SeDetIk LebIh

Monday, July 21, 2014

SeLamat Ulang Tahun


We love you Abang.. Moga yang baik-baik untuk abang Alif..




SeAdaNya

Wednesday, June 25, 2014

Tom Yam SiHat SejahTera

Supaya tak lupa.. Resepi tomyam je  pun...

Alif yang nak makan..


Caranya :

Kisar

1. Bawang Merah
2. Lengkuas
3. Serai
4. Belacan (dibakar)

Tumis

1. Bhn2 yang dikisar
2. Cili kering yang dikisar

Dah naik bau.. 
Masukkan ayam, sotong, udang, kepah, lala..dll
Masukkan Air  biarkan mendidih
Masukkan Air Asam Jawa..
Kalu kurang Kuah.. Tambah Air..
Taruk Serai (diketuk)
Koyak2kan daun limau purut dan masukkan...
Garam
Gula kalau perlu
Bila Mendidih blh masukkan sayur (lobak merah, kobis, baby jagung, brocolli.. )
Rasa.. kalau tak cukup masam blh perah kan sedikit air  limau nipis..
Siap!!


Kat mana sihat nyer?
Sihat sbb tak Gunakan kiub @ pes segera Tom Yam..

Kat Mana yang sejahtera nya?..
ibu nyer tak rasa bersalah bila anak hirup tomyam ni..

Gambar?..

Yillek..

Alif bagi sapluh markah mula2... bila tanya byk kali sgt.. sedap ke tidak.. jwpn dah bertukar..

Final answer dia..

"Tader la sedap sangat ibu.. biasa je..."


SeAdaNya

Thursday, May 29, 2014

Pengantin Baru

Majlis sederhana.. hajat sempurna.. Berbeza.. Rasa sama..

Zahir rahsia.. ijab & Qabul.. 

& kitalah Pengantin itu..

Selamat ulang tahun untuk kita..

SeAdaNya

Tuesday, May 13, 2014

Selamat Ulang Tahun..



Ini kita-kita di tahun lepas.. Selamat Hari Lahir untuk KAWAN saya ni.. 





Terima kasih sudi bersama-sama melalui jalan yang kita pilih..  



SeAdaNya

Wednesday, April 23, 2014

Dari Dapur yang jarang berasap.. tp selalu berbunyi ...


Semalam mengemas semak phone.. yg memang semak sungguh la.. penuh smpai nak berinstagram pun tak dibenarkan.. sila delete dulu fail yg semak2 dlm phone kamu ni.. amaran telipon tst .. membunuh keterujaaan berkongsi momen penting.. cis!! pantang sy ditegur telipon...

belek2 punya belek.. manyak jugek le gambao makanan yg di masak di rumah.. biasanyer gtule.. lps masak.. susun la chantek2 skit.. idak le ader cili melentik segala.. asal tak comot kan..  amik le gambo.. sbb selaku ibu bekerjaya yang selalu terkantoi dengan opis mate tapau lauk kat kafe hostel student yg murah itu.. maka kejayaan memasak perlu di abadikan.. ... tp itule, sejak ada artikel kabo upload gambar makanan sakit mental... maka jrg2 le dikongsi di media sosial... tp agak2.. perasan best sgt taim tu hupload le jugak..  lps tu tadah le telinga .. bila gaban kata.. tak kesian ke kalau org tak makan tengok.. (T_T)...

oleh kerana blog ni tader org yg baca.. dan kalu yg baca pun .. Cik sera...  dan beberapa org yg InsyaAllah.. kecukupan makannya nya Alhamdu lillah.... maka kita sharing the mereng kat sini la yer...


Ha.. ni baru je berlaku.. dua hari berturut2 gue menjala nih.. kaler tu mmg over skit.. nak menggembirakan hati Rafiqah.. *harap alasan adalah kukuh..

 

RoTi Jala ni di makan dengan kari sotong.. malangnya Rafiqah tak suka cicah dgn kuah pedas... bercanggah btl dengan Alif.. amaran dia.. "len kali buat kuah manis untuk Akak..!!".. beranila sound2 ibu mcm tu.. nanti lmbt pulak la ibu menjala...

 Ha.. yg ini pulak.. pisang Goreng cheese.. pe ke namanyer..  aduila... masa teringin tu... tak sabor betul nak buat.. tp benda ni tak blh selalu2... manis.. manis.. lemak2.. manis... sedapla .. manis kan... tp tak blh makan selalu2.. tak blh okay....... tak blh!!..percayalah, bukan tak mo buat selalu.. yes, i can control my selp.. but not gaban.. & otomen 2... manis2 ni suka sgt la.. sbb tu sekali ni je la baru buat.. lps poser la kut baru buat pulak... huhuhuu... i lap u daling... mama dah pesan dah jgn makan manis2... sila ingat..

