SeDetIk LebIh

Thursday, December 21, 2006

5 bulan Suddahh...
Hari ni Alif genap 5 bulan. sekejap je pulak rasa.. dh besar dah anak ibu..
Dah pandai apa? dh kenal org... klu org tu dia tak familiar .. mesti dia melalak... tp dia belum meniarap lg.. setakat golek kekiri n kanan je.. lambat pulak dia meniarap.. tp gigi dh tumbuh sebatang... so skrg gusi2 dia tgh gatal agaknya.. seme benda mesti masuk mulut.. dia gigit sakit.. yelah org dah ada gigi.. klu menyusu tuh.. masa bab2.. nak ending tu.. mesti dgigit nya..

Alif dh start weaning masa umur dia 4 Bulan ++ ... masa mula2 tu.. kadang2 bg.. kadang2 tdak.. first2 bg pisang kat dia.. dia suka pisang... pastu try bg nasik lembik.. dia tak mo.. tawar agaknya.. dua 3 hari lps bagi betik.. pun dia kureng skit.. la ni bg dia buah2 dulu.. next week br nak start bagik dia nasik lembik + sayur2... Dr kata .. jgn start ngn protein dulu.. sbb takut kulitnta allergic.. after 6 month br try bg protein.. n continue BF. Alhamdulillah.. berat alif dah 6.4 kg..

bila dah ada anak kecik ni.. keja nya sik duk pegi klinik je.. sbb baby klu sakit tak pandai cakap.. so dia nangis je lah..
2-3 menjak nih asik duk selsema.. maybe sbb antar nursery.. so ramai budak.. baby ni antibodi nya belum kuat mcm org dewasa... tp bila antar nursery ni ada baiknya jugak.. sbb masa kecik ni kita nk develop dia punye personaliti.. so far tgk budak2 kat situ semua dengar cakap.. pandai bw diri... sopan.. berani..pengasuhnya pun panggil anak kita dgn nama penuh.. so suker.. suker la kalu nnti anak kita baik2 mcm tu...

harini alif duk ngn ibu je.. abah g shah alam.. .. mmm.. isk.. sesekali kena tinggal ni sedey la pulak..


resepi pishang utk Alif..


pisang berangan lenyek2...
perah susu ibu...
tapis dgn tapis besi...
sedia utk di makan..







SeAdaNya

Friday, December 08, 2006

MuahSS!!!






Perjalanan masih jauh harus kau tempuh
Ku di sini memerhati tanpa rasa sangsi
Jangan gentar ada sabar semai di jiwa
Ku di sini mendampingi agar kau mengerti

Berlarilah kau berlari
Terbanglah dikau terbang tinggi
Bumi yang engkau jejaki
Janganlah dikau lupai

Andai kucapai si pelangi
Akan kuserah kepadamu
Agar dapat kau mewarnai
Seluruh hidup nanti

Yang hitam harus dijauhi
Jangan disimpan dalam hati
Putihkan jiwamu dengan
Kasih suci

Kuterima dirimu dengan seadanya
Dalam suka dalam duka
Kau tetap cahaya

Ku bersyukur pada Yang Esa
Punya segala-galanya
Sederhana tapi oh sempurna


Yang hitam harus dijauhi
Jangan disimpan dalam hati
Agar dapat kau mewarnai
Seluruh hidup nanti

Putihkan jiwamu dengan
Kasih suci


SeAdaNya
TennYummm!!!


Alif pandai senyum masa umur dia 51 hari... baby mmg sejak lahir lg mmg dah pandai senyum sensorang.. kata org tua2 dia senyum kat tembuni (plasenta) yang jd kawan dia masa dlm perut... jd alif betul2 pandai respon pada persekitaran.. senyum bila diagah .. masa umur dia 51 hari..


tp anak ibu ni series.. susah tul nak senyum..




pemalu pun ia jugak ni..




tp alif suka abah.. pantang abah tegur skit.. mesti senyum..



penah sekali abah lalu je depan dia .. tak tegur.. tiba2 je emosi.. terus melalak... anak abah sungguh.. tp bila lapar kalu... ibu jugak.....

tgk ni.. sukernye dia....





SeAdaNya