week blh start marking lab.. n start plan utk research. no more delay okay.. sy mesti pro aktif.. mesti.. mest mestii!!

mm.. nak tdo .. kang kejap2 ada org ketuk.. kejap2 ketuk.. sy nak rehat kejap.. satu jam je wahai adik2 ku.. dah sekali ketuk tak bukak tu udah le.. pegi la memana dulu.. kang ketuk laie.. ini tak paham bahasa.. ketuk jugak.. berkali-kali.. bila sakit kepala ni.. rasa mcm yu all ketuk betul2 kat kepala ni ha.. sakit tau!!..

isk.. sian nye kat diri senirik.. siannyer.. siannyer...

k lah.. tak larat la..



SeAdaNya

Thursday, March 13, 2008

BuMi diPijak Milik Orang..


rata-rata semua nyer menulis tentang keputusan pilihan raya.. tentang pengalaman pertama mengundi dsbg yang berkait dgn undi.. ada yg menulis secara series.. ada yg memandang dr jauh..ada yg mengomplen secara neutral.. ada yg bersyukur.. ada yg kata .. wake up call.. dn ada yg bersyukur sbb en semmi blue.. tak menang.. n tk dpt potong cake..? sape la mkn kek dia tu ek..

sayer?.. this is not the first time i qualified utk mengundi.. sy seorang rakyat yg bertanggungjawab .. sy sudah register mengundi sejak awal2 lagik bila saya tahu sy layak.. sy daftar mengundi masa tuh kat perak.. sy outing ngn member, then ader spr nyer staff yg bukak kounter kat satu tmpt soping ni..tak hingat tp ader word KINTAA.. ape ek.. Super kinta ke .. hentah,kenot recall .. i told you all i ada rasa cam hilang ingatan lately.. so masa tu lah i register.. tapik yag marah nyer.. bila pg mengundi.. wat pertama kalinyer.. nama i tukar instead of satrting with "G".. dia tukat kepada "S".. sesuka hati mu ek.. menukar nama ku.. tp still lepas tuk mengundi.. n smpi skrg i tak hingat i pangkah ape masa tuh.. i told you.. bla bla.. spt ayat diatas..

so utk kali kedua ni.. dlm masa 4 tahun slps undi yg pertama tuh.. sya sudah kawen.. sudah ada anak dua.. so kira oklah kan.. bwh pentadbiran tok lah itu.. saya sudah amik dan mengalami beberapa langkah yg series dan penting dlm idup sy.. alhamdulillah.. so tak kisah la saya pangkah sape..

so untk tawwun ini.. sy tdak mengambil langkah awal.. mungkin keterbatasan masa.. kekalutan plan itu ini utk hidup sendiri.. sy tdak menukar tmpt mengundi.. supaya sy blh mengundi spt dulu..

as my asben beria " nok kelik pakoh".. so i decide.. nak sokong dr belakang je.. wpun ade je rase nak memberi kesan kepada keputusan undian KJ.. (kembang kempis idung dia pas menang.. argh tak sanggup nak tgk..)..

so saya tdak mengundi tahun ini.. yg akan dtg ini sy akan amik langkah awal.. sy akan tukar kaw mengundi sy ke kaw suami.. sama tempat senang.. dedua blh pakoh!!..


so sy tak de nak bising2.. sbb sy sendiri tidak tunaikan tjwb sy.. cuma berharap.. keputusan ini akan membawa SESUATU yg baik utk org Melayu... org melayu jer? .. ye utk org melayu...


SeAdaNya