 

ini org kampung den panggey kuih kelopong.. kuih ni ado namo lain samo..  ikut la nak panggey apo pun.. sonang mek amek nak buek e.. glamer la maso buko poso.. sobab ee.. sambil lolap pun bulih buek..  maso takdok tenago pun bulih buek.. cubolah..


2-3 hari ni.. asyikla Alif duk minta buat tat2... dia nak cheese tart..yg dlm gambo ni.. fruit tart.. andai kata ada doraemon sekor... nak mintak dia seluk poket dia kuarkan mesin yg boleh jadikan gambar itu kenyataan... cabaran buat tat ni ialah masa nak tekan kulit dia dalam acuannya.. tak perlu kekuatan fizikal.. tp mental kena kuat... kesabaran perlu tinggi... silap2 boleh tidur sebelah oven..takkan nak tekan 10 bijik je... gaban selalu kata... buat kuih berejam... makan nyer.. 3 saat tak smpi... contohnya kuih tart ni le.. nak menyusun buahnyer pun... perlu skill juga yer.. selain dari kuih 3 saat.. Gaban panggil kuih air mata juger... biasanya bila buat kuih ni ... budak dorang tu mesti menangis.. tak kena cubit kena marah.. asik mengaco... dia ingat mak dia taraf chef wan... smbil cakap2.. kuih boleh siap...



So jadiknya..untuk mengubat jiwa yang lara anak2... selalunya.. kita pun buat le aktiviti masak2 samer... kita akan buat cupcake!! yeay!!.. cup cake.. cupcake .. cupcake.. aiyaya yayai... nom nom nom....nom.... ha... buat le sampai siap..  suka la.. dpt buat .. tabur2.. choc chips... lps tu ibu pulak yang nangis.... ibu stress tgk ke huru hara an.. dan upacara jilat  bancuhan kek yang belum masak itu ye ..sy cuba bersabar... ye...



biasanya kalu masaklauk .. gini2 ajer dah memadai... sejam masak... lps tuh dah blh mkn... malas kan mak orang ni.. masak tak malas.. nak mengemas dapur tu yg malas..


Ikan bilis ni.. buat masa puaser rasanyer..  simpan buat sahur... cicah dgn roti....  minum air milo... kalau gas abis masa sahur pun tadak masalah..... ;)



hurm... ini peberet gaban..  feel makan ayam sekor ni yg dia layan sangat....




amacam?... panjang tak... ahaha. saje la nak celen blog org yg pe ostolia n korea tuh... huhuhuhu... ok lah..  da...bertambah lapor pulak dibuatnyer ha.... sepatutnya.. sy tulis petang nanti lepas makan tgh hari. bukan sekrg yng tgh lapo sebb bekfas.. sandwich sekeping..


SeAdaNya

Thursday, April 17, 2014

Catuan


Kesabaran rakyat selangor agak mengagumkan.. sabar atau tiada pilihan?.. Selangor kini dekat jugak le dihati gue.. mak ayah duk rumah adik di bangi... kerja masa ini pun menuntut paling minimum.. sekali sebulan perlu ke bumi bertuah tu jugak.. ada sewa katil jugak kat situ...  bayar tiap2 bulan.. nak kata sewa bilik .. mcm tak.. yg konfirm sewa katil dan bilik air.. balik kerja... mandi tdo...

mggu lepas terpaksa menjebakkan diri ke sana..hurm..  org meniaga kedai makan yang paling menimbulkan tanda tanya... tahap kebersihan makanan tu yg kita ragu2..bagaimana disiplin peniaga dalam mngekalkan  prinsip mengutamakan kebersihan.. kalau dirumah lain.. semua kita yang kawal...

sewaktu di sana..makan di sebuah kedai... malam nyer sakit perut.. memulas... bayangkan krisis air dan sakit perut,   gandingan tak sepadan langsung...untuk waktu yang sekejap itupun agak sukar utk kami2... semoga khabar yang catuan berlarutan selama dua tahun.. smpi lepas raya.. dan mcm2 lagi... tidak nyata.. dan krisis ini akan segera pulih.. Doa kami untuk rakyat Selangor...



SeAdaNya

Monday, February 03, 2014

Yang kita Tak mahu Dengar..

adik Mak tengah sakit.. serius.. Dr kata macam2 yg kita tak mau dgr..
 
risau..  hati mak entah macam mana lagi.. ye lah.. adik dia tu.. adik dia..
 
 
SeAdaNya